Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 10/09/1829

Αρχίζει η μάχη της Πέτρας στη Βοιωτία. Ήταν η τελευταία της Ελληνικής Επανάστασης και οδήγησε στην απελευθέρωση ολόκληρης της Ανατολικής Στερεάς, με εξαίρεση την Ακρόπολη των Αθηνών.

 10/09/1897

Η σφαγή του Λάτιμερ. Δεκάδες απεργοί ανθρακωρύχοι σκοτώνονται από τα πυρά αποσπάσματος που είχε συγκροτήσει ο τοπικός σερίφης στα ορυχεία του Κάλβιν Παρντί στο Λάτιμερ της Πενσυλβάνιας.

Οι ανθρακωρύχοι του ορυχείου της Honey Brook απεργούσαν για πάνω από ένα μήνα, με αφορμή τις εξώσεις που έκανε η εταιρεία σε ανθρακωρύχους που δεν μπορούσαν να πληρώσουν το υπέρογκο νοίκι. Η απεργία γινόταν μέρα με την ημέρα πιο μαζική καθώς παρά τις διασπαστικές τακτικές της εργοδοσίας, εργάτες από διαφορετικές χώρες ένωναν τις δυνάμεις τους απέναντι στον κοινό εχθρό και εγγράφονταν στην Ένωση Ανθρακωρύχων Αμερικής (United Mine Workers of America).

Στις 10 Σεπτέμβρη, αποφάσισαν να πορευτούν προς το ορυχείο του Κάλβιν Παρντί, για να συμμετάσχουν στην συνέλευση του τοπικού παραρτήματος της UMW. Ο σερίφης της κομητείας Λαζέρν, Φρανκ Μάρτιν, επικεφαλής ένοπλου αποσπάσματος, μπλόκαρε την πορεία έξω από Λάτιμερ και διέταξε τους απεργούς να διαλυθούν. Όταν αυτοί αρνήθηκαν, διέταξε τους άνδρες του να ανοίξουν πυρ.

19 ανθρακωρύχοι έπεσαν νεκροί και πάνω από πενήντα τραυματίστηκαν. Παρόλα αυτά οι ανθρακωρύχοι δεν πτοήθηκαν και συνέχισαν την πορεία τους, ενώ πλέον η επίθεση είχε προκαλέσει γενικό συναγερμό στους εργάτες της περιοχής. Το βράδυ της 10ης Σεπτέμβρη, 2.500 άνδρες της 3ης Ταξιαρχίας της Εθνικής Φρουράς της Πενσυλβάνιας, υποστηριζόμενοι από πυροβολικό, αναπτύχθηκαν στην περιοχή προχωρώντας σε εκατοντάδες συλλήψεις, πρωτοπόρων εργατών.

Η Σφαγή του Λάτιμερ, αποτέλεσε ορόσημο στον αγώνα των ανθρακωρύχων και είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της Ένωσης Ανθρακωρύχων Αμερικής σε πανεθνικό επίπεδο.

10/09/1919

Υπογράφεται μεταξύ των νικητριών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων του Α’ παγκοσμίου πολέμου και της Αυστρίας η Συνθήκη του Σεν Ζερμέν (Αγίου Γερμανού), με την οποία διαλύθηκε η Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία και δημιουργήθηκαν τα ανεξάρτητα κράτη της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Τσεχοσλοβακίας και της Γιουγκοσλαβίας.

10/09/1920

Ιδρύεται στο Μπακού το Κομμουνιστικό Κόμμα της Τουρκίας.

10/09/1942

Η βρετανική αεροπορία ρίχνει πάνω 100.000 εμπρηστικές βόμβες στο Ντίσελντορφ, παραδίδοντας την πόλη στις φλόγες.

10/09/1944

Γερμανικό τηλεγράφημα αναφέρει σχετικά με την αποχώρηση του γερμανικού κατοχικού στρατού από την Κρήτη και τη στάση των Βρετανών: «Οι Άγγλοι αφήνουν συνειδητά άθικτους τους ανθρώπους μας, παίρνοντας υπόψη μια επερχόμενη, που είναι και προς το αγγλικό συμφέρον, χρησιμοποίηση κατά των μπολσεβίκων».

10/9/1944

Τμήματα του 16ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ και της Εθνικής Πολιτοφυλακής απελευθερώνουν τη Νάουσα.

 Ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει τη Νάουσα

10/9/1944

Ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει την Μυτιλήνη. 

Η απελευθέρωση της Μυτιλήνης από τον ΕΛΑΣ

10/09/1945

Πενήντα χιλιάδες εργάτες απεργούν σε Αθήνα και Πειραιά με αίτημα την αύξηση των μεροκάματων, τη χορήγηση τροφίμων, την απομάκρυνση των διορισμένων εργατοπατέρων (Μακρή, κλπ.), κ.α. Η κυβέρνηση απαντά εντείνοντας τις διώξεις. Εκατοντάδες εργάτες συλλαμβάνονται.

10/09/1945

Ο Βίντκουν Κουίσλινγκ, επικεφαλής της κατοχικής κυβέρνησης της Νορβηγίας, κρίνεται ένοχος προδοσίας και καταδικάζεται σε θάνατο. Το όνομά του έγινε συνώνυμο της προδοσίας.

10/09/1951

Με την κινητοποίηση του λαού της Αθήνας και των κρατουμένων στις φυλακές «Αβέρωφ» ματαιώνεται η εκτέλεση των Παντελή Κιουρτσή, Τηλέμαχου Μεταξωτού, Βασίλη Παπαγιαννόπουλου, Σπύρου Αντύπα, Ι. Ίσαρη, Γ. Μαρτίνου, Δημήτρη Τρυφερούλη και Καβαλιεράτου.

10/09/1976

Πεθαίνει ο βραβευμένος με Όσκαρ Αμερικανός σεναριογράφος και συγγραφέας Ντάλτον Τράμπο, ο οποίος το 1947 αρνήθηκε να καταθέσει στην Επιτροπή Αντι - Αμερικανικών Δραστηριοτήτων σχετικά με την «κομμουνιστική διείσδυση» στον κινηματογράφο και ως εκ τούτου μπήκε στη Μαύρη Λίστα της Επιτροπής.

10/09/1981

Ο πίνακας του Πικάσο «Γκουέρνικα» επιστρέφει στην Ισπανία από τη Νέα Υόρκη όπου βρισκόταν από το 1939. 

Επιστρέφει στην Ισπανία ο πίνακας του Πικάσο «Γκουέρνικα»

10/09/1995

Το ΝΑΤΟ εξαπολύει ρουκέτες εναντίον σερβοβοσνιακών θέσεων, συνεχίζοντας τους βομβαρδισμούς που ξεκίνησαν στις 30 Αυγούστου και διήρκεσαν έως τις 20 Σεπτεμβρίου.

10/9/2005

Πέθανε, ο Κώστας Κάππος, ξεχωριστή προσωπικότητα του ΚΚΕ. Γεννήθηκε στο Κεφαλόβρυσο Αργολίδας τον Μάρτη του 1937. 

 Πεθαίνει ο Κώστας Κάππος 

 Κώστας Κάππος: «Έχουμε μια ιδεολογία με την οποία ή για την οποία πεθαίνουμε»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου