Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023

Το φάρμακο έγινε «φαρμάκι» για τον λαό, «βάλσαμο» για τους βιομήχανους


Τ
ο φάρμακο έγινε «φαρμάκι» για τον λαό και «βάλσαμο» για τους φαρμακοβιομήχανους και φαρμακέμπορους, τόνισε ο βουλευτής και εισηγητής του ΚΚΕ, Γ. Λαμπρούλης, κάνοντας την πρώτη τοποθέτηση εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος.

Οπως τόνισε, η πραγματικότητα δείχνει πως τα οξυμένα προβλήματα του λαού για την προστασία και αποκατάσταση της υγείας του όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονται αλλά συνεχώς επιδεινώνονται και αυτό συμβαίνει την ίδια ώρα που διευρύνονται οι δυνατότητες, λόγω της τεράστιας παραγωγικότητας, της εξέλιξης της τεχνολογίας, της επιστημονικής γνώσης.

Αυτό, σημείωσε, δεν έχει να κάνει με την ικανότητα των κυβερνήσεων αλλά με το γεγονός ότι οι σχεδιασμοί τους κινούνται σε αντιλαϊκή κατεύθυνση.

Στην υλοποίηση της στρατηγικής ΕΕ, κυβερνήσεων και κεφαλαίου οφείλεται η λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας και των παροχών αντίστοιχα με τα κριτήρια του κόστους, της ανταποδοτικότητας, της εμπορευματοποίησης, της «ατομικής ευθύνης».

Ανέδειξε ότι σε σχέση με το 2009 η συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα, από 9%, έχει εκτιναχθεί πάνω από το 30%. Πρόσθεσε ότι το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία πληρώνουν κατά 57% λιγότερο και οι ασφαλισμένοι κατά 43% περισσότερα για το φάρμακο, με την αναλογία να επιδεινώνεται σε βάρος των ασθενών.

Κάλεσε σε ενίσχυση του ΚΚΕ και στις εκλογές, με κριτήριο για τον λαό το γεγονός ότι είναι το κόμμα που παλεύει για την πλήρη και διά παντός κατάργηση όλων των «παράλληλων εξαγωγών». Για καμιά αύξηση των τιμών των φαρμάκων, για εξασφάλιση από το κράτος της δωρεάν, πλήρους, σύγχρονης και απρόσκοπτης φαρμακευτικής περίθαλψης σε όλους. Επίσης, για κατάργηση του 1 ευρώ ανά συνταγή, του ΦΠΑ στα φάρμακα, της «ασφαλιστικής τιμής». Ολα τα φάρμακα να αποζημιώνονται στη βάση της λιανικής τιμής. Κατάργηση κάθε πληρωμής και συμμετοχής όλων των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη. Κατάργηση των ΜΗΣΥΦΑ και ΓΕΔΙΦΑ. Ολα τα φάρμακα να συνταγογραφούνται δωρεάν και να αποζημιώνονται 100% με κρατική χρηματοδότηση και φορολογία του κεφαλαίου.


Τον αμίμητο ισχυρισμό του υπ. Υγείας ότι το ΚΚΕ στηρίζει τα συμφέροντα των φαρμακοβιομήχανων κατήγγειλε και αποδόμησε με εμπεριστατωμένα επιχειρήματα ο Γ. Λαμπρούλης στη δευτερολογία του.

Τόνισε ότι οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι αυτές που συνέβαλαν στην κερδοφορία των βιομηχάνων του κλάδου, με τις μεθόδους του «clawback», του ενός ευρώ στα φάρμακα και άλλα μέτρα.

Πρόσθεσε ότι οι προτάσεις του ΚΚΕ, όπως η κατάργηση των παράλληλων εξαγωγών για να μη λείπουν τα φάρμακα από την εγχώρια αγορά, η μη αύξηση των τιμών των φαρμάκων, η κατάργηση της λίστας των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων, η εξασφάλιση της δωρεάν πλήρους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αποτελούν μέτρα ανακούφισης του λαού και των εργαζομένων για να έχουν το φάρμακό τους τη στιγμή που το έχουν ανάγκη.

Υπενθύμισε ότι η ίδια η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, είναι αυτή που είχε δηλώσει κυνικά και ξεκάθαρα ότι «δεν πειράζει κι αν ακριβύνουν τα φθηνά φάρμακα», αποδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση ευνοεί και στηρίζει τα συμφέροντα των φαρμακοβιομηχάνων, διασφαλίζοντας τα κέρδη τους με κάθε τρόπο.

Η εμπορευματοποίηση που έχετε ευαγγέλιο είναι η αιτία του προβλήματος

«Πάτε να μας τρελάνετε;», αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, απευθυνόμενος στον υπουργό Υγείας και απαντώντας στον παιδαριώδη ισχυρισμό του ότι ο λαός ...δεν πληρώνει για το φάρμακο! Του απάντησε ότι ο λαός πληρώνει για φάρμακο και μέσω της φορολογίας και μέσω της ίδιας συμμετοχής και μέσω της ασφαλιστικής εισφοράς για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.


«Δεν είναι δωρεάν, το πληρώνει το κράτος στους ιδιώτες και τα ασφαλιστικά ταμεία, για να ενισχύσετε την κερδοφορία τους, γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο υποβαθμίζετε τη δημόσια Υγεία, για να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο ο ιδιωτικός τομέας, στηρίζετε τα συμφέροντα των ιδιωτικών εταιρειών», επισήμανε.

«Ποια είναι η αιτία του προβλήματος; Η εμπορευματοποίηση είναι. Αυτό που έχετε ως κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα ευαγγέλιο», πρόσθεσε.

Υπογράμμισε ότι στον καπιταλισμό πάντα η Υγεία είναι εμπόρευμα, όπως και το Φάρμακο είναι εμπόρευμα, ποτέ αγαθό και η πρόσβαση σε αυτό καθορίζεται από την οικονομική δυνατότητα του καθενός.

Στη συνέχεια έθιξε την πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι στον χώρο της Υγείας με την τεράστια εντατικοποίηση που φέρνει παραιτήσεις, πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, σημειώνοντας ότι οι ελλείψεις σε φάρμακα, σε προσωπικό, σε υποδομές είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο, αφού πρόκειται για πρόβλημα του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος.

Σε ό,τι αφορά την ΠΦΥ υπογράμμισε ότι ο προσωπικός γιατρός δεν μπορεί να υποκαταστήσει την απουσία της, όπως ούτε τα προγράμματα πρόληψης με ημερομηνία λήξης που δεν είναι παρά τζίρος για τις ιδιωτικές νοσηλευτικές μονάδες.

Ενώ, απαντώντας στις ασυναρτησίες του υπουργού Υγείας ότι το ΚΚΕ «στηρίζει τη φαρμακοβιομηχανία» επειδή διεκδικεί να έχουν όλοι τα φάρμακα που έχουν ανάγκη, ο Ν. Καραθανασόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση να «μηδενίσει τις τιμές».

Πρόσθεσε ότι το Κόμμα θέτει στόχους πάλης ανακούφισης του λαού, που βέβαια δεν αντιμετωπίζουν οριστικά το πρόβλημα, αφού η συνολική του λύση βρίσκεται στην κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και στη φαρμακοβιομηχανία για να υπάρχει δωρεάν φάρμακο για όλο τον λαό, κατέληξε.

Πλήρης και δωρεάν πρόσβαση του λαού στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι ο στόχος του ΚΚΕ και δεν κάνει πίσω από αυτόν, τόνισε επίσης στη δευτερολογία του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

Απευθυνόμενος στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθό σημείωσε ότι το κόμμα του δεν αντιμετωπίζει τον πραγματικό υπαίτιο, δηλαδή το ότι το φάρμακο είναι εμπόρευμα στον καπιταλισμό, και γι' αυτό επιλέγει να ασχολείται με τη σπατάλη και τη διαφθορά.

Ο λαός να καταδικάσει τα κόμματα που έχουν βάλει την Υγεία του λαού στο ζύγι κόστους - οφέλους

«Δυστυχώς η Υγεία του λαού μας έχει μπει στο ζύγι του κόστους - οφέλους. Τo ίδιο άλλωστε δεν κάνουν με τις πλημμύρες, τις πυρκαγιές, τους σεισμούς, βάζοντας σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή; Είναι στρατηγική επιλογή της ΕΕ, του αστικού κράτους, των κυβερνήσεων διαχρονικά, όλων των αποχρώσεων. Το κριτήριό τους ήταν και είναι οι αντοχές της καπιταλιστικής οικονομίας», σημείωσε στην ομιλία του ο Μανώλης Συντυχάκης.

Κατήγγειλε ότι αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι πως την περίοδο 2016 - 2020 η κρατική δαπάνη μειώθηκε κατά 2,5%, ενώ η ιδιωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 5,5% και η δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων επίσης αυξήθηκε κατά 16,8%.

Σημείωσε την απόλυτη ταύτιση που υπάρχει και σε αυτό το θέμα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ. «Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ψήφισε το 2014 και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εφάρμοσε πιλοτικά το 2018 σε 18 νοσοκομεία τον νόμο για αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης των νοσοκομείων με βάση την ικανότητα προσέλκυσης πελατών και την επίτευξη οικονομικής αποδοτικότητας», τόνισε.

Την ώρα που, όπως επισήμανε, προχωρά το σχέδιο των αναδιαρθρώσεων που προβλέπει συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημόσιων νοσοκομείων, κλινικών και μονάδων της δημόσιας ΠΦΥ, με το επιχείρημα ότι «περισσεύουν», οι ιδιωτικοί όμιλοι ακονίζουν τα μαχαίρια, όπως η ιδιωτική κλινική του Ηρακλείου, που πέρασε πριν από τρία χρόνια στην ιδιοκτησία ενός από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους στην Ευρώπη, αναβάθμισε πρόσφατα τα χειρουργεία της με προηγμένες τεχνολογίες.

Καταλήγοντας, κάλεσε τον λαό «να αχρηστεύσει τις παγίδες που του ξαναστήνουν τα κόμματα του κατεστημένου. Να φτάσει στην κάλπη με κριτήριο τη δική του ζωή, τα δικά του δικαιώματα. Με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στο χέρι, να "κοκκινίσουν" τα έδρανα της Βουλής!».

Χρόνια νόσος στον καπιταλισμό οι ελλείψεις στα φάρμακα

Το γεγονός ότι οι ελλείψεις στα φάρμακα ταλαιπωρούν ασθενείς και γονείς είναι «χρόνια νόσος», τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου.

«Ο καπιταλισμός κάνει το θαύμα του και βάζει τον λαό να αναζητά απεγνωσμένα τα φάρμακα που έχει ανάγκη. Η σήψη του δεν θεραπεύεται, όλο και περισσότερο διευρύνεται και αποκαλύπτεται η βαρβαρότητά του», σημείωσε και πρόσθεσε ότι δεν εξηγείται την ώρα που η πρόοδος της επιστήμης επιτρέπει την παραγωγή φαρμάκων που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες παντού, το φαινόμενο των ελλείψεων να επιδεινώνεται.

Με άλλοθι τάχα τη μείωση της σπατάλης οι κυβερνήσεις μείωσαν κατά 67% τη φαρμακευτική δαπάνη από το 2009, τόνισε, συμπληρώνοντας πως η φαρμακευτική δαπάνη των κρατικών προϋπολογισμών το 2009 ήταν 5,1 δισ. ευρώ και το 2018 έπεσε μόλις στα 1,9 δισ. ευρώ. Σημείωσε ότι ασθενείς δεν μπορούν να αγοράσουν όλα τα φάρμακα που χρειάζονται και κάνουν επιλογή στα πιο βασικά!

Υπογράμμισε ότι η λύση βρίσκεται στη δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα φαρμακοβιομηχανίας στο πλαίσιο μιας ανάπτυξης που θα έχει κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες.

Τα κέρδη των φαρμακοβιομήχανων πίσω απ' τις ελλείψεις

Οι μεγάλες ελλείψεις και τα πανάκριβα φάρμακα, η ανασφάλεια των λαϊκών οικογενειών αποκαλύπτουν τον πραγματικό αντίπαλό τους, που είναι ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής και η επιχειρηματική δραστηριότητα σε έναν από τους πιο ευαίσθητους τομείς για την υγεία και τη ζωή του λαού και αυτόν πρέπει να ενοχοποιούν και να στοχεύουν, τόνισε ο Γ. Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ, στην ομιλία του.

Οπως σημείωσε, την ίδια περίοδο που πολύτιμα και στοιχειώδη φάρμακα ήταν εξαφανισμένα από τα συρτάρια των φαρμακείων, οι φαρμακοβιομηχανίες δούλευαν στο φουλ και η παραγωγή τους αύξανε, ενώ για τις φαρμακαποθήκες η κυβέρνηση ψήφισε να λειτουργούν μέχρι και τα Σάββατα για να ενισχύσει την εμπορική τους δράση. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση στις λαϊκές οικογένειες που δεν έβρισκαν φάρμακα συνιστούσε υπομονή «μέχρι να ομαλοποιηθεί η αγορά», λες και η αρρώστια, η όποια αρρώστια, μπορεί να περιμένει!

«Εικόνα καπιταλιστικής υγειονομικής κανονικότητας», σχολίασε δηκτικά και πρόσθεσε ότι «όταν ανάμεσα στο φάρμακο και στον άνθρωπο που το χρειάζεται μπαίνει το κέρδος του καπιταλιστή φαρμακοβιομήχανου και του μεγαλοφαρμακέμπορα, τότε και ελλείψεις φαρμάκων θα έχουμε κάθε τόσο και πανάκριβα θα τα αγοράζει ο λαός μας».

«Η ανασφάλεια των λαϊκών οικογενειών μην τους βρει καμιά σοβαρή αρρώστια και τότε τι θα κάνουν αποκαλύπτει τον πραγματικό αντίπαλό τους που πρέπει να στοχεύσουν, τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής και την επιχειρηματική δραστηριότητα σε έναν απ' τους πιο ευαίσθητους τομείς για τη ζωή του λαού», κατέληξε.

Οι καρκινοπαθείς σπρώχνονται στον ιδιωτικό τομέα

«Ο πόνος και η αρρώστια είναι προϊόν απ' την ώρα που πέφτει στα χέρια των εκμεταλλευτών», σημείωσε η Λιάνα Κανέλλη, καταγγέλλοντας πως το ανθρώπινο σώμα έφτασε να είναι, είτε άρρωστο είτε υγιές, αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Αναφέρθηκε στην κακή οδοντιατρική περίθαλψη, με την οδοντιατρική δαπάνη του κράτους να είναι υποτυπώδης, όταν η ιδιωτική δαπάνη είναι πάρα πολύ υψηλή.

Στάθηκε ιδιαίτερα στην πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι καρκινοπαθείς, με βασικές υπηρεσίες να μην παρέχονται απ' το κράτος με συνέπεια να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, με τα καινοτόμα φάρμακα να αργούν απελπιστικά πολύ να γίνουν διαθέσιμα για συνταγογράφηση, με υποχρέωση ασθενών να βάζουν το χέρι στην τσέπη για συμπληρώματα διατροφής και άλλα αναγκαία για την αντιμετώπιση της πάθησής τους.

«Αν δεν υπάρχει συνεχής παρακολούθηση, συνεχής προσαρμογή σε καινούργιες θεραπείες και αντιμετώπιση, το επίτευγμα της επιστήμης να μετατρέπει τον καρκίνο σε χρονιότητα, σε χρόνια πάθηση δηλαδή και να μη θερίζει τον κόσμο, αυτό είναι πάλι συνάρτηση των χρημάτων και του χρόνου, που είναι εργαλεία στον καπιταλισμό, ο χρόνος και το χρήμα είναι για τον καρκινοπαθή ο μεγαλύτερος εχθρός διότι αν δεν τα έχει δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει», σημείωσε.

Επισήμανε, τέλος, ότι στην Αττική συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο ποσοστό των καρκινοπαθών διότι στην Αττική υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες αντιμετώπισης της ασθένειάς τους, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται απ' όλη την Ελλάδα.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πλήρης στήριξη των φαρμακοβιομηχάνων σε βάρος των λαϊκών αναγκών

Με ασκήσεις αντιστροφής της πραγματικότητας των τραγικών ελλείψεων, μπας και καταφέρει να την εξωραΐσει, τοποθετήθηκε ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης στην Επίκαιρη Επερώτηση του ΚΚΕ.

Εφτασε μάλιστα στο σημείο να ξεστομίσει κάτι αμίμητα προς τους βουλευτές του ΚΚΕ, ότι όσα προτείνουν είναι «προς όφελος της φαρμακοβιομηχανίας», εννοώντας τη δίκαιη διεκδίκηση για απρόσκοπτη πρόσβαση του λαού σε δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη.

Κατά τ' άλλα, η κυβέρνηση, ξεκαθαρίζοντας ότι μοναδικό της κριτήριο είναι η στήριξη των φαρμακοβιομηχάνων και των φαρμακεμπόρων, διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να απαγορευτούν οι παράλληλες εξαγωγές, καθώς «κάτι τέτοιο έρχεται σε αντίθεση με το κοινοτικό δίκαιο», ενώ δεν παρέλειψε να φορτώσει στον λαό τις ευθύνες για τις ελλείψεις, αφού τάχα «προτιμάει brand ονόματα και όχι γενόσημα».

Και μπορεί να φταίει ο λαός που δεν έχει φάρμακα, όμως την ίδια στιγμή ο υπουργός έσταζε ...μέλι για τους φαρμακοβιομήχανους, χαρακτηρίζοντας «πλεονέκτημα» το γεγονός ότι στη χώρα μας δραστηριοποιούνται πολλές φαρμακοβιομηχανίες που παράγουν γενόσημα φάρμακα και μάλιστα, όπως είπε, κάνουν «οικειοθελώς εκπτώσεις», την ώρα που αυξάνουν με αλματώδεις ρυθμούς τα κέρδη τους, από τις αλλεπάλληλες αυξήσεις που επιβλήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, επί διακυβέρνησης και ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, σε μια προσπάθεια να αποσείσει τις ευθύνες της κυβέρνησης, ο Θ. Πλεύρης ισχυρίστηκε ότι το πρόβλημα είναι διεθνές και πρόβαλε ως δικαιολογία το γεγονός ότι οι 25 από τις 27 χώρες της ΕΕ είχαν εξίσου ή και μεγαλύτερες ελλείψεις. Με τα παραδείγματα που έφερε, μάλιστα, επιβεβαίωσε ότι είναι εγκληματική η εμπορευματοποίηση της Υγείας και του Φαρμάκου, όπως συμβαίνει με τα παιδιατρικά νοσοκομεία στη Γερμανία, τις σκέψεις σε άλλες χώρες της ΕΕ για επιβολή πλαφόν σε φάρμακα ευρείας κατανάλωσης κ.λπ.

Ενώ, κάνοντας αντιπερισπασμό για τα χάλια της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, επέμεινε στην προπαγάνδα για τα προγράμματα - καμπάνιες κατά του καρκίνου, που η κυβέρνηση τα ονομάζει «πρόληψη» και μάλιστα «δωρεάν» για τους πολίτες, αποσιωπώντας ότι είναι με ημερομηνία λήξης, καθώς δεν είναι χρηματοδοτούμενα από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ δεν αναιρούν τις ελλείψεις δημόσιων δομών για τη διεξαγωγή των εξετάσεων, τις πολύμηνες αναμονές κ.ο.κ.

ΣΥΡΙΖΑ: «Αθώα» η πολιτική που εμπορευματοποιεί το Φάρμακο

Με κάθε τρόπο επιχείρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός να στρέψει τη συζήτηση στην «ασυδοσία» και τη «σπατάλη», σε «αυθαιρεσίες» και στη διαφθορά, αποφεύγοντας να τοποθετηθεί για την πολιτική του φαρμάκου - εμπόρευμα.

Μάλιστα έφτασε στο σημείο να καταλογίσει και «θεμελιώδες λάθος» στο ΚΚΕ, που δεν ακολουθεί αυτή την αποπροσανατολιστική προσπάθεια, προσάπτοντας στο Κόμμα ότι «υποτιμά το γεγονός ότι στο πεδίο και της Υγείας και ιδιαίτερα του φαρμάκου υπήρξε πάρτι, ασυδοσία, προκλητική ζήτηση, σπατάλη και διαφθορά σε βάθος πολλών χρόνων, κι αυτό επιβάλλει την ανάγκη λήψης διαφορετικών μέτρων». «Αυτό το πάρτι και η ασυδοσία συνέβαλε στη συνολική χρεοκοπία της χώρας», ανέφερε αναπαράγοντας όλη την αντιδραστική επιχειρηματολογία, που αναζητούσε άλλοθι για τη σφοδρή επίθεση στα εργατικά δικαιώματα σε «σπατάλες».

Αυτό που βρήκε επίσης να καταλογίσει στην κυβέρνηση είναι ότι θεσμοθετεί για το Φάρμακο με τροπολογίες και όχι με ένα ολοκληρωμένο νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική στρατηγική, επιχειρώντας να παρουσιάσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ως καλύτερο διαχειριστή της φαρμακευτικής αγοράς.

Εκανε λόγο για «κρατικοδίαιτο ιδιωτικό τομέα Υγείας», αναπαράγοντας το επιχείρημα ότι μπορεί να υπάρξει και «υγιής» ιδιωτικός τομέας που κάνει μπίζνες με την υγεία και τον πόνο του λαού. Για τη διεθνή αγορά δε, ανέφερε ότι «οι φαρμακοβιομηχανίες πρέπει να καταλάβουν επιτέλους (!) ότι δεν μπορεί να είναι ανεκτό να υπάρχει αυθαιρεσία στη διαμόρφωση τιμών και να μην υπάρχουν διαπραγματεύσεις για τις τιμές των φαρμάκων», λες και το πρόβλημα είναι στη συνεννόηση με τους βιομήχανους και όχι στην επιδίωξή τους να βγάλουν περισσότερα κέρδη, εκμεταλλευόμενοι την ανθρώπινη ανάγκη για αποτελεσματικό και ασφαλές φάρμακο, την ώρα της αρρώστιας.

Την ικανοποίηση αιτημάτων των φαρμακοβιομηχάνων ζήτησε η Ελληνική Λύση διά στόματος της Μ. Αθανασίου, απαιτώντας την κατάργηση του clawback και την επίσπευση των επενδύσεων στην Υγεία.

 

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ

Δ. Κουτσούμπας: Δωρεάν φάρμακο για τον λαό την ώρα που το χρειάζεται

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου