Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 17 Ιουλίου 2022

Αεροσκάφος Antonov An-12 με «επικίνδυνο φορτίο» συνετρίβη κοντά στο Παλαιοχώρι


 Αεροσκάφος τύπου Antonov An-12 συνετρίβη λίγο μετά τις 23:00 στην περιοχή ανάμεσα στους Αντιφίλιππους και το Παλαιοχώρι, στην Ελευθερούπολη Καβάλας.

Πηγές της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) αναφέρουν ότι ο πιλότος του Antonov, ενημέρωσε πως το αεροσκάφος είχε υποστεί βλάβη κινητήρα και ζήτησε άδεια έκτακτης προσγείωσης, αλλά δεν πρόλαβε να φθάσει σε αεροδρόμιο, καθώς εκδηλώθηκε φωτιά στον ένα κινητήρα εν πτήση και το αεροπλάνο κατέπεσε.

Το An-12 σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες ήταν ουκρανικό και εκτελούσε δρομολόγιο μεταφοράς φορτίου από τη Σερβία προς την Ιορδανία.

Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες που έδωσαν οι σερβικές στις ελληνικές αρχές, από το σχέδιο πτήσης που είχε υποβάλει το Antonov επέβαιναν 8 άτομα, μέλη του πληρώματος και στο φορτίο του περιλαμβάνονταν 12 τόνοι «επικίνδυνο φορτίο», χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται το είδος του.

Να σημειωθεί ότι μετά την συντριβή ακολούθησαν πολλές ισχυρές εκρήξεις, σύμφωνα με μαρτυρίες.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν καταφέρει να οριοθετήσουν τη φωτιά που ξέσπασε μετά τη συντριβή του αεροσκάφους, ωστόσο έχει δοθεί εντολή να απομακρυνθούν όλοι από το σημείο, ενώ αναμένεται ειδικό συνεργείο πυροτεχνουργών.

Στο μεταξύ, στο σκοτάδι έχουν βυθιστεί, λόγω εκτεταμένης διακοπής της ηλεκτροδότησης, οι Αντιφίλιπποι, το Χορτοκόπι και το Παλαιοχώρι.

Αεροσκάφος τύπου Antonov An-12 (Πηγή: Airliners.net/Igor Dvurekov)

 
Πυροτεχνουργοί του στρατού θα επιχειρήσουν στο μέρος που κατέπεσε το αεροσκάφος Αντόνοφ

Ομάδες πυροτεχνουργών του στρατού θα επιχειρήσουν εντός της ημέρας στην τοποθεσία όπου κατέπεσε αργά το βράδυ του Σαββάτου αεροσκάφος μεταφοράς φορτίου Antonov An-12, το οποίο ενδέχεται να μετέφερε πυρομαχικά, ανακοίνωσε ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης.

Ο Μάριος Αποστολίδης, υποστράτηγος, συντονιστής επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος Βόρειας Ελλάδας από το Πυροσβεστικό Σώμα σε δηλώσεις του το πρωί της Κυριακής, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας με ειδικό εξοπλισμό και όργανα μέτρησης προσέγγισαν το σημείο της πρόσκρουσης του αεροσκάφους και είδαν από κοντά την άτρακτο και άλλα μέρη του διασκορπισμένα μέσα στα χωράφια».

Υπογράμμισε επίσης ότι από την επιτόπια έρευνα «διαπιστώθηκε αστάθεια στο πεδίο καθώς υπάρχουν καπνοί και έντονη θερμότητα αλλά και μια άσπρη ουσία άγνωστης προέλευσης, ωστόσο τα όργανα μέτρησης δεν κατέδειξαν κάτι ανησυχητικό. Το επόμενο στάδιο είναι να σηκωθεί drone ώστε να εξεταστεί όλο το εύρος της περιοχής όπου κατέπεσε το αεροσκάφος. Εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχει σταθερότητα στο πεδίο και δεν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια των ανδρών που συνδράμουν στην επιχείρηση, θα ξεκινήσει η όλη διαδικασία». Η όλη διαδικασία της επιχείρησης θα πάρει αρκετό χρόνο, πρόσθεσε.

Την ανησυχία του για την επικινδυνότητα του φορτίου που μετέφερε το μεταγωγικό αεροσκάφος Αντόνοφ An-12 εξέφρασε ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος. «Υπάρχει αγωνία, περιμένουμε τις εκτιμήσεις των πυροτεχνουργών και των λοιπών ειδικών του Πυροσβεστικού Σώματος, προκειμένου να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα. Δεν συντρέχει λόγος μέχρι αυτή τη στιγμή εκκένωσης των οικισμών που βρίσκονται κοντά στην περιοχή όπου κατέπεσε το αεροσκάφος, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν εστίες πυρκαγιάς ούτε και καπνοί, με κατεύθυνση προς κατοικημένες περιοχές», πρόσθεσε ο Χ. Μέτιος.

Ο Φίλιππος Αναστασιάδης, δήμαρχος Παγγαίου τόνισε ότι οι κάτοικοι των κοινοτήτων Αντιφιλίππων και Παλαιοχωρίου του δήμου Παγγαίου, κοντά στον τόπο της συντριβής, θα πρέπει να κρατήσουν κλειστές τις πόρτες, τα παράθυρα και τα κλιματιστικά στα σπίτια τους ώστε να αποτραπεί κάθε επαφή τους με τον αέρα της περιοχής, καθώς δεν είναι ακόμη γνωστό πόσο υψηλή είναι η τοξικότητα του φορτίου του αεροσκάφους, που είχε απογειωθεί από την πόλη Νις της Σερβίας και είχε προορισμό την Ιορδανία.

Ο δήμαρχος πρόσθεσε ότι οι κάτοικοι των κοινοτήτων της περιοχής θα ενημερωθούν σχετικά με μήνυμα από την υπηρεσία 112 που θα στείλει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Το Αντόνοφ είχε οκταμελές πλήρωμα, επιβεβαίωσε ο κ. Αναστασιάδης. Δεν είναι σαφές εάν επέζησε κανείς. 

Από την πλευρά του ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Καβάλας Σταύρος Κιβράκης δήλωσε ότι το αρχηγείο της Πυροσβεστικής ζήτησε να αποσυρθούν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, οι τραυματιοφορείς και όλοι όσοι βρίσκονται κοντά στην αγροτική περιοχή του Παλαιοχωρίου όπου κατέπεσε το Αντόνοφ.

Ενώ, πηγές προσκείμενες στην Πυροσβεστική εξήγησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το αεροσκάφος εκτιμάται πως μετέφερε «επικίνδυνα» υλικά.

Εξάλλου, δύο πυροσβέστες κοντά στο σημείο του δυστυχήματος αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα και διακομίστηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας.

Μετά τη συντριβή βυθίστηκαν στο σκοτάδι λόγω εκτεταμένης διακοπής της ηλεκτροδότησης οι Αντιφίλιπποι, το Χορτοκόπι και το Παλαιοχώρι.

Σύμφωνα με τις ηλεκτρονικές εκδόσεις σερβικών ΜΜΕ, το Αντόνοφ απογειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου από το αεροδρόμιο «Μέγας Κωνσταντίνος» της Νις (νότια). Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι τους έκανε εντύπωση το γεγονός ότι «είχε κάπως ανώμαλη πορεία». Η εφημερίδα Πολίτικα ανέφερε ότι «το αεροπλάνο ανήκε σε ιδιωτική αμερικανική εταιρεία και ήταν καταχωρημένο στην Ουκρανία».

Πηγές προσκείμενες στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο πιλότος ενημέρωσε πως το αεροσκάφος είχε υποστεί βλάβη κινητήρα και ζήτησε άδεια έκτακτης προσγείωσης, αλλά δεν πρόλαβε να φθάσει σε αεροδρόμιο, καθώς εκδηλώθηκε φωτιά στον ένα κινητήρα.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ).

2 σχόλια:

  1. έμαθα οτι ο Ουκρανός πρέσβης πήγε στο σημείο της πτώσης του Antonov στην Καβάλα.
    Τι είδους όπλα μετέφερε,για που ήταν ο τελικός προορισμός, μήπως θα πηγαίναν στην Ουκρανία και ήταν όπλα για χημικό πόλεμο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ...στο σημείο της συντριβής του Antonov, σπεύδει ειδική ομάδα πυρηνικής βιολογικής χημικής άμυνας!
      Παράλληλα, ο υπ. Άμυνας Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι το αεροπλάνο χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά όπλων από τη Σερβία στην Ουκρανία.

      Αφού το αρνήθηκε....
      Σίγουρα για Ουκρανία ήταν, τι "δουλειά" έχει η Σερβία να στείλει όπλα στο Μπαγκλαντές
      ΔΣΕ

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου