Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022

«Καλπάζουν» η ακρίβεια και η κοροϊδία της κυβέρνησης


 Η στήριξη που ενδέχεται να δοθεί, θα γίνει με τη μορφή επιδομάτων που δεν φτάνουν βέβαια ούτε για ζήτω και κυρίως δεν ακουμπούν καν τις αιτίες της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας

Μετά από πέντε μήνες που η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει να μοιράζει τα διάφορα «pass» της κοροϊδίας που τα βαφτίζει «μέτρα στήριξης» των νοικοκυριών, 1 στους 2 εργαζόμενους έχει φτάσει να κόβει πολλά από τα ψώνια του σούπερ μάρκετ για να βγάλει τον μήνα, 1 στους 5 Ελληνες βρίσκεται κυριολεκτικά βυθισμένος στη φτώχεια χωρίς καν να έχει κάποιο οικονομικό στήριγμα και χιλιάδες νοικοκυριά «κόβουν» τις διακοπές τους!

Και ενώ η κατάσταση είναι τραγική για την πλειοψηφία των λαϊκών σπιτιών, η κυβέρνηση προαναγγέλλει... κάποια νέα «μέτρα στήριξης» - ψίχουλα από τον Σεπτέμβρη, που θα περιλαμβάνονται στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό που θα κατατεθεί. Αυτό είπε σε συνέντευξή του χτες ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, ξεκαθαρίζοντας βέβαια ότι θα γίνει μιας και βρέθηκε δημοσιονομικός χώρος από τη φοροληστεία εργαζομένων, φτωχών επαγγελματιών και λαϊκών νοικοκυριών.

Οπως είπε άλλωστε, ο νέος συμπληρωματικός προϋπολογισμός μπορεί να συνταχθεί ως αποτέλεσμα της «ανταπόκρισης των φορολογουμένων στις υποχρεώσεις τους (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, επιστρεπτέες προκαταβολές - με τους πολίτες να πληρώνουν την προηγούμενη εβδομάδα 3 δισ. ευρώ χωρίς να μειωθούν οι καταθέσεις) και της πορείας του τουρισμού». Η περιβόητη στήριξη θα δοθεί με τη μορφή επιδομάτων, που δεν φτάνουν βέβαια ούτε για ζήτω και κυρίως δεν ακουμπούν καν τις αιτίες της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός αναφέρθηκε στο fuel pass 2, που δεν είναι ούτε 1 ευρώ τη μέρα για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβρη, Οκτώβρη και με τη βενζίνη να είναι σταθερά πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο. Σε ό,τι αφορά νέα επιδότηση στα καύσιμα μετά τον Οκτώβρη, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, εάν και εφόσον υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, εάν, δηλαδή, συνεχιστεί η μεγάλη φοροληστεία των λαϊκών στρωμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια στιγμή που η επιδότηση καυσίμων είναι κατά μέσο όρο 0,7 ευρώ τη μέρα, το λίτρο το γάλα έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες κατά 0,3 ευρώ! Τόση γαλαντομία από την κυβέρνηση...

Ακόμα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί το επίδομα θέρμανσης, λέγοντας ότι «προφανώς το πετρέλαιο θέρμανσης είναι ένα από τα στοιχεία που συνεκτιμούμε, όπως και πολλά άλλα μέτρα. Αλλά δεν μπορώ να σας πω από τώρα για το φθινόπωρο». Την ίδια στιγμή και το πετρέλαιο θέρμανσης θα κινηθεί σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και ο χειμώνας αναμένεται βαρύς για τα νοικοκυριά, αφού υπάρχουν σενάρια ακόμα και για διακοπές ηλεκτροδότησης, στο πλαίσιο της περικοπής της κατανάλωσης ρεύματος.

Σε ερώτηση για τη χορήγηση «επιταγής ακρίβειας» ή την επίσπευση στη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, ο υπουργός απάντησε: «Ολα στην ώρα τους». Και πρόσθεσε ότι «πρέπει να υπάρξει και ο δημοσιονομικός χώρος για να υλοποιηθεί η δέσμευση για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2023 για το σύνολο των εργαζομένων και τους συνταξιούχους». Πρόκειται για το «εφάπαξ» επίδομα για την ακρίβεια («κοινωνικό μέρισμα» επί ΣΥΡΙΖΑ) που αφορά ένα πολύ μικρό μέρος όσων βρίσκονται στο φάσμα της στατιστικής φτώχειας και δεν καλύπτει ούτε τα μηνιάτικα έξοδα του σούπερ μάρκετ για μια τετραμελή οικογένεια. Πολύ περισσότερο που μέσα στον Αύγουστο και τον Σεπτέμβρη θα υπάρξουν νέες ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα πρώτης ανάγκης. Οσο για τον κατώτατο μισθό, η ενδεχόμενη αύξηση με τον νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου θα τον πάει στα επίπεδα πριν από 13 χρόνια, όταν ο μέσος καθαρός μισθός στον ιδιωτικό τομέα φτάνει - δεν φτάνει τα 800 ευρώ και στη μερική απασχόληση τα 300.

Η φορολεηλασία με αριθμούς

Από τα επικαιροποιημένα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών προκύπτει ότι:

- Στον φόρο εισοδήματος, το περίπου 50% του έως τώρα βεβαιωμένου φόρου έχει καταβληθεί από τους υπόχρεους. Από τα 2,258 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν έως στιγμής από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων των φυσικών προσώπων, οι φορολογούμενοι έχουν καταβάλει 1,046 δισ. ευρώ. Ενώ, όσον αφορά στα νομικά πρόσωπα, από τα 2,1 δισ. που έχουν βεβαιωθεί ως φόρος εισοδήματος, έχουν πληρωθεί ήδη 450 εκατ. ευρώ.

- Στον ΕΝΦΙΑ, από τα 2,269 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν φέτος έχει πληρωθεί ήδη ποσό ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Ητοι, έχει εισπραχθεί περισσότερος από τον μισό φόρο ακινήτων, στην ουσία μετά την πληρωμή των τριών πρώτων δόσεων.

- Στις «επιστρεπτέες προκαταβολές», μετά την καταβολή της πρώτης δόσης ή της εφάπαξ εξόφλησης της οφειλής έως τις 29 Ιούλη, ένας αριθμός 203.235 ΑΦΜ προχώρησαν σε ολική εξόφληση για να αποκομίσουν την έκπτωση 15%.

Αυτά είναι τα χρήματα από το υστέρημα των εργαζομένων με τα οποία η κυβέρνηση εμφανίζεται με θράσος να κάνει και κοινωνική πολιτική. Πρόκειται για ένα μέρος από τα λεγόμενα «πάγια» έξοδα νοικοκυριών και επαγγελματιών που, σύμφωνα με στοιχεία, αντιστοιχούν πλέον στο 75% του συνολικού εισοδήματός τους. Με το υπόλοιπο 25% και με τα επιδόματα - ψίχουλα πρέπει ένα νοικοκυριό να φάει, να στείλει τα παιδιά στο φροντιστήριο, να καλύψει το κόστος της μετακίνησης και συνολικά όλες του τις ανάγκες. Κάτι που βέβαια δεν συμβαίνει αφού τα χρήματα δεν φτάνουν.

Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), που δημοσιοποίησε πριν από μερικές μέρες, προκύπτει ότι 1 στους 4 ζει με τις πενιχρές συντάξεις των 500 ή 600 ευρώ και τα διάφορα επιδόματα - ψίχουλα των 50, 100 ή 150 ευρώ.

Μπαράζ ανατιμήσεων

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία από την πλατφόρμα - παρατηρητήριο τιμών e-Καταναλωτής του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Η τιμή για επώνυμο αλεύρι για όλες τις χρήσεις (συσκευασία ενός κιλού) από 1,28 ευρώ την 1η Μάρτη (μέση τιμή) έχει φτάσει να έχει τώρα (τιμές 1ης Αυγούστου) μέση τιμή 1,74 ευρώ, αύξηση δηλαδή 36%.

Ανάλογη είναι η αύξηση στην τιμή του ηλιελαίου. Η συσκευασία ενός λίτρου επώνυμου προϊόντος έχει σήμερα μέση τιμή 4,91 ευρώ, από 3,62 ευρώ την 1η Μάρτη, αύξηση δηλαδή 35,64%.

Επώνυμο ψωμί για τοστ (συσκευασία 700 γρ.) που την 1η Μάρτη είχε μέση τιμή 1,59 ευρώ, τώρα έχει μέση τιμή 1,85 ευρώ, αύξηση δηλαδή 16,35%.

Τα στοιχεία από το παρατηρητήριο τιμών είναι αποκαλυπτικά και για τα γαλακτοκομικά: Επώνυμο στραγγιστό γιαούρτι πωλείται πλέον (συσκευασία 3 x 200 γρ.) προς 3,48 ευρώ, από 3,20 ευρώ την 1η Μάρτη, αύξηση δηλαδή 8,75%.

Το φρέσκο γάλα (συσκευασία 1 λίτρου), από 1,38 ευρώ όταν ξέσπασε ο πόλεμος, τώρα έχει μέση τιμή 1,67 ευρώ, αύξηση δηλαδή 21%, ενώ κατά 10,74% έχει αυξηθεί η μέση τιμή επώνυμης συσκευασμένης φέτας.

Σε άλλα τρόφιμα, τα οποία μάλιστα αποτελούν βασικό είδος διατροφής για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, όπως είναι τα ζυμαρικά και τα όσπρια, καταγράφονται επίσης πολύ μεγάλες αυξήσεις τιμών. Στα ζυμαρικά (μακαρόνια Νο 6, συσκευασία του μισού κιλού) παρατηρούνται ανατιμήσεις σχεδόν 12% και στις φακές σχεδόν 5%. Πάνω από 20% είναι οι αυξήσεις τιμών σε αλλαντικά, ενώ ακόμη και τα δημοφιλή σνακ, όπως τα κρουασάν, πωλούνται κατά 13% και πλέον ακριβότερα σε σύγκριση με 5 μήνες πριν.

Το αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω ενεργειακού κόστους και αύξησης τιμών πρώτων και δεύτερων υλών, από χημικές πρώτες ύλες έως πλαστικά και χαρτί, έχει ως συνέπεια να αυξάνονται οι τιμές και στα βασικά είδη του νοικοκυριού που δεν είναι τρόφιμα. Ετσι, στο ενδεικτικό «καλάθι» του νοικοκυριού η μεγαλύτερη αύξηση τιμής, 44,13%, παρατηρείται στα χαρτιά υγείας, αλλά και σε απορρυπαντικά.

Συνολικά το κόστος του ενδεικτικού «καλαθιού» εκτιμάται - με συντηρητικούς υπολογισμούς - ότι έχει αυξηθεί μέσα στο τελευταίο πεντάμηνο κατά 8,17%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου