Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023

Μια μέρα σαν τη σημερινή

 

19/01/399

Γεννήθηκε η αυτοκράτειρα του Βυζαντίου, Πουλχερία η οποία στη συνέχεια αγιοποιήθηκε και γιορτάζεται στις 10 Σεπτεμβρίου. Είχε μεγάλη φήμη στο Βυζαντινό χριστιανικό κόσμο και το λεξικό Σουίδα συμπεριλαμβάνει ένα αρκετά εκτενές λήμμα για τη δράση της.

19/01/1736

Γεννιέται ο Σκοτσέζος μηχανικός και εφευρέτης Τζέιμς Βατ, το όνομα του οποίου δόθηκε στη μονάδα μέτρησης ισχύος του ηλεκτρικού ρεύματος.

19/01/1809

Γεννιέται ο Αμερικανός ποιητής και πεζογράφος Εντγκαρ Αλαν Πόε.

19/01/1828

Πεθαίνει στη Βιέννη δύο μέρες μετά την αποφυλάκισή του, άρρωστος και πάμπτωχος, ο αρχηγός της Φιλικής Εταιρίας Αλέξανδρος Υψηλάντης.  

Αλέξανδρος Υψηλάντηςεγκρίνει το «Σχέδιον Γενικόν»

19/01/1839

Γεννιέται ο Γάλλος ιμπρεσιονιστής ζωγράφος Πολ Σεζάν.

19/01/1913

Γεννήθηκε ο θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος και δημοσιογράφος, Ασημάκης Γιαλαμάς

19/01/1919

Στον απόηχο της δολοφονίας των ηγετών της γερμανικής επανάστασης Ρ. Λούξεμπουργκ και Κ. Λίμπκνεχτ πραγματοποιούνται εκλογές για τη Συντακτική Συνέλευση στη Γερμανία. Το Γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα έλαβε 11.509.048 ψήφους (37,86%) και οι Ανεξάρτητοι 2.317.290 (7,62%).

Η νεοεκλεγείσα Εθνοσυνέλευση συγκλήθηκε – για ευνόητους λόγους - μακριά από τα προλεταριακά κέντρα της χώρας, στη μικρή πόλη της Βαϊμάρης. Ακολούθως, οι Σοσιαλδημοκράτες σχημάτισαν νέα κυβέρνηση, αυτή τη φορά συνασπιζόμενοι με τα αστικά κόμματα του Κέντρου και το Δημοκρατικό Κόμμα. Πρόεδρος ορίστηκε ο Σοσιαλδημοκράτης Φρ. Έμπερτ και Καγκελάριος ο επίσης Σοσιαλδημοκράτης Φ. Σάιντεμαν.

Είχε προηγηθεί η απόφαση του σοσιαλδημοκρατούμενου Κεντρικού Συμβουλίου των Σοβιέτ να αποποιηθεί όλων του των εξουσιών (έστω και αυτές που είχε τυπικά) χάριν της Εθνοσυνέλευσης, σφραγίζοντας ουσιαστικά την αυτοδιάλυσή του.

19/01/1928

 Η Ελλάδα υποχρεώνεται, ύστερα από συμφωνία, να αναγνωρίσει ότι όφειλε στις ΗΠΑ 18.127.000 δολάρια από τις πιστώσεις που είχαν παραχωρηθεί από αυτές και τους τόκους τους

19/01/1945

Ο Κόκκινος Στρατός απελευθερώνει το Γκέτο του Λοντζ (του δεύτερου μεγαλύτερου εβραϊκού γκέτο μετά της Βαρσοβίας). Από τους 200.000 αρχικά Εβραίους του γκέτο, μόλις 900 επέζησαν της ναζιστικής κατοχής.

19/01/1947

Σε ένα από τα πλέον πολύνεκρα ναυάγια, αυτό του «Χειμάρρα», πνίγεται σιδηροδέσμιος το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Ζαγουρτζής, καθώς και άλλοι 18 κομμουνιστές πολιτικοί κρατούμενοι. 

Ναυάγιο Χειμάρρας

19/01/1949

Ξεκινά η μεγάλη μάχη του Καρπενησίου, που έληξε στις 21/1 με νίκη Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Η κατάληψη του Καρπενησίου προκάλεσε αναβρασμό στην διοίκηση του κυβερνητικού στρατού και σοβαρές ανησυχίες στην αστική κυβέρνηση της Αθήνας, μιας και το Καρπενήσι ήταν η δεύτερη πρωτεύουσα νομού που καταλάμβανε ο ΔΣΕ (μετά τη Νάουσα). 

Η κατάληψη του Καρπενησίου

19/01/1952

Απαγορεύεται η έκδοση της εφημερίδων «Δημοκρατική» και «Φρουροί της Ειρήνης» (όργανο της Νεολαίας της ΕΔΑ»).

19/01/1952

Ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Πλαστήρα, Κ. Ρέντης, αναγγέλλει ότι ο Ν. Μπελογιάννης και άλλα 28 στελέχη του ΚΚΕ παραπέμπονται σε δίκη με την κατηγορία της κατασκοπίας. 

Συλλαμβάνεται ο ΝίκοςΜπελογιάννης

19/01/1965

Απεργιακό κύμα σε όλη την Ελλάδα, καθώς γιατροί κάθε βαθμίδας, ναυτικοί και σιδηροδρομικοί απεργούν, διεκδικώντας την αύξηση των αποδοχών τους.

19/01/1965

Τη διάλυση της Νεολαίας Λαμπράκη δια της δικαστικής οδού «εφόσον αποδειχθεί η εξάρτησίς της από το ΚΚΕ» εξαγγέλλει ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.

19/01/1967

Ανακοινώνεται ότι 8.000 Έλληνες εργάτες της Δ. Γερμανίας έχουν ήδη απολυθεί λόγω της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα, ενώ η Βόννη παραδέχεται πως κινδυνεύουν με απόλυση άλλοι 70.000 από τους 194.000 που εργάζονται στα δυτικογερμανικά εργοστάσια.

19/01/1971

Προς 20 δολάρια ο ένας πωλούνται οι άνεργοι εργάτες γης, κυριολεκτικά ως δούλοι, στη Βραζιλία. Οι εργάτες διαλέγονται από τις βόρειες επαρχίες, που υποφέρουν από ξηρασία, και πωλούνται σε πλειστηριασμούς.

19/01/1972

Ανακοινώνεται ότι το νέο αεροδρόμιο των Αθηνών στα Σπάτα, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της προμελέτης, θα αρχίσει να λειτουργεί στο τέλος του 1979 και ότι το αεροδρόμιο του Ελληνικού θα γίνει πάρκο...

19/01/1983

Ο Ναζί εγκληματίας πολέμου και στέλεχος της Γκεστάπο Κλάους Μπάρμπι συλλαμβάνεται στη Βολιβία.

Ο Μπάρμπι, όπως και πολλοί άλλοι Ναζί, πέρασε μετά τον πόλεμο στην υπηρεσία του αμερικανικού ιμπεριαλισμού (1947), αξιοποιούμενος αρχικά σε αντικομμουνιστικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη. Κατόπιν εντάχθηκε στη Γερμανική υπηρεσία πληροφοριών –BND- (1965) και εν συνεχεία πέρασε στην υπηρεσία της Βολιβιανής κυβέρνησης (πάντοτε στο μέτωπο του «αντικομμουνιστικού αγώνα»).

Ο Μπάρμπι εκδόθηκε στη Γαλλία το 1983 όπου κατηγορούνταν για τα εγκλήματα που είχε διαπράξει ως διοικητής της Γκεστάπο στη Λυών. Καταδικάστηκε το 1987 σε ισόβια και πέθανε στη φυλακή 4 χρόνια μετά. 

Κλάους Μπάρμπι

19/01/1998

Πεθαίνει ο Αμερικανός μουσικός Καρλ Πέρκινς

2 σχόλια:

  1. 19 Ιανουαρίου 1928, η Ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι όφειλε 18.127.000 δολάρια από πιστώσεις και τόκουςστις ΗΠΑ. Το δάνειο που είχε πάρει από τις ΗΠΑ ήταν 5,5 εκατομμυρίων δολαρίων και το τελικό ποσό που θα πλήρωνε ήταν 330% μεγαλύτερο!
    Η κυβέρνηση του τραπεζίτη Αλέξανδρου Ζαΐμη (με υπουργό Συγκοινωνιών τον μετέπειτα δικτάτορα Μεταξά), όπως και άλλες κυβερνήσεις της εποχής, εφάρμοσε αντιλαική πολιτική, εντείνοντας την εκμετάλλευση των εργαζομένων και το χτύπημα των αγώνων τους.
    Ταυτόχρονα,χρησιμοποίησε τα ληστρικά δάνεια για ζεστό χρήμα στο κεφάλαιο (ντόπιο και ξένο) και μεγαλύτερη εμπλοκή με τους ιμπεριαλιστικούς συνασπισμούς. Με τον δανεισμό, έριξαν στις πλάτες των εργαζομένων καινούριους φόρους. Η Ελλάδα έδωσε "κίνητρα στους επενδυτές". Με το συγκεκριμένο δάνειο έχουμε την πρώτη μεγάλης κλίμακας έφοδο του αμερικανικού κεφαλαίου στην Ελλάδα.
    Κατά σύμπτωση, τη μέρα που υπογράφηκε η ληστρική συμφωνία με τους Αμερικανούς (19/1/1928), στο χωριό Μούρες του Ηρακλείου Κρήτης, πάνω από 700 αγρότες κύκλωσαν τα γραφεία της Εφορίας και έκαψαν τα αρχεία της, ενώ στην πόλη οργανώθηκε παλλαϊκό συλλαλητήριο, στο οποίο 5 χιλιάδες αγρότες και εργαζόμενοι απαίτησαν την κατάργηση της βαριάς φορολογίας.
    Λίγες μέρες μετά, στις 29 Μαρτίου 1928, κυρώνεται το λεγόμενο τριμερές δάνειο ή "δάνειο σταθεροποίησης". Η τοποθέτηση ξένων κεφαλαίων, κυρίως με τη μορφή δανείων προς το δημόσιο, έφτασε τα 907.800.000 χρυσά φράγκα, που προέρχονταν: από την Αγγλία τα 48%, από τις ΗΠΑ τα 31%, από το Βέλγιο τα 12%, από τη Σουηδία τα 6%, από τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Ελβετία τα 3%.
    Η επιβάρυνση του κάθε Ελληνα έφθασε στα 80 δολάρια (το ετήσιο εισόδημα ήταν 90 δολάρια). Σε συμφωνία με την αστική τάξη της χώρας, το ξένο κεφάλαιο, κυρίως το αγγλοαμερικανικό, αναπτύχθηκε ακόμα περισσότερο, με τις εταιρίες "Πάουερ", "Ούλεν","Χάμπρο", "Φαουντέισιον" "Σέλεκμαν"κ.α .
    Με την βοήθεια της Εθνικής Τράπεζας, οι αρπακτικές εταιρείες των "επενδυτών" ("Πάουερ", "Ούλεν", "Ζίμενς" κ.α) προχώρησαν σε πλιάτσικο των υποδομών με αποτέλεσμα πχ το 1932 η "Πάουερ" να ανακοινώσει αύξηση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 50%! και αυξήσεις στα εισιτήρια λεωφορείων, τραμ και σιδηρόδρομου (η εταιρεία, μαζί με το ρεύμα, είχε τον έλεγχο και των μεταφορών). Παράλληλα, νέες ληστρικές αυξήσεις προετοίμαζε στο νερό και η "Ούλεν".
    Ξέσπασαν μεγάλες εργατικές και λαικές κινητοποιήσεις ενάντια στις ληστρικές εταιρείες του "ιδιωτικού τομέα" και το κράτος, που συνεχίστηκαν για πολλά χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δε συμβιβάστηκε και δεν υποτάχθηκε ποτέ στην όποια μορφή αντίδρασης και πρώτα απ’ όλα της πιο επιθετικής εξοντωτικής, στα μαύρα χρόνια της αμερικανοκρατίας. Ο Γιαλαμάς σίγουρα δεν πήρε ελαφρά τη ζωή, φανέρωσε ωστόσο από νωρίς μια ευτράπελη, μια σατιρική διάθεση και κλίση, μια τάση επίμονη, κυρίαρχη, να δίνει την κωμική όψη των πραγμάτων, αλλά και να παρουσιάζει τη βαθύτερη ουσία της ζωής και της πάλης, της κοινωνικής και της πολιτικής των ανθρώπων και των εργαζομένων. Αφοσιώθηκε ολόψυχα στο γράψιμο, στη διπλή — τριπλή συγγραφή για εφημερίδες, περιοδικά, και για το θέατρο. Δούλεψε σε πάνω από 10 έως 15 εφημερίδες, συνεργάστηκε σε πολλά περιοδικά κι έγραψε ο αθεόφοβος, μόνος του ή με συνεργάτες, πάνω από 100 θεατρικά έργα. Και ο κοσμάκης χάρηκε, γέλασε ειλικρινά.
    https://gkagkarin.blogspot.com/2023/01/blog-post_936.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου