Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022

Μαζική συγκέντρωση και πορεία ενάντια στις απολύσεις και την τρομοκρατία


Με μαζική συγκέντρωση και πορεία που πραγματοποίησαν το απόγευμα της Παρασκευής εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης εξέφρασαν την συμπαράστασή τους στους απεργούς της «Μαλαματίνα», καταδικάζοντας τις μαζικές απολύσεις και την τρομοκρατία, που κλιμακώνονται το τελευταίο διάστημα σε μια σειρά χώρους, όπως τα μεταλλεία της «Ελληνικός Χρυσός» στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, την «ΠΥΡΑΜΙΣ» και την «ΑΛΟΥΜΙΛ». Η κινητοποίηση εντάσσεται στο πλαίσιο της πολύμορφης δράσης των εργατικών σωματείων της Θεσσαλονίκης, στην πορεία προς την μεγάλη απεργία στις 9 του Νοέμβρη.

Αρχικά έγινε συγκέντρωση μπροστά στα γραφεία της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Εμφιαλωμένα Ποτά (ΠΟΕΕΠ). Από το μπαλκόνι των γραφείων της ΠΟΕΕΠ, μίλησε ο Παναγιώτης Κολογκούνης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος αναφέρθηκε στις μαζικές απολύσεις που κάνουν οι επιχειρήσεις του κλάδου όπως η «ΠΥΡΑΜΙΣ» και η «ΑΛΟΥΜΙΛ» σε μια περίοδο τεράστιας κερδοφορίας, αλλά και στις συνθήκες εργασίας που επικρατούν, με εντατικοποίηση, χαμηλούς μισθούς, έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας και παρουσίασε το πλαίσιο πάλης με κεντρικό αίτημα την υπογραφή ΣΣΕ.

Από την πλευρά του ο Νίκος Τζανετής, Γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στα Μεταλλεία και τα Λατομεία Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΜΛΑ) αναφέρθηκε στις μαζικές απολύσεις των μεταλλωρύχων από το μεταλλείο της Ολυμπιάδας, κατήγγειλε τη στάση της κυβέρνησης και της εργοδοσίας και διαμήνυσε κλιμάκωση της πάλης για πρόσληψη όλων των απολυμένων από την «Ελληνικός Χρυσός».

Μιλώντας ο Άρης Μερκενίδης, απολυμένος της «Μαλαματίνα» και πρόεδρος του Συνδικάτου Οδηγών Πωλητών και Βοηθών Βόρειας Ελλάδας, στάθηκε στην επίθεση της εργοδοσίας που ξεκίνησε με απολύσεις μελών του Σωματείου με στόχο να διαλύσει το Σωματείο. Όπως είπε, «προσπαθούν από την αρχή να επιβάλουν τον άθλιο νόμο Χατζηδάκη, με ατομικές συμβάσεις, ελαστικά ωράρια, απλήρωτες υπερωρίες, τρομοκρατία. Χρησιμοποιούν τα ΜΑΤ νυχθημερόν σαν να είναι ιδιωτική εταιρία φύλαξης, για να κάμψουν το φρόνημά μας αλλά και όλων όσων παλεύουν τώρα ενάντια στην επίθεση που δέχονται από την εργοδοσία. Απολύουν παράνομα απεργούς και προσλαμβάνουν απεργοσπάστες κατά τη διάρκεια της απεργίας. Τελευταία "εφεύρεση" της εργοδοσίας είναι η μη αναγνώριση του Σωματείου και της Ομοσπονδίας μας με πρόφαση το ΓΕΜΗΣΩΕ, το γνωστό ηλεκτρονικό φακέλωμα σωματείων και συνδικαλιστών. Παράλληλα προσπαθούν να στήσουν παράνομα εργοδοτικό σωματείο νομίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα κάμψουν το ηθικό μας και θα λυγίσουμε . Άδικα περιμένουν. Δυναμώνουμε κάθε μέρα και περισσότερο με την αλληλεγγύη και τη στήριξη της εργατικής τάξης».

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης η οποία κατέληξε στην Αριστοτέλους. Μετέφερε το κάλεσμα αντίστασης και αγώνα στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοτών και σάλπισε πανεργατικό ξεσηκωμό.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε ο Θανάσης Κουτσουράς, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και στέλεχος του ΠΑΜΕ. Επεσήμανε ότι βρισκόμαστε σήμερα εδώ στο πλευρό των απολυμένων στην Μαλαματίνα, στους απολυμένους μεταλλωρρύχους και στους απολυμένους από χώρους του μετάλλου, προκειμένου να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον δίκαιο αγώνα τους.

Στο πλευρό των εργαζόμενων σταθερά το ΚΚΕ. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε και ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του ΚΚΕ.

Μεταξύ άλλων σε δήλωσή του σημείωσε ότι, η σημερινή κινητοποίηση είναι ένα μήνυμα κλιμάκωσης μπροστά στην προετοιμασία της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 9 Νοέμβρη όπου οι εργαζόμενοι συσπειρωμένοι στα σωματεία τους ετοιμάζονται να δώσουν μια ηχηρή απάντηση στην αντεργατική πολιτική και νόμους - εκτρώματα όλων των κυβερνήσεων και της ΝΔ και επίσης ότι δεν πρόκειται να μείνουν με σταυρωμένα χέρια και να δεχτούν μια μισοζωή, μισοδουλειά, χωρίς δικαιώματα, με απολύσεις και εργοδοτική αυθαιρεσία και βία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου