Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022

Στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης για τις διεκδικήσεις και τους αγώνες των εργαζομένων


Δέκα χρόνια λειτουργίας το 902.gr βρίσκεται σταθερά στο πλευρό του λαού μας. Η συμβολή του είναι ιδιαίτερα σημαντική στην προβολή κάθε μικρού ή μεγάλου προβλήματος των εργαζομένων, των εργατικών λαϊκών οικογενειών αλλά και στην προβολή των καθημερινών αγώνων.

Το 902.gr επιδιώκει από το δικό του μετερίζι και με το δικό του μερτικό να συμβάλει στην ανάδειξη των διεκδικήσεων της εργατικής τάξης, στην ανάγκη να γίνει πράξη το σύνθημα “όλα ανατρέπονται αν ξεσηκωθείς”, να δυναμώσει η αντικαπιταλιστική γραμμή πάλης στο εργατικό λαϊκό κίνημα. Γι’ αυτό στο 902.gr, δίπλα στην προβολή των αγώνων και των χιλιάδων κινητοποιήσεων θα βρουν την θέση τους και άρθρα, εκπομπές, βίντεο, συνεντεύξεις, κ.ά που απαντούν στην ανάγκη να δυναμώνει η ιδεολογική, πολιτική αντιπαράθεση με την αστική προπαγάνδα, στην προσπάθεια χειραγώγησης και ενσωμάτωσης του λαού.

Από την τελευταία απεργία στις 9 Νοέμβρη του 2022 
Από την τελευταία απεργία στις 9 Νοέμβρη του 2022
Πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα την 1η Νοέμβρη του 2014 
Πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα την 1η Νοέμβρη του 2014

Οι ανταποκρίσεις από τους εργασιακούς χώρους, έχουν περίοπτη θέση στην ειδησεογραφία του 902.gr. Εδώ η είδηση δεν θα «θαφτεί», η εργοδοτική ασυδοσία δεν θα μείνει στους τέσσερις τοίχους του εργοστασίου. Άλλωστε αυτή είναι η δική μας δέσμευση. Κι αυτό το γνωρίζουν οι εργαζόμενοι!

Το 902.gr κατέγραφε από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας του τη μάχη που δίνουν τα Συνδικάτα μέσα στους χώρους δουλειάς, στην πάλη με την εργοδοσία και στη διαπάλη με τις συμβιβασμένες ηγεσίες συνδικαλιστικών οργανώσεων...

Από τις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις για τα αντιασφαλιστικά αντεργατικά νομοσχέδια των κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, για τα μεγάλα συλλαλητήρια για τον κατώτατο μισθό, ενάντια στον περιορισμό του απεργιακού δικαιώματος, που ξεκίνησε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να παραλάβει αργότερα τη σκυτάλη η ΝΔ, ενάντια στον περιορισμό των διαδηλώσεων, μέχρι τις συμβολικές καταλήψεις σε υπουργεία, τον κατάπτυστο νόμο Χατζηδάκη, τις διαδηλώσεις για την ακρίβεια, την υγεία και τις Συλλογικές Συμβάσεις.

Πανό στο υπουργείο Οικονομικών στις 11 Ιούνη του 2015 
Πανό στο υπουργείο Οικονομικών στις 11 Ιούνη του 2015

Την ώρα που τα υπόλοιπα Μέσα Ενημέρωσης σιωπούν ή ακόμα περισσότερο στηρίζουν την εργοδοσία και την κυβέρνηση συκοφαντώντας όσους παλεύουν, το 902.gr βρίσκεται από τα χαράματα μαζί με τους απεργούς στις πύλες των εργοστασίων και των χώρων δουλειάς. Δίνει φωνή στον εργάτη που παλεύει για τα δικαιώματά του…

Μεγάλο μάθημα για όλο το δυναμικό του 902.gr ήταν η εξέλιξη των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των λιμενεργατών της COSCO. Από την πρώτη στιγμή, το 902 .gr κατέγραψε το θάνατο του Δ. Δαγκλή τον Οκτώβρη του 2021 απορρίπτοντας τα fake news της εργοδοσίας, τα οποία υιοθετήθηκαν από την πλειοψηφία των ΜΜΕ.

Ο μεγαλειώδης αγώνας των λιμενεργατών της COSCO που ακολούθησε τις επόμενες ημέρες και τους επόμενους μήνες προβαλλόταν σταθερά με πολλούς τρόπους. Όλοι ήξεραν ότι για μα μάθουν «τι γίνεται στην Cosco και «πώς πάει η απεργία», θα μπούνε στο 902.gr!


Συνεχή τα ρεπορτάζ από τις απεργιακές μάχες και κινητοποιήσεις σε δεκάδες χώρους δουλειάς όπως της ΛΑΡΚΟ, των εργαζομένων της e-food, της «Μαλαματίνα», των οικοδόμων, των ναυτεργατών, των Λιπασμάτων Καβάλας, στα Πετρέλαια Καβάλας κ.α.

Πρόβαλλε τον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ όταν η κυβέρνηση της ΝΔ έριξε μαύρο. Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ έχουν να θυμούνται για τη σημαντική στήριξη που πήραν από το ΚΚΕ και τα ΜΜΕ του για την προβολή του αγώνα και των διεκδικήσεων τους για τη δουλειά τους και την ενημέρωση του λαού.


Το 902.gr από τις πρώτες μέρες της πανδημίας είχε τη δική του συμβολή ώστε να μετουσιωθεί σε καθημερινότητα το σύνθημα της περιόδου «κάτω από τη μάσκα έχουμε φωνή». Αναπροσάρμοσε τον τρόπο λειτουργίας του, καταφέρνοντας να εμπλουτίσει το περιεχόμενό του και να στηρίξει αποτελεσματικά την πολύμορφη και πολλές φορές πρωτόγνωρη δραστηριότητα που ξεδίπλωσαν οι οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ αλλά και τη δράση των συνδικάτων. Με αυτόν τον τρόπο βοήθησε να σπάσει η σιγή νεκροταφείου που ήθελε να επιβάλει η κυβέρνηση της ΝΔ και η λογική του «θα λογαριαστούμε μετά» του ΣΥΡΙΖΑ.

Ιδίως σε μια περίοδο που η τόσο απαραίτητη προσωπική επαφή και η συζήτηση είχε πολύ μεγάλες δυσκολίες, το 902.gr συνέβαλε στην ενημέρωση των εργαζομένων για όλες τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες για μέτρα προστασίας της ζωής, της υγείας και του εισοδήματος. Οι μέρες δράσεις στα σούπερ μάρκετ όπου οι εργαζόμενοι είχαν κυριολεκτικά ξεχαρβαλωθεί, οι δεκάδες κινητοποιήσεις των υγειονομικών που μάχονταν με την πανδημία και τις τεράστιες ελλείψεις αναδείχτηκαν από το 902.gr.

Από την Πρωτομαγιά του 2020 
Από την Πρωτομαγιά του 2020

Μία από τις πιο δημοφιλείς αναρτήσεις στην δεκάχρονη λειτουργία του 902.gr ήταν αυτή που αφορούσε την ιστορική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ την Πρωτομαγιάς του 2020 στο Σύνταγμα! Κίνηση που έδωσε κουράγιο σε όλη την εργατική τάξη, ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας και έγινε παγκοσμίως γνωστή αναδεικνύοντας τη δύναμη της οργανωμένης απειθαρχίας.

Το 902.gr κατέγραψε τις μάχες των ταξικών δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα ενάντια στο όργιο νοθείας ενόψει του 37ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ, την κοπιαστική προσπάθεια των ταξικών δυνάμεων για να αλλάξει η κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα, για «συνδικάτα εργατών και όχι των εργοδοτών».

Στιγμές αυτής της μάχης ήταν η πραγματοποίηση του Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) το 2019 χωρίς παρεμβάσεις της εργοδοσίας, τα παραδείγματα Εργατικών Κέντρων, όπως της Πάτρας, που πέρασαν αυτά τα χρόνια στα χέρια των εργατών και ασφαλώς το όργιο νοθείας στο 37ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Όμως στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα υπάρχει και η άλλη… εικόνα, όπως αυτή της μεγάλης πανελλαδικής σύσκεψης του ΠΑΜΕ, τον Ιούνιο του 2022, που αποτέλεσε σταθμό στον προσανατολισμό και την προοπτική του εργατικού κινήματος, δεκάδες τοπικές και κλαδικές συσκέψεις για την οργάνωσης της πάλης από σωματεία, εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες.

Από την πανελλαδική σύσκεψη του ΠΑΜΕ τον Ιούνη του 2022 
Από την πανελλαδική σύσκεψη του ΠΑΜΕ τον Ιούνη του 2022

Με φωτογραφίες και βίντεο ανέδειξε από την πρώτη στιγμή, τον αυταρχισμό και την καταστολή απέναντι σε όσους αγωνίζονται. Κατέγραψε λεπτό προς λεπτό τη σύλληψη των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Εργασίας, τον Γενάρη του 2013. Κατήγγειλε τις απρόκλητες επιθέσεις των ΜΑΤ σε δεκάδες εργατικές – λαϊκές κινητοποιήσεις.


Το 902.gr ανέδειξε την αγωνιστική στάση χιλιάδων εργαζομένων και των σωματείων τους σε ενάντια σε επιστρατεύσεις απεργών που κηρύχτηκαν σε πολλές περιπτώσεις (στους ναυτεργάτες, στους εργαζόμενους του μετρό κ.α).

Στον αντίποδα της πλειοψηφίας των ΜΜΕ για τα οποία τα εργοδοτικά εγκλήματα είναι «ατυχήματα που τα έφερε η κακιά στιγμή», το 902.gr καταγγέλλει τις άθλιες συνθήκες εργασίας και τα ελλειπή μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, που έχουν ως αποτέλεσμα η εργατική τάξη να θρηνεί δυστυχώς συνεχώς ολοένα και περισσότερους νεκρούς.

Χωρίς υπερβολή μπορούμε να πούμε ότι ο «Ριζοσπάστης» και το 902.gr διατηρούν πιο έγκυρο αρχείο εργατικών «ατυχημάτων» ακόμα και από τους επίσημους φορείς, όπως το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, που έχουν να δώσει τέτοια στοιχεία από το 2017. Είναι κι αυτό ένα δείγμα του πόσο μετράει η ζωή των εργατών για το αστικό κράτος, τους θεσμούς του και την εργοδοσία...

Δέκα χρόνια 902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου