Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022

48ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» Πάρκου «Αντ. Τρίτσης» 1η μέρα


Οι εκδηλώσεις του 48ου Φεστιβάλ στο πάρκο «Τρίτση» είναι γεγονός...

Η «Κόκκινη πολιτεία» έχει ανοίξει τις πύλες της για να φιλοξενήσει όλη αυτή την θάλασσα ανθρώπων, που έρχονται από κάθε γωνιά της Αττικής.

Σε όλες τις πύλες ο κόσμος μπαίνει κατά κύματα. Από την λεωφόρο «Δημοκρατίας», από την λεωφόρο «Φυλής», από τις εργατικές πολυκατοικίες, παντού η ίδια εικόνα.Φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ που επισκέπτονται κάθε χρόνο το Φεστιβάλ, νέοι που συναντήθηκαν με την ΚΝΕ στους καθημερινούς αγώνες στους χώρους δουλειάς, στα Πανεπιστήμια, στα σχολεία, αλλά και νέοι άνθρωποι που ήρθαν για πρώτη φορά στο πάρκο «Τρίτση» για να διαπιστώσουν από κοντά αυτά που έχουν ακούσει από φίλους και συνομήλικους τους για αυτή τη νεανική γιορτή, περιμένουν με ανυπομονησία να περάσουν την πύλη. Ρωτάνε τα παιδιά της ΚΝΕ που πρόθυμα τους δίνουν πληροφορίες για τους χώρους, τα στέκια, τις εκθέσεις, τις συναυλίες. Εάν από νωρίς το απόγευμα επικρατεί αυτή η εικόνα, μπορούμε να φανταστούμε τη συνέχεια. Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο πάρκο «Τρίτση» σήμερα και για τρεις ημέρες.

Μπαίνοντας από την πύλη που βρίσκεται στη Λεωφόρο Δημοκρατίας, δεσπόζει ένα ταμπλό με το πορτρέτο του Νίκου Μπελογιάννη.

«Η νέα γενιά με το ΚΚΕ για “το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό” (Ν. Μπελογιάννης) - Σοσιαλισμός, η απάντηση τον 21ο αιώνα». Με αυτό το σύνθημα, εμπνευσμένο από τα λόγια του Νίκου Μπελογιάννη», το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» φωτίζει τη διέξοδο για τη νεολαία που ασφυκτιά στα όρια ενός συστήματος που είναι εχθρικό για κάθε ανάγκη της, από την μόρφωση και την παιδεία, μέχρι την ψυχαγωγία και τον αθλητισμό. 

Το σύνθημα αυτό διαπερνά όλο το πρόγραμμα. Δεν είναι μόνο οι σπουδαίες συναυλίες, είναι  η κεντρική έκθεση που φέτος είναι αφιερωμένη στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που απειλεί κάθε νεανικό όνειρο, είναι οι ενδιαφέρουσες συζητήσεις που προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις στα «γιατί» των νέων των λαϊκών οικογενειών, είναι η Διεθνούπολη που φέρνει τους επισκέπτες σε επαφή με τους αγώνες των κομμουνιστών σε άλλες χώρες, είναι ο Παιδότοπος που έχει κερδίσει εδώ και χρόνια τις καρδιές των μικρότερων φίλων της ΚΝΕ, είναι το Στέκι Αθλητισμού που σήμερα είναι αφιερωμένο στο σκάκι, είναι η «Κόκκινη Γωνιά» για την ισοτιμία των γυναικών και τόσα άλλα στέκια και εκδηλώσεις που είναι αδύνατο να χωρέσουν σε ένα ρεπορτάζ.

Προχωρώντας προς την «καρδιά» της «Κόκκινης Πολιτείας» το μάτι πέφτει σε ένα ταμπλό με το πορτρέτο του συντρόφου μας Κώστα Καζάκου.«Οι μέρες που λαχτάρισες θα 'ρθουν. Θα φροντίσουμε εμείς γι' αυτό».

Η σημερινή πρώτη ημέρα είναι αφιερωμένη στο έργο και την προσφορά του Κώστα Καζάκου. Με αυτό τον τρόπο, η ΚΝΕ αποχαιρετά τον αξέχαστο σύντροφο μας.  Το πρόγραμμα της Κεντρικής Σκηνής θα ανοίξει με ένα βίντεο-αφιέρωμα στον Κώστα Καζάκο. Επίσης, το αφιέρωμα στον Ιάκωβο Καμπανέλλη με τίτλο «Άκουσε τη φωνή μου κι έλα...», θα τροποποιηθεί, περιλαμβάνοντας στο ήδη διαμορφωμένο πρόγραμμα ένα μεγάλο μέρος από την εμβληματική παράσταση «Το μεγάλο μας τσίρκο».

Φέτος, η ΚΝΕ εγκαινίασε μια νέα σκηνή, τη «σκηνή νέας δημιουργίας», η οποία θα αποτελέσει χώρο φιλοξενίας νέων καλλιτεχνών και δημιουργών, που είτε κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον χώρο είτε έχουν διανύσει ήδη μια πορεία και θέλουν να παρουσιάσουν νέο έργο.

Άλλωστε, το Φεστιβάλ ΚΝΕ-«Οδηγητή» είναι σημείο συνάντησης για εκατοντάδες καλλιτέχνες κάθε χρόνο. Στόχος, λοιπόν, της νέας αυτής σκηνής, είναι η παρουσίαση καινούριου έργου, να διευρυνθεί το βήμα που δίνει η ΚΝΕ στην προβολή νέας δημιουργίας. Να γίνει χώρος γνωριμίας των επισκεπτών του Φεστιβάλ με το έργο νέων καλλιτεχνών, αρκετοί να συστηθούν για πρώτη φορά στο κοινό του Φεστιβάλ, αποτελώντας ταυτόχρονα χώρο παρουσίασης νέας δημιουργίας, δισκογραφικής και άλλης.



Το σημερινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

21.30 «Φυσάει στα σταυροδρόμια του κόσμου»: Αφιέρωμα στο διεθνιστικό - αντιπολεμικό τραγούδι. Μουσική επιμέλεια - ενορχήστρωση: Θύμιος Παπαδόπουλος. Επιμέλεια κειμένων - αφήγηση: Διονύσης Τσακνής. Βίντεο: Σήφης Στάμου.

Ερμηνεύουν: Ρίτα Αντωνοπούλου, Κώστας Θωμαΐδης, Πολυξένη Καράκογλου, Μίλτος Πασχαλίδης, Απόστολος Ρίζος, Μάκης Σεβίλογλου, Διονύσης Τσακνής.

23.00 Μίλτος Πασχαλίδης - Φιλική συμμετοχή: Στέλιος Ρόκκος.

ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ

20.00 Κεντρική συζήτηση: «ΚΚΕ, για όλα αυτά που θα γίνουν ΜΕ εσένα». Θα μιλήσουν: Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος της ΚΕ για την Εργατική - Συνδικαλιστική δουλειά. Παρεμβάσεις θα γίνουν από συνδικαλιστές από χώρους δουλειάς και πανεπιστήμια.

21.30 «Σμυρναίικο Μινόρε» με την Γλυκερία και την Dilek Koc. Συμμετέχει ο Παντελής Θαλασσινός.

23.00 «Μουσικό Μπαχάρι» με τον Μάνο Κουτσαγγελίδη και τους Maqamάτηδες.

00.00 «Ταξίδι στην Ελλάδα» - Γλέντι με το συγκρότημα του Νίκου Φιλιππίδη. Στο τραγούδι ο Παναγιώτης Λάλεζας και η Λευκοθέα Φιλιππίδη.

ΣΚΗΝΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

21.30 Stand up comedy με τον Χριστόφορο Ζαραλίκο.

22.15 «Κρουστωδία» ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ.

22.30 Alcedo Folk Band.

23.00 Kadinelia.

23.45 Babo Koro.

00.30 Βουκολική Διαταραχή.

ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ

19.30 Συζήτηση: «Είμαστε η γενιά που τα έχει ζήσει όλα;». Θα μιλήσουν: Μυρτώ Καλτικοπούλου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και υπεύθυνη της Μαθητικής Επιτροπής του ΚΣ, και Αποστόλης Φράγκος, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ.

21.00 Hip hop live - Συμμετέχουν με σειρά εμφάνισης: Rhyme Riot, Raibo, Dason, Rebellion Connexion, Drugitiz, Φρανκ, Το Σφάλμα, Brak + Dj Millman, Ζωγράφος + Ghetto Rock, Λόγος απειλή, Lobo, Tiny Jackal.

00.30 Μιθριδάτης.

ΣΚΗΝΗ ΝΕΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

21.00 Πάνος Μπούσαλης - Αφιέρωμα στον δίσκο «Τα Αντιπολεμικά» του Λίνου Κόκοτου, που ερμήνευσε ο Νίκος Ξυλούρης. Θα παρευρεθεί ο Λίνος Κόκοτος.

22.00 Alekos Vretos Mediterranean trio.

23.00 Μικρασιατικό γλέντι με τη γυναικεία ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής «Smyrna». Συμμετέχει η Ερωφίλη.

ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

19.00 Θεατρική παράσταση «Το παραμύθι χωρίς όνομα», του Ιάκωβου Καμπανέλλη, από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ.

ΣΤΕΚΙ ΝΕΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

19.00 Συνέντευξη με την Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτή του ΚΚΕ, και με μητέρες δολοφονημένων γυναικών, με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την ολόπλευρη στήριξη των οικογενειών των δολοφονημένων γυναικών».

ΔΙΕΘΝΟΥΠΟΛΗ

19.00 Συζήτηση:«Καζακστάν - Σρι Λάνκα: Η ταξική πάλη και οι λαϊκές εξεγέρσεις κινητήρια δύναμη της κοινωνικής εξέλιξης και τον 21ο αιώνα». Θα μιλήσει ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής. Θα γίνουν παρεμβάσεις από κομμουνιστές από το Καζακστάν και τη Σρι Λάνκα.

ΣΤΕΚΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

19.30 Επίδειξη/παρουσίαση των Ολυμπιακών αθλημάτων της Ιστιοπλοΐας, του Κανόε Καγιάκ και της Κωπηλασίας με τη συμμετοχή ναυταθλητικών σωματείων σε συνεργασία με τις αντίστοιχες Ομοσπονδίες.

ΣΤΕΚΙ «ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΑΕΡΟΣΤΑΤΟΥ»

20.30 Χορός ζούμπα.

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

19.00 «...και βγαίνω» από την Ομάδα «Artika» - Θέατρο με χορό και ζωντανή μουσική για παιδιά από 10 μηνών.

20.00 Παράσταση Καραγκιόζη από το θέατρο σκιών του Θανάση Λιούνη.

21.00 Παράσταση μαριονέτας από τον Χρήστο Τζίκα.


 Με την «χρυσή» Αντιγόνη Ντρισμπιώτη συναντήθηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας

48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου