Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023

Εκκλήσεις


«Φορολογήστε μας!». Αυτήν τη ...δραματική έκκληση απευθύνει μια ομάδα Κροίσων προς τους ηγέτες που μαζεύτηκαν και φέτος στο Νταβός, για να μοιράσουν τσάι, συμπάθεια και ...ανησυχίες για τις «ακραίες ανισότητες».

Δεν τους έπιασε βέβαια κανένας ξαφνικός «πόνος» για τον λαό και τα βάσανά του, που μεγαλώνουν όσο αυξάνονται τα κέρδη τους. Η αγωνία τους είναι για την πρόληψη των «κοινωνικών αναταραχών». Λέει, για παράδειγμα, η «κίνηση» των 205 δισεκατομμυριούχων, ότι το «κόστος της δράσης (δηλ. η φορολόγηση) είναι πιο φθηνό από το κόστος της απουσίας της», αφού «η κοινωνία δεν έχει απεριόριστη αντοχή».

Βεβαίως, δεν είναι η πρώτη φορά που διατυπώνονται τέτοιες ανησυχίες από τους μεγιστάνες του πλούτου και τα αστικά επιτελεία για τις αντοχές της «κοινωνικής συνοχής» και τους «κινδύνους» από τη λαϊκή δυσαρέσκεια που μεγαλώνει, στο έδαφος των αδιεξόδων που αναπαράγει ο καπιταλισμός. Θυμίζουμε, άλλωστε, ότι και στην Ελλάδα έχουν θεσπιστεί τέτοια μέτρα, όπως η «εθελοντική φορολόγηση» των εφοπλιστών, που δίνουν ένα 20ευρω «σκάρτο» για κάθε βαπόρι, όταν τα ναύλα τους αγγίζουν μέχρι και το μισό εκατομμύριο τη μέρα.

Να μια «ακραία ανισότητα» που ...λύθηκε λοιπόν στη χώρα μας, με τις ευλογίες όλων των κυβερνήσεων. Και, βεβαίως, μια ακόμα απόδειξη ότι κάτι τέτοιες «εκκλήσεις» και «εθελοντικές εισφορές» επιστρατεύονται μόνο ως άλλοθι, την ίδια στιγμή που η καταβόθρα των καπιταλιστών - κηφήνων καταπίνει ασταμάτητη κρατικό χρήμα και κέρδη από τον ιδρώτα των εργαζομένων, που παράγουν επίσης ασταμάτητα όλο τον πλούτο του κόσμου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου