Υπογράφεται η Συνθήκη της Βεστφαλίας, με την οποία λήγει ο Τριακονταετής ευρωπαϊκός Πόλεμος.
24/10/1857
Γεννιέται το πρώτο ποδοσφαιρικό σωματείο στον κόσμο. Πρόκειται για την αγγλική Σέφιλντ.
24/10/1919
Ο Κόκκινος Στρατός κυριεύει την πόλη του Βορόνεζ (Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση).
24/10/1925
Διεξάγονται δημοτικές και κοινωνικές εκλογές, οι πρώτες στο διάστημα σχεδόν μιας δεκαετίας. Το ΚΚΕ σημειώνει σημαντικές νίκες σε Θεσσαλονίκη και Ξάνθη, όπου ο Πάγκαλος ακυρώνει αυθαίρετα τις εκλογές και προκηρύσσει την επανάληψή τους.
24/10/1929
Ξεσπά η διεθνής καπιταλιστική κρίση (1929-1933), που εκφράστηκε αρχικά με μια ραγδαία πτώση αξιών στο χρηματιστήριο της Wall Street της Νέας Υόρκης στις 19 Οκτωβρίου 1929, για να εξαπλωθεί γρήγορα σε όλο τον κόσμο. Η κρίση αγκάλιασε όλους τους τομείς της οικονομίας: το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τη βιομηχανία, την αγροτική οικονομία, το εμπόριο και βεβαίως τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις.
Παγκόσμια οικονομική κρίση του 1929 - 1933
24/10/1930
Μεσούσης της καπιταλιστικής κρίσης εγκαθιδρύεται στην Βραζιλία δικτατορικό καθεστώς υπό τον Ζετούλιο Βάργκας.
24/10/1945
Ιδρύεται και επισήμως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).
24/10/1946
Γεννιέται η τραγουδίστρια του Νέου Κύματος Καίτη Χωματά.
24/10/1947
Το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτώβρη του 1947, λίγες μέρες πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από την ίδρυση του ΔΣΕ, ιδρύθηκε η Δημοκρατική Νεολαία Ελλάδας (ΔΝΕ) με σκοπό να συμπεριλάβει στις τάξεις της τους νέους μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού και τη νεολαία που ζούσε στις περιοχές που ο τελευταίος είχε υπό τον έλεγχό του.
Δημοκρατική Νεολαία Ελλάδας (ΔΝΕ)
Η ίδρυση των αντιστασιακών οργανώσεων
24/10/1949
Ομιλία του Αντρέι Βισίνσκι, επικεφαλής της σοβιετικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ, στη συνεδρίαση της Πρώτης (Πολιτικής) Επιτροπής για το σταμάτημα των εκτελέσεων στην Ελλάδα και την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων.
Οι παρεμβάσεις του συνεχίστηκαν στις 25 Οκτώβρη με 1 Νοέμβρη. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πήρε τελικά σχετική απόφαση, γεγονός που συνέβαλε σημαντικά στο σταμάτημα των μαζικών εκτελέσεων στην Ελλάδα.
Ομιλία στον ΟΗΕ, για να σταματήσουν οι εκτελέσεις στην Ελλάδα
24/10/1961
Επικυρώνεται στη Βόννη η ελληνογερμανική συμφωνία για τις γερμανικές αποζημιώσεις των θυμάτων των Ναζί στην Ελλάδα. Το ποσό θα ανέλθει σε 28,7 εκατομμύρια δολάρια.
24/10/1963
«Για το υπέροχο λυρικό ύφος του, που είναι εμπνευσμένο από ένα βαθύ αίσθημα για το ελληνικό πολιτιστικό ιδεώδες», η Σουηδική Ακαδημία τιμά τον Γιώργο Σεφέρη με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.
Νόμπελ Λογοτεχνίας, στον Γιώργο Σεφέρη
24/10/2005
Πεθαίνει η Ρόζα Παρκς, η Αφροαμερικανή μοδίστρα που αρνήθηκε να δώσει τη θέση της στο λεωφορείο σ' ένα λευκό άνδρα τη δεκαετία του '50, γινόμενη σύμβολο του αγώνα για την κατάργηση των νόμων περί φυλετικού διαχωρισμού στις ΗΠΑ.
Ενας πολεμικός συναγερμός θα πρέπει να συναρπάσει ολόκληρη τη νεολαία μας, όλο το λαό μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια το διώξιμο των ξένων ιμπεριαλιστών
Για τη Λευτεριά και τη Δημοκρατία
Για τη Νίκη του Δημοκρατικού Λαού
Για το μέλλον και την ευτυχία της νέας μας γενιάς
Ολοι στ' άρματα
https://gkagkarin.blogspot.com/2022/10/blog-post_105.html
Σαν σήμερα, 24 Οκτώβρη 1944, πεθαίνει ο δωσίλογος Λουί Ρενό, απο τους ιδρυτές της ομώνυμης Γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας, που συνεργάστηκε με τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής και την προδοτική κυβέρνηση του Βισύ κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Ρενό, που είχε φτιάξει άρματα και για την ιμπεριαλιστική σφαγή του πρώτου παγκοσμίου πολέμου και έβγαλε αιματοβαμμένα κέρδη στο όνομα δήθεν της "πατρίδας', άλλαξε αφεντικά όταν μπήκαν οι ναζί στην χώρα, για να συνεχίσει την "πατριωτική" κερδοφορία.
Ήδη απο το 1940,συμφώνησε την κατασκευή 30.000 φορτηγών που θα έμπαιναν στην υπηρεσία των ναζί, ενώ ολόκληρο το τεράστιο εργοστάσιο στο Billancourt (στα περίχωρα του Παρισιού) τέθηκε και αυτό στις υπηρεσίες των κατακτητών και του Βισύ.
Ο Ρενό είχε φροντίσει πριν τον πόλεμο να προετοιμάσει τις "επενδύσεις" για κάθε ενδεχόμενο. Μέχρι και τον ίδιο τον Χίτλερ επισκέφθηκε το 1938, ενω απο το 1939 ήταν σημαντικός προμηθευτής του Γαλλικού στρατού. Ενω η ναζιστική τρομοκρατία εξαπλωνόταν σε όλη την Γαλλία και την Ευρώπη, αντιστασιακοί εκτελούνταν, αμέτρητοι αθώοι δολοφονούνταν στα ναζιστικά στρατόπεδα κ.α, ο δωσίλογος Ρενό μέτραγε τα εκατομμύρια που έπαιρνε απο τους ναζί για να τους παρέχει πολεμικό υλικό για να συνεχίζουν το αιματοκύλισμα των λαών.
Το μίσος για τον Ρενό και τους δωσίλογους μεγάλωνε. Και οι Βρετανοί έβαλαν σαν βασικό στόχο τις εγκαταστάσεις του, αφού έπαιζαν κομβικό ρόλο στην στήριξη της πολεμικής μηχανής των ναζί, και τις βομβάρδισαν το 1942.
Τον Σεπτέμβριο του 1944, μετά την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων, ο Ρενό συνελήφθη για να δικαστεί ως προδότης της Γαλλικής Δημοκρατίας αλλά η υγεία του κάθε άλλο παρά καλή ήταν και μεταφέρθηκε 13 μέρες μετά, σε ψυχιατρική κλινική,όπου και πέθανε στις 24 Οκτωβρίου 1944,σε ηλικία 67 ετών.
Τέτοιο ήταν το μίσος του λαού για τον προδότη και δωσίλογο Ρενό που ο Ντε Γκωλ ανάγκασε την οικογένειά του να αποποιηθεί την κληρονομιά και εθνικοποίησε την εταιρεία το 1945.
Μέχρι σήμερα, η εταιρεία συνεχίζει να λειτουργεί, με το ίδιο όνομα. Πρόσφατα, οι απόγονοι του Ρενό προσπάθούσαν, χωρίς επιτυχία, να διεκδικήσουν μεγάλες αποζημιώσεις απο το Γαλλικό κράτος, γιατί η εθνικοποίηση του 1945, παραβίασε τα..νόμιμα δικαιώματα της ιδιοκτησίας.
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02jTBJqLdCsT8mDhkzKK1SYNYwUse2A8f9FFSNEyrCBssidFRxyEcgzBLiotBn4Jsvl&id=100066793461714&__cft__[0]=AZXhn0pVDXEJ9vxtw_NiBfwm69ZTeIe9nb0TDNUp6-lo3Sux9eSSyvaf9XxlovhjxBR5bRdIyQgmx1t8UjXgwZkPnb0d4xbPj9_O1X4XJh2iVsuCiEVHJkTXh6HWDsPnDmepOLIlMi2Kcie0e9yldAhOflL4sea4Z5WrVGZI8Hzd_7GjWlN-GzDeVd7Ac_AyKSsBVU0GS3W-MaYgKWiT9X6E&__tn__=%2CO%2CP-R
Σαν σήμερα, 24 Οκτώβρη 2001, στο Ζεφύρι, ο αστυνομικός τής ομάδας "Ζ" Γιώργος Τυλιανάκης κάνει σήμα στο αυτοκίνητο που οδηγεί ο 21χρονος Ρομά Μαρίνος Χριστόπουλος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Χριστόπουλος, ένας φτωχός μανάβης, επιστρέφει χαρούμενος στο σπίτι του αφού το μικρό του παιδί-το ένα απο τα δύο-που είχε γεννηθεί με πρόβλημα υγείας, ήταν πια καλά και έβγαινε από το νοσοκομείο.Eίχε πάει να πάρει γάλα για τα παιδιά του, το μεγαλύτερο ήταν μαζί του στο αυτοκίνητο.
Κοντά στο σπίτι του,ο αστυνομικός του κάνει σήμα και επειδή δεν είχε δίπλωμα, φοβήθηκε. Δεν σταματάει και τότε ο Τυλιανάκης, χωρίς να υπάρχει καμία απειλή, στέκεται στην μέση του δρόμου, με ανοιχτά τα πόδια, σημαδεύει εν ψυχρώ και πισώπλατα τον οδηγό ενώ το αμάξι είχε προχωρήσει και πυροβολεί.
Η μία σφαίρα πετυχαίνει τον 21χρονο Χριστόπουλο στον αυχένα απο πίσω και τον αφήνει στον τόπο.
Αμέσως τα ΜΜΕ αρχίζουν να δημοσιεύουν "ειδήσεις" για "καταδίωξη και ανταλλαγή πυροβολισμών".
Ο Μαρίνος Χριστόπουλος δεν είχε ποτέ απασχολήσει τις αρχές. Αντίθετα, ο Τυλιανάκης, το 1999-και ενώ ήταν εκτός υπηρεσίας-έκρινε πως κάποιος οδηγούσε επικίνδυνα και τον ξυλοκόπησε άγρια. Ο Τυλιανάκης - που ήταν στην προσωπική φρουρά του Σ. Βαλυράκη όταν ήταν υπουργός Δ.Τάξης- τιμωρήθηκε με διοικητικό πρόστιμο. Η ποινή ήρθε το 2001, μόλις 100 μέρες πριν από το μοιραίο συμβάν.
Μετά την δολοφονία, του απαγγέλθηκε η κατηγορία για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο και για παράνομη οπλοχρησία. Συνελήφθη αλλά αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και επέστρεψε και στην υπηρεσία του, απο την οποία τελικά αποτάχθηκε το 2002.
Στη δίκη υποστήριξε πως το όπλο..εκπυρσοκρότησε. Κρίθηκε ένοχος, με ελαφρυντικά τον "πρότερο έντιμο βίο" και την καλή συμπεριφορά μετά την τέλεση της πράξης και γλύτωσε τα ισόβια. Καταδικάστηκε σε 13 χρόνια αλλά και πάλι δεν πήγε στη φυλακή χάρη στην απόφαση του δικαστηρίου η ποινή να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα έως την εκδίκαση της έφεσής του.Στο Εφετείο, η ποινή μειώθηκε κατά τρία χρόνια.
Πηγές: "Αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε 21χρονο Τσιγγάνο!", Ριζοσπάστης, "Οργή και αναπάντητα ερωτηματικά", Τα Νέα, "Αγανάκτηση για την αποφυλάκιση του αστυφύλακα Γ. Τυλιανάκη", Ναυτεμπορική, "Ελεύθερος ο αστυνομικός που σκότωσε 21χρονο Τσιγγάνο"
Ριζοσπάστης.
24 Οκτωβρίου 1929: Το κραχ του «αμερικάνικου ονείρου»
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://www.imerodromos.gr/24-oktovriou-1929-to-krach-tou-amerikanikou-oneirou/#print