Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 23/09/1821

H Τρίπολη πέφτει στα χέρια των επαναστατημένων Ελλήνων. Οι οδομαχίες μεταξύ των Τούρκων και των επαναστατών θα κρατήσουν δυο μέρες έως την τελική κατάληψη της Τρίπολης, ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο τον Κολοκοτρώνη θα σφαγιαστούν σχεδόν όλοι οι Τούρκοι και οι Εβραίοι της πόλης.

23/09/1856

Γεννήθηκε ο διαπρεπής Γερμανός Βυζαντινολόγος και ελληνιστής Κάρολος Κρουμπάχερ

23/09/1862

Ο Ότο φον Μπίσμαρκ γίνεται πρωθυπουργός της Πρωσίας. Ο Μπίσμαρκ έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη συνένωση των έως τότε χωριστών γερμανικών κρατιδίων σε ενιαίο κράτος, του οποίου διετέλεσε και πρώτος καγκελάριος.

Υπήρξε σφοδρός πολέμιος του εργατικού και του τότε σοσιαλιστικού κινήματος, γνωστός για τους αντι-σοσιαλιστικούς νόμους, αλλά και για την πολιτική της ενσωμάτωσης που εφάρμοσε ταυτόχρονα με μια σειρά κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. Η πολιτική αυτή του μαστιγίου - καρώτου αποτέλεσε πρότυπο για πολλές άλλες αστικές κυβερνήσεις στα επόμενα χρόνια στην προσπάθειά τους να ανακόψουν το ανερχόμενο εργατικό - σοσιαλιστικό κίνημα.

23/09/1863

Η Ιόνιος Βουλή ψηφίζει την ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα.

23/09/1900

Ξεκινά τις εργασίας του το συνέδριο της Β’ Διεθνούς στο Παρίσι. Κεντρικό σημείο διαπάλης στο συνέδριο του Παρισιού το 1900 υπήρξε η υπόθεση του Α. Μιλλεράν και κατ’ επέκταση το γενικότερο και καθ’ όλα κρίσιμο ζήτημα της συμμετοχής των σοσιαλιστών σε αστικές κυβερνήσεις. Ακολούθως, η στάση του Μιλλεράν καταδικάστηκε τυπικά από το συνέδριο, ωστόσο, όπως διαφάνηκε, ο «Μιλλεναρισμός» διέθετε πολλούς οπαδούς στις γραμμές της διεθνούς σοσιαλδημοκρατίας.

23/09/1922

Πραγματοποιείται απόπειρα δολοφονίας κατά των μελών της ΚΕ του ΣΕΚΕ(Κ), του διευθυντή του Ριζοσπάστη και της ηγεσίας της ΓΣΕΕ στις φυλακές Συγγρού. Η απόπειρα ματαιώνεται και στις 5 Οκτωβρίου οι κρατούμενοι απελευθερώνονται. 

Φυλακές Συγγρού

23/09/1926

Γεννιέται ο Αμερικανός μουσικός της τζαζ Τζον Κολτρέιν.

23/09/1928

Στη Ρώμη, όπου μετέβη ο πρωθυπουργός Ελ. Βενιζέλος, υπογράφεται σύμφωνο φιλίας και διαιτησίας μεταξύ Ελλάδας και φασιστικής Ιταλίας. Ο Βενιζέλος διαβεβαιώνει τον Μουσολίνι ότι «ζήτημα Δωδεκανήσων δεν υφίσταται μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας».

23/09/1932

Σχηματίζεται το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας υπό τον Αμπντούλ Αζίζ Ιμπν Σαούντ.

23/09/1943

Ο Ιταλός δικτάτορας Μπ. Μουσολίνι ανακηρύσσει τη νεοφασιστική «Κοινωνική Δημοκρατία» («Δημοκρατία του Σάλο»).

23/09/1944

Ομάδα καταδρομών του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ εισβάλλει στο Ραδιοσταθμό Αθηνών και μεταδίδει το παρακάτω μήνυμα: «Προσοχή, προσοχή. Σας μιλάει το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Έλληνες, όλοι επί ποδός πολέμου. Ο ηρωικός ΕΛΑΣ λευτερώνει την αγαπημένη μας πατρίδα. Ήρθε η ώρα να λευτερώσει και την Αθήνα μας.». 

«Προσοχή, προσοχή. Σας μιλάει το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Έλληνες, όλοι επί ποδός πολέμου…»

23/09/1949

Γεννιέται ο Αμερικανός μουσικός της ροκ Μπρους Σπρίνγκστιν.

23/09/1950

Το Αμερικανικό Κογκρέσο ψηφίζει νόμο «για την Εσωτερική Ασφάλεια» (νόμος Μακ Κάραν) με τον οποίο τα μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος ΗΠΑ θεωρούνταν «πράκτορες ξένης δυνάμεως» και φυλακίζονταν χωρίς δικαστικές αποφάσεις. Ο νόμος αυτός ίσχυσε για 17 χρόνια.

23/09/1953

Μεταφέρονται από τον Πειραιά στον Αϊ-Στράτη οι τελευταίες 50 κρατούμενες του στρατοπέδου στο Τρίκερι. 

Τόποι εξορίας

23/09/1970

Με ανακοίνωσή του το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ καταδικάζει την απόφαση της Αμερικανικής κυβέρνησης να χορηγήσει βαρύ οπλισμό στην Χούντα, ενώ καλεί το λαό σε επαγρύπνηση στον αγώνα κατά της δικτατορίας.

23/09/1973

Πεθαίνει ο Βρετανός παιδαγωγός Αλεξάντερ Σάδερλαντ Νιλ, δημιουργός του σχολικού συστήματος «Σάμερχιλ».

23/09/1973

Πεθαίνει σε ηλικία 69 ετών στο Σαντιάγο της Χιλής ο κομμουνιστής ποιητής και μέλος της ΚΕ του ΚΚ Χιλής Πάμπλο Νερούδα (Βραβείο Στάλιν, 1953, Νόμπελ Λογοτεχνίας, 1971). 

Γεννιέται ο Πάμπλο Νερούδα

23/09/1974

H κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» ανακοινώνει την υπογραφή νομοθετικού διατάγματος για τη νομιμοποίηση, μετά από 27 χρόνια, του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και την ταυτόχρονη κατάργηση του διαβόητου νόμου 509, με τον οποίο διώχτηκαν, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν και εκτελέστηκαν χιλιάδες κομμουνιστές, ενώ 80.000 αγωνιστές υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα και να ζήσουν ως πολιτικοί πρόσφυγες στις σοσιαλιστικές χώρες.

Δύο μέρες μετά, στις 25 Σεπτέμβρη 1974, κυκλοφορεί το πρώτο νόμιμο φύλλο του «Ριζοσπάστη».

 Νόμιμο το ΚΚΕ: Ηταν κατάκτηση, όχι παραχώρηση

Νόμιμο το ΚΚΕ

23/09/1992

Πέθανε ο Βαν Φλίτ υποστράτηγος, αρχηγός της Αμερικανικής Στρατιωτικής Αποστολής στην Ελλάδα την εποχή του εμφυλίου

Βαν Φλιτ

23/09/2004

Πεθαίνει η συγγραφέας Διδώ Σωτηρίου. Στη διάρκεια της Κατοχής, μαζί με άλλες σπουδαίες αγωνίστριες - όπως την Μέλπω Αξιώτη, την Λιούντα Μάντακα, την Μ. Μαστρακά - δημοσιογραφούσε στα παράνομα ΕΑΜικά έντυπα και μετά την απελευθέρωση, για ένα διάστημα, στα χρόνια 1946-1947, δημοσιογραφούσε στο «Ριζοσπάστη».

 Διδώ Σωτηρίου

 Πεθαίνει η Διδώ Σωτηρίου

2 σχόλια:

  1. Κάρολος Κρουμπάχερ
    Διαπρεπής Γερμανός Βυζαντινολόγος και ελληνιστής. Γεννήθηκε το 23 Σεπτέμβρη 1856 και πέθανε στις 12 Δεκέμβρη 1909. Συμμετείχε στο γλωσσικό μας ζήτημα, με το έργο του έδωσε επιχειρήματα στους δημοτικιστές.
    https://gkagkarin.blogspot.com/2022/09/blog-post_688.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 23/09/1953
    Μεταφέρονται από τον Πειραιά στον Αϊ-Στράτη οι τελευταίες 50 κρατούμενες του στρατοπέδου στο Τρίκερι.
    ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
    Το χρονικό των στρατοπέδων.
    Μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας, το κράτος και παρακράτος της δοσίλογης και ξενόδουλης Δεξιάς - σ' αυτό και στους Αγγλοαμερικάνους ιμπεριαλιστές στηρίχτηκε η άρχουσα τάξη - ξαπόλησε έναν ανελέητο και εξοντωτικό διωγμό, ενάντια στα μέλη, τα στελέχη, τους οπαδούς του Κόμματος, αλλά και στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Σ' αυτό το διωγμό πλήρωσαν και οι γυναίκες κομμουνίστριες αγωνίστριες βαρύ τίμημα: Βασανίστηκαν, διαπομπεύτηκαν, δολοφονήθηκαν, κλείστηκαν κατά χιλιάδες στις φυλακές, καταδικάστηκαν σε βαριές ποινές και πολλές σε θάνατο. Πολλές απ' αυτές τις ηρωίδες εκτελέστηκαν ζητωκραυγάζοντας το ΚΚΕ. Κι άλλες χιλιάδες αγωνίστριες εξορίστηκαν στα ξερονήσια.
    Οι διώκτες τους, ντόπιοι και ξένοι, αποφάσισαν να συντρίψουν τις κατακτήσεις του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και του λαϊκού κινήματος, μ' όλα τα καταχθόνια και φασιστικά τους μέσα. Ομως, οι γυναίκες αγωνίστριες, πιστές σε αδικαίωτα ιδανικά του Κόμματος και της Εθνικής Αντίστασης αντιμετώπισαν τη νέα συμφορά με ηρωισμό και αυτοθυσία.
    Συνέχεια του εξοντωτικού διωγμού τους ήταν η δημιουργία στρατοπέδων γυναικών. Τα στρατόπεδα γυναικών της αγγλοαμερικανοκρατίας και της ντόπιας αντίδρασης ήταν: Χίος, Τρίκερι, Μακρονήσι, πάλι Τρίκερι και Αη - Στράτης.
    Τη ζωή και την ιστορία αυτών των στρατοπέδων παρουσιάζει ο "Ρ", στο αφιέρωμα που ακολουθεί, και που συντάχτηκε με ευθύνη του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για την Ισοτιμία και τη Χειραφέτηση των Γυναικών και την πολύτιμη συλλογική συνεισφορά αγωνιστριών κομμουνιστριών γυναικών που έζησαν στα στρατόπεδα, Μαρίας Κυριακίδου, Ναταλίας Αποστολοπούλου, Πλουσίας Λιακατά και Τασίας Μάμιδα.
    Το χρονικό των στρατοπέδων
    Συνέχεια του άρθρου: https://ethniki-antistasi-dse.gr/stratopeda-gynaikwn.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου