Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 2 Αυγούστου 2022

«Λάδι στη φωτιά» η περιοδεία της Πελόζι στην Ασία


 Η κινεζική Πολεμική Αεροπορία απειλεί για ενδεχόμενη στάση στην Ταϊβάν - Αμερικανικό αεροπλανοφόρο φέρεται να κατευθύνεται στο νησί

 Σε τροχιά κλιμάκωσης βρίσκεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας στη στρατηγικής σημασίας περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, με την περιοδεία της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, στην περιοχή, που ξεκίνησε χτες, να ρίχνει κι άλλο «λάδι στη φωτιά».

Η Κίνα έχει αντιδράσει σθεναρά μπροστά στο ενδεχόμενο η Πελόζι να επισκεφτεί το αυτοδιοικούμενο νησί της Ταϊβάν, που η Κίνα θεωρεί δική της επαρχία, με απειλές ακόμη και από το υπουργείο της της Αμυνας ότι θα υπερασπιστεί το κινεζικό έδαφος.

Χτες, ΜΜΕ της Ταϊβάν αλλά και των ΗΠΑ ανέφεραν, επικαλούμενα μη κατονομαζόμενες πηγές, ότι η Πελόζι πρόκειται να επισκεφθεί την Ταϊβάν σήμερα, Τρίτη, και ενδεχομένως να διανυκτερεύσει στην Ταϊπέι. Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Liberty Times», η υψηλόβαθμη Αμερικανίδα αξιωματούχος είναι προγραμματισμένο να επισκεφθεί το Κοινοβούλιο της Ταϊβάν αύριο το πρωί πριν συνεχίσει την περιοδεία της στην Ασία.

Αξιωματούχοι και στελέχη με τα οποία η Πελόζι σχεδιάζει να συναντηθεί στην Ταϊβάν έχουν ενημερωθεί για την επικείμενη άφιξή της, αναφέρει η «Wall Street Journal», επικαλούμενη ανώνυμες πηγές, και οι περισσότερες συναντήσεις είναι προγραμματισμένες για αύριο, Τετάρτη.

Το γραφείο της Πελόζι έχει ανακοινώσει πως η περιοδεία στην περιοχή Ινδικού - Ειρηνικού περιλαμβάνει επισκέψεις σε Σιγκαπούρη, Μαλαισία, Νότια Κορέα και Ιαπωνία, ενώ το ΥΠΕΞ της Ταϊβάν δήλωσε ότι δεν σχολιάζει τις αναφορές για τα ταξιδιωτικά σχέδια της Αμερικανίδας αξιωματούχου.

Σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, ο Κινέζος ομόλογός του, Σι Τζιπίνγκ, τον είχε προειδοποιήσει σχετικά με ενδεχόμενη επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν, πως «όποιος παίζει με τη φωτιά, καίγεται».

Χτες, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι η Κίνα «δεν θα καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια» αν η Πελόζι επισκεφθεί την Ταϊβάν και ότι επειδή είναι «η τρίτη στη σειρά αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης» τυχόν επίσκεψή της «θα έχει πρωτοφανή πολιτικό αντίκτυπο».

Αμερικανοί αξιωματούχοι πραγματοποιούν συχνά επισκέψεις στην Ταϊβάν για να δείξουν τη στήριξή τους αλλά μια επίσκεψη της Πελόζι θα ήταν η περισσότερο βαρυσήμαντη πολιτικά.

Ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας της Κίνας, Σεν Τζίνκε, δήλωσε ότι η χώρα του «θα προστατεύσει με αποφασιστικότητα την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα» και ότι η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει πολλούς τύπους μαχητικών αεροσκαφών που μπορούν να κυκλώσουν «το πολύτιμο νησί της πατρίδας μας».

Κινεζική «δεξαμενή σκέψης» (SCSPI) ανέφερε χτες πως το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ «Ronald Reagan» κατευθύνθηκε στα ύδατα νοτιοανατολικά της Ταϊβάν. Σύμφωνα με αυτήν, στις 30 Ιούλη το αεροπλανοφόρο εγκατέλειψε τη Νότια Κινεζική Θάλασσα και εισήλθε στη Θάλασσα των Φιλιππίνων και στράφηκε βόρεια προς την Ταϊβάν. Υπολογιζόταν πως χτες βρισκόταν περίπου 800 χλμ. νοτιοανατολικά της Ταϊβάν.

Στο μεταξύ, η Κίνα, γιορτάζοντας την επέτειο της ίδρυσης του στρατού της, οργανώνει στρατιωτικές ασκήσεις από σήμερα ως τις 6 Αυγούστου, στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, κοντά στο νησί της Ταϊβάν.

Χτες, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και 4 άλλα μέλη του Κογκρέσου συναντήθηκαν στη Σιγκαπούρη με τον πρωθυπουργό, Λι Χσιέν Λουνγκ, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία των σταθερών σχέσεων ΗΠΑ - Κίνας για την «περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου