Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022

Μήτρα σκανδάλων η Ευρωπαϊκή Ενωση

Η είδηση για το μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στο οποίο εμπλέκεται η Εύα Καϊλή, δεν πρέπει να κάνει κανέναν να «πέφτει από τα σύννεφα» (κατά το δημοσιογραφικό κλισέ). Η ΕΕ από τη φύση της έχει δεσμούς αίματος με τα επιχειρηματικά συμφέροντα και αυτό είναι το φυτώριο για τα κάθε λογής σκάνδαλα.

Διαχρονικά δίνουν και παίρνουν σε επίπεδο ΕΕ μεγάλα και μικρότερα οικονομικά και άλλα σκάνδαλα. Μερικά από αυτά είναι:

- Οι «πειραγμένες» εκπομπές ρύπων της «Volkswagen» (που σύμφωνα με καταγγελίες ήταν γνωστή υπόθεση στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 2013)

- Τα «Panama Papers», με το ατέλειωτο διεθνές δίκτυο επιχειρήσεων off shore

- Τα Lux Leaks με τις φοροαπαλλαγές μονοπωλίων στο Λουξεμβούργο

- Η πρόσληψη του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Μ. Μπαρόζο στη γνωστή «Goldman Sachs» καθώς και την εμπλοκή της πρώην Ολλανδής Επιτρόπου για θέματα Ανταγωνισμού, N. Kroes, σε επιχειρηματικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της θητείας της, σύμφωνα με όσα δημοσιεύτηκαν στα λεγόμενα «Bahamas Leaks».

Κάθε φορά που ένα νέο σκάνδαλο διαφθοράς έρχεται στην επιφάνεια, ως αποτέλεσμα των σφοδρών ανταγωνισμών που αναπτύσσονται ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα, πολιτικοί εκπρόσωποι της αστικής διαχείρισης στην ΕΕ και στα κράτη - μέλη της «πέφτουν από τα σύννεφα», προσπαθούν να κρύψουν ότι τέτοιες περιπτώσεις είναι ρουτίνα στον καπιταλισμό.

Τα λόμπι...

Εκτός από τις παραπάνω πρακτικές, εντός της ΕΕ και των οργάνων της δραστηριοποιούνται και τα λεγόμενα «λόμπι», δίκτυα επιθετικής παρέμβασης του κεφαλαίου στους ευρωενωσιακούς, αλλά και σε κρατικούς μηχανισμούς, για την άσκηση «πίεσης», ώστε τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων να αποτυπώνονται άμεσα και στη νομοθεσία της ΕΕ (κανονισμοί, Οδηγίες, αποφάσεις κ.λπ.). Τα μονοπώλια οργανώνονται είτε σε ευρύτερα σχήματα που περιλαμβάνουν τους επιχειρηματικούς ομίλους διαφόρων οικονομικών κλάδων (π.χ. αυτοκινητοβιομηχανία, ΑΠΕ), είτε μεμονωμένα (π.χ. «Siemens», «Volkswagen» κ.ά.), χωρίς βέβαια να καταλαγιάζουν και οι μεταξύ τους σκληροί ανταγωνισμοί.

Τα «λόμπι» διαθέτουν υποδομές, πολυάριθμο και παχυλά αμειβόμενο προσωπικό, που κρατάει επαφές με στελέχη των γραφείων των επιτρόπων, των υπουργικών γραφείων, τους ίδιους τους επιτρόπους και υπουργούς, με στελέχη πολιτικών ομάδων και κομμάτων, ευρωβουλευτές, τους πάντες δηλαδή που συμμετέχουν με οποιονδήποτε τρόπο και ιδιότητα στη διαμόρφωση νομοθεσίας, παρεμβαίνοντας ώστε να υπηρετούν τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων. Λειτουργούν σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, συγκλίνοντας με τις φυσικές ενώσεις των καπιταλιστών (π.χ. BUSINESS EUROPE - ο αντίστοιχος ευρωενωσιακός «ΣΕΒ»). Από κοντά και χιλιάδες ΜΚΟ που, με αυτόν τον μανδύα, εξυπηρετούν επιχειρηματικά συμφέροντα.

Ολο αυτό το δίκτυο συνδιαμορφώνει με το αστικό πολιτικό προσωπικό την ευρωενωσιακή νομοθεσία. Αποτελεί συνηθισμένη πρακτική, νομοθετικά κείμενα - Οδηγίες και συγκεκριμένες διατυπώσεις γραμμένες ολόκληρες από τα διάφορα «λόμπι», να υπογράφονται και να κατατίθενται αυτολεξεί σαν τροπολογίες στο Ευρωκοινοβούλιο από δεκάδες ευρωβουλευτές που ανήκουν σε διαφορετικά αστικά εθνικά πολιτικά κόμματα και πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, προωθώντας τις επιταγές και τα συμφέροντα των επιχειρήσεων.

Περιττό να σημειώσουμε ότι πίσω από τις φωτογραφικές λεπτομέρειες τέτοιων τροπολογιών, π.χ. για κάποια λιγότερα ή περισσότερα μικρογραμμάρια εκπομπής ρύπων από αυτοκίνητα ή τις α' ή β' τεχνικές προδιαγραφές κάποιων μηχανημάτων, κατανοητές μόνο σ' έναν εξαιρετικά στενό κύκλο ειδικών, κρύβονται κέρδη εκατομμυρίων για τις επιχειρήσεις κάποιου κλάδου ή «πέφτουν κορμιά» στον χορό των μεταξύ τους ανταγωνισμών. Σε αυτό το έδαφος, σαν φυσικό επακόλουθο καλλιεργούνται και οι κάθε είδους συναλλαγές, η διαπλοκή των επιχειρηματικών συμφερόντων με το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου, αναδίδοντας όλη τη δυσοσμία της καπιταλιστικής σήψης, που τα «λόμπι» δεν αποτελούν ασφαλώς εξαίρεσή της, αλλά αναπόσπαστο στοιχείο της.

3 σχόλια:

  1. Οταν το ΚΚΕ αποκάλυπτε...

    Τώρα που οι διάφοροι «πεφτοσυννεφάκηδες» ανατριχιάζουν με τις αποκαλύψεις για τη διαφθορά στην ΕΕ και για τις απίθανες τοποθετήσεις του Ευρωκοινοβουλίου, όπου παρουσίαζαν ως ...πρότυπο τα εργασιακά δικαιώματα στο Κατάρ, θα μπορούσαν να ελέγξουν την «πτώση» αν ανέτρεχαν στις τοποθετήσεις του ΚΚΕ.

    Το ΚΚΕ άλλωστε ήταν το μόνο κόμμα που η Ευρωκοινοβουλευτική του Ομάδα έγκαιρα είχε αναδείξει, αποκαλύψει και καταγγείλει το αλισβερίσι της ΕΕ με τους επιχειρηματικούς ομίλους, τις κολιγιές και τις κόντρες με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, εντός των οποίων έχει στηθεί και μια ολόκληρη βιομηχανία παραγωγής ψηφισμάτων σκοπιμότητας με τον μανδύα των δήθεν «ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τη λειτουργία και τις σκοπιμότητες μηχανισμών όπως ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας και η ITUC, οι οποίοι «θεωρούν τις μεταρρυθμίσεις που έχουν αναληφθεί στο Κατάρ υποδειγματικές για την περιοχή του Κόλπου», όπως αναφερόταν σε πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου. Η «κοπριά» δηλαδή πάνω στην οποία ανθίζουν και όλα τα «λουλούδια» της σήψης και της διαφθοράς.

    Εντελώς ενδεικτικά και ειδικά για την υπόθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου στο Κατάρ, ένα χρόνο πριν, στις 23/11/2021, στην αιτιολόγηση καταψήφισης σχετικής έκθεσης με τίτλο «Η πολιτική της ΕΕ στον τομέα του αθλητισμού: Αξιολόγηση και πιθανή μελλοντική πορεία», με εισηγητή τον ευρωβουλευτή Tomasz Frankowski, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σημείωνε ανάμεσα σε άλλα:

    «Η έκθεση επικαλείται τα ανθρώπινα δικαιώματα ως εργαλείο για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια στον διεθνή καπιταλιστικό ανταγωνισμό που συνδέεται με την ανάληψη διοργανώσεων, τις χορηγίες και άλλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Την ίδια στιγμή που γίνονται αυτές οι διαπιστώσεις, δεν συμπεριλαμβάνεται ούτε μία αναφορά στις συνεχόμενες καταγγελίες και διαμαρτυρίες για τους πάνω από 6.500 χιλιάδες νεκρούς, αλλά και χιλιάδες ανάπηρους και τραυματίες στα έργα υποδομής στο Κατάρ για τις ανάγκες του Μουντιάλ που θα γίνει σε λίγους μήνες. Αποδεικνύεται ξανά το μέγεθος της υποκρισίας των αναφορών στον "αθλητισμό και τα ανθρώπινα δικαιώματα", που εντάσσονται στην προσπάθεια της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων να προωθήσουν την ανάμειξή τους, εξυπηρετώντας τις γεωπολιτικές επιδιώξεις τους στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, όπως σταθερά κάνει με τη βιομηχανία εκθέσεων περί "παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων"».

    Μικρή λεπτομέρεια: Η Επιτροπή όπου τοποθετήθηκε έτσι η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ είναι αυτή που από χτες «σφράγισαν» οι βελγικές αρχές, διερευνώντας την εμπλοκή της στο σκάνδαλο.

    Αυτά, και θα επανέλθουμε...

    "Ρ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 145.000 ψήφοι σε ένα σχόλιο...
    https://www.facebook.com/groups/170038423497191/posts/1502423900258630/?mibextid=6NoCDW

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ ΕΥΑΣ ΚΑ'Ι'ΛΗ ΣΤΕΚΕΤΑΙ ΤΟ....''ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΚΟΜΜΑ'' !!!

    ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ ΕΥΑΣ''
    Για όλους αυτούς τους λόγους, το ''ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΚΟΜΜΑ'' στέκεται αλληλέγγυο στην Εύα των Μακεδόνων, ακόμη και εάν έχει υποπέσει σε σφάλμα. Γιατί αυτό μας διδάσκει και η Ορθοδοξία μας και η ανδρεία μας. Να αγαπούμε, να συγχωρούμε, να στεκόμαστε πλάι σε όποιον γλίστρησε και να μην του δίνουμε μια για να πάει παρακάτω! Να του απλώνουμε το χέρι και να τον ξαναφέρνουμε αναστάσιμα πίσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου