Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022

Οργιο παρακολουθήσεων με τον πρωθυπουργό να εμφανίζεται ως ... «θύμα»


Νέα στοιχεία που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ενός τεράστιου συστήματος φακελώματος και χαφιεδισμού, από το οποίο κανείς δεν εξαιρείται και το οποίο «ανθεί» και υπάρχει εξαιτίας του αποκρουστικού θεσμικού πλαισίου που έχουν διαμορφώσει ΕΕ και κυβερνήσεις, έφεραν στην επιφάνεια νέα δημοσιεύματα.

Το «Documento» δημοσίευσε νέα λίστα με πολιτικά πρόσωπα, υπουργούς, στελέχη της κυβέρνησης, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους και φίλους ...φίλων πολιτικών, επιχειρηματιών, οι οποίοι φέρεται να παρακολουθούνταν μέσω του κακόβουλου λογισμικού «Predator», που φέρεται να ενεργοποιήθηκε στην Ελλάδα ύστερα από «γέφυρα» επαφών που δημιουργήθηκε, προ αρκετών μηνών, μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.

Ως παρακολουθούμενοι φέρονται μεταξύ άλλων ο Γιώργος Γεραπετρίτης, υπουργός Επικρατείας, ο Ακης Σκέρτσος, επίσης υπουργός Επικρατείας, ο Ν. Παπαθανάσης, αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και ο Βασίλης Γκρίζης, Α' υποδιοικητής της ΕΥΠ. Ακόμα, αναφέρονται ονόματα που έχουν σχέση με ΜΜΕ, ενώ στη λίστα εμφανίζεται επίσης το όνομα του Αμφιλόχιου (μητροπολίτης Ανδριανουπόλεως, πρώην διευθυντής του γραφείου εκπροσώπησης του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα) και του αντιναύαρχου Αρη Αλεξόπουλου (γενικός διευθυντής Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων). Επίσης στη λίστα υπάρχουν και ονόματα επιχειρηματιών και στελεχών μεγάλων επιχειρήσεων.

Το «Βήμα» με δημοσίευμά του αναφέρθηκε στην ύπαρξη μαζικών παρακολουθήσεων μέσω του εν λόγω λογισμικού, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται υπουργοί της κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, «με παγίδευση του τηλεφώνου που προσδιορίζεται πριν από έναν χρόνο - μέσω ύποπτου SMS». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το «Predator» ενεργοποιήθηκε αρχικά σε εγκαταστάσεις της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή, με αναφερόμενη ενημέρωση του πρώην γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρ. Δημητριάδη. Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι είχαν προηγηθεί συναντήσεις του Ισραηλινού «εκπροσώπου» του λογισμικού Σαχάκ Αβνί από το 2020 με τον τότε διοικητή της ΕΥΠ, Π. Κοντολέοντα και τον επιχειρηματία Γ. Λαβράνο.

Εξάλλου, δημοσίευμα του «Inside Story» αναφέρει ότι «στην Αγία Παρασκευή, σε χώρο που ελέγχει η ελληνική κυβέρνηση, εγκαταστάθηκε το σύστημα παράνομης παρακολούθησης "Predator" της "Intellexa". Η αγορά του κόστισε στην ελληνική πλευρά 7 εκατ. ευρώ και από εκεί και πέρα το κόστος για 10 στόχους τον μήνα, που εναλλάσσονται, είναι στα 150.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αγορά του συστήματος "κρύφτηκε" μέσα σε άλλη σύμβαση της ΕΥΠ».

Αποπροσανατολιστικός καβγάς...

Εξάλλου, χτες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ μίλησε για «νόμιμες επισυνδέσεις», που δεν πρέπει να συγχέονται με «κακόβουλα λογισμικά», αρνούμενος ταυτόχρονα ότι ο ίδιος παρακολουθούσε υπουργούς του, άλλους συνεργάτες του ή επιχειρηματίες. Απέδωσε τη λειτουργία τέτοιων «παράνομων» λογισμικών σε «ιδιωτικά συμφέροντα», ενώ προετοιμάζοντας βασικά για άλλη μια διαδικασία κουκουλώματος προς εξιχνίαση της υπόθεσης παρέπεμψε στη ...Δικαιοσύνη που, όπως επέμεινε, θα κάνει ό,τι απαιτείται. «Δεν υπάρχει άλλο καταφύγιο από τη Δικαιοσύνη και θα αναμένουμε την ετυμηγορία της», επέμεινε. Και προανήγγειλε ότι τις επόμενες μέρες τίθεται σε δημόσια διαβούλευση «σύγχρονο πλαίσιο» για τη λειτουργία της ΕΥΠ και τις τέτοιες παρακολουθήσεις, που θα απαγορεύει τη χρήση και διαχείριση κακόβουλων λογισμικών στην Ελλάδα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, επέμεινε μεν ότι η ΕΥΠ δεν αγόρασε το «Predator», δεν διευκρίνισε ωστόσο εάν παρακολουθούσε «νόμιμα» ή «παράνομα» υπουργούς. Συγκεκριμένα, ρωτήθηκε εάν η κυβέρνηση μπορεί να δεσμευτεί ότι τα πρόσωπα που συγκαταλέγονται στις προαναφερόμενες λίστες δεν έχουν τεθεί σε διαδικασία «νόμιμης επισύνδεσης» από την ΕΥΠ. «Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δεν μπορούν να γνωρίζουν ποια πρόσωπα είναι σε νόμιμη επισύνδεση από την ΕΥΠ. Δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός ενημερώνεται μόνο όταν υπάρχουν ευρήματα προς την κατεύθυνση αυτή», απάντησε αφήνοντας ουσιαστικά ανοικτό κάθε ενδεχόμενο.

Σημειωτέον, ο υπουργός Ν. Δένδιας, μετά και τα δημοσιεύματα ότι ήταν υπό παρακολούθηση, δήλωσε χθες προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες: «Η συνεργασία μου με τον πρωθυπουργό είναι μια συνεργασία διαρκής και χαρακτηρίζεται από αμοιβαία εμπιστοσύνη». Πρόσθεσε πως «με καλύπτει απολύτως η διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι θα χυθεί άπλετο φως». Ο Οικονόμου, πάντως, έλεγε χτες με αφορμή ερώτημα για ενδεχόμενη παρακολούθηση του Δένδια ότι «συχνά λαμβάνονται μέτρα προστασίας των τηλεπικοινωνιών των υπουργών στην Ελλάδα όπως και στον υπόλοιπο κόσμο. Κανείς δεν δικαιούται να είναι αφελής, πολιτικά ή κυριολεκτικά»...

Στο μεταξύ, Επίκαιρη Ερώτηση στον πρωθυπουργό για την υπόθεση των παρακολουθήσεων επανακατέθεσε ο Αλ. Τσίπρας μετά την άρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη να απαντήσει στις προηγούμενες, καλώντας τον μεταξύ άλλων να δεσμευτεί «ότι κανένας υπουργός και μέλος της κυβέρνησης που παρακολουθούνταν από το "Predator" δεν παρακολουθούνταν και από την ΕΥΠ».

Συνωστισμός ...λογισμικών

Τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται το τελευταίο διάστημα επιβεβαιώνουν τον «συνωστισμό» μηχανισμών και λογισμικών παρακολούθησης στη χώρα μας. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι τα - αναπάντητα - ερωτήματα γύρω από τις παρακολουθήσεις έχουν τεθεί εδώ και χρόνια.

Σε δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» (Παρασκευή 30 Απρίλη 2021 - Κυριακή 2 Μάη 2021) σχετικά με τη δραστηριότητα της ισραηλινής «NSO Group» και του «Pegasus» με αφορμή έρευνα του «Citizen Lab», θέτονταν μια σειρά από ερωτήματα, όπως εάν υπάρχει οποιαδήποτε σχέση των ελληνικών κυβερνήσεων με τη συγκεκριμένη ισραηλινή εταιρεία και το λογισμικό της, δεδομένου ότι από το 2016 έχουν έρθει στη δημοσιότητα μια σειρά περιπτώσεων όπου κυβερνήσεις κρατών το αξιοποίησαν για τη στοχευμένη παρακολούθηση δημοσιογράφων, διπλωματών, πολιτικών αντιπάλων κυβερνήσεων και άλλων.

Μάλιστα, στην έρευνα του «Citizen Lab» του Πανεπιστημίου του Τορόντο, το 2018, είχαν εντοπιστεί 36 πιθανοί χειριστές του «Pegasus», οι οποίοι φέρονται να πραγματοποιούσαν επιχειρήσεις παρακολούθησης σε 45 χώρες σε Ευρώπη, Αμερική, Αφρική και Μέση Ανατολή. Ανάμεσα σ' αυτές ήταν και η Ελλάδα, όπου από τον Σεπτέμβρη του 2016 εντοπίστηκε δραστηριότητα του χειριστή με την κωδική ονομασία «BLACKBIRD».

Οσον αφορά το «Predator» της «Intellexa», που εδρεύει στην Αθήνα μετά το σκάνδαλο με το κατασκοπευτικό βαν που διαφήμιζε ανοιχτά στην Κύπρο νεότερη έρευνα του «CitizenLab», ισχυρίζεται ότι εντόπισε servers της «Cytrox» σε Ελλάδα, Σερβία, Αρμενία, Αίγυπτο, Ινδονησία, Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες. Για τις χώρες αυτές, μάλιστα, η έρευνα αναφέρεται σε «ενδείξεις» ότι οι κυβερνήσεις τους είναι πελάτες της εταιρείας.

Το «CitizenLab» εντόπισε επίσης πως το «Predator» εγκαταστάθηκε μέσω του «WhatsApp» και γι' αυτό μοιράστηκε δεδομένα με την ιδιοκτήτρια εταιρεία, την «Meta» (πρώην «Facebook»), η οποία σε δική της έρευνα υποστηρίζει πως στους πελάτες της «Cytrox» περιλαμβάνονται «οντότητες» σε Ελλάδα, Σαουδική Αραβία, Γερμανία, Αίγυπτο και άλλες χώρες.

Τα παραπάνω είναι γνωστά από τον Δεκέμβρη του 2021, ενώ είναι επίσης γνωστό ότι στην Ευρώπη η βιομηχανία λογισμικού παρακολουθήσεων «ανθεί» με τη στήριξη της ΕΕ, που καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες στήριξης της εγχώριας βιομηχανίας ανάπτυξης συστημάτων και τεχνολογιών ασφάλειας, συλλογής δεδομένων και παρακολούθησης, με διατυπωμένο στόχο την απεξάρτηση από αντίστοιχες εταιρείες - παρόχους εκτός ΕΕ, για να αποκλείσει δηλαδή τους ανταγωνιστές της από την κερδοφόρα αυτή αγορά και να εμποδίσει την πρόσβασή τους σε κρίσιμες υποδομές και πληροφορίες.

Ούτε «κιχ» για τη σαπίλα όπου είναι βουτηγμένοι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Τι είναι αυτό που αναγκάζει την κυβέρνηση της ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι οποιαδήποτε συζήτηση για το ποιος έστρωσε το έδαφος να γίνει ό,τι έγινε με τον ατέλειωτο βούρκο των υποκλοπών; Τι είναι αυτό που οδηγεί να έρχονται με μεγάλη ευκολία στη δημοσιότητα ονόματα και διευθύνσεις όλων όσοι παρακολουθούνταν και παρακολουθούσαν, αλλά την ίδια στιγμή δεν ακούγεται «κιχ» για το πλαίσιο πάνω στο οποίο ξεδιπλώνεται η σαπίλα που αποκαλύπτεται;

Πολύ απλά, γιατί και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ έχουν βάλει το χεράκι τους για να συνδιαμορφώσουν και να υλοποιήσουν το θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ευδοκιμούν οι υποκλοπές και οι παρακολουθήσεις.

Ολοι τους συμφωνούν:

- Με την επαίσχυντη Οδηγία 2006/24/ΕΚ, με την οποία επιβάλλονται η διατήρηση, από τους παρόχους ηλεκτρονικών επικοινωνιών, των «μεταδεδομένων» όλων των πολιτών σε κάθε κράτος - μέλος της ΕΕ, και η άμεση διάθεσή τους στις υπηρεσίες ασφαλείας. Αλλωστε, στην υπερψήφισή της τον Δεκέμβρη του 2005 στο Ευρωκοινοβούλιο είχε πρωτοστατήσει ο σημερινός υπουργός Εργασίας, τότε ευρωβουλευτής της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης, ενώ στο Συμβούλιο της ΕΕ πέρασε και με την ψήφο της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

- Με τον Κανονισμό 2016/679, που γενικεύει την καταγραφή, συλλογή και χρήση από τα αστικά κράτη των προσωπικών δεδομένων με την επίκληση λόγων «ασφάλειας του κράτους», «εθνικής άμυνας», «δημόσιας ασφάλειας», «πρόληψης, διερεύνησης, δίωξης ποινικών αδικημάτων», «άλλων σημαντικών στόχων γενικού δημόσιου συμφέροντος της Ενωσης ή κράτους - μέλους».

- Με τον Κανονισμό 2016/794 για την ανταλλαγή δεδομένων των υπηρεσιών των κρατών - μελών με τη Europol, διευρύνοντας την «εντολή της», και με βάση τον οποίο μπορεί να διαβιβάζει προσωπικά δεδομένα ακόμα και σε ιδιώτες και υπηρεσίες τρίτων χωρών.

- Με τους νόμους της ΕΕ για τις Ψηφιακές Αγορές και Ψηφιακές Υπηρεσίες (DMA - DSA), που εγκρίθηκαν πρόσφατα από το Ευρωκοινοβούλιο, προωθούν την πλήρη εμπορευματοποίηση των προσωπικών δεδομένων, παραδίδοντάς τα για εμπορική χρήση στους ομίλους - κολοσσούς του διαδικτύου.

- Με τη συγκρότηση και διεύρυνση της λειτουργίας του EU - LISA, οργανισμού λειτουργικής διαχείρισης υπολογιστικών συστημάτων ευρείας κλίμακας του λεγόμενου «Χώρου Ελευθερίας - Ασφάλειας - Δικαιοσύνης» της ΕΕ, που επί της ουσίας συντονίζει όλους τους ευρωενωσιακούς οργανισμούς φακελώματος και παρακολούθησης, με τους Κανονισμούς 2011/1077 και 2018/1726.

- Με το πλαίσιο που διαμορφώθηκε από το 2020 για ειδική μονάδα για τις «νόμιμες συνακροάσεις - υποκλοπές», ώστε να μεγαλώσει ο συντονισμός των κρατών - μελών και να αντιμετωπιστούν και νέες προκλήσεις, όπως η διενέργεια των «νόμιμων» υποκλοπών με αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογικών μέσων, που αντιστοιχούν στην «εποχή του 5G».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου