Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020

Το πυροβολικό του ΔΣΕ βάλλει κατά θέσεων του κυβερνητικού στρατού στην Θεσσαλονίκη



Τμήματα του ΔΣΕ διεισδύουν κρυφά 8 χλμ έξω από την Θεσσαλονίκη, 8/2/1948, και βάλλουν με πυροβολικό.

Τμήματα πεζικού και ιππικού του ΔΣΕ ενεργούν επιχειρήσεις στους συνοικισμούς της Καλαμαριάς, Τούμπας, Καρπουτζίδας, στις αποθήκες Ντουντουλάρη, το σιδηροδρομικό σταθμό ΣΕΔΕΣ και μια σειρά στρατιωτικούς στόχους.

Ο κανονιοβολισμός της Θεσσαλονίκης


Παρά τις διαφωνίες Μάρκου - Ζαχαριάδη, αμέσως μετά τη σύσκεψη στρατιωτικών και πολιτικών αρχηγών του ΔΣΕ, διατάχθηκε ο νέος διοικητής των δυνάμεων του ΔΣΕ στην Κεντρική Μακεδονία, Νίκος Τριανταφύλλου, να διεισδύσει στην περιοχή της Θεσσαλονίκης με τμήματα του ΔΣΕ και να σφυροκοπήσει με πυροβόλα την πόλη. Η επιχείρηση, που ήταν πολύ επικίνδυνη και δύσκολη, πραγματοποιήθηκε στις 9 και 10 του Φλεβάρη 1948.

Τμήματα του ΔΣΕ, με επικεφαλής τον Νίκο Τριανταφύλλου, έφτασαν κρυφά σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη και έριξαν στην πόλη δεκάδες βλήματα πυροβολικού, προκαλώντας πανικό και σύγχυση στις αρχές και στους κατοίκους.

Το έντυπο "Δελτίο Ειδήσεων" του ΔΣΕ, με ημερομηνία 12 του Φλεβάρη, αναφέρει: "Τα ραδιόφωνα της Αθήνας και του Λονδίνου μετέδωσαν χτες και σήμερα επανειλημμένα την είδηση για την επίθεση των τμημάτων του ΔΣΕ στη Θεσσαλονίκη. Το Λονδίνο μετέδωσε ότι δυνάμεις ανταρτών έβαλλαν με όλμους των 81 χιλιοστών κατά της Θεσσαλονίκης. Στη χτεσινή εκπομπή του, είπε ότι ρίχτηκαν 12 βλήματα, ενώ σήμερα το πρωί είπε πως ρίχτηκαν 40 βλήματα. Από τα βλήματα που ρίχτηκαν, 2 έπεσαν στα ξενοδοχεία όπου μένανε τα μέλη της Βαλκανικής Επιτροπής, ένα σε κτίριο που μένουνε Αγγλοι και 2 άλλα σε γκαράζ και αποθήκες βενζίνης. Η είδηση, για το βομβαρδισμό της Θεσσαλονίκης, προκάλεσε σύγχυση και πανικό στους μοναρχοφασιστικούς κύκλους της Αθήνας. Η χτεσινή συνεδρίαση της Βουλής ασχολήθηκε αποκλειστικά με τη συζήτηση του ζητήματος αυτού. Ο γενικός διοικητής της Μακεδονίας, Μπασιάκος, ζήτησε γενική επιστράτευση όλων όσων μπορούν να φέρουν όπλα και όσοι δεν μπορούν να φέρουν όπλα, να βοηθήσουν ηθικά και υλικά. Αλλοι βουλευτές ζήτησαν να παραιτηθεί η κυβέρνηση, που αποδείχτηκε ανίκανη να χτυπήσει τους αντάρτες. Αλλοι σύστησαν ψυχραιμία, ώσπου να δώσει εξήγηση η κυβέρνηση και ένα μέρος ζήτησε να γίνει μυστική συνεδρίαση της Βουλής. Ο Τσαλδάρης διαφώνησε με την πρόταση αυτή, μα ο αριθμός των βουλευτών που ζήτησε να γίνει μυστική συνεδρίαση ήτανε μεγάλος και γι' αυτό ο πρόεδρος της Βουλής διέταξε την εκκένωση των θεωρείων για να γίνει η συνεδρίαση".

Κανονιοβολισμός της Θεσσαλονίκης 

Ο ΔΣΕ στην Κ.Μακεδονία

 

3 σχόλια:

  1. Ο Αθλιος Μάρκος που αποκάλεσε τον ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ ...πράκτορα... του Ταξικού εχθρού πέρασε με την Συμμορία του ΤΙΤΟ το 1948 και το 1983 στην Αθήνα συναντήθηκε με τον Δολοφόνο Τσακαλώτο χέζοντας πάνω στους τάφους και κατόπιν βγήκε βουλευτής της ...πασοκάρας.... ο ΑΘΛΙΟΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μερικές ημέρες μετά τον σχηματισμό της δημοκρατικής κυβέρνησης του βουνού, ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις της Κόνιτσας. Για πρώτη φορά στην στρατιωτική του ιστορία, ο ΔΣΕ ξεκινούσε μια τόσο μεγάλης κλίμακας επιχείρηση. Ο ΔΣΕ επιχειρεί με τους άνδρες του να καταλάβει μια μεγάλη πόλη. Απέναντί του αντιπαρατίθενται οι άνδρες του ΕΣ και της Χωροφυλακής.
    Οι θέσεις του ΕΣ είναι καλά μελετημένες και οχυρές μέσα και έξω από την πόλη. Το πολεμικό υλικό τους σαφέστερα υπέρτερο. Παρόλα αυτά για τον ΔΣΕ η μάχη της Κόνιτσας έχει τριπλή σημασία. Κατά πρώτον, εάν η επιχείρηση επιτύχει, μια οχυρή προκεχωρημένη θέση του αντίπαλου θα κατακτηθεί. Κατά δεύτερον, η επιτυχία της επιχείρησης θα προσδώσει κύρος στην ΠΔΚ ενώ θα επιφέρει μεγάλο πλήγμα στο ηθικό του μοναρχοφασισμού. Τέλος, το ενδεχόμενο της νίκης στην Κόνιτσα θα επέτρεπε στον ΔΣΕ να ανεφοδιαστεί σημαντικά σε όπλα και υλικά και να προβεί σε στρατολογήσεις.
    Η μάχη
    Η μάχη ανάμεσα στις δυνάμεις του ΔΣΕ και του ΕΣ ξεκίνησε λυσσαλέα από τις πρώτες ώρες της 25ης του Δεκέμβρη. Οι δυνάμεις των ανταρτών επιχείρησαν με αρκετή επιτυχία στα εξωτερικά φυλάκια της Κόνιτσας κυρίως σε αυτά που βρίσκονταν σε υψώματα. Επικεφαλής της επίθεσης ήταν οι Γιώργος Σοφιανός (32η) και ο Δημήτρης Ζυγούρας (16η) ενώ αρχηγείο του ΔΣΕ είχε οριστεί το χωριό Καστανιάνη 17χλμ από την Κόνιτσα.
    Από τις πρώτες ώρες οι αντάρτες επικεντρώθηκαν στην κατάληψη των υψωμάτων Τσούρνικο και Ιτιά που αποτελούσαν το αριστερό τμήμα της περιμέτρου της Κόνιτσας. Το Τσούρνικο πάρθηκε σχεδόν αμέσως από την 32η ταξιαρχία, όμως η Ιτιά στην οποία εδραζόταν το 584ΤΠ πρόβαλε ισχυρή αντίσταση. Η 32η ταξιαρχία, έχοντας καταλάβει το Τσούρνικο επιχείρησε ενάντια στην γέφυρα Μπουραζιάνη που φρουρούνταν από ένα λόχο πεζικού και ένα των ΜΑΥ. Η επίθεση του Παλαιολόγου ήταν τόσο σφοδρή που μέσα σε 2 μόνο ώρες κατάφερε να διαλύσει ολοσχερώς και τους δύο λόχους. Από τους υπερασπιστές τις γέφυρας σκοτώθηκαν όλοι οι βαθμοφόροι και ελάχιστοι άνδρες κατάφεραν να ξεφύγουν στα κοντινά υψώματα. Οι αντάρτες βρίσκονταν πια σχεδόν μέσα στην πόλη. Ο Παλαιολόγος αργότερα επιχειρεί και καταλαμβάνει τα υψώματα Βίγλα, Πελεκάνια και το Μαυροβούνι. Έτσι η κεντρική αρτηρία Κόνιτσα-Ιωάννινα περνά στον έλεγχο του ΔΣΕ

    ΔΣΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γλιτώσανε την καταστροφή ΔΣΕ και δεν το πιστεύανε οι καπιταλιστές. Αν είχε πέσει όλο το βάρος στον ένοπλο αγώνα τέλη 45 ήταν χαμένοι. Παρόλα αυτά χρειάστηκαν και τον ΤΙΤΟ το 1948 για να μπορέσουν να νικήσουν. ΑΥΤΑ... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου