Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022

Καταγγελίες για «σημαντική εμπλοκή» της Βρετανίας και αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα σιτηρά


Η Μόσχα κατηγορεί το Λονδίνο για συμμετοχή στις επιθέσεις στους αγωγούς «Nord Stream» και τη Σεβαστούπολη - Απαγορεύει τις διελεύσεις πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα

 Νέα επικίνδυνη όξυνση στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία καταγράφεται μετά και τις επιθέσεις στον ρωσικό ναύσταθμο της Σεβαστούπολης στην Κριμαία, τις καταγγελίες της Μόσχας για «σημαντική εμπλοκή» της Βρετανίας τόσο στις εν λόγω επιθέσεις όσο και στις δολιοφθορές στους ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου «Nord Stream» 1 και 2, όπως και την αποχώρηση («αναστολή της συμμετοχής») της Ρωσίας από τη συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών, με τη Μόσχα μάλιστα να απαγορεύει τις διελεύσεις πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε το Σάββατο επίθεση 16 ουκρανικών drones (μη επανδρωμένων αεροσκαφών και μη επανδρωμένων θαλάσσιων σκαφών) εναντίον του στόλου της Μαύρης Θάλασσας και συγκεκριμένα κατά πλοίων που συμμετείχαν στην προστασία των νηοπομπών που έχουν αναλάβει την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών. Από την επίθεση, σύμφωνα με τη Μόσχα, προκλήθηκαν «μικρές ζημιές» σε ένα ναρκαλιευτικό.

Οι ουκρανικές δυνάμεις, με βρετανική υποστήριξη, εξαπέλυσαν επιθέσεις από αέρος και από τη θάλασσα κατά του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, κάνοντας κατάχρηση του ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου για εξαγωγές σιτηρών, ανέφερε το ρωσικό ΥΠΕΞ σε επιστολή προς τον γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες.

Η Ρωσία καταγγέλλει ότι η προετοιμασία αυτής της «τρομοκρατικής ενέργειας» και η εκπαίδευση του στρατιωτικού προσωπικού του 73ου ουκρανικού Κέντρου Ειδικών Ναυτικών Επιχειρήσεων έγιναν «από Βρετανούς ειδικούς που εδρεύουν στο Οτσάκοφ, στην περιοχή Μικολάιφ της Ουκρανίας». Η Μόσχα ζήτησε για χτες έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Από την πλευρά της η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι κατασκεύασε επιθέσεις στις δικές της εγκαταστάσεις και έκανε λόγο για «πλασματικές τρομοκρατικές επιθέσεις».

Ταυτόχρονα με τα παραπάνω, εκφράστηκαν και οι ρωσικές καταγγελίες ότι «εκπρόσωποι» μιας «μονάδας του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού συμμετείχαν στον σχεδιασμό, την προετοιμασία και την υλοποίηση μιας τρομοκρατικής επίθεσης στη Βαλτική Θάλασσα», ανατινάζοντας τους αγωγούς «Nord Stream», με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας να επικαλείται «διαθέσιμες πληροφορίες». Ολο το προηγούμενο διάστημα η Ρωσία κατηγορούσε κυρίως τις ΗΠΑ ότι βρίσκονται πίσω από τα σαμποτάζ στους δυο αγωγούς, με το επιχείρημα ότι είναι ο «μεγαλύτερος» ωφελημένος, αυξάνοντας τις παραδόσεις αμερικανικού LNG στην Ευρώπη.

Για «ψευδείς ισχυρισμούς επικής κλίμακας» έκανε λόγο το Λονδίνο, επισημαίνοντας πως «αυτή η τελευταία επινοημένη ιστορία λέει περισσότερα για τις διαφωνίες εντός της ρωσικής κυβέρνησης παρά για τη Δύση».

Η Βρετανία «εμπλέκεται σημαντικά» στις εχθροπραξίες

Είναι ενδεικτικό πως η Ρωσία ανεβάζει τους τόνους απέναντι στη Βρετανία, την οποία εδώ και καιρό έχει στο «στόχαστρο» μαζί με τις ΗΠΑ, για τη σημαντική και διαχρονική εμπλοκή τους στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία.

«Οι παρεχόμενες πληροφορίες δείχνουν ξεκάθαρα τον σημαντικό βαθμό εμπλοκής του στρατού και των ειδικών υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου στις εχθροπραξίες στην Ουκρανία», επισημαίνει χτεσινό έγγραφο της ρωσικής πρεσβείας στο Λονδίνο.

Μετά το πραξικόπημα του 2014 στην Ουκρανία και την αλλαγή κυβέρνησης, «το Λονδίνο ξεκίνησε μια πορεία εκπαίδευσης, εξοπλίζοντας τον ουκρανικό στρατό και υποκινώντας το Κίεβο σε βία κατά του Ντονμπάς. Στο πλαίσιο του προγράμματος εκπαίδευσης "Orbital" υπό την ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου το διάστημα 2015 - 2022, έως και 22.000 Ουκρανοί μαχητές έλαβαν οδηγίες για τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων», ενώ μετά τη ρωσική εισβολή η Βρετανία εξελίχθηκε σε «έναν από τους βασικούς κόμβους για μαζική εκπαίδευση Ουκρανών».

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, ένα δίκτυο στρατιωτικών στρατοπέδων έχει δημιουργηθεί στα βρετανικά νησιά και Ουκρανοί στρατιώτες μεταφέρονται εκεί σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση», αναφέρει η ρωσική πρεσβεία, προσθέτοντας πως η βρετανική αμυντική βιομηχανία συμμετέχει ενεργά στον εφοδιασμό με όπλα «για τη σφαγή αμάχων και την κατεδάφιση πολιτικών υποδομών».

Υπενθυμίζει πως οι βρετανικές υπηρεσίες παρέχουν πληροφορίες στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, αλλά και ότι Βρετανοί μισθοφόροι συμμετέχουν «στο πεδίο» σε επίπεδο διοίκησης και εντός των ουκρανικών σχηματισμών μάχης.

Εξάλλου η ρωσική πρεσβεία επισημαίνει τα επίσημα σχέδια της Βρετανίας για κατασκευή δύο ναυτικών βάσεων για την Ουκρανία - στο Oτσάκοφ και στο Μπερντιάνσκ. Το Λονδίνο δεν το πέτυχε στο Μπερντιάνσκ, το οποίο ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις, όμως «η ναυτική υποδομή στο Οτσάκοφ χρησιμοποιείται ήδη στις προετοιμασίες για επιθετικές και ανατρεπτικές επιχειρήσεις εναντίον στόχων σε ρωσικό έδαφος».

Στο μεταξύ το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «κίτρινο» το δημοσίευμα της «Daily Mail», σύμφωνα με το οποίο η Λιζ Τρας, την περίοδο που διατέλεσε ΥΠΕΞ της Βρετανίας, έπεσε θύμα κατασκοπείας από Ρώσους πράκτορες - χάκερς που απέκτησαν πρόσβαση σε «άκρως απόρρητες λεπτομέρειες» των διαβουλεύσεών της με ξένους ομολόγους της για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις αποστολές οπλικών συστημάτων.

Ρωσία: «Μη αποδεκτή» η κίνηση πλοίων στον διάδρομο ασφαλείας στη Μαύρη Θάλασσα

Ως απάντηση στην επίθεση στον ναύσταθμο της Σεβαστούπολης, η Μόσχα ανέστειλε τη συμμετοχή της στις συμφωνίες της Κωνσταντινούπολης μεταξύ Ρωσίας, Ουκρανίας, ΟΗΕ και Τουρκίας, αν και εδώ και πολλές μέρες προετοίμαζε το έδαφος και απειλούσε πως δεν θα τις ανανεώσει.

Τους τελευταίους μήνες η Ρωσία επικρίνει τη συμφωνία, προτάσσοντας αφενός τα οικονομικά οφέλη που έχουν το Κίεβο και οι Δυτικοί «σύμμαχοι» από τις εξαγωγές σιτηρών, που μόνο «κατά 3% καταλήγουν σε φτωχές χώρες», και αφετέρου ότι οι δικές της εξαγωγές αγροτικών προϊόντων δεν προχωρούν.

Στην Κωνσταντινούπολη είχαν υπογραφεί δύο συμφωνίες. Η πρώτη αφορούσε στην εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας και η δεύτερη αφορούσε στην εξαγωγή ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων, παρά τις δυτικές κυρώσεις. Η Μόσχα καταγγέλλει εδώ και μήνες ότι η δεύτερη συμφωνία δεν εφαρμόζεται πλήρως, με αποτέλεσμα να παραμένουν εμπόδια στις ρωσικές εξαγωγές λόγω κυρώσεων στις τραπεζικές συναλλαγές και στα logistics. Τις καταγγελίες της Ρωσίας για το πώς εφαρμόζονται οι συμφωνίες έχει υποστηρίξει και η τουρκική κυβέρνηση.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των εμπορικών πλοίων που μεταφέρουν σιτηρά και πως η ρωσική αντιπροσωπεία που συμμετέχει στο Κοινό Συντονιστικό Κέντρο στην Κωνσταντινούπολη για τις επιθεωρήσεις πλοίων που μεταφέρουν ουκρανικά σιτηρά θα αποσυρθεί «για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα».

Οπως ξεκαθάρισε χτες το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, η κίνηση των πλοίων στον διάδρομο ασφαλείας στη Μαύρη Θάλασσα δεν θα είναι αποδεκτή, διευκρινίζοντας πως η Ρωσία δεν αποχωρεί απλά από τις συμφωνίες για τα σιτηρά, αλλά τις αναστέλλει.

Το Κίεβο ωστόσο επιμένει πως θα συνεχίσει να εφαρμόζει τη συμφωνία «όπως έχουμε συμφωνήσει» με τον ΟΗΕ και την Τουρκία, δήλωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, προειδοποίησε πως χωρίς η Ρωσία να εγγυάται την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα, η εφαρμογή της συμφωνίας για τα σιτηρά «είναι σχεδόν ανέφικτη», «πολύ πιο ριψοκίνδυνη» και «επικίνδυνη». Ο ίδιος δεν διευκρίνισε τους λόγους της «επικινδυνότητας», ωστόσο είναι προφανές ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να επιτρέπει τη μετακίνηση πλοίων σε ουκρανικά λιμάνια, χωρίς να ελέγχει το περιεχόμενό τους.

Ο Πεσκόφ ανέφερε ότι οι επαφές του Κρεμλίνου με την Τουρκία και τον ΟΗΕ συνεχίζονται, ωστόσο δεν σχολίασε υπό ποιες συνθήκες η Ρωσία θα μπορούσε να επιστρέψει στις συμφωνίες.

Πάντως χτες ανακοινώθηκε ότι τουλάχιστον 12 πλοία με σιτηρά αναχώρησαν από τα λιμάνια της Οδησσού, ενώ 4 άλλα πλοία κατευθύνθηκαν προς τα ουκρανικά λιμάνια αφού είχαν ήδη επιθεωρηθεί από εκπροσώπους του ΟΗΕ, της Τουρκίας, της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

Νωρίτερα ο ΟΗΕ, η Τουρκία και η Ουκρανία είχαν συμφωνήσει σε ένα σχέδιο μετακίνησης για 14 πλοία που βρίσκονται ήδη στα τουρκικά χωρικά ύδατα, όπως και να γίνουν επιθεωρήσεις χτες σε 40 εξερχόμενα πλοία.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, κατηγόρησε τη Μόσχα ότι «εκβιάζει τον πλανήτη με πείνα». Στις ΗΠΑ η κυβέρνηση Μπάιντεν χαρακτήρισε τις κατηγορίες της Μόσχας «εξωφρενικές», η ΕΕ κάλεσε τη Ρωσία να μην αποχωρήσει από τη συμφωνία και το ΝΑΤΟ κάλεσε τη Ρωσία «να σταματήσει να χρησιμοποιεί ως όπλο τα τρόφιμα». Η Πολωνία «προσφέρθηκε» μαζί με Ευρωπαίους «εταίρους» να βοηθήσουν την Ουκρανία στη μεταφορά βασικών προϊόντων διατροφής, ενώ και η Γαλλία δήλωσε πως θα στηρίξει την εξαγωγή ουκρανικών τροφίμων μέσω χερσαίων οδών, μέσω Πολωνίας ή Ρουμανίας - θέμα που είχε τεθεί στο τραπέζι πριν την υπογραφή των συμφωνιών.

Στο μεταξύ την Παρασκευή ολοκληρώθηκε η απομάκρυνση των αμάχων από τη Χερσώνα, καθώς ο ουκρανικός στρατός προσπαθεί να ανακαταλάβει εδάφη και αναμένονται από τις σκληρότερες μάχες του πολέμου μέχρι τώρα. Υπολογίζεται πως τουλάχιστον 70.000 κάτοικοι εγκατέλειψαν την περιοχή σε διάστημα μικρότερο της μιας βδομάδας.

Παράλληλα το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε πως ολοκληρώθηκε η διαδικασία της μερικής επιστράτευσης και 300.000 άτομα έχουν κληθεί. Περίπου 82.000 επίστρατοι έχουν ήδη σταλεί στην εμπόλεμη ζώνη και 41.000 από αυτούς εντάχθηκαν ήδη σε στρατιωτικές μονάδες, ενώ άλλοι 218.000 βρίσκονται σε κέντρα εκπαίδευσης.

Χτες η Ρωσία ανακοίνωσε πως απέκρουσε προσπάθεια του ουκρανικού στρατού να σπάσει τη γραμμή άμυνας στη Χερσώνα, ενώ εντείνονται οι μάχες που διεξάγονται στις περιοχές του Χαρκόβου, του Λουγκάνσκ, του Ντονέτσκ.

Παράλληλα συνεχίζονται τα ρωσικά πυραυλικά χτυπήματα σε ενεργειακές και άλλες υποδομές της Ουκρανίας. Χτεσινά πλήγματα διέκοψαν την υδροδότηση στο 80% των κατοίκων στο Κίεβο και την ηλεκτροδότηση σε 350.000 νοικοκυριά, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης. Επίσης εκατοντάδες κοινότητες σε επτά περιοχές της Ουκρανίας πλήττονται από διακοπές ηλεκτροδότησης, καθώς σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, Ντ. Σμιγκάλ, «πύραυλοι και drones έπληξαν δέκα περιοχές, προκαλώντας καταστροφές σε 18 υποδομές, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν σχέση με το ενεργειακό σύστημα».

Μάλιστα τα συντρίμμια ρωσικού πυραύλου που καταρρίφθηκε από τις ουκρανικές αντιαεροπορικές δυνάμεις έπεσαν σε χωριό στα σύνορα της Μολδαβίας με την Ουκρανία, προκαλώντας υλικές ζημιές.

ΝΑΤΟικά όπλα καταλήγουν σε εγκληματίες στη Βόρεια Ευρώπη

Ενισχύοντας τις κατά καιρούς καταγγελίες και «ανησυχίες» ότι όπλα που στέλνουν τα κράτη του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, εύκολα καταλήγουν στη «μαύρη αγορά» και στα χέρια του οργανωμένου εγκλήματος, η φινλανδική αστυνομία ανέφερε ότι ήδη όπλα που προορίζονταν για την Ουκρανία κατασχέθηκαν από εγκληματίες και «τραβούν» το δρόμο προς τη Βόρεια Ευρώπη.

«Οπλα με προορισμό την Ουκρανία βρέθηκαν επίσης στη Σουηδία, στη Δανία και την Ολλανδία» στα χέρια εγκληματιών, δήλωσε ο επικεφαλής επιθεωρητής από το Εθνικό Γραφείο Ερευνών στο φινλανδικό ραδιόφωνο Yle.

Η Νορβηγία, στο μεταξύ, θέτει από σήμερα τον στρατό της σε αυξημένο επίπεδο συναγερμού, καθώς εντείνει το επίπεδο ασφάλειάς της εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Γ. Γκ. Στέρε, υπογραμμίζοντας πως «πρόκειται για την πιο σοβαρή κατάσταση ασφάλειας εδώ και πολλές δεκαετίες».

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία επεκτείνει τον πόλεμό της σε άλλες χώρες, αλλά οι αυξημένες εντάσεις μας καθιστούν πιο εκτεθειμένους στις απειλές, στις επιχειρήσεις για συλλογή πληροφοριών και στις προσπάθειες επιρροής», είπε ο Στέρε.

Να σημειωθεί πως η Νορβηγία είναι τώρα ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου στην ΕΕ, ως αποτέλεσμα των συνεπειών της αντιπαράθεσης ΕΕ - Ρωσίας στη ροή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Οι ένοπλες δυνάμεις θα αφιερώσουν λιγότερο χρόνο εκπαίδευσης και περισσότερο χρόνο σε επιχειρησιακά καθήκοντα και η Home Guard, μια δύναμη ταχείας κινητοποίησης, θα διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου