Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022

Στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια οι επιθεωρητές του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας


Οι επιθεωρητές του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) έφθασαν σήμερα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, που τελεί υπό ρωσικό έλεγχο, στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Η αυτοκινητοπομπή έφτασε συνοδευόμενη από ισχυρή στρατιωτική δύναμη των Ρώσων, ενώ η άφιξή της στο πυρηνικό εργοστάσιο καθυστέρησε μετά από την αποτυχημένη επιχείρηση του ουκρανικού στρατού να αποβιβαστεί στον χώρο του εργοστασίου.

Όπως μεταδίδουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης, τους επιθεωρητές υποδέχθηκε αντιπροσωπεία της «Rosatom», η οποία συνοδεύει τους επιθεωρητές μέσα στον χώρο του πυρηνικού εργοστασίου.

Σύμφωνα με τον ρωσόφιλο διοικητή της επαρχίας της Ζαπορίζια, Γεβγκένι Μπαλίτσκι, οι επιθεωρητές θα επισκεφθούν στους αντιδραστήρες και τις αίθουσες ελέγχου, ενώ θα περιηγηθούν όχι μόνο μέσα στο εργοστάσιο, αλλά και στην περιοχή, προκειμένου να διαπιστώσουν τις καταστροφές που έχει προκαλέσει ο βομβαρδισμός του εργοστασίου από το ουκρανικό πυροβολικό και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αποστολή θα παραμείνει στο πυρηνικό εργοστάσιο μέχρι τις 3 Σεπτέμβρη.

Τρεις Ουκρανοί αιχμάλωτοι από την αποτυχημένη απόπειρα κατάληψης του πυρηνικού εργοστασίου
 
Πηγή: Associated Press

Νωρίτερα, ουκρανικά στρατεύματα προσπάθησαν να αποβιβάσουν στρατεύματα τρία χιλιόμετρα βορειοανατολικά του πυρηνικού σταθμού. Σύμφωνα με τις φιλορωσικές αρχές, τουλάχιστον 47 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 12 τραυματίστηκαν, ενώ τρεις αιχμαλωτίστηκαν.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι η απόπειρα απόβασης αποκρούστηκε και ισχυρίστηκε ότι ο ρωσικός στρατός βύθισε δύο φορτηγίδες με στρατιώτες που στάλθηκαν να βοηθήσουν την πρώτη ομάδα.

Όπως μεταδίδουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης, από την ανάκριση των αιχμαλώτων έχει διαπιστωθεί ότι η επιχείρηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας διεξήχθη υπό τον έλεγχο των βρετανικών ειδικών υπηρεσιών και οι συμμετέχοντες εκπαιδεύτηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Πολωνία, ενώ επέστρεψαν στην Ουκρανία μέσω της Οδησσού στα τέλη Αυγούστου.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», «Ria Novosti», TASS)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου