Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023

«Δείχνεις το κράτος ανίκανο... »

Ισχυρές δυνάμεις της τουρκικής αστυνομίας στη σεισμόπληκτη πόλη Οσμανίγιε προσήγαγαν βίαια 10 μέλη του ΚΚ Τουρκίας από το Κέντρο Αλληλεγγύης που λειτουργεί το Κόμμα στην περιοχή.

Για άλλη μια φορά, ο κρατικός μηχανισμός, που άφησε τον λαό στην τύχη του μετά τον σεισμό, που είναι ανήμπορος και ανίκανος να απεγκλωβίσει χιλιάδες ανθρώπους από τα χαλάσματα, ενώ θα μπορούσαν να είχαν σωθεί, που ακόμα και σήμερα δεν έχει εξασφαλίσει ούτε τα στοιχειώδη για την επιβίωση του σεισμόπληκτου λαού, αποδεικνύεται ικανότατος στην καταστολή, ειδικά των κομμουνιστών, που πρωτοστατούν στην οργάνωση της αλληλεγγύης και η συμβολή τους αναγνωρίζεται πλατιά. Κι αυτό, όπως φαίνεται, ενοχλεί...

Δεν πρόκειται βέβαια για κεραυνό εν αιθρία. Την περασμένη Δευτέρα, η αποστολή του «Ριζοσπάστη» βρέθηκε στο συγκεκριμένο κέντρο αλληλεγγύης και ενημερώθηκε από μέλη και φίλους του TKP ότι μια αντίστοιχη προσπάθεια είχε επαναληφθεί λίγες μέρες νωρίτερα, όταν αστυνομικοί με τη συνοδεία εισαγγελέα επιχείρησαν να κατασχέσουν είδη πρώτης ανάγκης που διένειμαν σε σεισμόπληκτους.

* * *

Ο εισαγγελέας υποστήριξε τότε πως λόγω της κατάστασης «έκτακτης ανάγκης», που είχε κηρυχθεί στην περιοχή, οι αστυνομικοί είχαν τη δικαιοδοσία να κατασχέσουν τα υλικά, για να τα παραδώσουν στην AFAD (υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών, αρμόδια για τη διαχείριση εκτάκτων περιστατικών). «Δεν το επιτρέψαμε, με αποφασιστική στάση συνεχίσαμε τη δράση μας, επιστρέψαμε και την επόμενη μέρα, ακόμα πιο μαζικά», μας είπαν.

Οπως αποδεικνύεται, η κήρυξη «έκτακτης ανάγκης» από το κράτος καμιά σχέση δεν έχει με τις άμεσες ανάγκες του σεισμόπληκτου λαού, αφού του κόβουν μέχρι και τη βοήθεια που απλόχερα προσφέρεται απ' όλη την Τουρκία και το εξωτερικό. Και δεν είναι μόνο η ένταση της καταστολής. Για παράδειγμα, η κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» επιτρέπει στην κυβέρνηση να επισπεύσει τα συμβόλαια με τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, που τρίβουν τα χέρια τους πάνω στις ερειπωμένες πολιτείες, επενδύοντας στην «ανοικοδόμηση».

Αντίθετα, παρά τις έκτακτες συνθήκες, κανένα ξενοδοχείο δεν έχει επιταχθεί από το κράτος. Τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων είναι «ιερά» ακόμα και τώρα που ο λαός ξεσπιτώνεται κατά εκατοντάδες χιλιάδες. Είναι ενδεικτικό ότι απ' όσους έχασαν το σπίτι τους, 50.000 φιλοξενούνται σε διάσπαρτα ξενοδοχεία και εστίες πανεπιστημίων, 140.000 σε σκηνές και 5.400 σε κοντέινερ, ενώ τουλάχιστον 2,2 εκατομμύρια είναι αυτοί που έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους και επιβιώνουν με δικά τους μέσα.

* * *

Στην Αντιόχεια, στη γειτονιά Αρμούτλου, όπου λειτουργεί το «κέντρο κρίσης» του TKP, ένας κάτοικος έλεγε στην τουρκική τηλεόραση: «Δεν έχουμε καταφύγιο, δεν υπάρχουν εκπρόσωποι του κράτους. Πού είναι η AFAD, πού είναι οι κυβερνήτες; (...) Αν ρωτήσετε στην Τουρκία για το TKP (θα πουν οι κρατικές αρχές) ότι είναι προδότες (...) Ρίξτε μια ματιά εδώ, αυτοί είναι αλήθεια οι "προδότες "; Αυτοί όμως οι "προδότες" είναι που βλέπουμε...».

Η εικόνα αυτή είναι η πιο αντιπροσωπευτική για να καταλάβει κανείς τους λόγους που τα 10 μέλη του ΚΚ Τουρκίας οδηγήθηκαν στα κρατητήρια, με την απειλή μάλιστα ότι θα δημευθεί από το κράτος η βοήθεια που μοιράζουν στους πληγέντες. Οπως αποκαλυπτική είναι και η αιτιολογία που ξεστόμισε ένας από τους αστυνομικούς που συμμετείχε στη σύλληψη: «Δείχνεις το κράτος ανίκανο», είπε σε ένα από τα μέλη του TKP που συμμετείχε στη διανομή της αλληλεγγύης.

Ποιο κράτος; Αυτό που στέλνει εκατοντάδες στρατιώτες στις σεισμόπληκτες περιοχές για να περιπολούν ένοπλοι στα μπάζα, στην πραγματικότητα για να τρομοκρατούν, αντί να ξεφορτώνουν τα φορτηγά με τα τρόφιμα! Το κράτος που άφησε τον λαό απροστάτευτο στον σεισμό. Αν δεν υπήρχε η αλληλεγγύη, οι σεισμόπληκτοι δεν θα είχαν ούτε ένα πιάτο φαΐ! Στην αλληλεγγύη στηρίζονται και σήμερα όσοι έμειναν πίσω, για να μην πεθάνουν από τις επιδημίες και για να ξεθάψουν τα χιλιάδες πτώματα που σαπίζουν στα ερείπια.

* * *

Πράγματι, λοιπόν, αυτό το κράτος - όπως και σε κάθε άλλη χώρα - είναι «ανίκανο» να προστατέψει και να σώσει τον λαό. Γιατί είναι κράτος ταξικό, αντιλαϊκό, που υπηρετεί τα συμφέροντα των τουρκικών μονοπωλίων, ενάντια στα συμφέροντα και τις ανάγκες του τουρκικού λαού. Αυτό επιβεβαίωσε με τον πιο τραγικό τρόπο ο σεισμός. Αυτό αποκαλύπτει στον λαό με τη δράση του και το ΚΚ Τουρκίας. Γι' αυτό βρίσκεται στο στόχαστρο της κρατικής καταστολής, με μεγαλύτερη μάλιστα ένταση τώρα που η αγανάκτηση του λαού μεγαλώνει.


Δ. Μ.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου