Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020

Ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει τη Νάουσα


Τμήματα του 16ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ και της Εθνικής Πολιτοφυλακής απελευθερώνουν τη Νάουσα, 10/9/1944.

Ο μήνας Σεπτέμβρης του 1944 ήταν ο μήνας της τελικής εξόρμησης του ΕΛΑΣ για την απελευθέρωση της χώρας από τους κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ δίνουν σκληρές μάχες και απελευθερώνουν την μία μετά την άλλη τις πόλεις και τα χωριά της χώρας.
Η Νάουσα, «ανταρτομάνα» όπως δίκαια χαρακτηρίστηκε ήταν μία από τις πρώτες στην Κεντρική Μακεδονία.

ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Μόλις μπήκαν τα τμήματα του ΕΛΑΣ και της Εθνικής Πολιτοφυλακής στην πόλη, με βάση ενός από πριν καταστρωμένου σχεδίου κατέλαβαν αμέσως τα δημόσια χτίρια και απέκλεισαν τα φρούρια των Γερμανών σαν επικίνδυνες ζώνες λόγω κινδύνου ναρκών και εκρηκτικών υλών. 

Η πολιτοφυλακή ανέλαβε αμέσως τα καθήκοντά της ενισχυμένη από εφεδρική δύναμη με περιβραχιόνια, που έθεσαν στη διάθεσή της οι απελευθερωτικές οργανώσεις.

 Συνελήφθησαν αμέσως 7 προδότες και καταγράφηκε η περιουσία όλων των προδοτών που συνεργάστηκαν με τον καταχτητή. 

Το τυπογραφείο της πόλης τέθηκε στη διάθεση των απελευθερωτικών οργανώσεων. 

Και αυτόματα, χωρίς το παραμικρό επεισόδιο επεκράτησε παραδειγματική τάξη σ’ όλη ην πόλη. 

Ούτε και η πιο παραμικρή αρπαγή και λεηλασία δεν σημειώθηκε

1 σχόλιο:

  1. Απελευθερώθηκε η πόλη απο τους Γερμανούς που αποχωρούσαν μπροστά στην προέλαση του Κόκκινου στρατού στα Βαλκάνια στην πορεία τους προς το Βερολίνο για να τσακίσουν τον Καπιταλισμό φασισμό που είχε πνίξει τους λαούς στο Αίμα. Ο Λαός της Νάουσας με τον ΕΛΑΣ στην πόλη. Ποιά έπρεπε να είναι η συνέχεια.... Μα ασφαλώς να συνεχίσουν ανατρέποντας ταυτόχρονα και τους καπιταλιστές και την ιδιοκτησία τους στα μέσα παραγωγής. Ηταν αδύνατο να συμβεί την στιγμή που το ...ομόσπονδο... ΚΚΕ δεν είχε στόχο τον Σοσιαλισμό.... αλλά ένα ποιό ...δημοκρατικό αστικό κράτος.... για αυτό και είχε φτιάξει το ΕΑΜ σαν πολιτικό μέτωπο με τα κόμματα των Αντικομουνιστών ...Σβώλος..Τσιριμώκος...Μ.Κύρκος... Γ.Πασαλίδης. Ετσι η ώρα της μεγάλης νίκης ήταν και η ώρα της μεγάλης καταστροφής δίνοντας τον χρόνο στους Καπιταλιστές να σωθούν και να οδηγήσουν τον λαό δεμένο χειροπόδαρα σε Φυλακές εξορίες εκτελέσεις. ...ΑΞΙΟΙ.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου