Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022

Νέα σοβαρή κλιμάκωση με φόντο τον ανταγωνισμό στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού

 
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ - ΙΑΠΩΝΙΑ

 Πύραυλοι και αεροπλανοφόρα πάνε κι έρχονται, ενώ εντείνεται η συζήτηση για πυρηνικά όπλα στην Ιαπωνία

 Με φόντο την ολόπλευρη κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, τις τελευταίες δύο βδομάδες καταγράφεται νέα σοβαρή κλιμάκωση στην ευρύτερη περιοχή της Κορεατικής Χερσονήσου και της Ιαπωνίας.

Με «αφετηρία» τις διευρυμένες στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα την προηγούμενη βδομάδα, οι οποίες «συνοδεύτηκαν» από εκτοξεύσεις πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα, πριν από λίγες μέρες η Πιονγιάνγκ πέρασε σε «μέτρα ανταπόδοσης» με νέες εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων, στέλνοντας μάλιστα έναν από αυτούς για πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια να περάσει πάνω από την Ιαπωνία.

Αμεσα και αναβαθμισμένα ήταν τα «αντανακλαστικά» που έδειξαν οι ΗΠΑ με τους συμμάχους τους στην περιοχή, βαθαίνοντας την κλιμάκωση: «Δοκιμαστική» εκτόξευση πυραύλων εδάφους - εδάφους αλλά και εκτόξευση τακτικών πυραύλων από βομβαρδιστικά αεροσκάφη εναντίον εικονικών στόχων στην Κίτρινη Θάλασσα. Ακόμα, το πυρηνοκίνητο αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Ronald Reagan», νωρίς το πρωί της 5ης Οκτώβρη, επέστρεφε ξανά στη Νότια Κορέα, σε μια «ανασύνταξη όλης της δύναμης συνοδείας (του αεροπλανοφόρου) στην Κορεατική Χερσόνησο», λίγες μόλις μέρες μετά τη συμμετοχή του στις ασκήσεις ΗΠΑ - Ιαπωνίας - Νότιας Κορέας.

Οπως ανέφερε μάλιστα σχετική ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Νότιας Κορέας, η εν λόγω κίνηση «είναι πολύ ασυνήθιστη και δείχνει την αποφασιστική βούληση της συμμαχίας Νότιας Κορέας - ΗΠΑ να δυναμώσουν το δόγμα ετοιμότητας της συμμαχίας τους ενάντια στις διαρκείς βορειοκορεατικές προκλήσεις».

Σημειωτέον, μόλις στα μέσα Σεπτέμβρη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, σε συνάντηση με τον Ιάπωνα ομόλογό του, Γιασουκάζου Χαμάντα, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λ. Οστιν, είχε σπεύσει να τονίσει την «αφοσίωσή μας σε μια αξιόπιστη και ανθεκτική μακρά αποτροπή, με χρήση του πλήρους εύρους των συμβατικών και πυρηνικών μας ικανοτήτων», ενώ, όπως ανακοινώθηκε, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν για την κοινή βούληση με στόχο τον «πλήρη εκσυγχρονισμό της συμμαχίας και ειδικά στις στρατιωτικές ικανότητες της Ιαπωνίας».

Ιαπωνία: Δυναμώνει η προετοιμασία εδάφους για ανάπτυξη πυρηνικών

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, την ώρα που οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους μιλούν για «αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου», διευρύνεται η συζήτηση για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και στην Ιαπωνία.

«Η τυφλή υπακοή στις τρεις αρχές για "μη πυρηνικά", της μη παραγωγής, μη κατοχής και μη χορήγησης άδειας για την είσοδο πυρηνικών όπλων στην Ιαπωνία, ακόμα και της άρνησης να συζητηθεί η απόκτηση ενός αποτρεπτικού μέσου, περιλαμβανομένου του ενδεχόμενου κοινής χρήσης πυρηνικών όπλων, θέτει την Ιαπωνία σε κίνδυνο», υποστήριζε πριν από μερικούς μήνες κεντρικό άρθρο στην ιαπωνική εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας «Sankei Shimbun».

Η συζήτηση αυτή, που επανέρχεται όλο και πιο συχνά στο προσκήνιο, αποτελεί συνέχεια της αναθεώρησης μιας σειράς διατάξεων και στο ιαπωνικό Σύνταγμα που είχε διαμορφωθεί μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Πριν από λίγα χρόνια η Ιαπωνία κατάργησε περιορισμούς που εμπόδιζαν την ανάληψη δράσης εκτός συνόρων για τις Ενοπλες Δυνάμεις της, οι οποίοι στην πραγματικότητα ήταν αποτέλεσμα του μεταπολεμικού συσχετισμού δυνάμεων.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που επιτείνει η ραγδαία άνοδος της Κίνας αναθέρμαναν δραστικά και τη συζήτηση για την ανάγκη αναπροσαρμογής του στρατιωτικού δόγματος της Ιαπωνίας.

Τον περασμένο Φλεβάρη, ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Σίνζο Αμπε - ο οποίος δολοφονήθηκε τον Ιούλη - αφού χαρακτήρισε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «σοβαρή πρόκληση για τη διεθνή τάξη πραγμάτων», υποστήριξε ότι πρέπει να ξεκινήσει στο εσωτερικό της Ιαπωνίας μια συζήτηση για το θέμα της «κοινής χρήσης πυρηνικών» («nuclear sharing»), στο πλαίσιο της οποίας ήδη οι ΗΠΑ διαβουλεύονται με μια σειρά «εταίρων» τους την ανάπτυξη αμερικανικών πυρηνικών όπλων και την από κοινού διαχείρισή τους στην επικράτεια σύμμαχων χωρών. «Δεν πρέπει να θεωρούμε ταμπού τη συζήτηση της πραγματικότητας όσον αφορά την παγκόσμια ασφάλεια», είχε πει τότε ο Αμπε, σχολιάζοντας τους δισταγμούς και τις αντιρρήσεις που υπάρχουν σε μεγάλο μέρος της ιαπωνικής κοινωνίας για οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων, μετά τον όλεθρο που βίωσε ο λαός της χώρας το 1945 από τις αμερικανικές πυρηνικές βόμβες.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος, ο Σιγκέρου Ισίμπα, στέλεχος του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, δήλωσε ότι «στην εποχή μας, έχει γίνει ακόμα πιο μεγάλη η σημασία να διατηρήσει η Ιαπωνία την ικανότητα να αναπτύσσει πυρηνικά όπλα και να αυξάνει την αποτελεσματικότητα μιας διευρυμένης πυρηνικής αποτροπής».

Ο πρώην δήμαρχος της Οσάκα και μέλος του υπερσυντηρητικού Κόμματος Καινοτομίας (το οποίο στις πρόσφατες εκλογές σχεδόν διπλασίασε τις δυνάμεις του στη Βουλή), Τόρου Χασιμότο, δήλωσε ότι «δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά όπλα για κανέναν λόγο αλλά είναι απαραίτητο να συζητήσουμε την κοινή χρήση πυρηνικών».

Αλλά και ο σημερινός δήμαρχος της Οσάκα, από το ίδιο κόμμα, Ιτσίρο Μάτσουι, δήλωσε ανοιχτά ότι «είναι απαραίτητο να μιλήσουμε για το ενδεχόμενο να φιλοξενήσουμε αμερικανικά πυρηνικά όπλα». Πρόσθεσε δε ότι «οι τρεις αρχές για "μη πυρηνικά" αντιπροσωπεύουν μια μεταπολεμική άποψη, που είναι πια 80 χρόνων...», ενώ - όπως τόνισε αναφερόμενος στη Ρωσία - «σήμερα διεξάγει πόλεμο μία χώρα που είναι κάτοχος πυρηνικών όπλων».

Ο πρώην πρέσβης της Ιαπωνίας στις ΗΠΑ (2001 - 2008) Ριόζο Κάτο μίλησε για την ανάγκη μιας «σοβαρής και έξυπνης συζήτησης» πάνω στο ζήτημα της «πυρηνικής αποτροπής».

Χαρακτηριστική αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας - Ρωσίας στον ΟΗΕ

Η συζήτηση για την «πυρηνική αποτροπή» στην Ιαπωνία και η όξυνση στην Κορεατική Χερσόνησο φουντώνουν ενώ κλιμακώνεται συνολικά η αντιπαράθεση των ΗΠΑ με την Κίνα και τη Ρωσία.

Ηταν χαρακτηριστική η συζήτηση στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που ζήτησαν οι ΗΠΑ μετά τις νέες βαλλιστικές δοκιμές της Πιονγιάνγκ (6 δοκιμές μέσα σε ένα 12ήμερο).

Η αναπληρώτρια πρέσβειρα της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Αννα Εβστιγκνέεβα, είπε ότι «οι βαλλιστικές δοκιμές της Πιονγιάνγκ ήταν απάντηση στις κοντόφθαλμες στρατιωτικές δραστηριότητες των ΗΠΑ που διεξάγονται γύρω από τη Βόρεια Κορέα». Επέκρινε δε τη Δύση για διαφορετική στάση «όταν μιλάμε για περιοχές στις οποίες διακυβεύονται πραγματικά τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα» και καταδίκασε «την επίμονη προσπάθεια των ΗΠΑ να προωθήσουν μονομερώς το δόγμα ασφάλειάς τους σε Ασία - Ειρηνικό (...) με βάση την αρχή "αν δεν είσαι μαζί μας, είσαι εναντίον μας"». Κατήγγειλε δε ανοιχτά «τη δημιουργία νέων στρατιωτικών συμμαχιών», όπως «την αποκαλούμενη AUKUS». Υποστήριξε ακόμη ότι «η επιβολή περαιτέρω κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας είναι αδιέξοδη» και «δεν παράγει αποτελέσματα», αλλά και ότι «μια αύξηση στρατιωτικών μέτρων από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους απειλεί με νέα κλιμάκωση εντάσεων στη Χερσόνησο, που μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες και πολύ επικίνδυνες συνέπειες σε όλη τη Βορειοανατολική Ασία».

Ο αναπληρωτής αντιπρόσωπος της Κίνας, Γκενγκ Σουάνγκ, δήλωσε ότι «για το ζήτημα του (βορειοκορεατικού) πυρηνικού προγράμματος, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ασκούν πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών και επιδίδονται σε πολιτικούς ελιγμούς που δηλητηριάζουν το περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, οι αυξημένες εντάσεις στη Χερσόνησο δεν θα έπρεπε να εκπλήσσουν κανέναν». Παρότρυνε δε την Ουάσιγκτον να δείξει «ειλικρίνεια» και να «δώσει απάντηση στις εύλογες ανησυχίες» της Πιονγιάνγκ.

Από την πλευρά της, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ, είπε ότι «είναι καθαρή η προσπάθεια Κίνας και Ρωσίας να ανταμείψουν τη Βόρεια Κορέα για τις αρνητικές της ενέργειες» και κάλεσε να ενισχυθούν οι κυρώσεις εναντίον της.

Μετά τη συνεδρίαση, οι ΗΠΑ εξέδωσαν ανακοίνωση καταδικάζοντας τις νέες δοκιμές της Πιονγιάνγκ, την οποία συνυπέγραψαν Βρετανία, Γαλλία, Αλβανία, Βραζιλία, Ινδία, Ιρλανδία, Νορβηγία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Νωρίτερα, ο αρμόδιος για υποθέσεις Ανατολικής Ασίας και Ειρηνικού βοηθός ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Ντ. Κρίτενμπρικ, είχε στηλιτεύσει την «αποτυχία Κίνας και Ρωσίας να εκπληρώσουν πλήρως τις υποχρεώσεις τους» όσον αφορά την εφαρμογή αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας. Αυτό «έδωσε θάρρος στην Πιονγιάνγκ να υπονομεύσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τη διεθνή έννομη τάξη και το καθεστώς μη εξάπλωσης των πυρηνικών», ισχυρίστηκε.


Α. Μ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου