Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

Συμφωνία Μελόνι - Ντράγκι για προσήλωση στο ΝΑΤΟ και στα δημοσιονομικά


ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ «LA REPUBBLICA»

Τον βαθύ συστημικό ρόλο της Τζόρτζια Μελόνι επιβεβαιώνει με σημερινό δημοσίευμά της η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica», καθώς κάνει λόγο για συνομιλίες και συνεργασία της υπό όρους, με τον απερχόμενο πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι.

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στο Παρίσι, το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, ο Μ. Ντράγκι επικοινώνησε με τους Εμανουέλ Μακρόν, Όλαφ Σολτς και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προσφέροντας εγγυήσεις για την ηγέτιδα του ακροδεξιού κόμματος Fratelli d’ Italia και καθησυχάζοντας τις ηγεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους τρεις πυλώνες που θα καθοδηγήσουν τη δράση της μελλοντικής κυβέρνησης.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, για να παίξει τον ρόλο εγγυητή της Μελόνι στα κέντρα της ΕΕ, ο Ντράγκι απέσπασε τη συναίνεσή της σε τρεις βασικούς όρους. Πρώτον, η νέα κυβέρνηση να συνεχίσει την υποστήριξη, οικονομική και στρατιωτική, προς την Ουκρανία και να διατηρήσει ενιαίες τις κυρώσεις κατά της Μόσχας. Δεύτερον, να διατηρηθεί η σταθερή και αδιαμφισβήτητη προσήλωση στο ΝΑΤΟ, χωρίς δισταγμούς ή αστερίσκους και τρίτον, να μην εγκριθούν νέες αλλαγές στον προϋπολογισμό, προκειμένου να παραμείνει υπό έλεγχο το δημόσιο χρέος.

Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, ότι οι Ιταλοί θα συνεχίσουν να πληρώνουν το «μάρμαρο» της ενεργειακής φτώχειας, ενώ η αντιλαϊκή πολιτική είναι δεδομένη και για την επόμενη μέρα.

Μάλιστα, το ρεπορτάζ σημειώνει ότι τις τελευταίες μέρες έγιναν τουλάχιστον δύο τηλεφωνικές επαφές, ανάμεσα στην Μελόνι και τον πρώην διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πληροφορία που δεν επιβεβαιώνεται από επίσημες πηγές κάνει επίσης λόγο για άκρως εμπιστευτική πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι όπως σε όλο τον κόσμο, έτσι και στην Ιταλία, οι «αντισυστημικές» κορόνες διάφορων αντιλαϊκών μορφωμάτων που εγκλωβίζουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια, από πίσω κρύβουν βαθιές ρίζες με το αστικό πολιτικό σύστημα, το μεγάλο κεφάλαιο και δηλώνουν πίστη στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες που ματώνουν τους λαούς.

Άλλωστε, όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά η «La Repubblica», πρόκειται για μια επιλογή (σ.σ. του Ντράγκι) «που υπαγορεύεται πάνω από όλα από την επιθυμία υπεράσπισης του εθνικού συμφέροντος, ευνοώντας την ευρωπαϊκή και ατλαντική θέση της Ιταλίας», αποδεικνύοντας ότι το αστικό πολιτικό σύστημα και οι επιχειρηματικοί όμιλοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα να αξιοποιήσουν ακροδεξιούς, φασίστες νοσταλγούς του Μουσολίνι, αν κρίνουν ότι έτσι εξυπηρετούνται καλύτερα τα συμφέροντά τους, σε μια δεδομένη χρονική περίοδο.

Ακόμα, η «Repubbloca» σημειώνει ότι η κίνηση αυτή του Ντράγκι, «συνδέεται με το μέλλον του, καθώς η πιθανότερη εκδοχή τον φέρνει στη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, ο διορισμός του οποίου βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη για τον Ιούνιο του 2023. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα το καλωσόριζε και η Ουάσιγκτον και βεβαίως θα άνοιγε μια περαιτέρω ομπρέλα προστασίας στην Τζ. Μελόνι, προσφέροντάς της και μια διεθνή κάλυψη».

Πάντως, η προεδρία της ιταλικής κυβέρνησης διέψευσε το περιεχόμενο του άρθρου και αναφέροντας σε ανακοίνωσή της:

«Ο Ιταλός πρωθυπουργός δεν συμφώνησε και δεν δεσμεύθηκε να εγγυηθεί οτιδήποτε. Ο πρωθυπουργός έχει επαφές ανά τακτά διαστήματα με τους διεθνείς συνομιλητές με αντικείμενο τα κύρια θέματα κοινού ενδιαφέροντος και δεσμεύεται να εγγυηθεί μια ήρεμη μεταβίβαση της κυβερνητικής εξουσίας στο πλαίσιο των ορθών θεσμικών σχέσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου