Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022

«Στενός συντονισμός» για τα ΝΑΤΟικά σχέδια - Ικανοποίηση των ΗΠΑ


Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν είχε το βράδυ της Δευτέρας ο πρωθυπουργός, την ώρα που φουντώνει η συζήτηση για διευθετήσεις με την γείτονα σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, βαθαίνει η εμπλοκή της χώρας στο Ουκρανικό με αποστολές όπλων, και πυκνώνει η παρουσία αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ελλάδα, καθιστώντας την προμαχώνα στα πολεμικά τους σχέδια.

Σε ανάρτησή του ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «εποικοδομητική» επικοινωνία. «Συζητήσαμε τον στενό συντονισμό μας ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να αμυνθεί κατά της Ρωσίας, καθώς και τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε περιγράφοντας σε γενικές γραμμές μιαν ατζέντα που μόνον ανησυχία πρέπει να προκαλεί στον λαό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ «ο υπουργός (Μπλίνκεν) και ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης συζήτησαν τις προσπάθειες υποστήριξης της ασφάλειας της Ουκρανίας εν μέσω του αδικαιολόγητου και απρόκλητου πολέμου της Ρωσίας και τη σημασία της προώθησης της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο υπουργός εξέφρασε την εκτίμησή του για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα ως βασικός σύμμαχος και εταίρος του ΝΑΤΟ».

Δεν περνά απαρατήρητο ότι επισήμως το αμέσως προηγούμενο τηλεφώνημα που είχε ο Μπλίνκεν με αξιωματούχους από το εξωτερικό ήταν ο Ουκρανός ομόλογός του Ντμίτρο Κουλέμπα, τον οποίο και διαβεβαίωσε για την «συνεχιζόμενη υποστήριξη» των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, ενώ ταυτόχρονα έσπευσε να απορρίψει «τους ψευδείς ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι η Ουκρανία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει μια "βρώμικη βόμβα" στο έδαφός της».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου