ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Ο κινεζικός στρατός έχει περικυκλώσει το νησί, ενώ αναμένεται κλιμάκωση με «μεγάλο χρονικό ορίζοντα»
Σε νέα φάση σοβαρής κλιμάκωσης, με τον κίνδυνο να εξελιχθεί σε ανοιχτή σύγκρουση, βρίσκεται πλέον η γεωπολιτική αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας στη στρατηγικής σημασίας περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, μετά την επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, και εκπροσώπων του Κογκρέσου στην Ταϊβάν.
Οι εξελίξεις αποτελούν σημείο καμπής στον επικίνδυνο ανταγωνισμό ΗΠΑ - Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα, που οξύνεται τα τελευταία χρόνια σε οικονομικό, τεχνολογικό και στρατιωτικό επίπεδο.
Ηταν η πρώτη επίσκεψη υψηλόβαθμου Αμερικανού αξιωματούχου εδώ και 25 χρόνια στο αυτοδιοικούμενο νησί, το οποίο η Κίνα θεωρεί κινεζική επαρχία και τα τελευταία χρόνια δηλώνει όλο και πιο εμφατικά ότι θα ενωθεί με την Κίνα.
Μεγάλη ένταση και πρόσθετη «καύσιμη ύλη» συσσωρεύεται στην περιοχή γύρω από την Ταϊβάν, με τις κινεζικές στρατιωτικές δυνάμεις να έχουν ουσιαστικά περικυκλώσει το νησί, διεξάγοντας στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά, στον απόηχο της επίσκεψης Πελόζι. Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ εντείνουν τη στρατιωτική παρουσία τους στην ευρύτερη περιοχή της Θάλασσας των Φιλιππίνων με το αεροπλανοφόρο «Ronald Reagan», δεκάδες άλλα πλοία και χιλιάδες στρατιώτες.
Η Ταϊβάν είναι ένα από τα πολύ λίγα ζητήματα που μπορεί να οδηγήσουν την Κίνα και τις ΗΠΑ σε σύγκρουση, υπογράμμισε ο Κινέζος πρέσβης στις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι η επίσκεψη της τρίτης σε ιεραρχία αξιωματούχου των ΗΠΑ - μετά τον Πρόεδρο και την αντιπρόεδρο - «έσπασε» ανοιχτά τη δέσμευση της Αμερικής να μην αναπτύξει επίσημες σχέσεις με την Ταϊβάν, στο πλαίσιο της πολιτικής της «Μίας Κίνας».
Οι ενέργειες των ΗΠΑ «δεν μπορούν να εμποδίσουν τη διαδικασία εθνικής επανένωσης της Κίνας» με την Ταϊβάν και η «θηλιά γύρω από τον λαιμό της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν» θα σφίγγει όλο και περισσότερο, διαμήνυσε ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι.
Η Κίνα «θα υπερασπιστεί σθεναρά την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα, χωρίς να αφήνει περιθώρια για την ανεξαρτησία της Ταϊβάν ή για εξωτερική ανάμειξη», ήταν το μήνυμα του κινεζικού υπουργείου Αμυνας.
Παίρνοντας τη σκυτάλη της κλιμάκωσης από τις ΗΠΑ, η Κίνα ξεκίνησε την Πέμπτη τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις που έχουν διεξαχθεί ποτέ, σε έξι ζώνες γύρω από την Ταϊβάν και μάλιστα με πραγματικά πυρά, περικυκλώνοντας το νησί από θάλασσα και αέρα. Οι ασκήσεις αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι την Κυριακή.
Σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας της Ταϊβάν, εκτοξεύτηκαν από μεριάς της Κίνας 11 βαλλιστικοί πύραυλοι «Dongfeng» σε ύδατα γύρω από τα βορειοανατολικά και νοτιοδυτικά του νησιού, ενώ δεκάδες κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη εισέρχονται καθημερινά στη ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας της Ταϊβάν περνώντας τη διάμεση γραμμή των Στενών, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Κινεζικοί πύραυλοι πέταξαν για πρώτη φορά πάνω από την Ταϊβάν, μετέδωσαν κινεζικά ΜΜΕ, χωρίς να επιβεβαιωθεί η πληροφορία από καμία πλευρά. Συνολικά 68 μαχητικά αεροσκάφη της Κίνας και 13 πολεμικά πλοία διεξήγαγαν επιχειρήσεις στο Στενό της Ταϊβάν και ορισμένα παραβίασαν σκοπίμως τη μέση γραμμή, η οποία χωρίζει την ηπειρωτική Κίνα από την Ταϊβάν, σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας της Ταϊβάν.
Επίσης το κινεζικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε κυρώσεις σε βάρος της Ν. Πελόζι, αλλά και ότι διακόπτει τις διμερείς συναντήσεις μεταξύ υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματικών των ΗΠΑ και της Κίνας και τη συνεργασία στο πλαίσιο ενός μηχανισμού θαλάσσιας ασφάλειας μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας. Επιπλέον αναστέλλονται οκτώ μηχανισμοί συνεργασίας ΗΠΑ - Κίνας σε θέματα όπως το κλίμα, η αντιμετώπιση του εγκλήματος, οι μετανάστες, η διακίνηση ναρκωτικών κ.ά.
Στο μεταξύ, η αμερικανική κυβέρνηση ανέβαλε μία δοκιμαστική εκτόξευση ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου «Minuteman III», εν μέσω των κινεζικών στρατιωτικών ασκήσεων, ως μια κίνηση «μείωσης των κινδύνων από λανθασμένους υπολογισμούς και παρερμηνείες», ισχυρίστηκε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος Τύπου για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.
Ωστόσο, το αεροπλανοφόρο «USS Reagan», που βρίσκεται στη Θάλασσα των Φιλιππίνων, «θα παρακολουθεί» τις εξελίξεις στην περιοχή της Ταϊβάν, συνέχισε ο Κίρμπι.
«Οι αναλυτές τονίζουν ότι υπάρχουν πολλές επιλογές στο τραπέζι για την Κίνα, ώστε να επιταχύνει τη διαδικασία επανένωσης με την Ταϊβάν», γράφει η κινεζική εφημερίδα «Global Times» και «προειδοποιεί»:
«Εκτός από στρατιωτικές ασκήσεις, οι επιλογές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν πλήγματα στρατιωτικών στόχων της Ταϊβάν, όπως έκανε ο PLA (σ.σ. ο κινεζικός στρατός) στην προηγούμενη κρίση στα Στενά της Ταϊβάν, προωθώντας νέα νομοθεσία για εθνική επανένωση, αποστολή στρατιωτικών αεροσκαφών και πλοίων που θα εισέλθουν στον "εναέριο χώρο" και τα "χωρικά ύδατα" του νησιού, τερματίζοντας τη σιωπηρή κατάπαυση του πυρός με τον στρατό της Ταϊβάν».
Από την πλευρά του ο Τζ. Κίρμπι παραδέχτηκε ότι «οι ΗΠΑ αναμένουν αντίποινα από την Κίνα» με «πιθανά περαιτέρω βήματα τις επόμενες μέρες και ίσως σε μεγαλύτερους χρονικούς ορίζοντες», με μεγάλης κλίμακας παραβιάσεις της ζώνης αναγνώρισης αεράμυνας της Ταϊβάν.
Επιπλέον, οι ΗΠΑ αναμένουν από την Κίνα να προχωρήσει ενδεχομένως σε δημόσιες επισημάνσεις, παρόμοιες με αυτές που έκανε πρόσφατα, ότι τα Στενά της Ταϊβάν δεν είναι διεθνής πλωτή οδός.
Η αμερικανική κυβέρνηση επιδιώκει να υποβαθμίσει τη σημασία της επίσκεψης Πελόζι στην Ταϊβάν και να εμφανίσει την Κίνα ως τη μόνη υπεύθυνη για όσα θα ακολουθήσουν, υπονοώντας πως το Πεκίνο αναζητούσε μια ευκαιρία για να πιέσει ακόμη περισσότερο το νησί προς την κατεύθυνση της ενιαίας Κίνας.
Υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι όπως ο Τζ. Κίρμπι και ο ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, είπαν πως «δεν υπάρχει λόγος αυτή η επίσκεψη να αποτελέσει κίνητρο για κρίση ή σύγκρουση», επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς ότι «το ταξίδι ήταν συνεπές με τη μακροχρόνια πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Κίνας, που δεν υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν» και «δεν παραβιάζουν την κυριαρχία της χώρας».
Οι ΗΠΑ αντιτίθενται στις όποιες μονομερείς προσπάθειες αλλαγής του status quo της Ταϊβάν - ειδικά διά της βίας - τόνισε ο Μπλίνκεν και η αμερικανική κυβέρνηση καταδικάζει την «ανεύθυνη» απόφαση της Κίνας να εκτοξεύσει πυραύλους κοντά στην Ταϊβάν. «Οι προκλητικές ενέργειες του Πεκίνου συνιστούν σημαντική κλιμάκωση στην επί σειρά ετών προσπάθειά του να αλλάξει το status quo», δήλωσε ο Κίρμπι.
Στο ίδιο πνεύμα ΝΑΤΟ και ΕΕ καταδίκασαν την επιθετική δραστηριότητα της Κίνας, λέγοντας πως δεν υπάρχει καμία δικαιολογία.
Η Ρωσία χαρακτήρισε την επίσκεψη Πελόζι «προκλητική» και τις στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν «κυρίαρχο δικαίωμα της Κίνας».
Στην Ταϊβάν η Ν. Πελόζι συναντήθηκε με την Πρόεδρο, Tσάι Ινγκ-γουέν, και ενώ τυπικά δεν υποστήριξε την ανεξαρτησία του νησιού, υπογράμμισε την «ακλόνητη δέσμευση της Αμερικής να υποστηρίξει τη ζωντανή δημοκρατία της Ταϊβάν», τονίζοντας ότι σήμερα αυτή η στήριξη είναι «πιο σημαντική από ποτέ», καθώς «ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια επιλογή μεταξύ απολυταρχίας και δημοκρατίας».
Οι συζητήσεις με την ηγεσία της Ταϊβάν επικεντρώθηκαν εξάλλου «στην προώθηση των κοινών μας συμφερόντων, όπως η προώθηση μιας ελεύθερης και ανοιχτής περιοχής Ινδο-Ειρηνικού».
Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Ταϊβάν τόνισε πως η περιοχή ενισχύει τις αμυντικές της ικανότητες και θα «κρατήσει τη γραμμή άμυνας» για τις δημοκρατίες στην περιοχή.
Η Ν. Πελόζι είχε επισκεφτεί νωρίτερα Σιγκαπούρη και Μαλαισία, έκανε στάση στην Ταϊβάν, η οποία δεν είχε ανακοινωθεί, και συνέχισε την περιοδεία της σε Νότια Κορέα και Ιαπωνία.
Μάλιστα, από τη Νότια Κορέα προχώρησε σε ακόμη μια προκλητική δήλωση, λέγοντας πως η Κίνα μπορεί να εμποδίσει «ξένους ηγέτες - ή οποιονδήποτε άλλον θέλει - να ταξιδέψουν στην Ταϊβάν για να τιμήσουν την ακμάζουσα Δημοκρατία της».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου