Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 28/12/1895

Οι Αδερφοί Λιμιέρ προβάλλουν στο Παρίσι την πρώτη κινηματογραφική ταινία, η οποία διαρκεί μόλις 1 λεπτό.

28/12/1903

Γεννιέται ο Αμερικανός μαθηματικός Τζον Φον Νόιμαν.

28/12/1909

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος καταφθάνει στην Αθήνα από την Κρήτη, ύστερα από πρόσκληση του Στρατιωτικού Συνδέσμου, προκειμένου να αναλάβει τα ηνία της κυβέρνησης.

28/12/1917

Το Συμβούλιο των Επιτρόπων του Λαού εκδίδει διάταγμα για την εξομοίωση όλων των στρατιωτικών ως προς τα δικαιώματα και για την εφαρμογή της αρχής της αιρετότητας και την οργάνωση της σοβιετικής εξουσίας στο στρατό.

28/12/1920

Θεσπίζεται το παράσημο της Κόκκινης Σημαίας της Εργασίας.

28/12/1931

Η κυβέρνηση Βενιζέλου αποφασίζει τη διάλυση της «Ένωσης Νομικών» επειδή αποκάλυψε τα βασανιστήρια στα οποία υποβάλλονταν οι κομμουνιστές κρατούμενοι των φυλακών Αβέρωφ.

28/12/1937

Πεθαίνει ο Γάλλος συνθέτης Ζοζέφ Μορίς Ραβέλ.

28/12/1944

Έπειτα από σκληρή μάχη οι Βρετανοί καταφέρνουν να καταλάβουν ολόκληρο το Ψυρρή και προωθούνται προς το Μεταξουργείο. Οι ΕΛΑΣίτες υπερασπιστές του πολέμησαν μέχρι την τελευταία σφαίρα. Ελάχιστοι κατάφεραν να διαφύγουν. Το βράδυ, μικτό απόσπασμα του ΕΛΑΣ ενήργησε καταδρομική επιχείρηση, φτάνοντας έως την οδό Πειραιώς και καταφέροντας σημαντικές απώλειες στον αντίπαλο. Ανάλογες καταδρομικές επιθέσεις έγιναν και σε άλλα σημεία της Αθήνας. Οι επιχειρήσεις των Βρετανών προς Φάρο-Κατσιπόδι και σε διάφορα σημεία ανατολικά της Λεωφόρου Συγγρού αναχαιτίστηκαν με επιτυχία.

Οι Βρετανοί καταλαμβάνουν ολόκληρο το Ψυρρή

28/12/1948

Πυροβολικό του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας βάλλει κατά θέσεων του κυβερνητικού στρατού στην Θεσσαλονίκη. Τμήματα πεζικού και ιππικού του ΔΣΕ ενεργούν επιχειρήσεις στους συνοικισμούς της Καλαμαριάς, Τούμπας, Καρπουτζίδας, στις αποθήκες Ντουντουλάρη, το σιδηροδρομικό σταθμό ΣΕΔΕΣ και μια σειρά στρατιωτικούς στόχους. 

Το πυροβολικό του ΔΣΕ βάλλει κατά θέσεων του κυβερνητικού στρατού στην Θεσσαλονίκη

28/12/1949

Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αποφασίζει να εκδοθούν στα ελληνικά, μέσα σε δύο χρόνια, τα «Διαλεχτά Έργα» των Μαρξ, Ένγκελς και Λένιν καθώς και τα «ζητήματα Λενινισμού» του Στάλιν.

28/12/1962

Γεννιέται ο Γάλλος πιανίστας της τζαζ Μισέλ Πετρουτσιανί.

28/12/1963

Με παρέμβαση των Βρετανών χαράσσεται η «πράσινη γραμμή» στη Λευκωσία.

28/12/1971

Πεθαίνει ο Αυστριακής καταγωγής Αμερικανός συνθέτης Μαξ Στάινερ.

28/12/1984

Πεθαίνει ο Αμερικανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος Σαμ Πέκινπα.

28/12/1996

Πεθαίνει ο Στέφανος Παπαγιάννης, σε ηλικία 88 χρόνων. 

Στέφανος Παπαγιάννης

28/12/2019

«Φεύγει», μετά από παλικαρίσια μάχη με τον καρκίνο, ο μουσικοσυνθέτης Θάνος Μικρούτσικος, ο άνθρωπος που «χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία», με τη ζωή και το έργο του, την παλικαρίσια στάση του απέναντι στην ασθένεια που τον ταλαιπωρούσε τα τελευταία χρόνια, μας έμαθε πολλά... Με κυριότερο: «Μη σταματήσεις να ονειρεύεσαι, να σπρώχνεις τα όριά σου, να κατακτήσεις το αδύνατο».

Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1947. Ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές του σε μικρή ηλικία στη Φιλαρμονική Εταιρεία Πατρών και στο Ελληνικό Ωδείο (πιάνο, θεωρία, αρμονία). Σπούδασε Μαθηματικά στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ παράλληλα μελέτησε αρμονία, αντίστιξη, φούγκα και σύνθεση με τον καθηγητή - συνθέτη Γ. Α. Παπαϊωάννου. Βασικό θέμα που απασχολούσε τον Θάνο Μικρούτσικο, από την αρχή κιόλας της συνθετικής του διαδρομής, ήταν η μελοποίηση της ποίησης.

«Έφυγε» ο Θάνος Μικρούτσικος

2 σχόλια:

  1. Στις 28 Δεκέμβρη 1931, η κυβέρνηση Βενιζέλου αποφασίζει τη διάλυση της "Ενωσης Νομικών" επειδή αποκάλυψε τα βασανιστήρια στα οποία υποβάλλονταν οι κομμουνιστές κρατούμενοι των φυλακών Αβέρωφ.

    "Το κάτεργο των φυλακών Αβέρωφ"

     Οι φυλακές Αβέρωφ ήταν σωφρονιστικό ίδρυμα, που λειτούργησε στην Αθήνα από το 1892 έως το 1971.
    https://gkagkarin.blogspot.com/2022/12/blog-post_3843.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 28 Δεκέμβρη 2014, ξεσπά πυρκαγιά στο κατάστρωμα του επιβατηγού "Norman Atlantic", που είχε ναυλώσει η ελληνική ακτοπλοϊκή ΑΝΕΚ (η οποία ήταν διαχειρίστρια του), λίγο μετά την αναχώρησή του από την Ηγουμενίτσα, 44 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Κέρκυρας.
    Από την πυρκαγιά έχασαν τη ζωή τους 11 άνθρωποι και αγνοούνται μέχρι και σήμερα 18. Άλλοι κάηκαν ζωντανοί, άλλοι παγιδεύτηκαν, άλλοι χάθηκαν στα παγωμένα νερά της Αδριατικής.
    Από την πρώτη στιγμή τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ", ΠΕΕΜΑΓΕΝ αποκάλυψαν ότι στο πλοίο δόθηκε άδεια απόπλου να βγει με σφοδρή θαλασσοταραχή και παρά τις σοβαρές παρατηρήσεις που είχαν γίνει για προβλήματα του πλοίου 19 Δεκέμβρη 2014,μετά από επιθεώρηση του Λιμενικού, σε ό,τι αφορά τις πόρτες πυρόσβεσης,τις υδατοστεγείς θύρες, το πλάνο διαχείρισης επιβατών και τα φώτα κινδύνου.
    Επίσης, ότι το πλοίο ήταν υψηλού κινδύνου λόγω μειωμένης οργανικής σύνθεσης γεγονός που είχε άμεσες επιπτώσεις στην επιχείρηση διάσωσης κ.ά.
    6 χρόνια μετά, το Β' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά, έκρινε ένοχους 5 από τους 11 κατηγορούμενους,κατά περίπτωση,για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, εμπρησμού από αμέλεια, επικίνδυνων παρεμβάσεων στη συγκοινωνία πλοίων από αμέλεια.
    Στο κατηγορητήριο και στη δίκη δεν επισημάνθηκαν τα σοβαρά στοιχεία που αποκάλυψαν τα ταξικά σωματεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου