Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022

13ο Συνέδριο: ΚΝΕ δυνατή παντού!

 
Με τη δημοσίευση σήμερα των Θέσεων του ΚΣ με τον «Οδηγητή» ξεκινάει η προσυνεδριακή περίοδος για το 13ο Συνέδριο της ΚΝΕ, με ολοκλήρωσή της τη διεξαγωγή του Συνεδρίου στις 10-11-12/2/2023.

Η κορυφαία εσωοργανωτική διαδικασία της ΚΝΕ έχει όλες τις προϋποθέσεις να είναι πετυχημένη, με την καθοριστική συμβολή των στελεχών της ΚΝΕ και με την αντίστοιχη στήριξη από τις Κομματικές Οργανώσεις, να καλλιεργηθεί κλίμα σε όλα τα όργανα και στις ΟΒ για μελέτη, για να συμβάλουν όλα τα μέλη της ΚΝΕ με γνώμη, παρατηρήσεις, με την πείρα, τον προβληματισμό τους, με κριτική εξέταση της δράσης μας, με αυτοκριτική εξέταση της δουλειάς μας.

Απαιτείται και ατομική προσπάθεια που παίρνει υπόψη την κοινωνική και ηλικιακή πείρα των μελών κάθε ΟΒ, τις εμπειρίες τους από την οργανωμένη πάλη, ειδικά από τα στελέχη της ΚΝΕ που θα κάνουν την παρουσίαση των Θέσεων στις ΟΒ, από τα κομματικά στελέχη που θα στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια.

Ολη η επόμενη περίοδος μπορεί να κατοχυρώσει θετικά βήματα της ΚΝΕ, να ξεπεραστούν αποφασιστικά αδυναμίες και καθυστερήσεις. Μπορεί να επιβεβαιώσει ότι μπορούμε να συνδυάσουμε καλή και πλούσια προσυνεδριακή διαδικασία, με πλατιά μαζική δράση με νέους και νέες, με πρωτοπόρα παρέμβαση στη νεολαία, αξιοποιώντας και τις Θέσεις του ΚΣ.

Θέλουμε να συζητήσουμε και να γίνουμε πιο ικανοί μέσα στη μεγάλη προσπάθεια ισχυροποίησης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με βάση και «το Κάλεσμα της ΚΕ προς την εργατική τάξη, τον λαό και τη νεολαία για αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ παντού, για να γίνει ο λαός πρωταγωνιστής».

Να γίνονται μετρήσιμα βήματα στο πολιτικό άνοιγμα, στην κατοχύρωση, σταθεροποίηση και βάθεμα δεσμών με μάζες νέων, να επιδράσουμε αποφασιστικά στην οργάνωση και τον προσανατολισμό των αγώνων των νέων εργαζομένων, των μαθητών, των φοιτητών και σπουδαστών με βάση τους στόχους μας που αποτυπώνονται και στις Θέσεις του ΚΣ. Το σύνθημα «συζητάμε συλλογικά - δρούμε μαχητικά» να γίνει πράξη και μπροστά στη μεγάλη απεργιακή μάχη στις 9/11.

Επίσης, δεν αφαιρούμαστε από το γεγονός ότι το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί επί της ουσίας σε προεκλογική περίοδο, με δεδομένο ότι εκφράζεται από πολλούς δείκτες ότι η περίοδος ευνοεί να γίνει πιο πλατιά δουλειά στη νεολαία. Κρατάμε την ουσία της επιτυχίας των Φεστιβάλ μας, που εκφράστηκε και στη μαζικότητα αλλά και σε πολλά ποιοτικά στοιχεία, το ενδιαφέρον σε συζητήσεις, στις πολιτικές ομιλίες, σε όλη την Ελλάδα.

Η ουσία είναι ότι υπάρχουν διεργασίες - και σε νέο κόσμο - έχει κατακτηθεί από τη δράση και τις θέσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ ευρύτερη αναγνώριση, ενδιαφέρον, παρακολούθηση, χωρίς να ανατρέπει το γενικότερο έδαφος που έχουμε εκτιμήσει, την προσπάθεια που έχει ενταθεί με διάφορους τρόπους να χτυπηθεί αυτή η δυνατότητα επικοινωνίας του ΚΚΕ με ευρύτερες δυνάμεις.

Το καλό κλίμα εντός και εκτός της Οργάνωσης το οποίο έχει διαμορφωθεί μπορεί να ωθήσει όλα τα μέλη της ΚΝΕ για να γίνει μια πραγματικά πολύ μεγάλη πανεξόρμηση, να φτάσουν οι Θέσεις σε πολλούς νέους και νέες, ιδιαίτερα στους χιλιάδες που ρωτούσαν, ήθελαν να μάθουν μέσα στις εκδηλώσεις των Φεστιβάλ, στις πολιτικές μάχες του προηγούμενου διαστήματος.

Εδώ, λοιπόν, είναι πεδίον δόξης λαμπρό για τις Οργανώσεις της ΚΝΕ, και με όπλο τις Θέσεις του ΚΣ και κυρίως με την ένταση των προσπαθειών για ισχυροποίηση της ΚΝΕ - όπως την περιγράφουμε - να έχουμε σημαντικά αποτελέσματα!

Τα συμπεράσματα από τη δράση της Οργάνωσης να γίνουν η στέρεη βάση για την άμεση και πιο σταθερή, ανοδική πορεία των δυνάμεών μας σε όλη την Ελλάδα

Ξεχωρίζουμε τα ζητήματα που πρέπει να επιμείνουμε και να αναπτύξουμε με αφετηρία μας το βασικό θέμα του Συνεδρίου, όπως αυτό δίνεται και από το σύνθημα του 13ου Συνεδρίου:

Είμαστε η σπίθα που θα κάνει τα σκοτάδια φως!

Με τη δύναμη των επαναστατικών ιδεών. Για τον σοσιαλισμό.

Τολμάμε το μεγάλο βήμα στο μέλλον, με το ΚΚΕ

ΚΝΕ ΔΥΝΑΤΗ ΠΑΝΤΟΥ

Γιατί επιλέγουμε αυτό το θέμα, δηλαδή πώς θα προωθήσουμε πιο δυναμικά τον στόχο για πιο μαζική, πιο γερή ιδεολογικά, πολιτικά και οργανωτικά ΚΝΕ;

Με μία έννοια πάντα τα Συνέδρια της ΚΝΕ, λόγω και της ανανέωσης της Οργάνωσης, πρέπει να εξετάζουν την πορεία μας, με βάση τον χαρακτήρα μας ως επαναστατική οργάνωση νεολαίας του ΚΚΕ, τη μαζικοποίηση των γραμμών της ΚΝΕ, την ικανότητα προώθησης των προγραμματικών καθηκόντων του Κόμματος στη νεολαία, στηριζόμενοι στις αποφάσεις του Κόμματος στο 21ο Συνέδριό του, την εκτίμηση της συνολικής μας προσπάθειας, πατημένα γερά στις εξελίξεις, τη διαπάλη.

Υπάρχουν ορισμένα κρίσιμα όμως στοιχεία που επιδιώκουμε να φωτίσουμε από τις Θέσεις και να εμπλουτίσουν τον προβληματισμό μας στο 13ο Συνέδριο, να αξιολογηθεί η πείρα της Οργάνωσης, καθοδηγητικά προβλήματα για να τα αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά, να τεθούν καλά κατευθύνσεις για τον γενικό προγραμματισμό της δράσης μας.

Τα κυριότερα είναι:

  • Αρχικά εκτιμάμε ότι από το προηγούμενο, 12ο Συνέδριο της ΚΝΕ, τον Φλεβάρη του 2019, μεσολάβησε ένα πυκνό διάστημα από εξελίξεις και γεγονότα στο οποίο η ΚΝΕ έκανε σοβαρή προσπάθεια να ανταποκριθεί στις πρωτόγνωρες συνθήκες της περιόδου και κατάφερε, παρά τις αδυναμίες, να αναδειχθεί σε κύρια δύναμη οργάνωσης των αγώνων της νέας γενιάς - πράγμα που δεν ήταν και γενικά δεν είναι δεδομένο. Βγαίνει πείρα από τις προσπάθειες, που πρέπει να εξελίσσονται και με βάση τις συνολικές συνθήκες, τη διαπάλη, να αξιοποιούνται βήματα, π.χ. βελτιωμένοι συσχετισμοί στο κίνημα - νέες απαιτήσεις. Τα παραπάνω δεν τα λέμε γιατί τα κάναμε όλα καλά, αλλά για να φανεί ότι η πολιτική και οι θέσεις του Κόμματος ανοίγουν δυνατότητες, που με επεξεργασμένη παρέμβαση μπορούμε να αξιοποιούμε.
  • Ταυτόχρονα, δουλεύοντας με το σύνθημα και τις αποφάσεις του 12ου Συνεδρίου της ΚΝΕ, εκτιμάμε ότι ενισχύθηκε ο πιο σταθερός προσανατολισμός για την οικοδόμηση νέων Οργανώσεων της ΚΝΕ σε χώρους νεολαίας, εκφράστηκε σε ορισμένες περιπτώσεις η δυνατότητα να ανέβουν σημαντικά οι ρυθμοί ανάπτυξης της Οργάνωσής μας, έχουν γίνει πιο διακριτές οι καθοδηγητικές προϋποθέσεις για αυτά. Βέβαια, το μετρήσιμο αποτέλεσμα της οργανωτικής ανάπτυξης της ΚΝΕ αυτήν την περίοδο, που το μέγεθός της θα κριθεί και μέχρι το Συνέδριο, δεν πρέπει να κρύψει ότι τα βήματα είναι ακόμα μικρά και δεν είναι ενιαία σε όλες τις Οργανώσεις. Στο επίκεντρο βρίσκεται το πώς θα καταφέρουμε να περάσουμε σε φάση μεγάλης οργανωτικής ανάπτυξης. Ομως το γεγονός ότι η Οργάνωσή μας ανανέωσε τις δυνάμεις της σε πολλούς χώρους νεολαίας, παρότι δεν έμεινε ανεπηρέαστη από δυσκολίες που προέκυψαν την περίοδο της πανδημίας, αντίστοιχα ανανέωσε και το στελεχικό της δυναμικό, απαιτεί να δυναμώσουν τα στοιχεία εκείνα, κυρίως στην αναβάθμιση της κομμουνιστικής, διαπαιδαγωγητικής ικανότητάς της, με τις επαναστατικές ιδέες και την κομμουνιστική οργάνωση, για την καλλιέργεια αντοχής και ατσαλώματος όλων των μελών της σήμερα, αλλά και όλων των νέων που πρέπει να πυκνώσουν τις γραμμές της τα επόμενα χρόνια.
  • Πόσο μάλλον όταν υπάρχει - και την τονίζουμε - η ανάγκη και μέσα από την προσυνεδριακή συζήτηση να γίνει βήμα στην αφομοίωση και συνειδητοποίηση της φάσης όπου έχουμε μπει, σε συνθήκες απρόβλεπτων εξελίξεων, πολύ γρήγορων ανακατατάξεων στη χώρα μας και διεθνώς, νέων καπιταλιστικών κρίσεων, πιο οξυμένων ανταγωνισμών και εστιών πολέμου (στην Ουκρανία και αλλού). Και για να συνειδητοποιηθούν τα βασικά στοιχεία αυτών των εξελίξεων, αλλά κυρίως τα καθήκοντα που προκύπτουν σήμερα για τους κομμουνιστές, για τις Οργανώσεις της ΚΝΕ. Με κύριο ότι οι απαιτήσεις ανεβαίνουν, μέσα στην κρίσιμη δεκαετία όπου έχουμε μπει δημιουργούνται ήδη και θα δημιουργηθούν και νέες δυνατότητες να επιδράσουμε σε περισσότερους νέους, να αξιοποιήσουμε εξελίξεις, τριγμούς, καμπές για να δυναμώσει αποφασιστικά η ταξική πάλη.

Αρα, στόχος του Συνεδρίου είναι πώς μέσα σε αυτές τις εξελίξεις, μελετώντας και βγάζοντας συμπεράσματα από τη δράση της ΚΝΕ τα προηγούμενα χρόνια: Να γίνουν περισσότερα, πιο ενιαία και πιο στέρεα τα βήματα ισχυροποίησης της ΚΝΕ, με άνοδο της ποιότητας της εσωτερικής ζωής της, του πρωτοπόρου ρόλου της στους αγώνες της νεολαίας.

Οτι ΔΥΝΑΤΗ ΚΝΕ ΠΑΝΤΟΥ σημαίνει να φτιάξουμε γερές, μεγάλες Οργανώσεις, ριζωμένες σε κάθε σχολείο, σχολή, τμήμα, χώρο δουλειάς και γειτονιά, πόλη και χωριό. Σημαίνει μεγάλη οργανωτική ανάπτυξη της ΚΝΕ, ως βασικός και αναντικατάστατος όρος για τη μαχητική, νεανική αντεπίθεση, η τροφοδότηση του Κόμματος με περισσότερα νέα μέλη.

Πώς με ένταση της ιδεολογικής - πολιτικής παρέμβασης της ΚΝΕ, με την αντίστοιχη επεξεργασία, θα καταφέρουμε να αγκαλιάζουν περισσότερους νέους και νέες οι επαναστατικές ιδέες, η πρόταση του ΚΚΕ, η αντικαπιταλιστική πάλη και η προοπτική του σοσιαλισμού.

Πώς θα αντιστοιχηθούμε με την ειδική συμβολή που πρέπει με γρήγορα βήματα να 'χει η ΚΝΕ στην παρέμβαση στους νέους των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, στην ανάπτυξη των αγώνων τους, στον προσανατολισμό τους, μέσα στα εργατικά σωματεία, μέσα στα κινήματα νεολαίας, το φοιτητικό, το μαθητικό, των νέων της μαθητείας και της κατάρτισης.

Ειδικότερα σε περιόδους που «σκοτεινιάζουν» επικίνδυνα, να ενισχυθούν τα στοιχεία επαγρύπνησης, κομμουνιστικής λειτουργίας εμπνεόμενης από την πλούσια πείρα του Κόμματός μας.

Οτι όλα αυτά είναι το αντικείμενο συζήτησης μέσα στην ΟΒ, στη συνέλευσή της, στα μαθήματα και τις συζητήσεις, στις καθημερινές συνεργασίες, και έτσι κάθε μέλος της ΚΝΕ να αποκτά «πολλαπλασιαστική δύναμη», ακριβώς γιατί δρα με όρους συνειδητής στράτευσης σε έναν σκοπό, αλλά και με όρους συλλογικότητας.

Στο πλευρό του Κόμματος επιβεβαιώσαμε σε πολλές στιγμές τη δύναμη της οργανωμένης δράσης, το να υπάρχει ένας πυρήνας που είναι αποφασισμένος να παλέψει για αυτά που πιστεύει, πάντα για το δίκιο του λαού. Ο τρόπος που δουλέψαμε και λειτουργήσαμε σε «κρίσιμες στιγμές», που μεγάλο τμήμα κόσμου είπε «μόνο το ΚΚΕ μπορεί», όπως την περίοδο της πανδημίας, στην αντιμετώπιση των κατασταλτικών μηχανισμών του αστικού κράτους, στη μάχη για να σωθεί ο λαός από τις φυσικές καταστροφές και το αστικό κράτος που τον αφήνει απροστάτευτο κ.ά., θέλουμε να χαρακτηρίζει την καθημερινή μας δουλειά, την κάθε μας προσπάθεια.

Στο πλαίσιο όλων των παραπάνω ξεχωρίζουμε και τη συμβολή και τις ελλείψεις του ΚΣ πρώτα και κύρια, αλλά και την ανάγκη βελτίωσης της καθοδηγητικής δουλειάς όλων των οργάνων, ιδιαίτερα δίνουμε βάρος στα Τομεακά.

Ας σκεφτούμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που αναδεικνύει τη σημασία των παραπάνω: Γιατί οι σύντροφοι μαθητές μάς λένε ότι η συνέλευση της ΟΒ για την προετοιμασία του μαθητικού Φεστιβάλ είναι η καλύτερη που κάνουν μέσα στη χρονιά; Φυσικά αφορά το καλύτερα επεξεργασμένο περιεχόμενό τους, που μπορεί να τους εμπνέει και να τους εξοπλίζει.

Αρκετοί μας λένε: «Είναι ευκαιρία να δείξω πιο αναλυτικά στους φίλους μου γιατί παλεύω, γιατί είμαι μέλος της ΚΝΕ», με υπεροχή, περηφάνια για την επιλογή τους κ.λπ. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Είναι ότι αυτή η συζήτηση συνδυάζεται και με τη γνώμη του καθενός (και όχι με ένα σχέδιο «από τα πάνω»), με πολιτικό άνοιγμα που παίρνει υπόψη τα ενδιαφέροντά τους, συνολικά των μαθητών, με αντίστοιχη πολυμορφία και με «φιλοδοξία» για κάτι που θα έχει ευρύτερη επίδραση, επιτυχία στο σχολείο, στη γειτονιά κ.λπ.

Είναι ακόμη λίγες οι μαθητικές ΟΒ που συζητάνε σταθερά έτσι, με επίκεντρο το σχολείο, για την αντιπαράθεση μέσα στη σχολική τάξη, για την Ιστορία της περιοχής τους, για τις ασχολίες τους σε αθλητικούς - πολιτιστικούς συλλόγους, τα ενδιαφέροντά τους κ.λπ.

Οδηγός και περιεχόμενο καθοδήγησης η δυνατότητα της ΚΝΕ να ριζοσπαστικοποιεί και να εμπνέει ευρύτερες δυνάμεις για δράση

Την επόμενη περίοδο, η επιδείνωση των όρων ζωής, οι ανάγκες των νέων, που συνθλίβονται σε σχέση με τις δυνατότητες της εποχής μας, θα δημιουργούν έδαφος για την οργάνωση και την πάλη της νεολαίας.

Γι' αυτό και η δική μας παρέμβαση έχει στον πυρήνα της την ανάδειξη των σύγχρονων αναγκών που αφορούν το σύνολο της ζωής των νέων, τη μόρφωση, τα Εργασιακά, τον ελεύθερο χρόνο κ.λπ.

Δεν τα σκεφτόμαστε αυτά ως μία απλή ευθύγραμμη πορεία, καθώς οι εξελίξεις έχουν τη δική τους δυναμική, ειδικά σε ό,τι αφορά την όξυνση της ταξικής πάλης.

Γνωρίζουμε ότι οι ιδέες και οι αξίες της αστικής τάξης θα παραμένουν κυρίαρχες όσο η ίδια διατηρεί την εξουσία. Η όποια τάση ριζοσπαστικοποίησης της συνείδησης της νεολαίας θα γίνεται προσπάθεια να ενσωματώνεται, να διοχετεύεται σε ακίνδυνες για το σύστημα διεξόδους.

Γνωρίζουμε, επίσης, πως η πλειοψηφία των νέων που προέρχεται από εργατικές - λαϊκές οικογένειες βιώνει την εκμετάλλευση, την ανασφάλεια για το αύριο, όμως δεν συμμετέχει στους οργανωμένους φορείς του κινήματος, αναζητεί λύσεις έξω από τη συλλογική διεκδίκηση.

Αυτό επιδιώκουμε σε κάθε χώρο να αλλάζει, κάτω από τη δική μας παρέμβαση, σε αντιπαράθεση με το σχέδιο, τα ιδεολογήματα και τους μηχανισμούς του αντιπάλου.

Μέσα στην οργανωμένη ζωή, κάθε μέλος της ΚΝΕ να κατακτά τα στοιχεία του πρωτοπόρου αγωνιστή, όπως είναι η ενασχόληση με το σύνολο της ζωής και των προβλημάτων των νέων, χωρίς καμία υποτίμηση, η εμπιστοσύνη και η κοινή δράση με νέους που δεν συμφωνούμε σε όλα εξαρχής, η προετοιμασία και ετοιμότητα για άμεση δράση και ανάπτυξη πρωτοβουλίας, η ικανότητα αντιπαράθεσης με αστικές, ρεφορμιστικές και οπορτουνιστικές αντιλήψεις μέσα στο κίνημα.

Τα όπλα του είναι πως, γνωρίζοντας τις θέσεις του ΚΚΕ για κάθε πτυχή της ζωής της νεολαίας, μπορεί να δίνει απαντήσεις στα ερωτήματα των συμμαθητών, συμφοιτητών ή συναδέλφων του, να βοηθά στην αποκάλυψη των αιτιών των προβλημάτων, στην προβολή της διεξόδου.

Η καλή αξιοποίηση επεξεργασιών που μελετά και διαμορφώνει το Κόμμα μας και η ΚΝΕ μπορεί να δώσει εύστοχο και διεισδυτικό περιεχόμενο σε αγωνίες και αναζητήσεις νέων.

Τα πολλά κανάλια παρέμβασης της ΚΝΕ που αναπτύσσονται στις Θέσεις (για τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, το περιβάλλον, την πάλη ενάντια στα ναρκωτικά, για την πολύπλευρη επίδραση εφαρμογών του διαδικτύου στη ζωή των νέων κ.λπ.) μπορούν να δώσουν στις Οργανώσεις της ΚΝΕ την υποδομή, τις επεξεργασίες, τον κατάλληλο προσανατολισμό να αξιοποιούν κάθε αφορμή, κάθε πλευρά της ζωής της νεολαίας, για να χτίζεται η συνολική παρέμβασή μας με τρόπο που να φτάνει πιο πλατιά, δίνουν πιο ολοκληρωμένο περιεχόμενο δράσης σε όλα τα μέλη της ΚΝΕ, ενισχύουν τη δυνατότητα να προσφέρουν πολλά περισσότερα, σε αντίθεση με την τυπική δουλειά - παράθεση γενικών καθηκόντων προς τις ΟΒ.

Οι θέσεις μας, η αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων με ταξικά κριτήρια, αφορούν και πιο συγκεκριμένα τη δουλειά μας στο κίνημα. Πώς μέσα από τις συζητήσεις, τις συλλογικές διαδικασίες για να διαμορφώσουμε το πλαίσιο πάλης με βάση τον κάθε χώρο, μέσα από τη ζωντανή αντιπαράθεση με τις άλλες δυνάμεις στο κίνημα, την ίδια την εξέλιξη του αγώνα, να καταφέρνουμε να αναδεικνύουμε στις συνειδήσεις όλο και περισσότερων νέων το κύριο: Ποιοι και γιατί στερούν τα δικαιώματα της νεολαίας, πώς και με ποιους μπορεί να τα κατακτήσει, τι αγώνας χρειάζεται και με ποια κατεύθυνση.

Ετσι μπορούμε με καλύτερους όρους να αντιπαρατιθόμαστε με τις προσπάθειες άλλων δυνάμεων μέσα στο κίνημα να αποπροσανατολίζουν από τον πραγματικό αντίπαλο, βάζοντας στο στόχαστρο μόνο ορισμένα στελέχη των κυβερνήσεων, μια συγκεκριμένη πολιτική διαχείρισης, καλλιεργώντας με τα συνθήματά τους τη λογική του δήθεν μικρότερου κακού, της κυβερνητικής εναλλαγής και έτσι αντικειμενικά να οδηγούν στην απογοήτευση και τον συμβιβασμό, αφού οι υπουργοί, οι αστικές κυβερνήσεις, ακόμη και οι συνταγές διαχείρισης αλλάζουν, αλλά η επίθεση στα δικαιώματα της νεολαίας παραμένει και δυναμώνει όσο πραγματικό κουμάντο κάνουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, η αστική τάξη.

Εχει μεγάλη σημασία να ανοίξει η συζήτηση για τη λειτουργία, το περιεχόμενο και την παρέμβαση της ΟΒ και ό,τι ξεχωρίζουμε με βάση τον χώρο δράσης της. Σίγουρα να ανοίξει ο προβληματισμός και η συζήτηση για το πώς λειτουργούμε, πώς καθοδηγούμε, πώς οργανώνουμε την ιδεολογική - πολιτική δράση, πώς παρεμβαίνουμε στο κίνημα.

Φαίνεται ότι θα συγκεντρωθεί σωστά το ενδιαφέρον σε αυτά τα κομμάτια των Θέσεων - που είναι και πιο κοντά στην πείρα κάθε μέλους της ΚΝΕ. Για παράδειγμα, στους φοιτητές ένα θέμα, κρίσιμο καθοδηγητικό για τις Οργανώσεις Σπουδάζουσας σε όλη την Ελλάδα είναι ότι η ανάδειξη της «Πανσπουδαστικής» σε πρώτη δύναμη πανελλαδικά διαμορφώνει νέες δυνατότητες και ευθύνες στην παρέμβαση των μελών και φίλων της ΚΝΕ για την αγωνιστική ανασύνταξη του φοιτητικού κινήματος.

Δεν υποτιμάμε τον πραγματικό συσχετισμό, που αντανακλάται στη συνείδηση και στη στάση της πλειοψηφίας των φοιτητών, το πλήγμα που έχουν δεχτεί οι ίδιες οι αξίες της συλλογικότητας, της διεκδίκησης. Γι' αυτό, στο επίκεντρο των προσπαθειών μας θέτουμε τη βελτίωση της λειτουργίας και της δράσης των συλλόγων, την άνοδο της συμμετοχής των φοιτητών στις διαδικασίες τους, στη διεκδίκηση για το σύνολο των σύγχρονων αναγκών τους, το δυνάμωμα του ΜΑΣ.

Με τη δύναμη των επαναστατικών ιδεών. Για τον Σοσιαλισμό

Θα μετρηθούμε συνολικά την επόμενη περίοδο στην άνοδο της ικανότητάς μας να διαμορφώνουμε με την πρωτοπόρα πάλη μέσα στους αγώνες - ειδικά σε περίοδο που εκτιμάμε ότι θα αναπτυχθούν - και με την πλατιά πολιτική δουλειά, κριτήρια, μαζικά μέσα στη νεολαία, για τη νεανική δράση, που μπορεί και πρέπει να δυναμώσει, για τη δύναμη και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο οργανωμένος και χειραφετημένος από τα καλέσματα του κεφαλαίου λαός.

Να γίνει πιο διακριτό το τμήμα εκείνο που δεν εμπιστεύεται ούτε εναποθέτει τις προσδοκίες του στις αστικές κυβερνήσεις, που δεν «τσιμπάει» στις εκτονώσεις της δυσαρέσκειας μέσα από κυβερνητικές εναλλαγές για δήθεν «προοδευτικές κυβερνήσεις» και τις διάφορες προσαρμογές του αστικού πολιτικού συστήματος, που απορρίπτει την υποταγή στις ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Να συνειδητοποιηθεί πιο βαθιά και όσο γίνεται ευρύτερα ότι ειδικά στην εποχή μας, ο αγώνας για επιμέρους κατακτήσεις είναι δεμένος με την ανάπτυξη της ταξικής πάλης, με τον αγώνα για επαναστατικές, ριζικές αλλαγές, ότι η λύση των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων, το να ξεμπερδέψουμε με τη σαπίλα που «αναβλύζει» ο καπιταλισμός, περνά μόνο μέσα από την ανατροπή της τάξης των εκμεταλλευτών.

Να αντιπαρατεθούμε με την προσπάθεια των αστικών επιτελείων να στρατεύσουν τη νεολαία στις επιδιώξεις τους, να χτίσουν τείχος για να μη συναντιέται ο προβληματισμός με την ανατρεπτική πολιτική του Κόμματος.

Αυτό που ξεχωρίζουμε σήμερα είναι η πολύπλευρη προσπάθεια που γίνεται να βαφτιστεί «προοδευτικό» ό,τι είναι βαθιά αντιδραστικό και αναχρονιστικό, η συντονισμένη προσπάθεια του συστήματος η νεολαία να ρίξει τον πήχη των απαιτήσεών της από τη ζωή.

Επενδύουν στο ότι η νεολαία είναι χρονικά πολύ μακριά από την περίοδο της σοσιαλιστικής οικοδόμησης τον 20ό αιώνα και το τι έφερε για τους λαούς όλου του κόσμου, φτάνοντας μέχρι και στο σημείο να εξισώνουν τον φασισμό με τον κομμουνισμό.

Ενισχυτικά λειτουργεί ο τσακωμός των αστικών κομμάτων, που δημιουργεί την εντύπωση ότι υπάρχει πλουραλισμός στις πολιτικές επιλογές, σε εναλλακτικές λύσεις εντός του καπιταλισμού.

Γι' αυτό, έχει σταθερά επικαιρότητα η συζήτηση, τόσο εσωοργανωτικά όσο και με όρους αντεπίθεσης ευρύτερα στη νεολαία, για την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού, τις αιτίες ανατροπής του, τη δύναμη που δίνουν σήμερα η μελέτη και η γνώση αυτών των συμπερασμάτων.

Η έκδοση της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ «Αλήθειες και Ψέματα για τον Ιμπεριαλιστικό Πόλεμο», που έχει διακινηθεί ήδη σε χιλιάδες νέους και νέες, είναι μία σημαντική προσπάθεια να εξηγηθούν καλά, αποδεικτικά και με σύγχρονα στοιχεία τα κρίσιμα ζητήματα γύρω από τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του πολέμου, τις αιτίες του, τι στάση πρέπει να κρατήσει η εργατική τάξη, ο λαός. Ζητήματα που δεν είναι απλά «της επικαιρότητας», που ανεβοκατεβαίνουν στην ατζέντα των αστικών ΜΜΕ «κατά το δοκούν», αλλά είναι από τα πιο κρίσιμα στην προετοιμασία του λαϊκού παράγοντα και της νεολαίας, από τη σκοπιά μας, για να μη δείξουν καμία εμπιστοσύνη στην αστική τάξη, στις κυβερνήσεις, να χαράξουν γραμμή πάλης για τα δικά τους συμφέροντα, που είναι αντιτιθέμενα με αυτά του κεφαλαίου.

Σήμερα έχουμε περισσότερα όπλα για να γίνουμε πιο ικανοί σε αυτήν την προσπάθεια, στηριγμένοι στη γνώση, στη συλλογική συζήτηση, στην επιθετική προβολή των θέσεων του Κόμματος, με την αντίστοιχη επεξεργασία που μπορεί να απαιτείται σε κάθε χώρο. Ολα αυτά προϋποθέτουν (αυτό που μπαίνει και από το κεντρικό θέμα του Συνεδρίου) την ιδεολογική - μορφωτική δουλειά στην καθοδήγηση και στην καθημερινή δράση της ΚΝΕ.

Ολα μέχρι στιγμής δείχνουν ότι μπορούμε να πάμε σε μία καλή, πλούσια, ζωντανή και εν τέλει πετυχημένη εσωοργανωτική διαδικασία, και αυτό πρέπει να είναι το κύριο μέλημα όλων των στελεχών της ΚΝΕ τους επόμενους μήνες. Αρα, και η ίδια η προσυνεδριακή διαδικασία είναι αφορμή να γίνουν τα βήματα προόδου που περιγράφουμε, ιδιαίτερα στη ζωή και στο περιεχόμενο των ΟΒ.


Του
Νίκου ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΥ*
*Ο Ν. Αμπατιέλος είναι Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ
 

Με τον «Οδηγητή» του Σαββάτου οι θέσεις του ΚΣ της ΚΝΕ για το 13ο Συνέδριο

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου