Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022

Η Μόσχα προειδοποιεί τις ΗΠΑ για την ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή της στην Ουκρανία


Εντείνονται τις τελευταίες ημέρες οι προειδοποιήσεις της Μόσχας προς τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για τους «κινδύνους» που επιφέρει η «όλο και μεγαλύτερη ανάμιξη της Δύσης». Παράλληλα Ρώσοι αξιωματούχοι φροντίζουν να επισημαίνουν όλο και συχνότερα πως έχουν αυξηθεί τα ουκρανικά χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος και ρωσικές υποδομές Ενέργειας, κάτι που ενδέχεται να αξιοποιηθεί από τη Μόσχα για να δικαιολογήσει μια περαιτέρω κλιμάκωση.

Ο κυβερνήτης της ρωσικής επαρχίας Μπέλγκοροντ στα σύνορα με την Ουκρανία, κατηγόρησε σήμερα το Κίεβο ότι βομβάρδισε τις εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρική ενέργειας με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς ρεύμα περίπου 2.000 κάτοικοι.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, υποστήριξε οι ΗΠΑ «συμμετέχουν de facto σε αυτήν την σύγκρουση εδώ και πολύ καιρό», συμπληρώνοντας ότι «οι επαγγελματίες στρατιώτες του αμερικανικού στρατού, καθώς και οι στρατοί πολλών ευρωπαϊκών χωρών εργάζονται συνεχώς "επί του εδάφους", μεταξύ άλλων συμβάλλοντας στους υπολογισμούς των οπλικών συστημάτων, βοηθώντας σε στρατιωτικές ενέργειες».

«Δεν έχουμε 100% αποδείξεις, αλλά νομίζω ότι οι αποδείξεις αυξάνονται και η ίδια η Δύση αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι προχωράει λίγο παραπέρα από ό,τι σκόπευε», είπε ακόμη ο Λαβρόφ.

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, εάν οι ΗΠΑ προτείνουν συνάντηση μεταξύ των προέδρων Μπάιντεν και Πούτιν στην G20 το Νοέμβρη στην Ινδονησία, τότε η Μόσχα θα εξετάσει την πρόταση. Πάντως, πρόσθεσε, μέχρι τώρα δεν έχει γίνει καμία «σοβαρή πρόταση» για διάλογο από την Ουάσιγκτον.

Ο Λαβρόφ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο Ουκρανός πρόεδρος να ξεχάσει την απαγόρευση που επέβαλε με διάταγμα για συνομιλίες με τη Ρωσία επί προεδρίας Πούτιν, «ανάλογα με τις εντολές που θα λάβει από την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο».

Προτάσεις για διαπραγματεύσεις και κατάπαυση του πυρός

Παράλληλα εντείνονται οι αντιθέσεις μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα και οι πιέσεις για διαπραγματεύσεις για τη λήξη του πολέμου, ανάλογα και με τα ιδιαίτερα οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα.

Ο Ρώσος πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Πέμπτη στην Αστάνα για να συζητήσουν για την Ουκρανία και για τις διμερείς σχέσεις. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο είναι «πιθανό» οι δύο πρόεδροι να συζητήσουν την πρόταση της Τουρκίας να φιλοξενήσει ειρηνευτικές συνομιλίες, αν και το Κίεβο και κράτη του ΝΑΤΟ εμφανίζονται να απορρίπτουν οποιοδήποτε τέτοιο ενδεχόμενο σε αυτή τη φάση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης.

«Πρέπει να υπάρξει εκεχειρία το ταχύτερο δυνατό», είπε εξάλλου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς «ο πόλεμος Ουκρανίας και Ρωσίας παρατείνεται, δυστυχώς, η κατάσταση χειροτερεύει και περιπλέκεται». «Θα πρέπει να ξεκινήσει μια διαδικασία που θα εγγυάται την εδαφική ακεραιότητα και τα σύνορα της Ουκρανίας», πρόσθεσε, ζητώντας μια «δίκαιη ειρήνη».

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ διέκρινε «αμοιβαία κατανόηση» για την ανάγκη εκεχειρίας στην Ουκρανία σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σοϊγκού.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το τουρκικό υπουργείο Αμυνας, αναφέρεται ότι ο «υπογραμμίστηκε η σπουδαιότητα για κατεπείγουσα κήρυξη εκεχειρίας προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω απώλειες ζωών και να αποκατασταθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή».

Την έναρξη διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία ζήτησε ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Β. Ορμπαν, τονίζοντας ότι η «κατάπαυση του πυρός δεν χρειάζεται να είναι μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά μεταξύ Αμερικής και Ρωσίας».

(Με πληροφορίες από: «Ria Novosti», ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters»)


 
Η Γαλλία στέλνει περισσότερους στρατιώτες στη Ρουμανία και την Εσθονία

Την αποστολή περισσότερων γάλλων στρατιωτών στη Ρουμανία και στην Εσθονία, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, προκειμένου να ενισχυθεί η ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης με την Ρωσία.

Η απόφαση αυτή του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να «ενισχύσει την αμυντική μας θέση στην ανατολική πτέρυγα της Ευρώπης» λήφθηκε «λόγω της κατάστασης στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ» και «της σφοδρότητας των μαχών στην Ουκρανία», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Σεμπαστιάν Λεκορνύ κατά τη διάρκεια ακρόασης ενώπιον της Επιτροπής Άμυνας της Γερουσίας.

Η Γαλλία συμμετέχει στην αποστολή του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία, η οποία αριθμεί σήμερα 350 Γάλλους στρατιώτες, καθώς και Βέλγους και Ολλανδούς. Το Παρίσι ετοιμάζεται να διπλασιάσει εντός του Νοεμβρίου το επιτόπιο προσωπικό του, διευκρινίζει στρατιωτική πηγή, με δώδεκα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης πεζικού (VBCI) και δώδεκα άρματα μάχης Leclerc.

«Θα συνεχίσουμε επίσης να ενισχύουμε την αμυντική μας θέση στη Λιθουανία με την ανάπτυξη μαχητικών αεροσκαφών Rafale για να εγγυηθούμε την αεροπορική αστυνόμευση και στην Εσθονία όπου ένας ενισχυμένος λόχος ελαφρού πεζικού θα αναπτυχθεί το 2023 εξοπλισμένος με οχήματα Griffon, δηλαδή επιπλέον 100 άνδρες», πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός. Σήμερα, σχεδόν 300 Γάλλοι στρατιώτες σταθμεύουν στην Εσθονία.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

1 σχόλιο:

  1. Είναι ολοφάνερο πλέον τουλάχιστον για τους στοιχειωδώς νοήμονες ποιοί επωφελούνται από τον πόλεμο της Ουκρανίας.Οι πετρελαϊκοί γίγαντες CHEVRON καί EXXONMOBIL με συμφωνίες κάτω από το τραπέζι θα γίνουν προοδευτικά οι αποκλειστικοι προμηθευτές υγροποιημένου αερίου (LNG)σε αντικατάσταση του Ρωσικού αερίου.Συνυπολογίζοντας τους διανομείς ( κυρίως δεξαμενόπλοια Ελλήνων εφοπλιστών) τους εργολάβους και υπεργολάβους της ανάληψης των ειδικών σταθμών υποδοχής του LNG καταλαβαίνετε το μέγεθος τών κερδών.Σημειοτεον ότι το καθαρό κόστος της κατανάλωσης για τον μικρομεσαίο καταναλωτή το LNG θα υπερβαίνει το 5πλασιο της αξίας του Ρωσικού αερίου
    Ερη Παντου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου