Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022

«Ζεστό» χρήμα στους προμηθευτές για να θωρακιστούν από τα χρέη των νοικοκυριών


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Να ρέει γρήγορα το «ζεστό» χρήμα από τον κρατικό προϋπολογισμό - δηλαδή τα έσοδα από τη φοροληστεία του λαού - στα ταμεία των εταιρειών προμηθευτών Ενέργειας, ζήτησε με επιστολή της προς το υπουργείο Περιβάλλοντος η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Πρόσχημα γι' αυτήν την πρόταση είναι η επισήμανση της ΡΑΕ ότι πολλοί προμηθευτές είναι έτοιμοι να βαρέσουν «κανόνι» και να φύγουν από την αγορά, ως αποτέλεσμα της κρίσης και της ανόδου των ληξιπρόθεσμων οφειλών των καταναλωτών. Η ΡΑΕ λοιπόν έρχεται να προτείνει προκαταβολή της επιδότησης του επόμενου μήνα προς τους προμηθευτές σε ποσοστό 75%, αλλά και κρατικές εγγυήσεις! Πρόταση που σύμφωνα με πληροφορίες απηχεί απολύτως την επιθυμία των εταιρειών.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει ότι οι περιβόητες κρατικές επιδοτήσεις στο ρεύμα (0,377 ευρώ η κιλοβατώρα), που υποτίθεται ότι δίνονται για τη στήριξη των νοικοκυριών, στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα άλλο παρά ενίσχυση των προμηθευτών ώστε να μην κινδυνεύσουν να χάσουν τα κέρδη τους, στις σημερινές συγκυρίες από την αδυναμία των λαϊκών σπιτιών να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους, είτε με Ρήτρα Αναπροσαρμογής είτε χωρίς αυτήν. Χρήματα βέβαια που είναι του ελληνικού λαού, αφού δίνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά και από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, όπου και πάλι έχουν πληρωθεί μέσω των λογαριασμών ρεύματος από τους καταναλωτές.

Σημειωτέον, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των καταναλωτών υπολογίζονται σε 1 δισ. ευρώ και η ΡΑΕ πρότεινε λύσεις ώστε - όπως λέει - να αποφευχθούν φαινόμενα τύπου «Energa - Hellas Power».

Θυμίζουμε ότι στις 29 Ιούλη ο «Ριζοσπάστης» είχε δημοσιεύσει ρεπορτάζ για την τροπολογία της κυβέρνησης που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, και με την οποία δίνονταν προκαταβολές στους παρόχους για τη χορήγηση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος των τελικών καταναλωτών.

Τι αναφέρει η ΡΑΕ

Ειδικότερα, η ΡΑΕ στην επιστολή της υπογραμμίζει τη σκοπιμότητα άμεσης λήψης μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας των προμηθευτών, καθώς «ο κλάδος αντιμετωπίζει οξύτατα προβλήματα χρηματοοικονομικής ρευστότητας, που επαπειλούν τη βιωσιμότητα των δραστηριοποιούμενων επιχειρήσεων και δύνανται να οδηγήσουν συμμετέχοντες στην έξοδο από την αγορά, με απώτερη συνέπεια την υποβάθμιση του ανταγωνιστικού της χαρακτήρα και τη διαμόρφωση εκ νέου (μετά το 2011 και τις υποθέσεις "Energa - Hellas Power") συνθηκών ολιγοπωλίου ή/και μονοπωλίου».

Σημειώνει ακόμα ότι «η διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που εντοπίζεται μόνο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αναδεικνύεται δυνητικά σε παράγοντα αποσταθεροποίησης. Συγκεκριμένα, ήδη πριν την ενεργειακή κρίση πελάτες διατηρούσαν σημαντικού ύψους οφειλές προς τους προμηθευτές, οι οποίες αλυσιδωτά επιβάρυναν όλη την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα, είχε παρατηρηθεί το φαινόμενο του ενεργειακού τουρισμού και των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι από τα στοιχεία που έχει συλλέξει η ΡΑΕ στο πλαίσιο της εποπτικής της αρμοδιότητας, προκύπτει ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές καταναλωτών προς τους προμηθευτές είναι άνω του 1 δισ. ευρώ.

Η πιθανότητα συσσώρευσης νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών, που θα χαρακτηρίζονται από υψηλές επισφάλειες ως προς την είσπραξή τους, δεδομένης της μετακίνησης των καταναλωτών από πάροχο σε πάροχο ακόμα και σε μηνιαία βάση, συντείνει στην υιοθέτηση από τους προμηθευτές συντηρητικών προσεγγίσεων ως προς το "κόστος της δραστηριότητας εμπορίας και διαχείρισης πελατών".

Για τους ανωτέρω λόγους, η ΡΑΕ θεωρεί ότι η προκαταβολή του μεγαλύτερου δυνατού ποσού (75%) εκ της επιδότησης ΤΕΜ του επόμενου μήνα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη για να διασφαλιστεί ότι δεν θα ανακύψουν περαιτέρω επιβαρύνσεις της ταμειακής ρευστότητας και επισφάλειες ως προς τη χρηματοοικονομική σταθερότητα των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας. Αντίστοιχα, τονίζει ότι δύνανται να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ρευστότητας των προμηθευτών μέσω της παροχής κρατικών εγγυήσεων, ώστε να διευκολυνθεί ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός τους από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα».

Σημειωτέον, πηγή άντλησης των ποσών για τις προκαταβολές θα αποτελούν τα έσοδα που συγκεντρώνονται καθημερινά από τον προσωρινό μηχανισμό επιστροφής μέρους των εσόδων της χονδρεμπορικής αγοράς - δηλαδή από χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού. Τους προηγούμενους μήνες οι προμηθευτές ρεύματος έβαζαν αρχικά από τα δικά τους ταμεία τις επιδοτήσεις και λάμβαναν τα ποσά εκ των υστέρων από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου