Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022

Η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας με επίκεντρο την Ουκρανία


«Είμαστε έτοιμοι για την ειρήνη», λέει ο Ζελένσκι

Στην επίθεση πέρασαν σήμερα οι ρωσικές δυνάμεις στο Ντονέτσκ, την ώρα που συνεχίζουν τη δημιουργία αμυντικής ζώνης στην αριστερή όχθη του Δνείπερου ποταμού. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας επισκέπτεται την ανακαταληφθείσα Χερσώνα και για πρώτη φορά μετά τον περασμένο Σεπτέμβρη δηλώνει ότι είναι έτοιμος για την ειρήνη, ενώ δημοσιεύματα κάνουν λόγο για απευθείας συνομιλίες ΗΠΑ - Ρωσίας στην Τουρκία, χωρίς η Μόσχα να τα διαψεύδει.

Πηγή: Associated Press

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφθηκε σήμερα τη Χερσώνα και απευθύνθηκε στους στρατιώτες που βρίσκονται εκεί, λίγες μέρες μετά την αναγκαστική υποχώρηση των Ρώσων στρατιωτών από την πόλη.

«Προχωράμε. Είμαστε έτοιμοι για την ειρήνη, ειρήνη για ολόκληρη τη χώρα μας», είπε ο Ζελένσκι στους παρατεταγμένους στρατιώτες μπροστά από το κτίριο της διοίκησης στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ευχαρίστησε το ΝΑΤΟ και άλλους συμμάχους για τη στήριξή τους στον πόλεμο κατά της Ρωσίας και είπε ότι η αποστολή από τις ΗΠΑ αμερικανικών συστημάτων εκτοξευτήρων πολλαπλών ρουκετών HIMARS έχει κάνει μεγάλη διαφορά για το Κίεβο.

Ερωτηθείς πού θα προωθηθούν ενδεχομένως οι ουκρανικές δυνάμεις, ο Ζελένσκι απάντησε «Όχι στη Μόσχα... Δεν ενδιαφερόμαστε για τα εδάφη μιας άλλης χώρας».

Πάντως σήμερα η ρωσική εφημερίδα «Kommersant» γράφει ότι Ρώσοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι διεξάγουν συνομιλίες στην πρωτεύουσα της Τουρκίας.

Ο Σεργκέι Ναρίσκιν, επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών SVR της Ρωσίας φέρεται ότι μετέχει στη ρωσική αντιπροσωπεία στις συνομιλίες, σύμφωνα με την «Kommersant».

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι «δεν μπορεί ούτε να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει το δημοσίευμα».

Σε εξέλιξη η ρωσική επίθεση στο Ντονέτσκ
 
Πηγή: Associated Press

Σύμφωνα με το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο, από το πρωί, ρωσικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει επιθέσεις στις κατευθύνσεις του Μπαχμούτ, της Avdiivka και της Novopavlivka στο Ντονέτσκ.

Οι ρωσικές επιθέσεις καλύπτονται από σφοδρούς βομβαρδισμούς πυροβολικού και αεροπορίας, ενώ εκτός του Ντονέτσκ, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει σήμερα μία πυραυλική, έξι αεροπορικές και 14 επιθέσεις πυροβολικού σε διάφορες περιοχές της γραμμής αντιπαράθεσης.

Την ίδια ώρα, η ουκρανική εταιρεία Ενέργειας ανακοίνωσε ότι μία από τις βασικές ενεργειακές εγκαταστάσεις της χώρας υπέστη σοβαρές ζημιές. «Την περασμένη εβδομάδα, μία από τις βασικές εγκαταστάσεις της Ukrenergo υπέστη ζημιές. Αυτό επηρέασε τον ανεφοδιασμό ορισμένων περιοχών, η κατάσταση στις οποίες εξακολουθεί να είναι δύσκολη», αναφέρει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την εταιρεία, προβλήματα στην ενεργειακή κάλυψη παραμένουν στις περιοχές του Κιέβου και σε Τσερνιχίφ, Τσερκάσι, Ζιτομίρ, Σούμι, Χάρκοβο και Πολτάβα, όπου σημειώνονται προγραμματισμένες και έκτακτες διακοπές λειτουργίας.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», «Ukrinform», «Ria Novosti»)

 Το Κίεβο θα αποφασίσει ποιους όρους αποδέχεται σε συνομιλίες με τη Μόσχα

Πηγή: Associated Press

«Πράσινο φώς» στο Κίεβο για να ξεκινήσει συνομιλίες με την Μόσχα άναψε ο γγ του ΝΑΤΟ, λέγοντας παράλληλα ότι η λυκοσυμμαχία θα συνεχίσει να παρέχει όπλα στην Ουκρανία.

Από την Ολλανδία, όπου βρίσκεται, ο Γένς Στόλτενμπεργκ είπε ότι «η Ουκρανία θα πρέπει να αποφασίσει ποιοι όροι είναι αποδεκτοί» στις συνομιλίες με τη Ρωσία με στόχο τον τερματισμό του πολέμου. «Εμείς θα τους στηρίξουμε», πρόεσθεσε.

Παράλληλα, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως «δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος και να υποτιμήσουμε τη Ρωσία (...) Εξακολουθούν να ελέγχουν μεγάλα τμήματα της Ουκρανίας (...) Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να την ενισχύσουμε (την Ουκρανία)».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters»)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου