Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022

Χωρίς ρεύμα για ώρες η μισή Ουκρανία από τα ρωσικά χτυπήματα


Πάνω από 10 εκατομμύρια Ουκρανοί έμειναν για αρκετές ώρες σήμερα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, λόγω των διακοπών που προκαλούνται από την αυξημένη χειμωνιάτικη ζήτηση και την αδυναμία των ενεργειακών υποδομών της χώρας να αντεπεξέλθουν, εξαιτίας των μεγάλων καταστροφών που έχουν υποστεί από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς του τελευταίου διαστήματος.

«Σχεδόν το ήμισυ» των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας είναι «εκτός λειτουργίας» μετά από μια σωρεία ρωσικών βομβαρδισμών από τις αρχές Οκτωβρίου, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμιχάλ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις. Ως εκ τούτου, ζήτησε «πρόσθετη υποστήριξη» από την ΕΕ για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης.

Aργά το απόγευμα της Παρασκευής, Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι το ρεύμα έχει αποκατασταθεί σχεδόν παντού στην Ουκρανία.

«Ίσως σχεδόν 300 καταναλωτές εξακολουθούν να είναι εκτός σύνδεσης, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται κοντά στην πρώτη γραμμή», είπε ο Ολεξάντρ Χαρτσένκο, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Ενεργειακής Βιομηχανίας. Η κατάσταση βελτιώνεται κάθε ώρα, είπε, προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι «μπορούμε να έχουμε τουλάχιστον 10 έως 12 ημέρες παύση, ώστε να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε τη βιωσιμότητα του δικτύου». 

Δολοφονίες αιχμαλώτων πολέμου καταγγέλλει η Μόσχα

Πηγή φωτο: twitter 
Πηγή φωτο: twitter

Στο μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ουκρανία εκτέλεσε περισσότερους από 10 Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου, με εξ επαφής πυροβολισμούς στο κεφάλι, κατηγορώντας το Κίεβο για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου τα οποία, σύμφωνα με την Μόσχα, η Δύση αγνοεί.

«Αυτή η βάναυση δολοφονία Ρώσων στρατιωτικών δεν είναι ούτε το πρώτο ούτε το μοναδικό έγκλημα πολέμου», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.

«Αυτή είναι κοινή πρακτική στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας που υποστηρίζεται ενεργά από το καθεστώς του Κιέβου και αγνοείται κατάφωρα από τους δυτικούς προστάτες του», συμπληρώνει η ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας ήταν μια απάντηση σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε σε ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο υποστηρίζει ότι δείχνει την εκτέλεση Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου.

Το βίντεο δείχνει αυτό που φαίνεται να είναι Ρώσοι στρατιώτες ξαπλωμένοι στο έδαφος στη Μακιγίβκα στην ανατολική Ουκρανία, αφού είχαν παραδοθεί. Στη συνέχεια ακούγονται πυροβολισμοί και το βίντεο δείχνει τα πτώματα. 

Κριτική Όρμπαν στην ΕΕ για τις κυρώσεις

Την ίδια ώρα, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν κλιμάκωσε σήμερα την κριτική του για τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας χαρακτηρίζοντάς τες ένα «βήμα προς τον πόλεμο», εκτιμώντας πως η στρατηγική των Βρυξελλών ως προς το ζήτημα είναι «επικίνδυνη».

«Όποιος επεμβαίνει οικονομικά σε μια στρατιωτική σύγκρουση παίρνει θέση», είπε κατά την καθιερωμένη συνέντευξή του σε φιλοκυβερνητικό ραδιοφωνικό σταθμό. «Σιγά σιγά, διολισθαίνουμε προς τον πόλεμο», επέμεινε, εκφράζοντας ανησυχία για τη συσσώρευση μέτρων ως κυρώσεων για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός αντιτίθεται επίσης στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χορηγήσει στην Ουκρανία βοήθεια ύψους 18 δισ. ευρώ για το 2023, με τη μορφή δανείων των οποίων οι τόκοι θα επιβαρύνουν τα κράτη μέλη.

Αντ' αυτού, υποστήριξε την καταβολή ενός ποσού, που κατανέμεται «δίκαια» μεταξύ των 27. Η Ουγγαρία θα μπορούσε να παράσχει έως και 70 δισεκατομμύρια φιορίνια (170 εκατομμύρια ευρώ) στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας με το Κίεβο, ανέφερε o Ορμπαν.

Η κυβέρνηση ξεκίνησε μια «εθνική διαβούλευση» για το θέμα και γέμισε με αφίσες τη χώρα με ένα μήνυμα που πλαισιώνεται από τη φωτογραφία ενός πυραύλου: «Οι κυρώσεις των Βρυξελλών μας καταστρέφουν».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ., Reuters, TASS)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου