Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 17 Ιουλίου 2022

Αγώνας και για την υγεία των μεταναστών εργατών γης και του λαού της ευρύτερης περιοχής

 
ΝΕΑ ΜΑΝΩΛΑΔΑ ΗΛΕΙΑΣ
 

Το Σάββατο 23 Ιούλη το νέο αγωνιστικό αντάμωμα με τη μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση

Μια βδομάδα απομένει για τη μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση που θα πραγματοποιήσουν το Σάββατο 23 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ. στο δημοτικό γήπεδο Νέας Μανωλάδας, τα Εργατικά Κέντρα Αμαλιάδας και Πάτρας από κοινού με το Συνδικάτο Ποτών - Τροφίμων Αχαΐας και τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για τα δικαιώματα των μεταναστών εργατών γης, που εργάζονται κατά χιλιάδες κάτω από άθλιες συνθήκες στα φραουλοχώραφα και στις άλλες καλλιέργειες της Βόρειας Ηλείας και της Δυτικής Αχαΐας.

Πρωτοβουλία ενταγμένη στη συνολική δραστηριότητα που έχουν αναπτύξει στην περιοχή οι συνδικαλιστικοί φορείς από κοινού με τη Συντονιστική Επιτροπή των μεταναστών εργατών γης, με τη βοήθεια και του ΠΑΜΕ, που έρχεται σε συνέχεια του πρόσφατου μεγάλου συλλαλητηρίου από τη Νέα Μανωλάδα στη Βάρδα, για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των χιλιάδων «σύγχρονων σκλάβων». Των εργατών που, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τις πατρίδες τους, παράγουν αμύθητα κέρδη για μια χούφτα μεγαλοκαπιταλιστές μεταποιητές, βιομήχανους και εμπόρους, που έχουν τις «πλάτες» ΕΕ, κυβερνήσεων και σειράς περιφερειακών και άλλων τοπικών αρχόντων.

Ενα νέο αντάμωμα στον κοινό βηματισμό και αγώνα Ελλήνων και μεταναστών εργατών, δείχνοντας την αποφασιστικότητά τους να μη σταματήσουν να διεκδικούν αν δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους.

Ορισμένα από τα βασικά που θέτουν στο κοινό πλαίσιο πάλης οι συνδικαλιστικοί φορείς, και η Επιτροπή που αναδείχθηκε από την πρώτη στιγμή των παρεμβάσεών τους, είναι αυτά της έναρξης των εμβολιασμών για την πανδημία και όλες τις μεταδοτικές ασθένειες. Επίσης, η εξασφάλιση ΑΜΚΑ για όλους τους μετανάστες εργάτες γης, της απρόσκοπτης πρόσβασής τους στις δημόσιες δομές Υγείας, καθώς και η ενίσχυση των τελευταίων, που «ψυχορραγούν» και στην ευρύτερη περιοχή, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των μεταναστών εργατών και ολόκληρου του λαϊκού πληθυσμού.

Για τα παραπάνω ζητήματα ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με την Ελένη Λάτα, γενική οικογενειακή ιατρό, επικουρική στο Κέντρο Υγείας Κάτω Αχαΐας και πρόεδρο της τριμελούς επιτροπής της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας (ΕΙΝΑ) για τα Κέντρα Υγείας.

* * *

-- Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στις βασικότερες δομές Υγείας στην περιοχή της Βόρειας Ηλείας και της Δυτικής Αχαΐας; Αναφέρονται ως «υγειονομική βόμβα». Τι ισχύει και πώς συνδέεται αυτό με την παρουσία των χιλιάδων μεταναστών εργατών γης;

-- Οι υγειονομικές δομές της περιοχής που έχουν στην ευθύνη τους αυτούς τους πληθυσμούς είναι το Κέντρο Υγείας Κάτω Αχαΐας, για όσους ζουν στη Δυτική Αχαΐα, και το Κέντρο Υγείας Βάρδας με το Γενικό Νοσοκομείο Αμαλιάδας για όσους ζουν στη Νέα Μανωλάδα. Πρόκειται για υγειονομικές δομές ήδη υποβαθμισμένες και υποστελεχωμένες, που σηκώνουν το βάρος ιατρικής παρακολούθησης περίπου 100.000 μόνιμων κατοίκων του χώρου ευθύνης τους, συν τους χιλιάδες μετανάστες εργάτες γης.

Στην αρχή της πανδημίας, τότε που δεν υπήρχαν ούτε εμβόλια, εμείς οι υγειονομικοί που δουλεύουμε σε αυτές τις δομές Υγείας είχαμε εκφράσει στην 6η ΥΠΕ και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας την έντονη ανησυχία μας για μέτρα που έπρεπε να ληφθούν, προκειμένου να αποφύγουμε τη μετάδοση του κορονοϊού σε αυτές τις πληθυσμιακές ομάδες.

Αυτή έχει να κάνει με τις συνθήκες διαβίωσής τους, τις άθλιες συνθήκες διαμονής. Επίσης, λόγω της μετακίνησής τους - ενδεχομένως και καθημερινά από εργοδότη σε εργοδότη - υπάρχει πιθανότητα μεγαλύτερης διασποράς της νόσου και αδυναμίας ιχνηλάτησης.

Επιπλέον, λόγω της έλλειψης χώρων απομόνωσης αν κάποιος νοσήσει από COVID-19, αλλά και λόγω της ανεπαρκούς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αφού ούτε αντιβίωση ούτε τα καινούργια αντι-ιικά φάρμακα μπορούν να λάβουν, γιατί αυτά δεν δίνονται χωρίς ΑΜΚΑ. Μπορεί κανείς να καταλάβει τι σημαίνουν όλα αυτά για την υγεία τους πρώτα και κύρια, αλλά και συνολικά για τον πληθυσμό.

-- Εχουν σχέση όλα αυτά με το γεγονός ότι στους κατοίκους της Νέας Μανωλάδας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ηλείας, έχει επιβληθεί η απαράδεκτη απαγόρευση να είναι αιμοδότες;

-- Και για τους λόγους που αναφέρονται παραπάνω, αυτοί οι πληθυσμοί αναφέρονται και ως «υγειονομική βόμβα» για την ευρύτερη περιοχή, για τη μετάδοση όχι μόνο του κορονοϊού αλλά και των υπόλοιπων λοιμωδών νοσημάτων. Γι' αυτό και στους κατοίκους της Νέας Μανωλάδας και της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας Ηλείας έχει επιβληθεί η απαράδεκτη απαγόρευση να είναι αιμοδότες.

Απαγόρευση που κατά περιόδους, ανάλογα με τις εξάρσεις άλλων λοιμωδών νοσημάτων, ίσχυε και στην προ COVID-19 εποχή. Χρειάζεται να παρθούν μέτρα ώστε οι μετανάστες εργάτες γης να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να υπάρχει πρόληψη λοιμωδών νοσημάτων, αλλά και ο υπόλοιπος πληθυσμός να μην κινδυνεύει από την έκθεση σε παράγοντες κινδύνου σε βάρος της δημόσιας υγείας.

Ολα αυτά συνδέονται βεβαίως και με τις γενικότερα απαράδεκτες και από υγειονομικής άποψης συνθήκες διαμονής, όπου νέοι και μεγαλύτεροι, που έρχονται από χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, ζουν σε τρώγλες, παράγκες σκεπασμένες με νάιλον, με τον βίο να γίνεται «αβίωτος» χειμώνα - καλοκαίρι. Κάνουν μπάνιο στην ύπαιθρο, με «τουαλέτες» όπου υπάρχει ...τρεχούμενο νερό, μέσα στα κουνούπια και στα σκουπίδια, στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο, με κουζίνες στο χώμα και κρεβάτια ξύλινα παλετοκιβώτια, συνθήκες που δεν αρμόζουν σε ανθρώπους.

Αυτά συμβαίνουν μάλιστα και σε περίοδο πανδημίας, με τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που μπορεί να πάρει σε τέτοιες συνθήκες και τον συνωστισμό τους στους χώρους δουλειάς και υποτιθέμενης κατοικίας. Την ίδια ώρα, ακόμα κι αν νοσήσουν δεν μπορούν να κλείσουν ραντεβού σε γιατρό στις δημόσιες δομές Υγείας, γιατί δεν έχουν ΑΜΚΑ, ενώ αν πάνε σε ιδιώτη μπορεί και να πρέπει να ξοδέψουν έως και πέντε μεροκάματα.

-- Ενα από τα βασικά αιτήματα είναι να προχωρήσουν άμεσα οι εμβολιασμοί για όλες τις μεταδοτικές ασθένειες σε όλους τους μετανάστες εργάτες γης. Τι προβλήματα εντοπίσατε και εσείς σε αυτήν την προσπάθεια;

-- Από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα κανένα μέτρο δεν έχει παρθεί από την κυβέρνηση της ΝΔ για την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων. Ολες οι κυβερνήσεις, της ΝΔ σήμερα, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ προηγουμένως, έχουν αφήσει τους μετανάστες εργάτες γης στο έλεος των εργοδοτών τους και χωρίς κανένα μέτρο για την προστασία της υγείας τους. Ενα μικρό ποσοστό των μεταναστών έχει εμβολιαστεί για COVID-19, όχι τόσο από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ όσο από τα Κέντρα Υγείας της περιοχής, με τη διαδικασία του προσωρινού AMKA.

-- Ειδικά για την ολοκλήρωση έστω των εμβολιασμών τι είναι αναγκαίο να γίνει; Αρκεί ο προσωρινός ΑΜΚΑ;

-- Γεννιούνται τα εξής ερωτήματα: Είναι αυτός ο σωστός τρόπος εμβολιασμού των μεταναστών σε περίοδο πανδημίας; Είναι εύκολο για έναν παράνομο μετανάστη να μεταβεί σε υπηρεσία του κράτους για να βγάλει προσωρινό ΑΜΚΑ; Ακόμα και γι' αυτούς που βγάζουν προσωρινό ΑΜΚΑ, είναι εύκολο να μεταβούν χιλιόμετρα μακριά, στα Κέντρα Υγείας, για να εμβολιαστούν τη συγκεκριμένη μέρα και ώρα που θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει ότι θα έχουν σχολάσει από τη δουλειά τους και ότι θα έχουν βρει μεταφορικό μέσο για να μεταβούν στην αντίστοιχη υγειονομική δομή;

Είναι επιστημονικά σωστό εμείς οι υγειονομικοί να εμβολιάζουμε ανθρώπους που δεν μπορούμε να τους πάρουμε σωστά ιατρικό ιστορικό, αφού δεν μιλάμε την ίδια γλώσσα;

Ο εμβολιασμός τους θα πρέπει να γίνει με ευθύνη του ΕΟΔΥ, με κλιμάκια που θα έχουν μεταφραστές και θα πάνε εκεί που μένουν οι μετανάστες, τηρώντας τα πρωτόκολλα που ισχύουν σε αυτές τις περιπτώσεις. Οτιδήποτε άλλο αποτελεί δικαιολογία από μεριάς της κυβέρνησης.

Επίσης, τι σημαίνει προσωρινός ΑΜΚΑ μόνο για τον εμβολιασμό για COVID-19; Δεν πρέπει να εξασφαλιστεί να εμβολιαστούν και για τα υπόλοιπα λοιμώδη νοσήματα, με βάση το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού που ισχύει γι' αυτές τις περιπτώσεις;

Εκτός όμως από το θέμα των εμβολιασμών, μιλάμε για χιλιάδες εργάτες που δεν μπορούν να κάνουν προληπτικό έλεγχο (αίματος κ.λπ.). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ακόμα και αιφνίδιους θανάτους σε μικρές ηλικίες, αφού δεν έχουν εξεταστεί ποτέ. Και να έχουν κάνει κάποια στιγμή εξετάσεις, δεν μπορούν να πάρουν φάρμακα, γιατί δεν έχουν ΑΜΚΑ να τα συνταγογραφήσουν, και άρα θα πρέπει να τα πληρώσουν εξολοκλήρου. Ουσιαστικά, ούτε μία αντιβίωση δεν μπορούν να πάρουν από το φαρμακείο, γιατί πρέπει να είναι συνταγογραφημένη. Ολα αυτά επίσης λαμβάνουν χώρα σε μια δουλειά που σχετίζεται άμεσα με τα τρόφιμα, και επομένως και με την υγεία των εργαζομένων σε αυτούς τους χώρους.

Με βάση τα παραπάνω, είναι ζητούμενο να αναλάβει ο ΕΟΔΥ τον εμβολιασμό των μεταναστών εργατών γης, όχι μόνο για την COVID-19 αλλά για όλα τα μεταδιδόμενα νοσήματα, με βάση το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Να μετατραπεί ο προσωρινός ΑΜΚΑ σε κανονικό, να δοθεί ΑΜΚΑ σε όλους τους μετανάστες που δεν έχουν, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στον προληπτικό έλεγχο, στην περίθαλψη και στο φάρμακο. Απαιτείται επιπλέον να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής. Να ενισχυθούν πλήρως, να στελεχωθούν και να αναβαθμιστούν όλες οι δομές Υγείας, αιτήματα που σχετίζονται άμεσα με τη ζωή συνολικά του λαού και στην ευρύτερη περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου