Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 2 Αυγούστου 2022

Ληγμένα


 Κανείς δεν περιμένει βέβαια από τα μονοπώλια των τροφίμων να εξασφαλίσουν ποιοτική και φτηνή διατροφή για τον λαό, αφού το κριτήριο του κέρδους στην παραγωγή στέκεται ακλόνητο εμπόδιο. 

Οπως φαίνεται, όμως, οι πολυεθνικές και οι κυβερνήσεις τους δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτα, προκειμένου να αυξήσουν ακόμα περισσότερο την κερδοφορία τους σε βάρος της υγείας του λαού. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στη Βρετανία και αλλού θα πωλούν στο εξής φαγώσιμα στα οποία δεν θα αναγράφεται η προτεινόμενη ημερομηνία κατανάλωσης («ανάλωση κατά προτίμηση πριν...»). 

Ο πελάτης θα αγοράζει στα τυφλά το προϊόν και θα είναι πλέον στη δική του ευχέρεια αν θα το καταναλώσει, κρίνοντας από την οσμή, τη γεύση ή και την όψη του! 

Το πρόσχημα για όλα αυτά είναι η «σπατάλη» τροφίμων που παρατηρείται στις δυτικές χώρες, στην οποία διαπιστώνεται ότι επιδρά και η συνιστώμενη ημερομηνία κατανάλωσης, αφού πολλά προϊόντα μένουν απούλητα στο ράφι αν δεν καταναλωθούν έγκαιρα, ενώ και τα νοικοκυριά ξεφορτώνονται από το ψυγείο φαγώσιμα που η ημερομηνία κατανάλωσης έχει ξεπεραστεί. 

Θυμίζουμε ότι το πρώτο βήμα είχε γίνει με τη διάθεση σε χαμηλότερες τιμές ληγμένων προϊόντων, τα οποία οι πολυεθνικές των τροφίμων και του λιανεμπορίου δεν δίστασαν να πασάρουν στις λαϊκές οικογένειες ως «ευκαιρία», προκειμένου να μην μείνουν απούλητα και χάσουν κανένα ευρώ. 

Τον ίδιο ακριβώς στόχο υπηρετεί και η νέα ...πατέντα με την κατάργηση της συνιστώμενης ημερομηνίας κατανάλωσης, που μεταθέτει στον λαό την ευθύνη για την ποιότητα της τροφής του, μεγαλώνοντας τους κινδύνους για την υγεία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου