Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023

Ρόμπερτ Μπαρνς


 Ο Ρόμπερτ Μπαρνς, Σκοτσέζος ποιητής, γεννήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 1759. Γιος φτωχής αγροτικής οικογένειας, με στοιχειώδη επίσημη μόρφωση, κυρίως αυτοδίδακτος. Πατέρας δώδεκα παιδιών, θαυμαστής της λαϊκής κουλτούρας και συλλέκτης δημοτικών τραγουδιών.

Σ’ όλη του τη ζωή αγωνίστηκε κατά της τρομερής φτώχειας. Αρχισε να γράφει ποιήματα από 15 ετών και συνέχιζε να γράφει ενώ δούλευε παράλληλα στα χωράφια. Τα ποιήματά του διαδίδονταν από στόμα σε στόμα στα χωριά της Σκοτίας και απέκτησε τη φήμη του ελεύθερου στοχαστή.

Πρωτοτύπωσε ποιήματά του το 1786, από το τυπογραφείο του Τζον Γουίλσον στο Κίλμαρνοκ, τη συλλογή Poems, Chiefly in the Scottish dialect (Ποιήματα, κυρίως στη σκοτσέζικη διάλεκτο) με την ελπίδα να βγάλει μερικά χρήματα για να πληρώσει το εισιτήριό του για την Τζαμάικα, όπου είχε βρει δουλειά ως λογιστής σε φυτεία. Τα ποιήματα είχαν μεγάλη επιτυχία, η μετανάστευση στην Τζαμάικα ξεχάστηκε, η Ιστορία έκανε τη δουλειά της.

Υποδέχτηκε θερμά τη Γαλλική Επανάσταση με το ποίημά του «Το δέντρο της ελευθερίας», όπως και την ανάπτυξη του επαναστατικού δημοκρατικού κινήματος στη Σκοτία και την Αγγλία.

Έχοντας αφομοιώσει τις προοδευτικές ιδέες του Διαφωτισμού, δημιούργησε ένα πρωτότυπο είδος ποίησης που ήταν νέο σε ιδέες και περιεχόμενο. Τα ποιήματα του Μπαρνς χαρακτηρίζονται για την εκφραστική τους απλότητα, το συναισθηματισμό τους και ένα εσωτερικό δραματικό στοιχείο. Πολλά από τα ποιήματά του έχουν μελοποιηθεί και τραγουδιούνται ακόμα και σήμερα. Εχουν, δε, μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

Στα ελληνικά αυτοτελείς εκδόσεις ποιημάτων του δεν κυκλοφορούν. Οι δημοσιεύσεις ποιημάτων του σε περιοδικά είναι επίσης σπάνιες και περιστασιακές. Φαίνεται πως κάποιο ενδιαφέρον υπήρχε στην περίοδο του Μεσοπολέμου, όταν βρίσκουμε μεταφρασμένα ποιήματά του στα λογοτεχνικά περιοδικά Βωμός (1918–1922) και Παρασκήνια (1924–1928).

Ο Ρόμπερτ Μπερνς πέθανε στο Ντάμφρις της νότιας Σκοτίας το 1796, από διάφορες επιπλοκές που ακολούθησαν μια εξαγωγή δοντιού. Εκτός από τα ποιήματά του άφησε πίσω του ένα κληροδότημα περίπου 200 σκοτσέζικων δημοτικών τραγουδιών που κατέγραψε και διέσωσε.

Τα γενέθλια του Ρόμπερτ Μπερνς αποτελούν εθνική γιορτή στη Σκοτία αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου όπου υπάρχουν κοινότητες Σκοτσέζων και γιορτάζονται με μεγάλα δείπνα, δημόσιες αναγνώσεις και μουσικοθεατρικές εκδηλώσεις.

ΗρακλήςΚακαβάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου