Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 17 Ιουλίου 2022

Η νέα γενιά με το ΚΚΕ για «το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό»...


 «Η νέα γενιά με το ΚΚΕ για "το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό" (Ν. Μπελογιάννης) - Σοσιαλισμός, η απάντηση τον 21ο αιώνα». Αυτό είναι το σύνθημα του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», εμπνευσμένο από τα λόγια του Νίκου Μπελογιάννη, που φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από την εκτέλεσή του:

«Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει να 'χει η ζωή: Το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή, να αγωνίζεσαι στην πρώτη γραμμή γι' αυτήν. Οποιος δεν το κάνει αυτό σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι καθετί που στολίζει τη ζωή, η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη...».

Το 48ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» ξεκινά το «ταξίδι» του σε όλη τη χώρα, ενώ οι εκδηλώσεις του θα κορυφωθούν στις 22 - 23 - 24 Σεπτέμβρη στην Αθήνα, στον γνώριμο χώρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης». Το Σάββατο 24 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και θα απευθύνει χαιρετισμό ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος.

Παίρνοντας τη σκυτάλη από τα δεκάδες Μαθητικά Φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα, που έγιναν βήμα έκφρασης, προβληματισμού και δημιουργίας για όλα όσα προβληματίζουν τους μαθητές... Πιάνοντας το νήμα από τα Φοιτητικά Φεστιβάλ σε όλες τις μεγάλες πόλεις όπου υπάρχουν ΑΕΙ που τραγούδησαν την πρωτιά της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» μετά από 35 χρόνια και φώτισαν τις δυνατότητες που ανοίγονται στον δρόμο για την ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος... Δίνοντας συνέχεια στις εκδηλώσεις και δράσεις σε όλη τη χώρα που καλούσαν τους νέους να σταθούν στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, με σταθμό την 31η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ... Ηρθε η ώρα το 48ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» να «ανοίξει τα φτερά του», να απλωθεί με τις εκδηλώσεις του σε όλη τη χώρα, να απευθύνει πλατύ κάλεσμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ στη νέα γενιά.

Μέσα στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ η ΚΝΕ συναντιέται με τους νέους που βάδισαν πλάι πλάι στις πορείες και τις διαδηλώσεις όλου του προηγούμενου διαστήματος, με τους νέους που φώναξαν και τραγούδησαν μαζί ενάντια στον πόλεμο ότι «δεν διαλέγουμε στρατόπεδο ληστών», με τους νέους που οργίζονται απέναντι σε κάθε μορφή εκδήλωσης της αδικίας που γεννά το σάπιο τούτο σύστημα. Απλώνει το χέρι και απευθύνεται σε κάθε νέο άνθρωπο που δεν συμβιβάζεται με το μέλλον που του ετοιμάζουν, δείχνοντας τον άλλο δρόμο του αγώνα, τον δρόμο για «το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό», για μια ζωή λεύτερη από τα δεσμά της εκμετάλλευσης.

Το μεγαλύτερο νεανικό πολιτιστικό γεγονός

Παράλληλα, το Φεστιβάλ δεν παύει να είναι το μεγαλύτερο νεανικό πολιτιστικό γεγονός, που συνενώνει στις σκηνές του πλειάδα καλλιτεχνών, φέρνοντας σε επαφή τους νέους, μέσα από τα αφιερώματα, τις συναυλίες και τις παραγωγές που παρουσιάζει, με τον πλούτο της ελληνικής - και όχι μόνο - μουσικής και γενικότερα καλλιτεχνικής δημιουργίας. Δίνει πολιτιστική ανάσα μακριά από τη σαπίλα και την υποκουλτούρα που κυριαρχεί, δίνει βήμα στην ερασιτεχνική δημιουργία, συνενώνει νέους δημιουργούς και καλλιτέχνες με καταξιωμένα ονόματα που καταγράφουν μακρά πορεία στον χώρο τους και μας καλεί... να ξανασυναντηθούμε με τους ποιητές και τους τροβαδούρους του λαού!


Ειδικά φέτος, στις κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στην Αθήνα, θα εγκαινιαστεί και μια νέα, 5η Σκηνή, που θα δώσει βήμα σε νέα καλλιτεχνικά έργα. Θα παρουσιαστούν σε αυτήν είτε νέοι καλλιτέχνες που τώρα κάνουν τα πρώτα τους βήματα είτε καλλιτέχνες που έχουν ήδη μια πορεία και θέλουν να παρουσιάσουν ένα νέο τους έργο.

Το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ έχει ήδη ανακοινώσει τους πρώτους καλλιτέχνες και συγκροτήματα που θα συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» σε όλη την Ελλάδα (με αλφαβητική σειρά):

Μανόλης Ανδρουλιδάκης, Ρίτα Αντωνοπούλου, Φωτεινή Βελεσιώτου, Γλυκερία, Πάνος Δημητρακόπουλος (Μαΐστρος), Γιάννης Διονυσίου, Ερωφίλη, Εστουδιαντίνα, Χριστόφορος Ζαραλίκος, Ζωγράφος, Παντελής Θαλασσινός, Κώστας Θωμαΐδης, Βιολέτα Ικαρη, Μελίνα Κανά, Δημήτρης Κανέλλος, Πολυξένη Καράκογλου, Ιουλία Καραπατάκη, Αρετή Κετιμέ, «Κοινοί Θνητοί», Βαγγέλης Κορακάκης, Μάνος Κουτσαγγελίδης, Παναγιώτης Λάλεζας, «Λόγος απειλή», Κώστας Μακεδόνας, Κώστας Μαλιάτσης, Γιώργος Μαργαρίτης, Μιθριδάτης, Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης, Δημήτρης Μπάσης, Γιάννης Μπέζος, Πάνος Μπούσαλης, Δημήτρης Μυστακίδης, Γιώργος Νταλάρας, Θύμιος Παπαδόπουλος, Γιάννης Παπαζαχαριάκης, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μίλτος Πασχαλίδης, Αριστοτέλης Ρήγας, Απόστολος Ρίζος, Στέλιος Ρόκκος, Μαρίνα Σάττι, Μάκης Σεβίλογλου, Δήμητρα Σταθοπούλου, Ασπασία Στρατηγού, «Το Σφάλμα», Κώστας Τριανταφυλλίδης, Διονύσης Τσακνής, Ελένη Τσαλιγοπούλου, «Υπεραστικοί», Μαρία Φαραντούρη, Λευκοθέα Φιλιππίδη, Νίκος Φιλιππίδης, Φρανκ, Μάρθα Φριντζήλα, Alcedo Folk Band, Babo Koro, Brak, Dason, Dj Millman, Drugitiz, Ghetto Rock, Dilek Koc, KollektivA, Lobo, Raibo, Retro, Rhyme Riot, Smyrna, Stavento, Tiny Jackal.



Ματιές στο πρόγραμμα των κεντρικών εκδηλώσεων

Από το πλήθος των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στις κεντρικές εκδηλώσεις του 48ου Φεστιβάλ στην Αθήνα μπορεί κανείς να φανταστεί και τον πλούτο των εκδηλώσεων, συναυλιών και αφιερωμάτων που θα έχει. Ο «Ριζοσπάστης» δανείζεται από τον «Οδηγητή» που κυκλοφορεί και δημοσιεύει μερικές μόνο ματιές σε αυτό το πραγματικά πλούσιο πρόγραμμα.

Με αφορμή τα 100 χρόνια πέρυσι από τη γέννηση του αναμορφωτή και «πατριάρχη» του νεοελληνικού θεάτρου, Ιάκωβου Καμπανέλλη, και το φετινό «λογοτεχνικό έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη», ο Γιάννης Παπαζαχαριάκης επιμελήθηκε και θα παρουσιάσει στο Φεστιβάλ ένα μουσικό αφιέρωμα στο έργο του σπουδαίου αυτού δημιουργού, με τίτλο «Ακουσε τη φωνή μου κι έλα...» και με σημαντικούς ερμηνευτές.

Η υπερπενηντάχρονη δημιουργία του Ιάκωβου Καμπανέλλη εμπνεύστηκε από τα προβλήματα του λαού, τη μετανάστευση και την προσφυγιά, την αντίσταση στον φασισμό - τη φρίκη του οποίου έζησε και ο ίδιος στο Μαουτχάουζεν - και στο έργο του πάντοτε έβρισκαν ενσάρκωση τα όνειρα των καταπιεσμένων για ένα καλύτερο αύριο.

Γι' αυτό, στον Καμπανέλλη θα είναι αφιερωμένη και η θεατρική παράσταση που θα παρουσιάσει φέτος στο Φεστιβάλ η Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ, με το έργο του «Παραμύθι χωρίς όνομα», βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Πηνελόπης Δέλτα, που ο ίδιος είχε διαβάσει και αγαπήσει από μικρός. Η Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ είχε δουλέψει πάνω στο βαθιά κοινωνικό αυτό παραμύθι και πριν δυο χρόνια, για το 46ο Φεστιβάλ, όμως οι προσαρμογές των εκδηλώσεων λόγω των συνθηκών της πανδημίας δεν είχαν επιτρέψει την παρουσίασή του.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή αλλά και από τη γέννηση του Απόστολου Καλδάρα, στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα παρουσιαστούν τραγούδια - σταθμοί από τα έργα του «Μικρά Ασία» σε στίχους του Πυθαγόρα και «Βυζαντινός Εσπερινός» σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου, σε καλλιτεχνική διεύθυνση Ανδρέα Κατσιγιάννη, με τη συμμετοχή της Εστουδιαντίνας Νέας Ιωνίας Βόλου και σπουδαίων ερμηνευτών.

Επίσης, καθώς η φετινή χρονιά σημαδεύτηκε από το ξέσπασμα του νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου, από το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ δεν θα μπορούσε να λείπει ένα αφιέρωμα στο διεθνιστικό - αντιπολεμικό τραγούδι. Τραγούδια από όλο τον κόσμο, αγαπημένα αλλά και λιγότερο γνωστά, που ενώνουν τη φωνή των λαών ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, θα παρουσιαστούν από μια σειρά εξαιρετικούς ερμηνευτές σε μουσική επιμέλεια - ενορχήστρωση Θύμιου Παπαδόπουλου, ανάμεσα σε κείμενα που επιμελείται και αφηγείται ο Διονύσης Τσακνής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου