Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022

«Δεν υπάρχει γυρισμός»

«Δεν υπάρχει γυρισμός» διαμηνύει η Μόσχα - Συνεχίζεται η ΝΑΤΟική ενίσχυση του Κιέβου

 Συνέχεια στην απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων δίνει σήμερα η Μόσχα, την ώρα που η Δύση συνεχίζει τον εξοπλισμό της Ουκρανίας, διατυμπανίζοντας την «ενότητα» απέναντι στην «ρωσική επιθετικότητα».

«Όλα τα όπλα στη φαρέτρα της Μόσχας, μεταξύ των οποίων και στρατηγικά πυρηνικά όπλα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να υπερασπιστούμε τις περιοχές που έχουν προσαρτηθεί στη Ρωσία» είπε σήμερα ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, διεμήνυσε πως τα δημοψηφίσματα που είναι προγραμματισμένα σε ουκρανικές περιοχές υπό ρωσική κατοχή θα πραγματοποιηθούν, ενώ απαντώντας σε αναφορές για σχέδια επίθεσης του ΝΑΤΟ στην Κριμαία, ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία δεν πρέπει να πτοείται από τη συζήτηση , επειδή τα υπερηχητικά όπλα μπορούν να φτάσουν σε στόχους στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ πολύ πιο γρήγορα.

Παράλληλα, είπε ότι το «κατεστημένο» της Δύσης, όπως και οι χώρες του ΝΑΤΟ, πρέπει να καταλάβουν ότι «η Ρωσική Ομοσπονδία έχει επιλέξει τον δικό της δρόμο και δεν υπάρχει γυρισμός».

Ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Βιατσεσλάβ Βολόντιν κάλεσε τους βουλευτές του Σώματος να συμμετάσχουν στον πόλεμο στην Ουκρανία. «Όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει η μερική επιστράτευση θα πρέπει να βοηθήσουν συμμετέχοντάς σε αυτή την ειδική στρατιωτική επιχείρηση», πρότεινε ο πρόεδρος σήμερα στο κανάλι του στο Telegram.

Μακρόν: «Η Ρωσία βρίσκεται σε διαδικασία αποσύνδεσης από τον υπόλοιπο κόσμο»
 
Πηγή: Associated Press

«Η Ρωσία βρίσκεται σε διαδικασία αποσύνδεσης από τον υπόλοιπο κόσμο» δήλωσε σήμερα ο Εμανουέλ Μακρόν, υποστηρίζοντας ότι η Μόσχα κλιμακώνει τις εντάσεις, προβαίνει σε εκβιασμούς και επισείει ακόμα και τον κίνδυνο χρήσης πυρηνικών όπλων. Κατά τον Γάλλο πρόεδρο η εξέλιξη αυτή οφείλεται πρωτίστως στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει πλέον η Ρωσία τόσο στο στρατιωτικό όσο και στο οικονομικό και διπλωματικό επίπεδο.

Σε συνέντευξή του σε γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό, λίγο πριν αναχωρήσει από τη σύνοδο του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, ο Εμάνουελ Μακρόν ανέφερε ότι «καθήκον μας είναι να παραμείνουμε στην ίδια γραμμή», δηλαδή να παρέχουμε βοήθεια στην Ουκρανία και να πιέζουμε τη Ρωσία ώστε να βρεθεί μία ειρηνική επίλυση του ουκρανικού ζητήματος η οποία θα βασίζεται στον σεβασμό της ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Συζήτηση για αποστολή τανκς στην Ουκρανία
 
Πηγή: Associated Press

«Κρίσιμο» χαρακτηρίζει η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ανναλένα Μπέρμποκ, το πόσο σύντομα θα ληφθούν οι αποφάσεις για την αποστολή αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων στην Ουκρανία.

Η πολιτικός των Πρασίνων δήλωσε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF χθες βράδυ πως «το σημαντικό είναι αυτές τις ημέρες, αυτές τις εβδομάδες, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να μην κοιτάμε αν και πού υπάρχουν διαφορές απόψεων ανάμεσα στην υπουργό Εξωτερικών και τον καγκελάριο».

Η Αν. Μπέρμποκ είπε πως οι επόμενες εβδομάδες και οι επόμενες μήνες θα είναι αποφασιστικοί για την έκβαση της ένοπλης σύρραξης και ότι είναι «κρίσιμο» να σημειωθεί «πρόοδος» όσον αφορά τη δυνητική αποστολή αρμάτων μάχης.

Η Μπούντεσταγκ, η γερμανική κάτω Βουλή, θα συζητήσει τη χορήγηση επιπλέον στρατιωτικής στήριξης στην Ουκρανία το απόγευμα.

Σχέδιο ψηφίσματος που έχει κατατεθεί καλεί, μεταξύ άλλων, την κυβέρνηση του καγκελάριου Σολτς να δώσει αμέσως «άδεια για την εξαγωγή αρμάτων μάχης, τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού από τα αποθέματα των ενόπλων δυνάμεων στην Ουκρανία».

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, δήλωσε σήμερα το πρωί, ότι «μετά το διάγγελμα του Προέδρου Πούτιν και τις προθέσεις για δημοψηφίσματα για προσάρτηση κατεχόμενων εδαφών της Ουκρανίας» το θέμα αυτό «κρίνεται ως ιδιαίτερα σοβαρό και θα υπάρξουν σίγουρα πολλές αντιδράσεις, ίσως με επιπρόσθετες κυρώσεις».

Υπανθυμίζεται ότι δεν πραγματοποιήθηκε τελικά η προγραμματισμένη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη Νέα Υόρκη. «Εμάς, στην Κύπρο, μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα το θέμα δημιουργίας προηγούμενου για προσαρτήσεις» επισήμανε, ο Ιωαν. Κασουλίδης για να προσθέσει: «θα συμμετάσχουμε και εμείς μαζί με τους άλλους εταίρους στην αντίδραση».

Να αρθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας ζητά ο Ορμπαν

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν ζητά να αρθούν κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας τις οποίες επέβαλε η ΕΕ, σε μια ακόμη ένδειξη των σφοδρών ενδοενωσιακών αντιθέσεων που μαίνονται.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζόλταν Κόβατς επιβεβαίωσε τα σχόλια του Ορμπάν σε απάντησή του με email προς το Reuters.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Magyar Nemzet», ο Ορμπάν δήλωσε ότι οι κυρώσεις της ΕΕ έχουν οδηγήσει σε αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και σε πληθωρισμό και πρόσθεσε ότι αν αυτές αίρονταν, οι τιμές του φυσικού αερίου θα μειώνονταν άμεσα κατά 50%, ενώ και ο πληθωρισμός θα μειωνόταν.

Συλλήψεις διαδηλωτών και κύμα φυγής μετά το διάγγελμα Πούτιν
 
Πηγή: Associated Press

Σε διαδηλώσεις κατά της επιστράτευσης κάλεσαν οργανώσεις μέσα στη Ρωσία. Μεταξύ άλλων, διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν χτες σε ΜόσχαΑγ. Πετρούπολη, σε πόλεις της Σιβηρίας και της ρωσικής Άπω Ανατολής, όπως στο Ιρκούτσκ, στο Ουλάν-Ουντέ, στο Νοβοσιμπίρσκ, στο Γιακούτσκ. Σε πολλές περιπτώσεις έγιναν δεκάδες συλλήψεις.

Η αντιπολιτευόμενη οργάνωση «Vesna» (συνδεδεμένη με τη νεολαία του Ευρωπαϊκού Κόμματος Φιλελευθέρων και Δημοκρατών) σημείωσε ότι «τώρα ο πόλεμος έφτασε σε κάθε σπίτι και κάθε οικογένεια» και κάλεσε τους Ρώσους στρατιώτες να αρνηθούν να συμμετάσχουν στον πόλεμο και να παραδοθούν πριν τεθούν σε ισχύ οι τροποποιήσεις που ενέκρινε τη Δευτέρα η Κρατική Δούμα, οι οποίες το καθιστούν αυτό ποινικό αδίκημα με φυλάκιση έως και 5 ετών.

Όσοι συμμετέχουν σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της επιστράτευσης στην πόλη Τιουμέν «θα στέλνονται να υπηρετούν εκτός σειράς», ανέφερε ο ιστότοπος Ura.ru, επικαλούμενο μια πηγή στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και τον δικηγόρο Ιλιά Ρεμεσλό στο Telegram.

Πηγή: Associated Press

Θα ενεργοποιηθούν μέτρα επιστράτευσης κατά των συμμετεχόντων σε παράνομες συγκεντρώσεις. Θα ελέγχονται επιτόπου η ταυτότητά τους, θα γίνεται ταυτοποίηση, θα συλλαμβάνονται και θα οδηγούνται στο αστυνομικό τμήμα», δήλωσε ο Ρεμεσλό. Πηγή του ιστότοπου Ura.ru στην FSB της περιοχής Τιουμέν φέρεται να δήλωσε ότι «όσοι συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις κατά της επιστράτευσης» θα στέλνονται να υπηρετήσουν «εκτός σειράς».

Στο μεταξύ, σχεδόν όλες οι πτήσεις από τη Ρωσία προς τους διαθέσιμους προορισμούς στο εξωτερικό, όπου οι Ρωοιι πολίτες μπορούν να μεταβούν χωρίς βίζα, (Γεωργία, Σερβία, Τουρκία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Κιργιστάν) εξαντλήθηκαν χτες, μετά το διάγγελμα του Ρώσου Προέδρου.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, δήλωσε ότι η ρωσική κυβέρνηση θα καθορίσει σύντομα ποιοι πολίτες θα εξαιρεθούν από τη μερική επιστράτευση, όπως π.χ. οι φοιτητές. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για αλλαγή του καθεστώτος της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» σε «πόλεμο», ούτε για επιβολή στρατιωτικού νόμου στη Ρωσία.

«Λοιπόν, πώς τα περνάτε με τον καπιταλισμό;» Η τοπική οργάνωση του Κ.Κ. Ουκρανίας στο Λουγκάνσκ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου