Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022

Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα


Στις 2 Οκτώβρη θα γίνουν προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία. Με δεδομένο ότι ο Λούλα ως εκπρόσωπος της σοσιαλδημοκρατίας (του Κόμματος των Εργαζομένων ) έχει σοβαρές πιθανότητες να τις κερδίσει, ας κάνουμε μια μικρή αναδρομή στις ''πομπές'' του:

-Καταδικάστηκε το 2017 σε 12 χρόνια και έναν μήνα κάθειρξη για αποδοχή (ως μίζα) ενός πολυτελούς διαμερίσματος στην παραλία Γουαρουζά του Σάο Πάολο. Δεν μπήκε στη φυλακή μέχρι την επόμενη χρονιά, όταν η καταδίκη του επικυρώθηκε από εφετείο. Κάτι που αυτόματα σήμανε τη στέρηση του δικαιώματός του να ασκήσει οποιοδήποτε δημόσιο αξίωμα.

 

-Το 2019 καταδικάστηκε επίσης σε φυλάκιση για την υπόθεση «Ατιμπάια», σχετικά με την απόκτηση ενός αγροκτήματος στην πολιτεία του Σάο Πάολο αλλά και για την κατηγορία ότι χρησιμοποίησε το Ινστιτούτο Λούλα ως βιτρίνα για να λάβει μίζες από κατασκευαστικές OAS και Odebrecht ώστε να τους εξασφαλίσει συμβόλαια με την κρατική πετρελαϊκή Petrobras.

-Ύστερα από 19 μήνες στη φυλακή ο 75χρονος Λούλα ντα Σίλβα απαλλάχτηκε από τις καταδίκες του και επανέκτησε τα πολιτικά του δικαιώματα, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε -χωρίς να μπει στην ουσία των υποθέσεων σε βάρος του, που αφορούν αποδοχή «μίζας»- πως καταδικάστηκε από αναρμόδιο δικαστήριο.

Λούλα  Βαλέσα (Λουλολεχρίτες)

Το κρατάμε στο αρχείο, για την ώρα που θα φυσήξει στη Βραζιλία άνεμος σοσιαλισμού και θα ηχήσουν τα νταούλια (εκεί και εδώ).

 Costas Perdikaris

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου