Το δράμα των Τούρκων και Σύρων, που μετράνε πληγές από τον φονικό σεισμό, φέρνει στην επιφάνεια τις εγκληματικές ευθύνες του κράτους και των μηχανισμών του, που κάτω απ' όλες τις συνθήκες θωρακίζουν την ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη των ομίλων, σε βάρος των δικαιωμάτων και των αναγκών του λαού. Ακόμα και των πιο αυτονόητων, όπως η προστασία της ζωής από τις φυσικές καταστροφές...
Το οδοιπορικό του «Ριζοσπάστη» στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας φανερώνει πέρα από κάθε αμφισβήτηση τον πραγματικό ένοχο για την καταστροφή: Είναι το αστικό κράτος και η ταξική - αντιλαϊκή πολιτική του που άφησε τον λαό απροστάτευτο σε μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές του πλανήτη, παρά το γεγονός ότι στα χαρτιά οι αντισεισμικοί κανονισμοί αναγνωρίζουν τον κίνδυνο για μεγάλες καταστροφές.
Αλλά κι όταν συνέβη το κακό, το ίδιο κράτος επιβεβαίωσε την επιλεκτική του ανικανότητα να βοηθήσει τον λαό, να σώσει ζωές τις πρώτες κρίσιμες ώρες, να εξασφαλίσει στοιχειώδεις συνθήκες ασφάλειας και επιβίωσης για όσους δεν θάφτηκαν στα χαλάσματα, να οργανώσει την περίθαλψη των τραυματιών.
Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού ο προσανατολισμός του δεν είναι να προστατεύει και να σώζει τον λαό σε «κανονικές» και «έκτακτες» συνθήκες, αλλά να προστατεύει και να σώζει τα μονοπώλια, σε ανάπτυξη και κρίση της οικονομίας.
Ετσι εξηγείται για παράδειγμα πως μια χώρα - μέλος του G20, με οικονομική, στρατιωτική και πολιτική ισχύ, που για λογαριασμό της αστικής τάξης διεξάγει τρεις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και παζαρεύει με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσία την αναβάθμιση του ρόλου της στην περιοχή, δεν θέλει και δεν μπορεί να προσφέρει ουσιαστική πρόληψη από φυσικές καταστροφές, που είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα συμβούν, κι ενώ είναι πλέον εφικτό με την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνικής, να περιορίζονται οι ζημιές και οι απώλειες.
Με δεδομένα όλα αυτά και έχοντας πικρή εμπειρία από καταστροφές στη χώρα μας (σεισμοί σε Βρίσα, Δαμάσι, Αρκαλοχώρι τα τελευταία χρόνια, πλημμύρες σε Μάνδρα, Καρδίτσα και Εύβοια, φωτιά στο Μάτι και στην Εύβοια) είναι τουλάχιστον επικίνδυνος και προκλητικός ο εφησυχασμός που καλλιεργεί στον λαό ο κρατικός - κυβερνητικός μηχανισμός, με τη συνδρομή επιστημόνων - στελεχών κρατικών οργανισμών, λέγοντας λίγο πολύ ότι η αντισεισμική προστασία στη χώρα μας βρίσκεται σε άλλο επίπεδο και ότι δεν κινδυνεύουμε από τόσο μεγάλες καταστροφές σε περίπτωση σεισμού τέτοιου μεγέθους.
Τα ισχυρίζονται αυτά, όταν στη χώρα μας, που είναι 1η σε σεισμικότητα στην Ευρώπη και η 6η στον κόσμο:
- Το 60% των κτιρίων είναι κατασκευασμένα χωρίς καθόλου αντισεισμικούς κανονισμούς ή με τον αντισεισμικό κανονισμό του 1959, που έχει τροποποιηθεί - αναθεωρηθεί τουλάχιστον τέσσερις φορές από τότε!
- Ακόμα κι αυτός ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος των δημόσιων κτιρίων, που θεσπίστηκε το 2001, έχει υλοποιηθεί μόνο στο 25% περίπου, κυρίως σε σχολεία, χωρίς τα αποτελέσματα να έχουν δημοσιοποιηθεί.
- Κρίσιμες κρατικές υπηρεσίες για την πρόληψη και τη διαχείριση των σεισμών παραμένουν υποστελεχωμένες, χωρίς τα αναγκαία μέσα και τις υποδομές, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, με αποτέλεσμα να χωλαίνει ακόμα και ο στοιχειώδης «επί χάρτου» σχεδιασμός για τέτοιες περιπτώσεις.
- Εγκληματικές είναι οι ελλείψεις σε μηχανικούς, εργατοτεχνικό προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή στους δήμους και τις Περιφέρειες για τις άμεσες επισκευές σχολείων, παιδικών σταθμών κ.λπ.
Δεν επιτρέπεται λοιπόν καμιά υποτίμηση και δεν συγχωρείται κανένας εφησυχασμός από επιστήμονες που θα έπρεπε με τις γνώσεις τους να υπηρετούν την αναβάθμιση της προστασίας της ανθρώπινης ζωής και όχι να ξεπλένουν την πολιτική που τη θάβει κάτω από τα συντρίμμια, όπως είδαμε να γίνεται και στην πανδημία.
Με αυτό το σύστημα που εγκληματεί σε βάρος του λαού, με την πολιτική που υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα, δεν χωράει κανένας συμβιβασμός.
Αυτό είναι το δίδαγμα από τον φονικό σεισμό σε Τουρκία και Συρία, αλλά και από τις μεγάλες καταστροφές που γνωρίσαμε στη χώρα μας και που επιβεβαιώνουν το σύνθημα «μόνο ο λαός θα σώσει τον λαό» με την οργανωμένη πάλη, την αλληλεγγύη και ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ στο πλευρό του!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου