Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 7 Αυγούστου 2022

Μια μέρα σαν τη σημερινή

 
07/08/1819

Ο Σιμόν Μπολιβάρ νικά τους Ισπανούς στη μάχη του Μπογιακά, πετυχαίνοντας την ανεξαρτησία της Κολομβίας. 

Ο Σιμόν Μπολιβάρ πετυχαίνει την ανεξαρτησία της Κολομβίας

07/08/1903

Γεννιέται ο Βρετανός αρχαιολόγος και ανθρωπολόγος Λουίς Λίκεϊ, πρωτοπόρος στην έρευνα της εξέλιξης του ανθρώπου.

07/08/1932

Γεννιέται ο Αιθίοπας μαραθωνοδρόμος Αμπέμπε Μπικίλα (χρυσός ολυμπιονίκης το 1960 και το 1964).

07/08/1933

Οι ανθρακωρύχοι του Αλιβερίου κατεβαίνουν σε απεργία με αίτημα την αύξηση των μισθών τους και την καταβολή των χρωστούμενων δεδουλευμένων τους.

Την τέταρτη μέρα της απεργίας δέχονται βίαια επίθεση από την αστυνομία, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 20 απεργών. Ένας από αυτούς θα υποκύψει στα τραύματά του στο νοσοκομείο. Ο θάνατος του εργάτη - απεργού προκαλεί γενικότερη αγανάκτηση στην περιοχή, που ξεσηκώνεται και αναγκάζει τον εργοδότη να δεχθεί όλα τα αιτήματα των ανθρακωρύχων. 

Οι ανθρακωρύχοι του Αλιβερίου κατεβαίνουν σε απεργία

07/08/1942

Ξεκινά η εκστρατεία των Αμερικανών στη νησιωτική περιοχή του Γκουανταλκανάλ στον Ειρηνικό. Πρόκειται για την πρώτη τέτοιας έκτασης επιθετική ενέργεια των ΗΠΑ κατά της Ιαπωνικής αυτοκρατορίας, που θα λήξει 6 μήνες και 2 μέρες αργότερα με νίκη των Αμερικανών.

07/08/1944

Το Μπλόκου του Βύρωνα. Γερμανικά στρατεύματα με τη συνδρομή των ταγματασφαλιτών έζωσαν τον Βύρωνα απ’ άκρη σ’ άκρη.
Στην πλατεία οι μασκοφόροι υπέδειξαν 10 άοπλους ΕΛΑΣίτες και αφού τους βασάνισαν απάνθρωπα τους έστησαν στον τοίχο.
 

Το μπλόκο του Βύρωνα

07/08/1944

Μάχη του Εφεδρικού ΕΛΑΣ στο Σφακάκι

07/08/1960

Η Ακτή του Ελεφαντοστού (δυτική Αφρική) αποκτά την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία.

07/08/1960

Η επαναστατική κυβέρνηση της Κούβας εθνικοποιεί όλα τα περιουσιακά στοιχεία Αμερικανικών συμφερόντων σε αντίποινα για την «αμερικανική οικονομική επιθετικότητα». 

Η Κούβα εθνικοποιεί τράπεζες, βιομηχανίες, επιχειρήσεις

07/08/1969

Επίθεση των εθνικοαπελευθερωτικών δυνάμεων του Νοτίου Βιετνάμ στο μεγαλύτερο στρατιωτικό αεροδρόμιο των Αμερικανών στο Νότο προκαλεί μεγάλες καταστροφές στις δυνάμεις των ΗΠΑ και ψυχολογική κατάπτωση.

Την ίδια ώρα 100 κιλά εκρηκτικής ύλης τινάζουν στον αέρα τη στρατιωτική σχολή της Σαϊγκόν.

07/08/1970

Πεθαίνει ο συγγραφέας Νίκος Τσιφόρος.

07/08/1995 

Πέθανε ο θρυλικός ναυτεργάτης κομμουνιστής Αντώνης Αμπατιέλος

 Αντώνης Αμπατιέλος

4 σχόλια:

  1. "H εξέγερση των ανθρακωρύχων στο Αλιβέρι": Σαν σήμερα, 7 Αυγούστου 1933, οι ανθρακωρύχοι στο Αλιβέρι Εύβοιας αρχίζουν απεργία, με αίτημα την αύξηση των άθλιων μισθών τους και την καταβολή των χρωστούμενων δεδουλευμένων τους.
    Τα λιγνιτωρυχεία Αλιβερίου λειτουργούν τουλάχιστον απο από το 1894. Ο λιγνίτης μεταφερόταν με βαγόνια στο λιμάνι Αλιβερίου και από εκεί αλλού με πλωτά μέσα.Το 1924 έγινε μία μεγάλη απεργία. Τότε εμφανίστηκε το πρώτο συνδικάτο στο λιγνιτωρυχείο.
    Οι συνθήκες εργασίας ήταν άθλιες, το ίδιο και οι μισθοί. Το υψηλότερο μεροκάματο ήταν 40 δραχμές.
    Το 1933 εμφανίστηκε και πρόβλημα καταβολής δεδουλευμένων. Ορισμένοι ανθρακωρύχοι ήταν απλήρωτοι για ένα εξάμηνο. Και αυτοί που πληρώνονταν, πληρώνονταν με κουπόνια, τα οποία οι έμποροι του Αλιβερίου τα εξαργύρωναν στη μισή τιμή. Η πείνα και η εκμετάλλευση-ενω η εταιρεία συσσώρευε κέρδη-ανάγκασαν τους 500 εργαζόμενους να κινητοποιηθούν. Ιδιοκτήτης τότε ήταν ο Εμπειρίκος, διευθυντής ο Γρυπάρης και αστυνομικός διευθυντής Κύμης ο Απαλός.
    Το καλοκαίρι του 1933 έπεσαν οι πρώτες 50 υπογραφές για να δημιουργηθεί σωματείο. Την άλλη μέρα και ενώ το ιδρυτικό καταθέτονταν στο πρωτοδικείο Χαλκίδας,η εταιρία απολύει τα μέλη του. Έτσι προγραμματίζεται συγκέντρωση στα γραφεία της εταιρίας. Ο διευθυντής Ν.Γρυπάρης ειδοποιεί την χωροφυλακή,η οποία έφερε ενισχύσεις και από την Κύμη με επικεφαλής τον υπομοίραρχο Πηλό. Οι εργάτες σπάζουν το φράγμα και επιδίδουν τα αιτήματα τους.
    Η απεργία ξεκίνησε σαν σήμερα, 7 Αυγούστου 1933. Την τέταρτη μέρα της απεργίας, 10 Αυγούστου, οι εργάτες πραγματοποίησαν πορεία μαζί με τις οικογένειές τους. προς το χώρο του ανθρακωρυχείου, παρά την απαγόρευση της αστυνομίας.
    Μπροστά στη διαδήλωση ήταν οι γυναίκες και τα παιδιά των ανθρακωρύχων. Όταν έφτασαν στο ανθρακωρυχείο, η αστυνομία και οι φύλακες άνοιξαν πυρ πάνω στους εργάτες, τις γυναίκες και τα παιδιά τους.
    Σε βάρος των απεργών έπεσαν περίπου 100 πυροβολισμοί. 20 τραυματίστηκαν. Ένας από αυτούς θα υποκύψει στα τραύματά του στο νοσοκομείο. Μερικοί έμειναν ανάπηροι για όλη τους τη ζωή.
    Η οργή και η αγανάκτηση εξαπλώνεται σε όλη την περιοχή. Το αστικό κράτος στέλνει την επιθεώρηση Εργασίας και ταυτόχρονα εφημερίδες αρχίζουν φημολογία για υποκίνηση της απεργίας από
    "κομμουνιστικά στοιχεία της Ενωτικής Συνομοσπονδίας". Φυσικά, κομμουνιστές εργάτες της Ενωτικής Συνομοσπονδίας, μαζί με τον υποψήφιο Δήμαρχο Χαλκίδας, τον ράπτη Νικολόπουλο, είχαν βρεθεί στο πλευρό των εργατών, είχαν περιοδεύσει σε χωριά της περιοχής όπου μάλιστα η αστυνομία επιχείρησε να τους συλλάβει αλλά δεν τα κατάφερε γιατί μπήκαν μπροστά οι κάτοικοι.
    Όμως,η πραγματική αιτία της απεργίας ήταν η πείνα και οι άθλιες συνθήκες εργασίας.
    Παρέμβαση υπέρ του εργοδότη έκανε ακόμα και ο δεσπότης Κύμης, που κάλεσε τους έργατες να μην δημιουργούν "ταραχές".
    Η επιχείρηση προσπάθησε να φέρει απεργοσπάστες απο άλλες περιοχές, όμως οι απεργοί-με την συμπαράσταση των κατοίκων-ακύρωσαν το σχέδιο. Η αντοχή των απεργών κάνει γνωστό τον αγώνα τους. ο θέμα φτάνει στην Βουλή, ο τύπος αρχίζει να γράφει για το κάτεργο στο Αλιβέρι.
    Ο Εμπειρίκος αναγκάζεται να πληρώσει τα δεδουλευμένα και να κάνει δεκτά τα αιτήματα των ανθρακωρύχων.Η απεργία νίκησε.Μετά την απεργία συνελήφθησαν ως υποκινητές ο Νικολόπουλος και ένας κομμουνιστής συνδικαλιστής της Ενωτικής Συνομοσπονδίας.
    Οι αγώνες συνεχίστηκαν και τα επόμενα χρόνια.
    https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid0381FeFM6ZCkZXUfyKXg7Ym2qhSooDQqWKjdpfKufUgygHnd6DF2ou3udmX7Y8vWmTl&id=104475608355340&__cft__[0]=AZWSXzJ7ij3zAQ1xuj8feYgIEIHf_cwaM55pps_CwV4_KJSwc_gb_kqTIQKaJrs2A7Do6RU9rt-sYl6aotWcttjV7QXn3egsj6gbKPFFvhHJNkHRZAwcqrwAHUIGghOAxP0uoN_yyKn1UyCpDzdScQyHHHiRIqFogRYbw3y9MeJS2PggwF5CVR8Z_GK_hhuPc5vUdvMWkwqAqtR9Ki_QUqpc&__tn__=%2CO%2CP-R

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ο Λουίς Λίκεϊ, πραγματοποίησε εκατοντάδες έρευνες στην Ανατολική Αφρική και διατύπωσε την άποψη ότι ο άνθρωπος εμφανίστηκε πολύ πριν απ’ ό,τι πίστευαν μέχρι τότε οι επιστήμονες.
    https://gkagkarin.blogspot.com/2022/08/blog-post_812.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η μάχη στο Σφακάκι
    Στις 7 Αυγούστου 1944, ο Γερμανός λοχίας των SS Γιόζεφ Ολενχάουερ, γνωστός στην περιοχή του Μυλοποτάμου σαν «Σήφης» συνοδευόμενος από ισχυρή ομάδα Γερμανών και Ιταλών στρατιωτών, θα μεταβεί στα Ανώγεια από το γειτονικό χωριό Γενί-Γκαβέ (σημερινή Δροσιά) όπου είχε την έδρα του και θα συλλάβει 98 γυναικόπαιδα, με σκοπό να τα μεταφέρει στο Ρέθυμνο και από εκεί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Γερμανίας.
    https://gkagkarin.blogspot.com/2022/08/blog-post_349.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολυγραφότατος, Ο Νίκος Τσιφόρος, μέχρι το τέλος, έγραψε περίπου 40 θεατρικά έργα, πολυάριθμα κινηματογραφικά σενάρια (μερικά εξ αυτών σε συνεργασία με τον Πολύβιο Βασιλειάδη), διηγήματα, ιστορικά αναγνώσματα, ευθυμογραφήματα και ηθογραφίες, συνεργαζόμενος συστηματικά με ευρείας κυκλοφορίας περιοδικά και εφημερίδες.
    https://gkagkarin.blogspot.com/2022/08/blog-post_652.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου