Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022

Φονικές επιθέσεις» του Αζερμπαϊτζάν κατά της Αρμενίας


Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας κατηγόρησε σήμερα τις ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν ότι άνοιξαν πυρ εναντίον θέσεων της Αρμενίας, κατά παράβαση της συμφωνίας εκεχειρίας, με το Μπακού να απαντά ότι το Γερεβάν βομβάρδισε πρώτο τρεις μεθοριακές περιοχές.

Έπειτα από δύο ημέρες συγκρούσεων, στις οποίες σκοτώθηκαν σχεδόν 200 στρατιώτες, την προηγούμενη εβδομάδα οι δύο χώρες συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός με τη μεσολάβηση της Ρωσίας προκειμένου να σταματήσουν οι εχθροπραξίες, αν και η ένταση στη μεθόριο παρέμενε οξυμένη.

«Στις 23 Σεπτεμβρίου, στις 07:40 (τοπική ώρα, 6.40 π.μ. ώρα Ελλάδας) μονάδες των αζέρικων ενόπλων δυνάμεων παραβίασαν εκ νέου το καθεστώς εκεχειρίας πυροβολώντας από διάφορες θέσεις εναντίον θέσεων μάχης της Αρμενίας που βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα των συνόρων Αρμενίας- Αζερμπαϊτζάν», ανέφερε το υπουργείο σε ανάρτησή του στο Facebook. Το Γερεβάν πρόσθεσε ότι απάντησε στα πυρά, ενώ σημείωσε ότι δεν υπήρξαν απώλειες μεταξύ των δυνάμεών του.

Από την πλευρά του το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν κατήγγειλε ότι αρμένικες δυνάμεις άνοιξαν πρώτες πυρ, βομβαρδίζοντας τρεις περιοχές στη μεθόριο. Το Μπακού ανακοίνωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Αρμενίας άνοιξαν πυρ εναντίον τριών περιοχών στη μεθόριο, «βομβαρδίζοντας περιοδικά θέσεις των ενόπλων δυνάμεων των αζέρικων δυνάμεων με μικρά όπλα» στη διάρκεια εννέα ωρών, ξεκινώντας στις 11.45 μ.μ. (τοπική ώρα) χθες Πέμπτη το βράδυ. Οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσαν στο Telegram ότι έλαβαν «επαρκή ανταποδοτικά μέτρα».

Εξάλλου νωρίτερα αυτή την εβδομάδα το Μπακού είχε κατηγορήσει το Γερεβάν ότι σκηνοθετεί «προβοκάτσια» κατά μήκος της μεθορίου εκτοξεύοντας όλμους και χειροβομβίδες εναντίον των δυνάμεών του.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters»)

«Λοιπόν, πώς τα περνάτε με τον καπιταλισμό;»

ΑΡΜΕΝΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΆΝ

Μπαίνουν πιο άμεσα στην αντιπαράθεση οι ΗΠΑ την ώρα που «παζαρεύονται» ανταγωνιστικά σχέδια σε Ναγκόρνο Καραμπάχ και Νότιο Καύκασο

Τις «παράνομες και φονικές επιθέσεις» του Αζερμπαϊτζάν κατά της Αρμενίας καταδίκασε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, η οποία πραγματοποιεί από το Σάββατο επίσκεψη στην Αρμενία, σχολιάζοντας τις συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ των δύο πλευρών την περασμένη Τρίτη και ήταν οι πιο αιματηρές μετά το τέλος του πολέμου τον Νοέμβρη του 2020.

Την ώρα που η Ρωσία τηρεί στάση «ίσων αποστάσεων» στη σύγκρουση, παρότι η Αρμενία είναι «σύμμαχός» της στο «αμυντικό» σύμφωνο Οργανισμός Συνθήκης για τη Συλλογική Ασφάλεια (CSTO), σε μια κίνηση που σηματοδοτεί το αμεσότερο «μπάσιμο» των ΗΠΑ στη χώρα και την περιοχή, η Πελόζι αξιοποίησε την επίσκεψή της στο Γερεβάν για να «δεσμευτεί» για την αμερικανική στήριξη προς την «εθνική κυριαρχία της Αρμενίας».

Πάντως, την περασμένη άνοιξη, όταν ο Αρμένιος πρωθυπουργός, Ν. Πασινιάν, έκανε λόγο για παραχώρηση στο Αζερμπαϊτζάν των εδαφών που έχει καταλάβει η χώρα του στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μετά από συνομιλίες με την ΕΕ, οι ΗΠΑ «χαιρέτισαν» τη «γενναία» του στάση...

«Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτές τις επιθέσεις», τόνισε η ίδια, αναφέροντας ότι τις συγκρούσεις «ξεκίνησαν οι Αζέροι και πρέπει αυτό να γίνει κατανοητό», όπως και ότι οι ΗΠΑ «θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την επιρροή και την ισχύ τους ώστε να δείξουν ότι η κυριαρχία της Αρμενίας αποτελεί προτεραιότητα».

Αντιδράσεις από Αζερμπαϊτζάν, Τουρκία και Ρωσία

«Οι ατεκμηρίωτες και άδικες κατηγορίες που εξαπέλυσε η Πελόζι εναντίον του Αζερμπαϊτζάν είναι απαράδεκτες» και «πρόκειται για σοβαρό πλήγμα στις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν», σχολίασε το αζέρικο ΥΠΕΞ, αναφέροντας παράλληλα ότι «επί του παρόντος τηρείται η εκεχειρία και έχει αποφευχθεί η κλιμάκωση της έντασης». Εκτίμησε επίσης ότι τα σχόλια της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων είναι μια απόπειρα να ικανοποιήσει τους Αμερικανούς αρμενικής καταγωγής ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση, όπως και το περιβόητο ταξίδι Πελόζι στην Ταϊβάν το καλοκαίρι, η επίσκεψη και οι δηλώσεις της στην Αρμενία δεν είναι «εσωτερικής κατανάλωσης», για τις ΗΠΑ. Αντίθετα, η επίσκεψη της Αμερικανίδας αξιωματούχου πραγματοποιείται ενώ η περιοχή του Νότιου Καυκάσου βρίσκεται στο επίκεντρο του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού μετά και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με το Αζερμπαϊτζάν να αποκτά αναβαθμισμένο ρόλο εξαιτίας ενεργειακών συμφωνιών με την ΕΕ, ενώ Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες επιχειρούν συστηματικά να αναβαθμίσουν τον «διαμεσολαβητικό» τους ρόλο στη σύγκρουση Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν, σε αντίθεση με τους αντίστοιχους σχεδιασμούς της Κίνας.

Την περασμένη βδομάδα, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν, κάλεσε και τις δύο πλευρές σε αποκλιμάκωση και διάλογο, χωρίς να ρίξει την ευθύνη της επίθεσης σε κάποια πλευρά. Το Σάββατο σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αζέρο Πρόεδρο, Ιλχ. Αλίεφ, επικεντρώθηκαν στην κατάσταση στην περιοχή και στο άνοιγμα των διαδρόμων μεταφορών, ένα από τα ζητήματα που ιεραρχεί το Αζερμπαϊτζάν και πιέζει για να γίνει με τους δικούς του όρους.

Η τριήμερη επίσκεψη της Πελόζι «θα διαδραματίσει μεγάλο ρόλο για την εγγύηση της ασφάλειάς μας», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του αρμενικού Κοινοβουλίου, Αλ. Σιμονιάν. Να σημειωθεί ότι η Αρμενία εκφράζει δυσαρέσκεια προς την πολιτική των «ίσων αποστάσεων» της Ρωσίας και του CSTO - ο Οργανισμός περιορίστηκε να στείλει μια αποστολή που επισκέφθηκε τις περιοχές των συγκρούσεων - καθώς και για τον ρόλο των 2.000 Ρώσων στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ως «ειρηνευτική» δύναμη, που «εγγυάται» την «ασφάλεια» της Αρμενίας.

«Σαμποτάζ των διπλωματικών σχέσεων» αποκάλεσε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φ. Οκτάι, τις «προκατειλημμένες» δηλώσεις της Πελόζι, καλώντας την Ουάσιγκτον να διευκρινίσει εάν αντικατοπτρίζουν την επίσημη θέση των ΗΠΑ. Η Τουρκία, στενή σύμμαχος του Αζερμπαϊτζάν, που το υποστήριξε πολιτικά και στρατιωτικά στον πόλεμο του 2020, διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή.

Οτιδήποτε «μπορεί να συμβάλει στην εξομάλυνση των σχέσεων, στη σταθεροποίηση της κατάστασης στα σύνορα, είναι ευπρόσδεκτο. Μπορούν πραγματικά τέτοιες ενέργειες και πομπώδεις δηλώσεις να συμβάλουν στην ομαλοποίηση της κατάστασης; Για να δούμε...», ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντ. Πεσκόφ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου