Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022

Το ΝΑΤΟ «δεν πρέπει να επιτρέψει» η Ρωσία να νικήσει στον πόλεμο


 Ο Γ. Στόλτενμπεργκ ξεκαθαρίζει πως η πολύπλευρη στήριξη στο Κίεβο θα συνεχιστεί παρά το κόστος

 Δεν πρέπει να επιτραπεί στη Ρωσία να νικήσει στον πόλεμο στην Ουκρανία και το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να στηρίζει το Κίεβο, επισημαίνει ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, καθώς η ιμπεριαλιστική σύγκρουση μπαίνει σε μια κρίσιμη φάση στα νότια της χώρας, όπου ο ουκρανικός στρατός επιδιώκει με τη βοήθεια των αμερικανικών συστημάτων HIMARS να οργανώσει αντεπίθεση για την ανακατάληψη της Χερσώνας και ενδεχομένως και της Ζαπορίζια.

Παρά το υψηλό κόστος για τα κράτη του ΝΑΤΟ, που σε μεγάλο βαθμό φορτώνεται στους λαούς μαζί με τους κινδύνους της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης, «είναι προς το συμφέρον μας να μην επιτύχει αυτού του είδους η επιθετική πολιτική», σημείωσε ο Στόλτενμπεργκ σε ομιλία που εκφώνησε στο συνέδριο της Νεολαίας του νορβηγικού Εργατικού Κόμματος.

«Πληρώνουμε ένα τίμημα για τη στήριξή μας στην Ουκρανία. Για τη στρατιωτική, ανθρωπιστική και οικονομική υποστήριξη. Για τις κυρώσεις, που οδήγησαν σε αυξημένο πληθωρισμό και υψηλότερες τιμές στις χώρες μας», είπε ο γγ του ΝΑΤΟ, τονίζοντας παράλληλα ότι ο πόλεμος που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία αποτελεί επίθεση στην υφιστάμενη παγκόσμια τάξη. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για την πιο επικίνδυνη κατάσταση στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αν ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, «σκεφτεί να κάνει οτιδήποτε παρόμοιο σε κάποια χώρα του ΝΑΤΟ, ολόκληρη η Συμμαχία θα αντιδράσει», ξεκαθάρισε ο Στόλτενμπεργκ.

Στο μεταξύ, ο Καναδάς θα στείλει έως και 225 στρατιωτικούς του στο Ηνωμένο Βασίλειο προκειμένου να εκπαιδεύσουν εκεί Ουκρανούς νεοσύλλεκτους, ανακοίνωσε η Καναδή υπουργός Αμυνας, Αν. Αναντ.

23 μέλη του ΝΑΤΟ έχουν εγκρίνει την ένταξη Σουηδίας - Φινλανδίας

Ο Στόλτενμπεργκ επαίνεσε τη Συμμαχία που προχώρησε στην αποδοχή της Φινλανδίας και της Σουηδίας ως νέων μελών της και ανέφερε ότι «μέχρι στιγμής, αυτή ήταν η ταχύτερη ενταξιακή διαδικασία στη σύγχρονη ιστορία του ΝΑΤΟ».

Μέχρι στιγμής, τα Κοινοβούλια 23 κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, από τα 30 συνολικά, έχουν πλέον επικυρώσει την ένταξη των δύο σκανδιναβικών κρατών.

Με μεγάλη πλειοψηφία η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε την Τετάρτη την εισδοχή της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο NATO, σε μια φάση που κλιμακώνεται η γεωπολιτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία σε Ανατολική Ευρώπη, Βαλτική Θάλασσα και Αρκτική.

Το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 95 υπέρ έναντι ενός κατά (Τζος Χόλι, Ρεπουμπλικάνος) και ενός «παρών» (Ραντ Πολ, Ρεπουμπλικάνος), δηλαδή ξεπεράστηκε με άνεση η πλειοψηφία δύο τρίτων (67 ψήφοι) που απαιτούνταν.

«Αυτή η ιστορική ψηφοφορία στέλνει σημαντικό μήνυμα για τη διαρκή και διακομματική δέσμευση των ΗΠΑ στο NATO και τη βούληση να εξασφαλιστεί ότι η Συμμαχία μας είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο», δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.

Ο Ρώσος Πρόεδρος «προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία για να διχάσει τη Δύση. Αντ' αυτού, η σημερινή ψηφοφορία δείχνει ότι η Συμμαχία είναι πιο δυνατή παρά ποτέ», είπε πριν αρχίσει η ψηφοφορία ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών, Τσακ Σούμερ.

Τα πρωτόκολλα εισδοχής των δύο σκανδιναβικών κρατών εγκρίθηκαν τις προηγούμενες μέρες από τα Κοινοβούλια της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, θέλει να του δοθεί η ευκαιρία να συζητήσει «απευθείας» με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, προκειμένου να βοηθήσει να τερματιστεί ο πόλεμος με τη Ρωσία, όπως είπε στην εφημερίδα «South China Morning Post».

Πρόκειται για «πολύ ισχυρό κράτος, με δυνατή οικονομία» που «μπορεί πολιτικά και οικονομικά να επηρεάσει τη Ρωσία. Επίσης, η Κίνα είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», είπε.

Κρεμλίνο: Το ΝΑΤΟ ευθύνεται για τις εντάσεις στην Ευρώπη και τον κόσμο

Από την πλευρά της, η Μόσχα κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ως την «πραγματική απειλή για την παγκόσμια τάξη και την κατάσταση στον κόσμο και στην ήπειρό μας».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Στόλτενμπεργκ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, σημείωσε πως η κατάσταση στην Ευρώπη «διαμορφώνεται εδώ και δεκαετίες» με τον οξυμένο γεωπολιτικό ανταγωνισμό ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

«Προκλήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την επιθετική πολιτική που ακολούθησε το ΝΑΤΟ έναντι της χώρας μας, φέρνοντας επανειλημμένα τις υποδομές του πιο κοντά στα σύνορα της Ρωσίας», είπε, ενώ υπενθύμισε το πραξικόπημα που έγινε στην Ουκρανία το 2014, «το οποίο ενορχηστρώθηκε με κόπο από τις χώρες του ΝΑΤΟ».

Ουκρανικές παραβιάσεις Ανθρωπιστικού Δικαίου βλέπει η Διεθνής Αμνηστία

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν θέσει σε κίνδυνο αμάχους εγκαθιστώντας βάσεις και λειτουργώντας οπλικά συστήματα σε κατοικημένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων σχολείων και νοσοκομείων, στον πόλεμο με τη Ρωσία, ανακοίνωσε χτες η Διεθνής Αμνηστία.

Ανέφερε ότι τέτοιες τακτικές παραβιάζουν το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και θέτουν σε κίνδυνο τους αμάχους, καθώς μετατρέπουν πολιτικές υποδομές σε στρατιωτικούς στόχους.

Πάντως, ξεκαθαρίζει ότι υπήρξαν και τοποθεσίες όπου η Ρωσία είχε διαπράξει εγκλήματα πολέμου, π.χ. στο Χάρκοβο, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία ότι οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούσαν περιοχές αμάχων και πολιτικές υποδομές.

Μεταξύ Απρίλη και Ιούλη εκπρόσωποι της Διεθνούς Αμνηστίας πέρασαν αρκετές βδομάδες ερευνώντας τα ρωσικά χτυπήματα στις περιοχές Χάρκοβο, Ντονμπάς και Μικολάιφ.

Οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπολύουν χτυπήματα μέσα από κατοικημένες περιοχές και έχουν στρατιωτικές βάσεις σε κτίρια κατοικιών ή άλλων υποδομών, σε 19 πόλεις και χωριά των περιοχών αυτών. Αντίθετα, δεν είχαν στοιχεία για το αν οι Ουκρανοί μαχητές ζητούσαν από αμάχους ή τους βοηθούσαν να εκκενώσουν αυτές τις κατοικημένες περιοχές.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η αντιπαράθεση Ρωσίας - Ουκρανίας για το χτύπημα σε φυλακή του Ντονέτσκ, με Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου, ανάμεσά τους και μέλη του ναζιστικού Τάγματος Αζόφ. Χτες η Μόσχα επανέλαβε πως το πυραυλικό χτύπημα προήλθε από τον ουκρανικό στρατό, καθώς ορισμένοι αιχμάλωτοι είχαν αρχίσει να καταθέτουν ή και να ζητούν να παραδοθούν.

Ρωσία και Ουκρανία καταφεύγουν σε «μισθοφόρους»

Εως και 20.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φλεβάρη και περίπου 55.000 έχουν τραυματιστεί, δήλωσαν δυτικοί αξιωματούχοι στο CNN. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, η πορεία των μαχών έχει επιβραδυνθεί.

Η Ρωσία αντιμετωπίζει ελλείψεις στρατιωτικού προσωπικού και βρίσκει «εναλλακτικές μεθόδους στρατολόγησης», σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους που επικαλείται το CNN, δηλαδή «έχει στρατολογήσει από φυλακές και προφανώς συνεργάζεται επίσης με ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες (σ.σ. "Wagner" κ.ά.)».

Από αυτούς τους επαγγελματίες στρατιωτικούς που είχε ο ουκρανικός στρατός στο Ντονμπάς στην αρχή, δεν έχει μείνει περισσότερο από το 10%, ισχυρίστηκε αξιωματούχος των φιλορώσων αυτονομιστών του Ντονέτσκ. Σύμφωνα με τον ίδιο, το μεγαλύτερο μέρος των ουκρανικών στρατευμάτων συγκροτείται από εφέδρους και μισθοφόρους και «ο αριθμός των στρατευμάτων τους τώρα στην πρώτη γραμμή έχει μειωθεί δραματικά».

Ο Ουκρανός Πρόεδρος χαρακτήρισε αυτήν τη βδομάδα «κόλαση» την πίεση υπό την οποία βρίσκονται οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας του στην περιφέρεια Ντονμπάς. Εκανε λόγο για σφοδρές μάχες γύρω από την πόλη Αβντίιβκα και το οχυρωμένο χωριό Πίσκι στο Ντονέτσκ, όπου το Κίεβο παραδέχθηκε «μια μερική επιτυχία» των Ρώσων τις τελευταίες μέρες.

Σήμερα η συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν στο Σότσι

Με επίκεντρο την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία και τη Συρία συναντιούνται σήμερα στο Σότσι ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, και ο Τούρκος ομόλογός του, Ρ. Τ. Ερντογάν.

Οι δύο ηγέτες θα αξιολογήσουν την εφαρμογή της συμφωνίας Ρωσίας - Ουκρανίας - Τουρκίας - ΟΗΕ για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, με φόντο και το πρώτο πλοίο που αναχώρησε επιτυχώς από το λιμάνι της Οδησσού.

Οι συμφωνίες για τα σιτηρά «είναι ένα καλό παράδειγμα ότι τα πιο δύσκολα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα όλων των μερών», σχολίασε το Κρεμλίνο.

«Στο πλαίσιο των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν στη διμερή συνάντηση των Προέδρων στην Τεχεράνη στις 19 Ιουλίου, σχεδιάζεται να συζητηθεί λεπτομερώς η ατζέντα της ρωσοτουρκικής πολυμερούς συνεργασίας» σε εμπόριο και οικονομία, με έμφαση στην υλοποίηση στρατηγικών έργων στην Ενέργεια, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Οι δύο Πρόεδροι ενδεχομένως θα συζητήσουν και για την επιδείνωση της κατάστασης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, μετά το πρόσφατο επεισόδιο μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου