Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023

Να δυναμώσει ο αγώνας για ΣΣΕ και αυξήσεις στους μισθούς


«Καμία αναμονή, αγώνας ενάντια στην ακρίβεια και την αντεργατική πολιτική»: Με ενίσχυση του αγώνα για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς, απαντούν δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις στο νομοθετικό πλαίσιο που ισοπεδώνει τα εργασιακά δικαιώματα και στη γενικευμένη ακρίβεια που συρρικνώνει το εργατικό εισόδημα. Με τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση - σύσκεψη που οργάνωσε το ΠΑΜΕ το απόγευμα της Παρασκευής, σωματεία και Ομοσπονδίες από μια σειρά κλάδους και χώρους δουλειάς δήλωσαν «παρών» στη μάχη αυτή.

Μετέφεραν την εικόνα που έχει διαμορφώσει στους χώρους τους η επίθεση κράτους και εργοδοσίας, μίλησαν για την πείρα από τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων, κατέθεσαν σκέψεις και προτάσεις για τα επόμενα βήματα του αγώνα.

Με όπλο την πείρα από σημαντικούς εργατικούς αγώνες που έχουν ξεδιπλωθεί, το ΠΑΜΕ καλεί τα σωματεία να θέσουν στην ημερήσια διάταξη της διεκδίκησης τις Συλλογικές Συμβάσεις, τις αυξήσεις στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση, στους μισθούς και στα μεροκάματα, το «ξεπάγωμα» των τριετιών, την υποχρεωτικότητα των Συμβάσεων.

Στο φόντο των προεκλογικών υποσχέσεων της κυβέρνησης για «αυξήσεις» λίγων ευρώ στον ονομαστικό κατώτατο μισθό, αλλά και των «παροχών» με τις οποίες επιδιώκει η εργοδοσία να διαχειριστεί τη δυσαρέσκεια των εργαζομένων, το ΠΑΜΕ επαναφέρει τα αιτήματα για σταθερή δουλειά, αυξήσεις στους μισθούς, επιδόματα και τριετίες. Στην κατεύθυνση αυτή, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις επιλέγουν τις μορφές πάλης, εξειδικεύουν τις διεκδικήσεις σε κάθε χώρο και κλάδο, σχεδιάζουν τη δράση τους με στόχο αυτή να αγκαλιάσει όσο το δυνατόν περισσότερους εργαζόμενους, συμβάλλουν ώστε ο αγώνας σε κάθε κλάδο και επιχείρηση να δώσει ώθηση στην κλιμάκωση της πάλης.

Κάλεσμα σε όλα τα συνδικάτα, τα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες να δυναμώσουν τον αγώνα για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε επιχείρηση, σε κάθε κλάδο, σε όλη τη χώρα με στόχο να υπάρξει πανελλαδική αγωνιστική κλιμάκωση απέναντι σε αυτή τη βαρβαρότητα απηύθυνε εισηγητικά ο Γιάννης Τασιούλας, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.

«Με τη σημερινή εκδήλωση επαναφέρουμε το μεγάλο ζήτημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ), των αυξήσεων σε μισθούς και μεροκάματα, την βελτίωση συνολικά των όρων δουλειάς και προστασίας του εισοδήματος. Η οργάνωση της πάλης για υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις σε μισθούς -σε συνδυασμό πάντα με την πάλη για την κατάργηση των άδικων φόρων και άλλα επείγοντα μέτρα προστασίας ενάντια στην ακρίβεια- είναι άμεση προτεραιότητα για τα εργατικά συνδικάτα και τους εργαζόμενους, την ώρα που η ακρίβεια, οι ανατιμήσεις συνθλίβουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν οι οικογένειές μας σε βασικές ανάγκες, τη θέρμανση, τη ΔΕΗ, το σούπερ μάρκετ, που όλοι καταλαβαίνουμε ότι δεν αντιμετωπίζονται με τα κουπόνια που μοιράζουν κυβέρνηση και εργοδότες, με τα ψίχουλα που υπόσχονται και τα παρουσιάζουν ως αυξήσεις στον κατώτατο μισθό», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Κάλεσε τα Συνδικάτα «να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες, να επιλέξουν τις μορφές πάλης, να θέσουν στόχους με βάση τους άξονες του πλαισίου πάλης και την αναγκαία εξειδίκευση κατά χώρο και κλάδο, ενισχύοντας το διεκδικητικό πλαίσιο. Να γίνει ουσιαστική συζήτηση μέσα στους χώρους δουλειάς, με στόχο το πλαίσιο πάλης να γίνει αντικείμενο αγώνα των εργαζομένων, να γίνει προσπάθεια να συγκροτηθούν επιτροπές αγώνα στους χώρους δουλειάς. Επιδιώκουμε μέσα από αυτή την αγωνιστική διαδικασία να μετρήσουμε νέα θετικά αποτελέσματα που θα ανακουφίζουν τη ζωή των εργαζομένων, θα βελτιώνουν τους μισθολογικούς και εργασιακούς όρους. Θέλουμε και στοχεύουμε να ενταχθούν στον αγώνα, στα συνδικάτα, νέες δυνάμεις εργαζομένων, να βελτιωθεί η λειτουργία και δράση των σωματείων, να τροφοδοτηθούν οι επόμενοι αγώνες από τους αγώνες και την πείρα του σήμερα.

Είμαστε σίγουροι ότι την επόμενη φορά που θα συζητήσουμε τη συνολική πείρα θα έχουμε πολλά περισσότερα παραδείγματα με θετικά αποτελέσματα, θα είμαστε πιο έμπειροι, πιο ικανοί να προσπερνάμε τις δυσκολίες που μας βάζουν οι μεγαλοεργοδότες και οι δυνάμεις που τους στηρίζουν σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο. Η απόφασή μας είναι να ενισχύσουμε το δρόμο που έχει αποδειχτεί διαχρονικά ότι είναι προς το συμφέρον μας. Το δρόμο του αγώνα με επίκεντρο τις ανάγκες μας σε σύγκρουση και ρήξη με την πολιτική που σμπαραλιάζει τη ζωή μας και τις ανάγκες των οικογενειών μας». (Διαβάστε αναλυτικά εδώ)

Η σύσκεψη ξεκίνησε με χαιρετισμό, μέσω διαδικτύου, του Ματιέ Μπολ Ρεντάτ, γενικού γραμματέα του Συνδικάτου Σιδηροδρομικών στις Βερσαλίες και μέλους της Γραμματείας της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, που μετέφερε το κλίμα μήνυμα της μεγάλης απεργιακής κινητοποίησης που έγινε την Πέμπτη 19 Γενάρη στη Γαλλία.

«Είμαστε αποφασισμένοι να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας», τόνισε και ενημέρωσε τους εργαζόμενους της Ελλάδας πως την Τρίτη 31 Γενάρη θα γίνει νέα απεργία στη Γαλλία. «Ο αγώνας για μισθούς και Συλλογικές Συμβάσεις είναι κοινός σε όλη την Ευρώπη», υπογράμμισε και στάθηκε στην ανάγκη να δυναμώσει η αλληλεγγύη. Από το βήμα της εκδήλωσης κάλεσε αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ να βρεθεί και να διαδηλώσει με την εργατική τάξη της Γαλλίας στο Παρίσι.

Τη συρρίκνωση των μισθών σε επίπεδα χαμηλότερα από τον ονομαστικό κατώτατο μισθό, λόγω των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, ανέδειξε ο Θανάσης Γκώγκος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ). «Οι μισές προσλήψεις που γίνονται κάθε μήνα είναι με ευέλικτες μορφές εργασίας», τόνισε και πρόσθεσε πως η επέκταση του σχετικού εργασιακού καθεστώτος δεν αφορά μόνο τον ιδιωτικό αλλά και τον δημόσιο τομέα. «Για τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση ο μέσος μισθός ίσα που αγγίζει τα 330 ευρώ», σημείωσε. Στη βάση αυτή, «4 στους 10 εργαζόμενους παίρνουν λιγότερο από τα ψίχουλα του κατώτατου μισθού». 

Ακόμα δυσμενέστερους όρους διαβίωσης, όπως ανέδειξε, αντιμετωπίζουν οι άνεργοι, το εισόδημα των οποίων περιορίζεται στο σχετικό επίδομα, για όσους και για όσο χρονικό διάστημα το δικαιούνται. «Είναι ζήτημα των συνδικάτων να ιεραρχήσουν αυτό το κομμάτι» των ευέλικτα απασχολούμενων και των ανέργων, κατέληξε, υπογραμμίζοντας ότι το αίτημα για τον κατώτερο μισθό «δεν φτάνει», πως δίπλα σε αυτό χρειάζεται να παίρνουν θέση οι διεκδικήσεις που έχουν επεξεργαστεί τα σωματεία για το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά, το πλήρες ωράριο, τη στήριξη των ανέργων.

Στο γεγονός ότι οι εργαζόμενοι του κλάδου δουλεύουν χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις από το 2009, και μάλιστα σε έναν κλάδο με μεγάλη κερδοφορία, στάθηκε ο Αποστόλης Γαρμπής, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Τροφίμων - Ποτών και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη «ΦΑΓΕ». Μιλώντας για τον αγώνα που οργανώνει η Ομοσπονδία και τα σωματεία, αναφέρθηκε στο συντονισμό των σωματείων στα εργοστάσια του ομίλου «Φιλίππου», στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που πίεσαν την εργοδοσία και την ανάγκασαν να δώσει κάποιες αυξήσεις, αν και συνεχίζει να αποφεύγει την υπογραφή Συμβάσεων. «Το επόμενο χρονικό διάστημα ο σχεδιασμός μας χρειάζεται να γίνει πιο συγκεκριμένος», επεσήμανε, με στόχο την υπογραφή επιχειρησιακών και κλαδικών Συμβάσεων. 

«Ο εμπαιγμός και η κοροϊδία περισσεύουν», σχολίασε ο Αχιλλέας Ζορμπάς, ειδικός γραμματέας της Διδασκαλίας Ομοσπονδίας (ΔΟΕ), αναφερόμενος στις προεκλογικές εξαγγελίες «αυξήσεων» για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο. Κόντρα στις θολές προεκλογικές υποσχέσεις αντέταξε το σχέδιο Συμβάσεων που έχουν επεξεργαστεί και συζητούν αυτή την περίοδο τα σωματεία των εκπαιδευτικών, οργανώνοντας τη δράση για τη διεκδίκηση της υπογραφής του. «12 χρόνια ματώσουμε από τις περικοπές που μας επέβαλαν διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις», είπε και παρουσίασε τις μεγάλες απώλειες που μετρούν οι εκπαιδευτικοί σε μισθούς και επιδόματα.  

Τη φωνή των απεργών στο εργοστάσιο της «Μαλαματίνα», που εδώ και έξι μήνες παλεύουν ενάντια σε εργοδοσία και κυβέρνηση για παρθούν πίσω οι απολύσεις και να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση, μετέφερε ο Γιάννης Νιβορλής, από την Ομοσπονδία Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ). Από το βήμα της εκδήλωσης ανέτρεξε στο χρονικό του πολύμηνου αγώνα και της αλληλεγγύης που έχουν δεχθεί οι εργαζόμενοι. «Ο αγώνας μας είναι αγώνας για τη Συλλογική Σύμβαση. Αυτό δε θέλει η εργοδοσία», είπε και κάλεσε τα σωματεία να συνεχίσουν να στέκονται στο πλευρό των απεργών στη «Μαλαματίνα».

«Παίρνουμε κι εμείς τη σκυτάλη στον αγώνα για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης», επεσήμανε ο Βασίλης Στύλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «e-food» Αττικής. Στην παρέμβαση του αναφέρθηκε και στα ιδιαίτερα ζητήματα που λαμβάνει υπόψη το Σωματείο: Τον αυξημένο κίνδυνο ατυχημάτων που αντιμετωπίζουν οι διανομείς, τη μη χορήγηση των μέσων προστασίας από την εργοδοσία, την επίθεση της εταιρείας και της κυβέρνησης που αντικαθιστά τη μισθωτη εργασία από το λεγόμενο freelancing.

Το καθεστώς μειωμένων συνδικαλιστικών δικαιωμάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, κατήγγειλε η Βέτα Πανουτσάκου, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών (ΟΣΥΑΠΕ). Στο πλαίσιο αυτό, οι δημόσιοι υπάλληλοι θεωρούν «φυσιολογικό» να καθορίζει τον μισθό τους η κυβέρνηση και όχι η Συλλογική Σύμβαση, υπόθεση στην οποία έχουν συμβάλει και οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού που δεν αμφισβητούν το ισχύον πλαίσιο. 

Στην πείρα από τη διεκδίκηση των Ξενοδοχοϋπαλλήλων στην Κέρκυρα αναφέρθηκε ο Σταμάτης Πελάης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχοϋπαλλήλων και του Εργατικού Κέντρου του νησιού. Ιδιαίτερα στάθηκε στη μάχη που δόθηκε ενάντια στην προσπάθεια της εργοδοσίας σε μεγάλους ομίλους να στηθούν «Ενώσεις Προσώπων» προκειμένου να υπογραφούν με αυτές Συμβάσεις στα μέτρα τους. Στην προσπάθεια αυτή «γεννήθηκαν» επιχειρησιακά σωματεία, δυνάμωσε το κλαδικό Συνδικάτο, μπήκε φρένο στα σχέδια των ξενοδόχων. Πιάνοντας το νήμα από τη δράση αυτή, το περασμένο καλοκαίρι αναπτύχθηκαν αγώνες στα ξενοδοχεία, στον Τουρισμό συνολικότερα, για την υπογραφή Συμβάσεων. «Έχουμε προκηρύξει πανκεκρυραικό συλλαλητήριο στις 17 Φλεβάρη», με βασικά αιτήματα να ξεπαγώσουν οι τριετίες, να υπογραφούν τοπικές και επιχειρησιακές Συμβάσεις, ενημέρωσε τους εργαζόμενους, δίνοντας το αγωνιστικό στίγμα με το οποίο θα ξεκινήσει η φετινή τουριστική σεζόν.

Τη δράση που οδήγησε στην υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, μια μεγάλη νίκη του κλάδου και των ίδιων των εργαζομένων σε αυτών, συνόψισε ο Γιάννης Αναγνώστου, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Υπενθύμισε την προσπάθεια για εργοταξιακές Συμβάσεις που άνοιξε τον δρόμο για την κλαδική Σύμβαση, με καθοριστική σημασία να αποκτά στην προσπάθεια αυτή η στάση των οικοδόμων. «Να δυναμώσουμε τα Συνδικάτα μας χωρίς να περιμένουμε κανέναν σωτήρα. Δεν έχει καμία σημασία ποιος θα είναι στην κυβέρνηση αύριο και μεθαύριο. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου