Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 7 Αυγούστου 2022

«Σιγοβράζει» η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ


Νέο ένοπλο επεισόδιο μεταξύ Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν στην περιοχή που συγκεντρώνονται πολλοί ανταγωνιστές

 Μια ακόμη εστία ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης, που «σιγοβράζει» εδώ και χρόνια, επιδεινώνεται σταθερά τους τελευταίους μήνες.

Ο κίνδυνος κλιμάκωσης στη σύγκρουση Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν παραμένει μετά το νέο ένοπλο επεισόδιο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και ενώ εντείνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ διαφόρων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που «ενδιαφέρονται» για την περιοχή του Νότιου Καυκάσου.

Μετά την ένοπλη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, που έληξε τον Νοέμβρη του 2020 με μια εύθραυστη τριμερή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν - Ρωσίας, πολλές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ανταγωνίζονται για επιρροή στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου. Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν έχουν ανακοινώσει την έναρξη «ειρηνευτικών συνομιλιών» και διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των μεταξύ τους συνόρων, με τη Ρωσία, την ΕΕ και τις ΗΠΑ να διεκδικούν πρωταγωνιστικό διαμεσολαβητικό ρόλο, ενώ σημαντικός «παίκτης» στην περιοχή και σύμμαχος του Αζερμπαϊτζάν είναι η Τουρκία.

Το βέβαιο είναι πως τα υπόγεια παζάρια και η «κινητικότητα» στην περιοχή έχουν αυξηθεί και ορισμένοι αναλυτές συνέδεαν τις πρόσφατες μεγάλες αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις στην Αρμενία με τον οξυμένο ανταγωνισμό.

Οι δύο λαοί, που ζούσαν ειρηνικά επί ΕΣΣΔ, μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού έχουν ανοίξει έναν μακρύ κύκλο αίματος εξαιτίας των συμφερόντων των αστικών τάξεων των δύο χωρών, που έχουν τη στήριξη ιμπεριαλιστικών δυνάμεων (ΗΠΑ, Ρωσίας, ΕΕ, Τουρκίας) οι οποίες προωθούν τα δικά τους συμφέροντα στη γεωστρατηγικά και ενεργειακά σημαντική ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου και της Κασπίας.

Σοβαρό ένοπλο επεισόδιο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Στα σύνορα Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν, που παραμένουν ακαθόριστα μετά τη λήξη του τελευταίου πολέμου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, σημειώνονται συχνά ένοπλα επεισόδια με ανταλλαγή πυρών, με τις δυο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση της εκεχειρίας.

Μάχες με νεκρούς και τραυματίες ξέσπασαν την Τετάρτη κοντά στον διάδρομο Λατσίν - δρόμο που συνδέει την Αρμενία και την αυτοαποκαλούμενη Δημοκρατία του Ναγκόρνο Καραμπάχ - μετά από απαίτηση των Αζέρων να εγκαταλείψουν οι Αρμένιοι του Καραμπάχ αυτή τη διαδρομή και να χρησιμοποιούν μια νέα που κατασκευάστηκε για σύνδεση με την Αρμενία.

Οι Αρμένιοι αρνήθηκαν και το Μπακού κήρυξε την έναρξη μιας στρατιωτικής επιχείρησης με τίτλο «Εκδίκηση». Το αζέρικο υπουργείο Αμυνας υποστηρίζει ότι στην περιοχή δρουν «παράνομοι στρατιωτικοί σχηματισμοί» των Αρμενίων, τους οποίους «συνέτριψε» και κατέλαβε ορισμένα υψώματα.

Στη συνέχεια η αυτοαποκαλούμενη Δημοκρατία του Ναγκόρνο Καραμπάχ ανακοίνωσε μερική στρατιωτική κινητοποίηση.

«Γκρίνιες» από την Αρμενία για τις ρωσικές δυνάμεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Η Ρωσία κάλεσε όλα τα μέρη σε αυτοσυγκράτηση και «το πιο σημαντικό, να εφαρμόσουν όλες τις προβλέψεις των τριμερών συμφωνιών», τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, αναφερόμενος στην εύθραυστη τριμερή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν - Ρωσίας τον Νοέμβρη του 2020.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, περίπου 2.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στη «γραμμή απεμπλοκής» στον διάδρομο Λατσίν, ενώ η Αρμενία εξέφρασε τη δυσαρέσκεια για τον ρόλο τους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν επιτελούν την «αποστολή» τους.

Η Αρμενία αναμένει από το ρωσικό «ειρηνευτικό σώμα» να ακυρώσει κάθε προσπάθεια παραβίασης της γραμμής απεμπλοκής στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, επισήμανε ο πρωθυπουργός, Ν. Πασινιάν, διαφορετικά «είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα για την επιβολή αυτής της εντολής σε διεθνές επίπεδο ή να δοθεί στους ειρηνευτές μια ευρύτερη διεθνής εντολή», δηλαδή να εμπλακούν κι άλλες δυνάμεις ενδεχομένως του ΟΗΕ ή του ΟΑΣΕ.

Ωστόσο, οι εξουσίες του ρωσικού «ειρηνευτικού σώματος» σε αυτή την κατάσταση είναι σοβαρά περιορισμένες, καθώς η Μόσχα δεν θέλει να επιδεινωθούν οι σχέσεις της με το Αζερμπαϊτζάν, σχολιάζει η ρωσική εφημερίδα «Kommersant». Το Αζερμπαϊτζάν έχει παραδοσιακά καλές σχέσεις με τη Ρωσία, ενώ αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη γεωπολιτική σημασία για τη Δύση και την Τουρκία, με σημαντικούς αγωγούς φυσικού αερίου και πετρελαίου, ιδιαίτερα σε μια φάση που η ΕΕ προσπαθεί να ανεξαρτητοποιηθεί από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

Το Μπακού φέρεται να είναι δυσαρεστημένο με τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ ο Αρμένιος πρωθυπουργός υπενθύμισε με νόημα ότι «το Αζερμπαϊτζάν αρνήθηκε να υπογράψει την εντολή για τις δραστηριότητες των Ρώσων ειρηνευτικών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ η Αρμενία την υπέγραψε τον Νοέμβρη του 2020».

«Βαθιά ανήσυχη» για τις νέες μάχες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν δήλωσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ. «Καλούμε να ληφθούν άμεσα μέτρα για να μειωθούν οι εντάσεις και να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση», είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ν. Πράις.

Η ΕΕ απηύθυνε έκκληση για άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών και κάλεσε τις αντιμαχόμενες πλευρές να σεβαστούν την εκεχειρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου