Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022

Χανς Κρίστιαν Αντερσεν


Στις 4 Αυγούστου 1875 πεθαίνει στην Κοπεγχάγη ο Δανός μυθιστοριογράφος, γνωστός κυρίως ως συγγραφέας παιδικών παραμυθιών, Χανς Κρίστιαν Αντερσεν. Γεννήθηκε στην Οντένσε στις 2 Απριλίου του 1805.

Ο πατέρας του ήταν τσαγκάρης και με δυσκολία συντηρούσε οικονομικά την οικογένειά του. Η σύζυγός του και μητέρα του Χανς, είχε αποκτήσει μία κόρη όσο ήταν ακόμα ανύπαντρη και το κοινωνικό στίγμα την ακολούθησε και στο γάμο της…

Έζησε τα παιδικά του χρόνια σε αρκετά αυστηρό περιβάλλον, αλλά μετά τον θάνατο του πατέρα του έφυγε για την Κοπεγχάγη, όπου σκόπευε να αναζητήσει την τύχη του ως τραγουδιστής, ηθοποιός, χορευτής και ποιητής. Εξασφαλίζοντας μια υποτροφία, τελείωσε τις σπουδές του και μετά από έναν αποτυχημένο γάμο με βασιλική χορηγία άρχισε να ταξιδεύει στη Γαλλία, την Ελβετία, την Ισπανία, την Ιταλία. Στην περίοδο αυτή, δημοσίευσε αρκετά από τα γραπτά του. Στην αρχή της λογοτεχνικής του σταδιοδρομίας έγραφε ποιήματα. Στην Ιταλία, και μάλιστα στη Ρώμη, άνθισε το ταλέντο του στη συγγραφή των παραμυθιών. Μετά την πρώτη συλλογή του, “Παραμύθια για παιδιά”, ακολούθησαν και πολλές άλλες, σχεδόν μία κάθε χρόνο. Πέρα από τα παραμύθια, στα οποία οφείλεται η φήμη του, έγραψε και κάποια μυθιστορήματα, βιβλία ταξιδιωτικών εντυπώσεων και τις αυτοβιογραφίες: “Το βιβλίο της ζωής” και “Το παραμύθι της ζωής μου”.

Κορυφαίο ποιητικό του έργο είναι το λυρικό ποίημα «Το παιδί που πεθαίνει». Τα «Παραμύθια» του εκδόθηκαν το 1842 σε τρεις τόμους και συμπληρώθηκαν το 1861.

Ενώ τα έργα του Άντερσεν είναι σχεδόν άγνωστα έξω από τη Δανία και τις γειτονικές της χώρες, τα παραμύθια του είναι από τα πιο πολυμεταφρασμένα έργα σ’ όλη την ιστορία της λογοτεχνίας.

 Ηρακλής Κακαβάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου