Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022

Σε νέα φάση κλιμάκωσης με ρωσικές προσαρτήσεις και ΝΑΤΟικά όπλα για ανακατάληψη εδαφών


 Στην ημερήσια διάταξη η συζήτηση για τα πυρηνικά όπλα και οι «προειδοποιήσεις» για «απευθείας σύγκρουση»

Με τη Μόσχα να προσαρτά στη Ρωσία όσα εδάφη ελέγχει από 4 ουκρανικές επαρχίες και να δηλώνει ότι θα τα υπερασπιστεί «με όλα τα μέσα που διαθέτει», με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ να στέλνουν ακόμα περισσότερα όπλα στο Κίεβο για την ανακατάληψη των προσαρτημένων περιοχών, με τη Ρωσία να «απαντά» προειδοποιώντας ότι οι αποστολές εξοπλισμών απειλούν τα «ρωσικά στρατηγικά συμφέροντα» και με τη συζήτηση για τα πυρηνικά όπλα να βρίσκεται πλέον στην «ημερήσια διάταξη», η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία έχει εισέλθει σε φάση μεγάλης κλιμάκωσης.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, υπέγραψε την Τετάρτη τους νόμους για ένταξη στη Ρωσία των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια, με τα ακριβή όριά τους να παραμένουν αδιευκρίνιστα, καθώς εξελίσσονται σφοδρές μάχες στις περιοχές αυτές. Ταυτόχρονα, όμως, η ρωσική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως στο εξής οποιαδήποτε προσπάθεια του ουκρανικού στρατού να ανακαταλάβει αυτά τα εδάφη θα θεωρείται επίθεση στην ίδια τη Ρωσία, η οποία μπορεί να απαντήσει με όλα τα μέσα που διαθέτει, σε μια αναφορά που «φωτογραφίζει» το ρωσικό πυρηνικό οπλοστάσιο.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την ουκρανική πλευρά, τη βδομάδα «μετά το ρωσικό ψευτοδημοψήφισμα, έχουν απελευθερωθεί δεκάδες οικισμοί σε Χερσώνα, Χάρκοβο, Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ».

Μετά την ανακατάληψη της σημαντικής πόλης Λιμάν στο Ντονέτσκ από τις ουκρανικές δυνάμεις, ο ηγέτης της Τσετσενίας, Ρ. Καντίροφ - ο οποίος αναβαθμίστηκε σε αντιστράτηγο από τον Πούτιν - επέκρινε τους Ρώσους διοικητές και κάλεσε τη Μόσχα να λάβει «πιο δραστικά μέτρα, μέχρι την κήρυξη στρατιωτικού νόμου στις μεθοριακές περιοχές και τη χρήση μικρής ισχύος πυρηνικών όπλων».

Από την πλευρά τους το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ διαμηνύουν πως η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να ξαναπάρει διά της βίας τα κατεχόμενα εδάφη - και την Κριμαία - και θα την στηρίζουν μέχρι «τέλους».

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 625 εκατ. δολαρίων που ανακοίνωσαν μέσα στη βδομάδα οι ΗΠΑ, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 4 συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων HIMARS, 16 οβιδοβόλα (howitzer) 155 χιλιοστών, 500 βλήματα πυροβολικού με καθοδήγηση ακριβείας, άλλα 16 οβιδοβόλα 105 χιλιοστών, τεθωρακισμένα οχήματα κ.ά.

Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του πρέσβη της Ρωσίας στην Ουάσιγκτον, Αν. Αντόνοφ, στο νέο πακέτο αμερικανικών εξοπλισμών: «Αυτό το εκλαμβάνουμε ως άμεση απειλή για τα στρατηγικά συμφέροντα της χώρας μας», σημείωσε, προειδοποιώντας την Ουάσιγκτον ότι αυξάνει ο κίνδυνος «απευθείας στρατιωτικής σύγκρουσης ανάμεσα στη Ρωσία και στις χώρες τις Δύσης».

Αμεση ήταν και η αντίδραση του Κρεμλίνου στην προτροπή του Πενταγώνου ότι οι HIMARS μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να χτυπηθούν στόχοι ιδιαίτερα στην Κριμαία. Πρόκειται για «μία ακόμα επιβεβαίωση ότι οι ΗΠΑ εμπλέκονται άμεσα σε αυτήν τη σύγκρουση, κάτι που διαμορφώνει μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση», επεσήμανε ο Ντμ. Πεσκόφ.

Ιδιαίτερα σοβαρή είναι η κατάσταση και στη Ζαπορίζια, η οποία σφυροκοπάται τις τελευταίες μέρες και από τις δυο πλευρές, ενώ ο πυρηνικός σταθμός της πέρασε με διάταγμα του Πούτιν σε ρωσική ιδιοκτησία και δικαιοδοσία.

Φιλορώσος αξιωματούχος της περιοχής ισχυρίστηκε πως ειδικές δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας εκπαιδεύονται - μεταξύ άλλων - και από Βρετανούς για να καταλάβουν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια. Σύμφωνα με τον ίδιο, όλες οι αποφάσεις σχετικά με τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων του ουκρανικού στρατού στην περιοχή λαμβάνονται από εκπροσώπους της Βρετανίας και άλλων χωρών του ΝΑΤΟ, όπως Αμερικανούς, Καναδούς, Πολωνούς.

Εξάλλου, σύμφωνα με αναφορές σε ρωσικά ΜΜΕ, οι Ενοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν αναπτύξει στη γραμμή επαφής στη Ζαπορίζια περισσότερα όπλα και στρατεύματα από ποτέ.

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA), Ρ. Γκρόσι, πραγματοποιεί επισκέψεις σε Κίεβο και Μόσχα για συνομιλίες για την κατάσταση ασφαλείας του πυρηνικού σταθμού. Οπως δήλωσε, υπάρχουν ενδείξεις για νάρκες στην περίμετρο του εργοστασίου, αλλά όχι μέσα στο ίδιο το εργοστάσιο.

Η Πολωνία ως «προμετωπίδα» ΝΑΤΟ - ΕΕ

Στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας η Πολωνία αποκτάει όλο και πιο σημαντικό ρόλο, αυξάνοντας και τη γεωπολιτική της επιρροή στην Ανατολική Ευρώπη, σε τωρινούς και μελλοντικούς σχεδιασμούς.

Η Πολωνία βρίσκεται σε συζητήσεις με τις ΗΠΑ για συμμετοχή στο πρόγραμμα διαμοιρασμού πυρηνικών όπλων, προκειμένου να ενισχύσει την αποτροπή της έναντι της Ρωσίας, είπε ο Πολωνός Πρόεδρος, Αντρ. Ντούντα, μιλώντας στην εφημερίδα «Gazeta Polska». Ο ίδιος πάντως ανέφερε ότι «δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι στο εγγύς μέλλον» η Πολωνία θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Παράλληλα, προχωρώντας τη στρατηγική της στόχευση για αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο στην Ανατολική Ευρώπη - ιδιαίτερα μετά το Brexit - η Βρετανία ενισχύει τις Ενοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας και της Πολωνίας.

Η Βρετανία «έχει την απαραίτητη στρατηγική ανθεκτικότητα για να βοηθήσει την Ουκρανία έως τη νίκη», τόνισε ο ΥΠΕΞ Τζ. Κλέβερλι, ενώ ταυτόχρονα ο υπουργός Αμυνας, Μπεν Γουάλας, δήλωνε ότι η Βρετανία εντείνει και διευρύνει την ανάπτυξη συστήματος αεράμυνας στην Πολωνία, ώστε να μπορεί να διευκολύνει την εφοδιαστική υποστήριξη στην Ουκρανία και να είναι ασφαλής, καθώς τα περισσότερα ΝΑΤΟικά όπλα μεταφέρονται μέσω πολωνικού εδάφους.

Από την πλευρά της, η ΕΕ προχωράει την αποστολή εκπαίδευσης Ουκρανών στρατιωτών. Σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού «Spiegel», τα μέλη της ΕΕ συμφώνησαν έως και 15.000 Ουκρανοί στρατιώτες να εκπαιδευτούν σε ευρωπαϊκά κράτη το συντομότερο δυνατόν. Το περιοδικό αναφέρει ότι η Πολωνία θα λάβει κονδύλια από την ΕΕ για να δημιουργήσει την έδρα του προγράμματος, ορισμένα μέρη του οποίου θα υλοποιηθούν σε άλλες χώρες.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε πως αν τελικά δημιουργηθεί αυτή η αποστολή εκπαίδευσης, τότε «θα επιβεβαιωθεί ο ρόλος της ΕΕ ως μέρος της σύγκρουσης»...

Πολιτικές πιέσεις ασκεί το Κίεβο

Μετά την κατάθεση αιτήματος για «ταχεία ένταξη» στο ΝΑΤΟ, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, υπέγραψε διάταγμα με το οποίο κηρύσσεται επισήμως «αδύνατη» η προοπτική οποιασδήποτε συνομιλίας με την Ρωσία όσο Πρόεδρός της είναι ο Πούτιν. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που υιοθέτησε το 2019 η Ρωσία, ο Πούτιν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία άλλες δύο φορές...

Η κίνηση αυτή από το Κίεβο ωστόσο - πέρα από το γεγονός ότι η όποια προοπτική συνομιλιών καθορίζεται από τις εξελίξεις στο στρατιωτικό πεδίο - πραγματοποιείται ενώ φαίνεται να καταγράφεται δυσαρέσκεια σε μερίδα της ρωσικής αστικής τάξης για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και την ώρα που καταγράφονται παρεμβάσεις όπως αυτή του Αμερικανού μεγαλοκαπιταλιστή Ιλον Μασκ υπέρ μιας διαπραγμάτευσης πάνω σε βασικά αιτήματα της Ρωσίας.

Και αυτή η απόφαση του Ουκρανού Προέδρου «υπαγορεύεται από τη Δύση», σχολίασε το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Οσον αφορά το αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ, 9 κράτη της Ανατολικής Ευρώπης και της Βαλτικής δήλωσαν ότι το στηρίζουν, ενώ η Γερμανία αντέδρασε επιφυλακτικά, λέγοντας πως θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία και με βαρέα όπλα, αλλά θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην παρασυρθούν οι χώρες του ΝΑΤΟ σε «άμεση συμμετοχή» στον πόλεμο.

Ο Λευκός Οίκος σχολίασε πως το αίτημα θα πρέπει να συζητηθεί σε άλλη χρονική στιγμή.

Η Ρωσία κατηγορεί τις ΗΠΑ και προωθεί τη λειτουργία του «Nord Stream 2»

Στο μέτωπο της Ενέργειας η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση οξύνεται παραπέρα, μετά και τα χτυπήματα στους ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου «Νord Stream» 1 και 2 στη Βαλτική Θάλασσα και γίνεται λόγος για μια φάση «υβριδικού πολέμου».

Η Ρωσία εξακολουθεί να δείχνει ως υπεύθυνες για τις δολιοφθορές και ως τις «βασικές ωφελημένες» τις ΗΠΑ, ενώ και μέσα στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχουν αντίστοιχες «φωνές».

Παράλληλα, η Μόσχα προωθεί τη λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2», που καταλήγει στη Γερμανία, αξιοποιώντας τις εκρήξεις και τις διαρροές, τονίζοντας πως είναι δυνατή η επανέναρξη των αποστολών ρωσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της εναπομείνασας γραμμής Β του «Nord Stream 2». Κάτι τέτοιο βέβαια προϋποθέτει πολιτική απόφαση και θα σηματοδοτούσε σημαντική χαλάρωση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Ο «Nord Stream 2» ολοκληρώθηκε τον περσινό χειμώνα, αλλά δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία, καθώς η Γερμανία «πάγωσε» τη διαδικασία αδειοδότησης μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Την ολοκλήρωση και λειτουργία του «Nord Stream 2» προσπαθούσαν να εμποδίσουν με κάθε τρόπο οι ΗΠΑ και η Πολωνία, ενώ αντίθετη ήταν και η Δανία.

Στο μεταξύ, μετά τις διαρροές στους δύο αγωγούς η Ρωσία απειλεί και με διακοπή των διελεύσεων ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας προς την Ευρώπη, αυξάνοντας τις πιέσεις σε Γερμανία και ΕΕ για λειτουργία του «Nord Stream 2».

Στο ευρωατλαντικό μπλοκ, Γερμανία, Δανία και Σουηδία θα συστήσουν κοινή ομάδα έρευνας για τις διαρροές στους ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου, ενώ οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν αυτήν τη βδομάδα την ενίσχυση της προστασίας κρίσιμων υποδομών. Η κοινή ομάδα θα συσταθεί «στο πλαίσιο των κανόνων της ΕΕ», με τη συμμετοχή μελών από τρίτες χώρες.

Η Δανία έχει ήδη δηλώσει πως το σαμποτάζ δεν θα μπορούσε να έχει γίνει χωρίς τη συμμετοχή κάποιου κράτους, ενώ η Μόσχα χαρακτήρισε «αδιανόητο» να διενεργείται έρευνα χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας.

«Ισως η Δανία γνωρίζει τους υπεύθυνους της δολιοφθοράς» και «κάτι έχει να κρύψει», για αυτόν τον λόγο δεν επιτρέπει στον ρωσικό φορέα διαχείρισης των αγωγών να συμμετέχει στις έρευνες, σχολίασε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα. «Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την αλήθεια και να παραδεχτούν ότι προδόθηκαν από τους συμμάχους τους», είχε δηλώσει η ίδια νωρίτερα επιμένοντας στις κατηγορίες κατά των ΗΠΑ.

Η δε Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας της Σουηδίας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η έρευνα που έχει ανοίξει για τις διαρροές αερίου από τους δύο υποθαλάσσιους αγωγούς «Nord Stream» «ενισχύει τις υποψίες για μεγάλο σαμποτάζ» και η έρευνα «πρέπει να καταδείξει εάν στρέφονται σε κάποιον συγκεκριμένα οι υποψίες και εάν μπορεί να ασκηθεί δίωξη εναντίον του».


Ε. Μ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου