Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023

Στους δρόμους από την Τετάρτη οι βιοπαλαιστές αγρότες στα Χανιά


Τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων παίρνουν οι βιοπαλαιστές αγρότες των Χανίων, που οργανώνουν τις κινητοποιήσεις τους από αύριο Τετάρτη, όπως ανακοίνωσαν με τη συνέντευξη τύπου που έδωσε η Ενωτική Ομοσπονδία των Αγροτικών Συλλόγων τη Δευτέρα.

Πιο συγκεκριμένα, οι αγρότες δίνουν αγωνιστικό ραντεβού την Τετάρτη 25 Γενάρη, στις 11 π.μ. στην πλατεία δημοτικής αγοράς στα Χανιά, με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Μανούσο Σταυριανουδάκη να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση και στο θέμα των επιδοτήσεων λειτουργεί με τη λογική «διαίρει και βασίλευε». Ανέδειξε ακόμα ότι ειδικά «η ΚΑΠ του 2023 προβλέπει μείωση σε όλη την Κρήτη κατά 20% και πάνω. Στην άλλη Ελλάδα λέει ότι τις επιδοτήσεις τις παίρνουν στα νησιά, εδώ πέρα μας πουλάει το παραμύθι ότι παίρνει η ΚΑΠ την επιδότηση γι' αυτό είναι σε σας είναι μειωμένη. Είναι η ΚΑΠ που έχουν συμφωνήσει όλες οι κυβερνήσεις για να μειώσουν τον αγροτικό κόσμο», σημείωσε.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Κατσαρός, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Πρώην Δήμου Αρμένωνέδωσε απάντηση στα περί «αυξημένης τιμής ελαιολάδου», αναδεικνύοντας ότι τα έσοδα από αυτή την τιμή πήγαν για την κάλυψη του κόστους παραγωγής. «Κάναμε χαρές για το λάδι που πήγε 4,5 και 5 ευρώ. Γελούσαν και τα μπατζάκια μας. Στο τέλος ξέρετε τι πήραμε; Την αύξηση την έφαγαν τα ρεύματα, η ακρίβεια αλλά και τα λιπάσματα», ανέφερε, μεταφέροντας και το αίτημα να ξεκινά νωρίς και να τελειώνει αργά η δακοκτονία .

Ο Γιάννης Ξανθουδάκης, μέλος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων, μίλησε για τη μειωμένη παραγωγή γάλακτος φέτος, αφού όπως είπε οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι ταΐζουν πιο λίγο τα ζώα λόγω της ακρίβειας. «Οι ζωοτροφές έχουν πάει τουλάχιστον 50-60% πάνω. Είπαν θα δώσουν κάτι για τις ζωοτροφές, μέχρι τώρα δεν έχει γίνει κάτι. Είπαν θα δώσουν κάτι και για τις μετακινήσεις, ούτε εκεί έχει γίνει κάτι», σημείωσε.

«Οι κυβερνώντες οι σημερινοί και οι προηγούμενοι να μας δουλεύουν λιγότερο εμάς τους αγρότες, εάν θέλουν να τρώνε ένα σωστό προϊόν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Τσεπέτης, μέλος του Αγροτικού Συλλόγου Βουκολιών. Μίλησε με στοιχεία για τις χαμηλές τιμές που παίρνουν οι παραγωγοί αν και οι καταναλωτές τα αγοράζουν πανάκριβα, αλλά και γα τα κόλπα των μεγαλεμπόρων και των μεσαζόντων όπως με το «μεγάλο αίσχος που γίνεται με τα αβοκάντο. Άλλος κάνει διαλογή και το βγάζει 50% δεύτερης ποιότητας για να σου ρίξει την τιμή και άλλος σου λέει πήγανε για λάδι και θα στα πληρώσω μισό ευρώ», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου