Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022

Μπροστά στη μάχη για να νεκρώσει κάθε χώρος δουλειάς


                                  ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΙΣ 9 ΝΟΕΜΒΡΗ

Στις 10.30 π.μ. η συγκέντρωση της Αθήνας στα Προπύλαια, την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη


Με στόχο η 9η Νοέμβρη να αποτελέσει μέρα που οι εργαζόμενοι θα δείξουν τη δύναμή τους, συνδικάτα σε όλη τη χώρα δίνουν τη μάχη για να νεκρώσουν τα πάντα: Εργοστάσια και γιαπιά, λιμάνια και αεροδρόμια, εμπορικά καταστήματα και γραφεία, μεταφορικές εταιρείες, τράπεζες, σχολεία και σχολές. Για να πλημμυρίσουν οι δρόμοι με χιλιάδες απεργούς που θα μετατρέψουν τη μέρα εκείνη σε σταθμό αποφασιστικής κλιμάκωσης για αυξήσεις στους μισθούς, υπογραφή ΣΣΕ, μέτρα αντιμετώπισης της σφοδρής επίθεσης στο λαϊκό εισόδημα.

Με αυτόν λοιπόν τον στόχο οι συνδικαλιστικές οργανώσεις κάνουν «τη νύχτα μέρα»: «Οργώνουν» τους χώρους δουλειάς, οργανώνουν καθημερινές κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις, οι Γενικές Συνελεύσεις γίνονται βήμα για κάθε εργαζόμενο ώστε να πάρει πάνω του την υπόθεση της οργάνωσης της μεγάλης μάχης. Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι συσκέψεις σωματείων και φορέων για τον κοινό βηματισμό των εργαζομένων από διαφορετικούς χώρους δουλειάς και κλάδους, μαζί με τους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους και τους βιοπαλαιστές αγρότες.

Πολλαπλασιάζονται οι απεργιακές συγκεντρώσεις

Hδη έχουν ανακοινωθεί οι πρώτες απεργιακές συγκεντρώσεις: Στην Αττική στις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια, και στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου. Ακόμα: Χαλκίδα 10.30 π.μ. στο ΕΚ Εύβοιας, Αλιβέρι 10.30 π.μ. στο αγαλμα Λιγνιτωρύχου, Αργος 10.30 π.μ. στην πλατεία Αγίου Πέτρου, Ηράκλειο 10 π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας, Λέσβος 10.30 π.μ. στην πλατεία Σαπφούς, Σάμος 10 π.μ. στο Βαθύ (Εργατικό Κέντρο), Χίος 11 π.μ. στην πλατεία Βουνακίου.

Στην Αττική, μάλιστα, στις συγκεντρώσεις καλεί και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) μαζί με σωματεία αυτοαπασχολούμενων, για να μετατραπεί η εργατική απεργία σε παλλαϊκό ξεσηκωμό, και οργανώνει συγκέντρωση τη μέρα της απεργίας στις 10 π.μ. στα Χαυτεία.

Συνεχίζονται οι συσκέψεις συντονισμού

Παίρνοντας τη σκυτάλη από τη μεγάλη σύσκεψη στο Σπόρτιγκ, συνδικάτα και φορείς του Πειραιά, μετά από κάλεσμα των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, οργανώνουν σύσκεψη συντονισμού σήμερα Τετάρτη στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Κοραή, ενώ αντίστοιχες πρωτοβουλίες είναι σε εξέλιξη σε όλους τους δήμους του Πειραιά.

Την περασμένη Δευτέρα στη Νίκαια συγκεντρώθηκαν σωματεία και μαζικοί φορείς της πόλης, μετά από κάλεσμα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά.

«Η οργή και η αγανάκτησή μας να γίνουν κοινός αγώνας όλων μας για να ανασάνει ο λαός!», σημειώνουν τα σωματεία που συμμετείχαν, καλώντας σε αγωνιστική δράση και ανάπτυξη της αλληλεγγύης και της διεκδίκησης, για να ανασάνουν οι λαϊκές οικογένειες.

Ετσι, αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση της ΕΛΜΕ Πειραιά, ενάντια στις απειλές για διακοπές ρεύματος σε σχολεία, την Παρασκευή 14 Οκτώβρη στις 2 μ.μ. στον ΔΕΔΔΗΕ στα Καμίνια, και το Σάββατο 15 Οκτώβρη να οργανώσουν πικετοφορίες στις λαϊκές αγορές της πόλης. Επίσης, καλούν σε μεγάλο συλλαλητήριο την Τρίτη 18 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ. στο Πασαλιμάνι, όπου «θα ακουστούν δυνατά η φωνή μας και τα αιτήματά μας!».

Σήμερα Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ., σύσκεψη πραγματοποιείται στον Κορυδαλλό (πλατεία Ελευθερίας). Την Παρασκευή 14 Οκτώβρη στις 7 μ.μ. στο Πέραμα (πλατεία Ηρώων), και στις 6.30 μ.μ. στη Σαλαμίνα (Εργατικό Κέντρο).

Στο Ηράκλειο, σωματεία του νομού πραγματοποίησαν σύσκεψη προχτές, αποφασίζοντας την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου την Πέμπτη 20 Οκτώβρη. Στη σύσκεψη καθορίστηκε πρόγραμμα δράσης μπροστά στην απεργία και μεταφέρθηκε σημαντική πείρα από χώρους δουλειάς και περιοχές του νομού, όπως από τη μάχη στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο (ΠαΓΝΗ) ενάντια στην απόφαση της διοίκησης για κλείσιμο της θέρμανσης και μείωση της κατανάλωσης ρεύματος, απόφαση η οποία ανακλήθηκε με την πάλη των εργαζομένων και του Σωματείου τους. Επίσης, από την οργάνωση του αγώνα από το Συνδικάτο Οικοδόμων και τους εργαζόμενους στο εργοτάξιο του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι, με συνελεύσεις και απεργίες, προκειμένου να πάρουν αποζημίωση για το υπέρογκο κόστος των μετακινήσεών τους. Από τη μάχη που έδωσε η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων, αποτρέποντας τη διεξαγωγή «Λευκής Νύχτας», ενώ με την πίεση που άσκησε μαζί με εργαζόμενους στο αεροδρόμιο ανοίχτηκε ένας επιπλέον δωρεάν χώρος στάθμευσης.

Συσκέψεις γίνονται και σε μια σειρά άλλες πόλεις σε όλη τη χώρα: Στην Καβάλα αύριο Πέμπτη, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα Ν. Μάρτη στο Διοικητήριο. Στις Σέρρες την Κυριακή 16 Οκτώβρη, στα γραφεία του Συλλόγου Γυναικών (Φιλίππου 8). Στο Κιλκίς την Κυριακή 16 Οκτώβρη, στις 5 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Στη Λέσβο την Τετάρτη 19 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου (Κομνηνάκη 43).

Στη Χαλκίδα, σύσκεψη για την οργάνωση της απεργίας πραγματοποιεί το Συνδικάτο Φαρμάκου - Καλλυντικού Βοιωτίας - Ευβοίας και περιοχής Αυλώνα την Κυριακή 16 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας (Φριζή 10).

Στη Θεσσαλονίκη

Την επιτυχία της μεγάλης απεργίας προετοιμάζουν τα σωματεία και στη Θεσσαλονίκη.

Στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, όπου εκφράστηκαν τα προβλήματα που βιώνουν στα τμήματα του νοσοκομείου και η υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας προς τους ασθενείς. Αναδείχθηκε ότι στο νοσοκομείο βρίσκονται σε αναμονή 5.000 χειρουργεία λόγω έλλειψης προσωπικού, η υποστελέχωση όλων των τμημάτων, η εντατικοποίηση της εργασίας, η εξουθένωση των εργαζομένων. Καταγγέλθηκε ότι η διοίκηση του νοσοκομείου υπέγραψε σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία φύλαξης και ετοιμάζεται να πετάξει στην ανεργία τους εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, από το τέλος του έτους.

Σημειώθηκε ότι την ώρα που οι υγειονομικοί είναι κακοπληρωμένοι και απλήρωτοι, οι επιχειρηματίες της Υγείας αυξάνουν συνεχώς τα κέρδη τους. Και τονίστηκε ότι η μόνη λύση είναι οι εργαζόμενοι να βρεθούν απέναντι στην πολιτική που προχωρά παραπέρα την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων τους.

Αποφασίστηκαν μαζική συμμετοχή στην πανυγειονομική απεργία στις 20 Οκτώβρη και κλιμάκωση με την πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη.

Στην πορεία προς την απεργία του Νοέμβρη, τα εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης προγραμματίζουν κεντρικές παρεμβάσεις:

-- Το Σάββατο 15 Οκτώβρη παρεμβάσεις στα σούπερ μάρκετ, ενάντια στην ακρίβεια και τις ανατιμήσεις.

-- Την Παρασκευή 21 Οκτώβρη παρεμβάσεις για τους λογαριασμούς ρεύματος και θέρμανσης, στα κεντρικά γραφεία παρόχων Ενέργειας.

Το ΣΕΤΕΠΕ τη μέρα της απεργίας προγραμματίζει προσυγκέντρωση στις 10 π.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους (μπροστά στο «Electra Palace»).

Γενικές Συνελεύσεις προγραμματίζονται μεταξύ άλλων από το ΣΕΤΗΠ σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο, και από το ΣΕΤΕΠΕ αύριο Πέμπτη, επίσης στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Φουντώνει η μάχη και στην Πάτρα

Σε συνεχή δραστηριότητα με όλους τους τρόπους για την επιτυχία της πανελλαδικής απεργίας στις 9 Νοέμβρη βρίσκονται εργατικά συνδικάτα και στην Πάτρα, καλώντας ταυτόχρονα τους εργαζόμενους σε χώρους δουλειάς και κλάδους να συμμετάσχουν μαζικά στην παμπατραϊκή συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη 18 Οκτώβρη (6.30 μ.μ., πλατεία Τριών Συμμάχων) που έχουν εξαγγείλει το Εργατικό Κέντρο και η αγωνιστική Δημοτική Αρχή.

Στο πλαίσιο αυτό, το Συνδικάτο Οικοδόμων συνεχίζει τις Γενικές Συνελεύσεις, τις περιοδείες και εξορμήσεις σε μεγάλους εργασιακούς χώρους όπου εξελίσσονται έργα, σε κάθε οικοδομή, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους στον κλάδο των Κατασκευών για την επίθεση που δέχονται καθημερινά οι εργαζόμενοι από το μεγάλο κεφάλαιο και τα εργολαβικά συμφέροντα.

Το συνδικάτο καλεί να νεκρώσουν και τα εργοτάξια στις 9 Νοέμβρη, αναφέροντας: «Δεν θα μείνει κανένας χώρος δουλειάς που δεν θα έρθει σε επαφή με το Συνδικάτο, οι συνελεύσεις, οι συσκέψεις, οι κινητοποιήσεις, όλες οι μορφές δράσης έχουν κοινό στόχο την προετοιμασία και την επιτυχία της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας».

Σε μαζική συμμετοχή στη Γενική Συνέλευσή του την Τετάρτη 19 Οκτώβρη (6 μ.μ., Εργατικό Κέντρο Πάτρας) καλεί το Συνδικάτο Διανομέων - Ντελιβεράδων Αχαΐας.

Στη Θεσσαλία

Στη Λάρισα, συλλαλητήριο πραγματοποιείται σήμερα στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία. Μαζί με το Εργατικό Κέντρο, απόφαση συμμετοχής έχουν πάρει πρωτοβάθμια σωματεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, αλλά και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Λάρισας (ΟΕΒΕΛ).

Ακόμα, πολύμορφες δράσεις αναπτύσσει το Παράρτημα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου. Συγκεκριμένα, την Κυριακή 16 Οκτώβρη στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο θα πραγματοποιηθεί συνάντηση - συντονισμός αντιπροσώπων καλλιτεχνικών σωματείων της Θεσσαλίας, ενώ την Κυριακή 6 Νοέμβρη, στις 5.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση του Παραρτήματος, για τον ετήσιο προγραμματισμό και τις άμεσες δράσεις.

Χτες πραγματοποιήθηκε το συλλαλητήριο που οργάνωσαν εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς του Βόλου.

Συλλαλητήρια και άλλες δράσεις

Στην Κοζάνη, τα σωματεία προχωρούν σε κινητοποιήσεις την Παρασκευή 14 Οκτώβρη στη ΔΕΥΑ Κοζάνης, στις 11 π.μ., όπου θα παραχωρηθεί και συνέντευξη Τύπου, και την Τρίτη 18 Οκτώβρη στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Σωματεία και φορείς της Ημαθίας τις επόμενες μέρες πραγματοποιούν: Το Σάββατο 15 Οκτώβρη παρεμβάσεις στα σούπερ μάρκετ, ενάντια στην ακρίβεια και τις ανατιμήσεις. Την Τετάρτη 19 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., μεγάλο συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία, με κατάληξη στο δημαρχείο.

Στην Ξάνθη θα γίνει κινητοποίηση στην κεντρική πλατεία την Πέμπτη 20 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., και προβολή της ταινίας «Θανάση σφίξε κι άλλο το ζωνάρι» στις αρχές Νοέμβρη.

Στην Ευρυτανία, σωματεία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα καλούν σε συγκέντρωση αύριο Πέμπτη, στις 6 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Καρπενησίου.

Στην Ηγουμενίτσα θα γίνει συλλαλητήριο την Τρίτη 18 Οκτώβρη για τα οξυμένα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Δημαρχείου.

Στη Χίο, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ καλεί σε κινητοποίηση ενάντια στην ακρίβεια, στη ΔΕΗ την Τρίτη 25 Οκτώβρη στις 12 μ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου