Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022

Υποκλοπές, παρακολουθήσεις και συγκάλυψη: Ο λαός θα δώσει τη λύση


Ο
σο περνούν οι μέρες, τόσο πιο έντονα διαφαίνεται η επιδίωξη της κυβέρνησης να συγκαλυφθούν οι ευθύνες όσων εμπλέκονται με τις υποκλοπές - παρακολουθήσεις των τηλεφώνων του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκη, του τηλεφωνικού κέντρου στην έδρα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και των δημοσιογράφων.

Αυτό δείχνει η «γραμμή» για κλειστά στόματα στην πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, όπου οι κυβερνητικοί βουλευτές έθεσαν ...περίπου ως θέμα ημερήσιας διάταξης το δικαίωμα των εξεταζόμενων (νυν και πρώην διοικητών ΕΥΠ, εισαγγελέα ΕΥΠ, πρώην γενικού γραμματέα κυβέρνησης) να επικαλεστούν το απόρρητο και να μην απαντήσουν σε ερωτήματα που θα τους τεθούν. Δεν κρατούν δηλαδή ούτε τα προσχήματα!

Βέβαια, σε ό,τι αφορά την υπόθεση του ΚΚΕ, αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Ερχεται να προστεθεί στην επί εξαετία (Νοέμβρης 2016 - Σεπτέμβρη 2022) κωλυσιεργία και παρελκυστική τακτική όλων των συναρμόδιων φορέων και αρχών (ΑΔΑΕ, εισαγγελείς, αστυνομία) να ερευνήσουν σε βάθος, να αξιοποιήσουν πολύ συγκεκριμένα και απτά στοιχεία από την Ελλάδα και το εξωτερικό και τελικά να απαντήσουν σε κρίσιμα και σοβαρά ερωτήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αποκαλύψεις.

Χώρια που αυτή η διαχρονική τακτική τόσο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όσο και από εκείνη της Νέας Δημοκρατίας συχνά - πυκνά διανθιζόταν και από ορισμένες... τροχιοδεικτικές βολές, π.χ. δηλώσεις νυν και πρώην κυβερνητικών στελεχών, όπως ο Γ. Κατρούγκαλος, ότι δεν έγινε έρευνα επειδή - όπως είπε - δεν υπήρχαν αδιάσειστα στοιχεία.

Τι κι αν το ΚΚΕ έχει επανειλημμένα δώσει στις αρμόδιες αρχές όλα εκείνα τα απαραίτητα στοιχεία που αφορούσαν αυστηρά τις επίμαχες κάθε φορά συνακροάσεις - υποκλοπές... Τι κι αν ακόμα και από αυτήν την αποσπασματική και με ρυθμούς ...χελώνας έρευνα προέκυψαν κρίσιμα στοιχεία από το εξωτερικό και το εσωτερικό που έχρηζαν και χρήζουν περαιτέρω έρευνας... Ο δρόμος που είχε πάρει η υπόθεση - δικογραφία ήταν να τεθεί στο αρχείο και μόνο μετά την παρέμβαση και την πίεση του ΚΚΕ αυτό αποτράπηκε και συνεχίζεται η έρευνα. Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη γνωστή αλλαγή του Ποινικού Κώδικα ούτε καν ένα μήνα πριν από τις εθνικές εκλογές του Ιούλη του 2019, υποβάθμισε το αδίκημα της παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών (τηλεφωνικών και άλλων) από κακούργημα σε πλημμέλημα.

Ολα τα παραπάνω προστίθενται στις διαχρονικές ευθύνες όλων των κομμάτων που κυβέρνησαν τούτο τον τόπο, που στήριξαν και εμπλούτισαν το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με βάση το οποίο χαρακτηρίζονται «νόμιμες» υποκλοπές που διενεργούνται για λόγους «εθνικής ασφάλειας». Οπως αποδείχθηκε, πρόκειται για έναν όρο που έχει γίνει ...λάστιχο προκειμένου να νομιμοποιείται ένας τρομακτικός αριθμός (πάνω από 15.000 για το 2021) υποκλοπών. Αυτά τα στοιχεία αφορούν μόνο τις επίσημες παρακολουθήσεις.

Σε αυτό το έδαφος, θεσμικό και επιχειρησιακό, φουντώνει κι ένα ολόκληρο πλέγμα από «παράνομες» παρακολουθήσεις μέσω των λεγόμενων κακόβουλων λογισμικών και άλλων πρακτικών.

Εντείνεται και με αυτόν τον τρόπο η καταστολή ενάντια στον λαό, περιστέλλονται οι λαϊκές ελευθερίες και δικαιώματα, παραβιάζεται η ιδιωτικότητα με τα νέα μέσα και μεθόδους.

Αυτά είναι αδήριτη ανάγκη του καπιταλιστικού συστήματος σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων και κατά συνέπεια το αστικό κράτος αναλαμβάνει την υλοποίησή τους. Σε τέτοια ζητήματα, το κράτος αποδεικνύεται αποτελεσματικότατο, ενώ είναι εχθρικό προς τον λαό σε ό,τι αφορά την προστασία της ζωής και της υγείας του από φυσικές καταστροφές, πυρκαγιές, πανδημία και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.

Αυτόν τον βούρκο θέλει να συγκαλύψει η κυβέρνηση και γι' αυτό οι συνεδριάσεις της Εξεταστικής θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών, με πλήρη μυστικότητα, χωρίς να δημοσιοποιούνται ούτε να διανέμονται τα πρακτικά των συνεδριάσεων, για λόγους «διασφάλισης του απορρήτου». Δηλαδή, για να μείνει ο κόσμος στο σκοτάδι και να μη μάθει τίποτε για ένα σοβαρό θέμα που αφορά όλο τον λαό, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του. Σε αυτές τις συνθήκες είναι προκλητικό να δίνεται η δυνατότητα σε μάρτυρες που θα κληθούν στην Εξεταστική να επικαλούνται το «απόρρητο» για να μην απαντήσουν σε ερωτήσεις που θα τους γίνουν, απαξιώνοντας έτσι την όλη διαδικασία. Μάλιστα, με θράσος και αυταρχισμό, η Ντ. Μπακογιάννη έφτασε να απειλεί ότι όποιος παραβιάσει τη μυστικότητα της Εξεταστικής Επιτροπής κινδυνεύει να τιμωρηθεί με 10ετή φυλάκιση.

Το ΚΚΕ, μέσα από τη συμμετοχή του στην Εξεταστική Επιτροπή, απέρριψε αυτήν τη διαδικασία. Ζήτησε η συνεδρίαση της Επιτροπής να είναι δημόσια, να δημοσιοποιούνται τα επίσημα πρακτικά της Βουλής στα κόμματα και στους δημοσιογράφους, με εξαίρεση τυχόν θέματα που αφορούν στο στρατιωτικό απόρρητο. Μέσα και από την Εξεταστική αλλά και όλες τις υπόλοιπες κοινοβουλευτικές διαδικασίες το Κόμμα μας θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να αποκαλυφθούν, όσο είναι δυνατόν, οι πτυχές και οι ευθύνες για όλες τις υποθέσεις. Θα αποκαλύψει το σάπιο θεσμικό πλαίσιο που διέπει και νομιμοποιεί τυπικά τις παρακολουθήσεις και τις υποκλοπές.

Ωστόσο, ούτε τρέφουμε ούτε καλλιεργούμε αυταπάτες. Αυτό το θεσμικό πλαίσιο δεν παίρνει από βελτιώσεις και φτιασιδώματα. Πρέπει να καταργηθεί! Αυτό μπορεί να το επιβάλει ο ίδιος ο λαός με τη δράση του αλλά και με την ενίσχυση του ΚΚΕ, σε συμπόρευση μαζί του, γυρίζοντας την πλάτη σε όλους όσοι υπονομεύουν τα δικαιώματά του.

Το θέμα είναι σοβαρό και δεν επιτρέπει καμία υποτίμηση. Κανένας να μην εξοικειωθεί και να μη συμβιβαστεί με αυτήν την κατάσταση. Ιδιαίτερα η νεολαία να μη μεγαλώσει διαπαιδαγωγημένη ότι ένας «μεγάλος αδερφός» θα παρακολουθεί τι λέει, τι κάνει, με ποιους επικοινωνεί, πώς αγωνίζεται.

Εχει αποδειχθεί, υπάρχει πλέον αρνητική πείρα. Δεν υπάρχουν «σωτήρες» που θα έρθουν με κάποια κυβερνητική αλλαγή, με προοδευτικό πρόσημο, δημοκρατικό, διασφάλισης των δικαιωμάτων του λαού δήθεν, ενώ έχουν ήδη δοκιμαστεί.

Η επιλογή που μπορεί σήμερα να προστατεύσει τον λαό και τη νεολαία από την επίθεση σε βάρος τους είναι ο αγώνας μαζί με τους κομμουνιστές. Αυτή είναι και η μόνη επιλογή που δίνει ελπίδα για το αύριο, κόντρα στη μαυρίλα που προβάλλουν το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, τα κόμματα, οι κυβερνήσεις και οι κάθε λογής αντιδραστικοί μηχανισμοί του.

Η προοπτική για τον λαό είναι μία. Με την εργατική εξουσία και τον σοσιαλισμό μπορεί να καταργήσει την εκμετάλλευση και το αστικό κράτος και τους μηχανισμούς του που καταδυναστεύουν τη ζωή του λαού και με τις υποκλοπές.


Του Γιώργου ΠΑΝΑΓΗ*
* Ο Γιώργος Παναγής είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου