Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022

Μαζική πορεία για τα 77 χρόνια από τη ρίψη ατομικών βομβών


Τα θύματα του ιμπεριαλισμού στις δύο μαρτυρικές ιαπωνικές πόλεις, τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι τίμησε ο εργαζόμενος λαός της πόλης με τη συμμετοχή του στην αποψινή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Λευκό Πύργο μετά από κάλεσμα της Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ). Παράλληλα έστειλε μήνυμα έντασης του αγώνα για την ανατροπή της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας και καταδίκασε το νέο έγκλημα του δολοφονικού καθεστώτος του Ισραήλ σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού.

Στην συγκέντρωση μίλησε ο Γιώργος Θεοδωρίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Μαθηματικού του ΑΠΘ. Κάλεσε σε κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στις νέες πυρηνικές απειλές, ενάντια στην επικίνδυνη πολιτική της εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.

«Ήρθαμε σήμερα, 77 χρόνια μετά την τραγωδία των πυρηνικών βομβαρδισμών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, γιατί δεν πρέπει να ξεχαστεί ποτέ αυτό το έγκλημα. Σήμερα, που σε όλο τον πλανήτη χτυπούν ολοένα και πιο δυνατά τα τύμπανα του πολέμου, προαναγγέλλοντας νέες αιματηρές τραγωδίες για τους λαούς. Από την Ουκρανία και το Κόσοβο, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, μέχρι τον Ειρηνικό Ωκεανό εντείνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και η οικονομική αντιπαράθεση μεταξύ των μονοπωλίων, που οδηγούν σε πολέμους και καταστροφές, σε ατελείωτα καραβάνια προσφύγουν, σε ανθρωποθυσίες και ανείπωτη δυστυχία για τους λαούς.

Εβδομήντα επτά χρόνια μετά, δίνουμε με συνέπεια το αγωνιστικό "παρών", αποδίδουμε φόρο τιμής στα 300.000 και πλέον αθώα θύματα της ιμπεριαλιστικής θηριωδίας στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι».

Σημείωσε ότι «μ' αυτήν την φρικαλεότητα οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές θέλησαν να κάμψουν το φρόνημα των λαών, που αναπτερωμένοι από την αντιφασιστική νίκη ατένιζαν με αισιοδοξία το μέλλον. Με νέα ορμή συνέχιζαν τον αγώνα για την εθνική και κοινωνική τους απελευθέρωση, για το γκρέμισμα της αποικιοκρατίας και την ανατροπή του συστήματος της εκμετάλλευσης.

Τα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κράτη ήθελαν να τρομοκρατήσουν πρωτίστως την ίδια τη Σοβιετική Ενωση, με σκοπό να εξασφαλίσουν την υπεροχή τους στο τραπέζι των μεταπολεμικών διαπραγματεύσεων και τους μεταπολεμικούς συσχετισμούς δύναμης. Με τον βομβαρδισμό της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι εγκαινιάστηκε η εποχή της πυρηνικής τρομοκρατίας των ΗΠΑ και των συμμάχων τους».

Τόνισε ότι σήμερα, εβδομήντα επτά χρόνια μετά, «κλιμακώνονται οι ανταγωνισμοί και η επιθετικότητα ανάμεσα στους ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ από τη μια, με τη Ρωσία και την Κίνα στο φόντο του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, με υπαρκτό το ενδεχόμενο γενίκευσης του». Πρόσθεσε ότι «στόχος των αδηφάγων μονοπωλίων είναι οι αγορές, οι πλουτοπαραγωγικές πηγές, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ο πλούτος που παράγουν οι λαοί και οι δρόμοι μεταφοράς του» και πως «αυτή η αντιπαράθεση έχει ήδη ολέθριες συνέπειες για τους λαούς και δεν θα ανατραπεί αν δε συναντήσει την ενωμένη και μαζική αντίστασή τους!»

Αναφέρθηκε και στο μύθο, πως η βαθύτερη πρόσδεση της Ελλάδας στους επιθετικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, μπορεί τάχα να συμβάλλει στη προστασία της άμυνας, της ασφάλειας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων ενάντια στην τουρκική επιθετικότητα. Όπως είπε, «ο μύθος καταρρίπτεται από την ίδια την πραγματικότητα. Ο κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου είναι υπαρκτός και η κυβέρνηση είναι υπόλογη για τον εφησυχασμό που καλλιεργεί».

Τέλος αναφερόμενος στην συμμετοχή της περιοχής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στάθηκε στο γεγονός ότι στην Θεσσαλονίκη, «το πρώην 3ο Σώμα Στρατού έχει αναβαθμιστεί ως αρχηγείο χημικού και ηλεκτρονικού πολέμου, στο οποίο προβλέπεται η αποθήκευσης όπλων μαζικής καταστροφής - χημικών, βιολογικών και πυρηνικών. Τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και της Β. Ελλάδας γίνονται ορμητήρια ενάντια σε άλλους λαούς». Είπε ακόμη ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη συνδρομή και των άλλων αστικών κομμάτων, συνεχίζει και βαθαίνει την πολιτική αναβάθμισης της επικίνδυνης στρατηγικής συνεργασίας της χώρας μας με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, την ίδια ώρα που αυτό σφαγιάζει καθημερινά τον παλαιστινιακό λαό και, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, απειλεί το Ιράν και τη Συρία».

Κάλεσε το λαό σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση μπροστά στις πολύ επικίνδυνες εξελίξεις, τονίζοντας ότι «αποτελεί μονόδρομο το δυνάμωμα της πάλης του αντιπολεμικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, συνολικά του λαϊκού κινήματος, με τη συσπείρωση νέων δυνάμεων. Ο λαός με την πάλη του έχει τη δύναμη να βγει στο προσκήνιο της Ιστορίας, να διεκδικήσει ένα κόσμο με πραγματική ειρήνη, με κοινωνική δικαιοσύνη, φιλία, αλληλεγγύη, με την συναδέλφωση όλων των λαών».

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, με κατεύθυνση το Αμερικάνικο Προξενείο, με συνθήματα όπως «στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή - η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί», «ΝΑΤΟ και Ρωσία τη γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν», «έξω οι βάσεις και τα στρατηγεία, εμείς δεν πολεμάμε στου ΝΑΤΟ τα σφαγεία», «δώστε λεφτά για πρόνοια υγεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία».

Video 

Μπροστά στο Αμερικάνικο Προξενείο, ο Νίκος Ζώκας, πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, τόνισε ότι «τα σχέδιά τους δεν μπορούν να περάσουν. Έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στη δύναμη του λαού μας. Παλεύουμε ο ίδιος να εμπιστευθεί τη δύναμή του. Οι λαοί μπορούν να βάλουν φρένο στα εγκληματικά σχέδια του ιμπεριαλισμού».

Η πορεία συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε στην Αριστοτέλους.

 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΕΔΥΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

 Αντιιμπεριαλιστικές συγκεντρώσεις σε Χανιά και Καβάλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου