Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023

Συσπειρωμένοι στις Αποφάσεις θα καταφέρουμε πιο ενιαία και στέρεα βήματα ισχυροποίησης της ΚΝΕ


Το κλείσιμο του απερχόμενου ΚΣ παρουσίασε το περασμένο Σάββατο ο Ν. Αμπατιέλος, στο 13ο Συνέδριο, το οποίο και παραθέτουμε: 

Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Η παρέμβαση του συντρόφου ΓΓ της ΚΕ του Κόμματός μας έδωσε σε όλους τους αντιπροσώπους και παρατηρητές το βασικό περιεχόμενο για τη δράση της ΚΝΕ το επόμενο διάστημα, μπροστά σε σημαντικές μάχες και με ορίζοντα να είναι η ΚΝΕ πιο δυνατή στο επόμενο, 14ο Συνέδριό της.

Το Κεντρικό Συμβούλιο εκτιμά ότι έγινε μία καλή συζήτηση, ζωντανή, μαχητική και ουσιαστική.

Ζωντανή, γιατί έγινε προσπάθεια να δούμε την πείρα δράσης της Οργάνωσης σε όλα τα τμήματα νεολαίας, έγινε βήμα στο να ασχοληθούμε με περισσότερες πλευρές της ζωής και των σύγχρονων αναγκών των νέων, να αποκτάμε νέα πείρα από την προβολή της πολιτικής του Κόμματος συνδυασμένα και με την παρέμβαση στο κίνημα.

Η συζήτηση είναι μαχητική, γιατί φάνηκε η προσπάθεια της Οργάνωσης να απαντήσει με μαζικούς όρους στους προβληματισμούς των νέων και στα αδιέξοδα που συναντούν στη ζωή τους, αδιέξοδα που γεννά το εκμεταλλευτικό σύστημα.

Γιατί οι δυνάμεις της ΚΝΕ είναι μέσα στη νεολαία μία κρίσιμη δύναμη και, παρά τον διεθνή αρνητικό συσχετισμό, δείχνει ότι υπάρχει και μπορεί να δυναμώσει πολύ σε νέους και νέες ότι μπορούμε να ζούμε με πραγματικά δικαιώματα, ότι υπάρχει απάντηση στη βαρβαρότητα του καπιταλισμού, έξω από τα όρια που θέλουν να κλείσουν τη σκέψη, απάντηση που είναι η πάλη για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Μαχητική, γιατί η ίδια η δράση της ΚΝΕ το προηγούμενο διάστημα, στο πλευρό του Κόμματος, ήταν τέτοια.

Παρά τις αδυναμίες που πρέπει να συζητάμε και αποφασιστικά να ξεπερνάμε, έγινε σημαντική προσπάθεια να ανταποκριθεί η Οργάνωση στις ανεβασμένες απαιτήσεις που γεννά η ταξική πάλη, αλλά και ο ρόλος της επαναστατικής Νεολαίας του ΚΚΕ, η πάλη σε όλες τις συνθήκες, για να ανοίγει ο δρόμος της σοσιαλιστικής προοπτικής. Στις συνθήκες της πανδημίας και της πολιτικής διαχείρισής της, στο ξέσπασμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου και την εμπλοκή της χώρας μας, στην κλιμάκωση των ανταγωνισμών, στην ένταση της καταστολής, στις συνέπειες της ακρίβειας, της ενεργειακής φτώχειας, των αρνητικών συνεπειών που εμφανίζονται με χίλιους δυο τρόπους μέσα στην καθημερινή προσπάθεια της νεολαίας να εργαστεί με δικαιώματα, να μορφωθεί, να αθληθεί, να ψυχαγωγηθεί, να ζήσει.

Μαχητική, γιατί σε αυτό το πλαίσιο η Οργάνωσή μας πρωτοστάτησε στους αγώνες της νεολαίας, πάνω σε προβλήματα - έκφραση της πολιτικής των κυβερνήσεων, της ΕΕ, της πολιτικής που έχει διαρκή πυξίδα της την ενίσχυση των καπιταλιστικών κερδών, που σε αυτόν τον βωμό θυσιάζει εργατικά δικαιώματα, συνθλίβει τις σύγχρονες ανάγκες των νέων από τα εργατικά - λαϊκά στρώματα.

Ταυτόχρονα εκτιμάμε ότι έγινε και ουσιαστική συζήτηση. Επιβεβαιώθηκε η ωρίμανση ενός σημαντικού τμήματος μελών και στελεχών της ΚΝΕ, ακόμη και νεότερων ηλικιακά, συντρόφων μαθητών και μαθητριών, και αυτό αποτυπώθηκε και στο Συνέδριο.

Αποδεικνύει ότι είμαστε σε φάση που οι γενικές πολιτικές - θεωρητικές επεξεργασίες του Κόμματος μπορούν να αφομοιώνονται δημιουργικά, να εξειδικεύονται κατά κλάδο και χώρο, να συνδυάζουν την καθημερινή πάλη και αντιπαράθεση με τους γενικότερους στόχους που επιδιώκουμε ως επαναστατική Οργάνωση Νεολαίας.

Η διαδικασία αφομοίωσης της στρατηγικής του Κόμματος, στέρεο έδαφος για πιο μαχητικές, πιο ικανές δυνάμεις της ΚΝΕ

Φαίνεται ότι άμεσα μπορούμε να καταφέρουμε να γίνουν περισσότερα, πιο ενιαία και πιο στέρεα τα βήματα ισχυροποίησης της ΚΝΕ.

Οι δεκάδες ομιλίες, που μετέφεραν τον ενθουσιασμό που γεννά ένα θετικό βήμα της Οργάνωσης στην επιτυχή έκβαση μιας μάχης μέσα στον σημερινό αρνητικό συσχετισμό, ταυτόχρονα μπορούν να στρέψουν καλύτερα το βλέμμα μας σε δυσκολίες που υπάρχουν στη δουλειά μας, ιδιαίτερα στα καθοδηγητικά ζητήματα.

Καμία επανάπαυση δεν χωράει πάνω σε αυτό το ζήτημα.

Ο τρόπος και η πείρα που αντιμετωπίσαμε τα καθήκοντα του προηγούμενου διαστήματος πρέπει να μείνει στη σκέψη μας, να κατακτιέται για πιο μαζικούς, νέους αγώνες, για τη διαμόρφωση υποδομής και καλύτερης παρέμβασης στα τμήματα νεολαίας.

Φαίνεται ότι το ζήτημα που τέθηκε στην εισήγηση του ΚΣ, «τι ΚΝΕ χτίζουμε» μέσα στην κρίσιμη δεκαετία που έχουμε μπει, αντιμετωπίστηκε με ευθύνη από τους αντιπροσώπους του Συνεδρίου.

Η βαθιά συνειδητοποίησή του μπορεί να αποτελέσει το βάθρο αντοχής των νέων μελών της ΚΝΕ, ώστε να εξελιχθούν σε συνειδητά μέλη του ΚΚΕ.

Αυτός ο προβληματισμός μάς επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι όλοι μας θα βάλουμε τα δυνατά μας. Με πολλή προσπάθεια, σκέψη, ανταλλαγή πείρας και συλλογική συζήτηση θα χτίσουμε πιο δυνατή ΚΝΕ, με ιδεολογική, πολιτική, οργανωτική ετοιμότητα για να αντεπεξέλθουμε σε όλες τις συνθήκες της ταξικής πάλης.

Τώρα τα μεγάλα είναι μπροστά και η ταξική πάλη είναι σύνθετη, επιδρά στη διαπάλη, στους όρους ζωής και στράτευσης, ακόμα και στις δυσκολίες των μελών και στελεχών της ΚΝΕ.

Οι εμπειρίες από μόνες τους δεν αρκούν.

Δεν αρκούν ούτε για την κατάλληλη εξαγωγή συμπερασμάτων από τους ίδιους τους νέους των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων, αλλά πολύ περισσότερο δεν αρκούν για την ίδια την επαναστατική πρωτοπορία.

Από αυτήν την άποψη εκτιμάμε ότι η διαδικασία αφομοίωσης της σύγχρονης επαναστατικής στρατηγικής του Κόμματος, των Αποφάσεων του 21ου Συνεδρίου, του Προγράμματος του Κόμματος, των συμπερασμάτων από την Ιστορία του Κόμματος, είναι κάτι που στον βαθμό που προχωρά στα Οργανα και τις ΟΒ μπορεί να είναι το στέρεο έδαφος για πιο μαχητικές, πιο ικανές δυνάμεις της ΚΝΕ να συμβάλουν στη μάχη για το κέρδισμα της συνείδησης της νέας γενιάς στην πάλη για τον σοσιαλισμό.

Αυτή λοιπόν η πείρα που θα κατασταλάξει στις Αποφάσεις του 13ου Συνεδρίου, μαζί και με ό,τι αποκόμισε ο κάθε αντιπρόσωπος από το σύνολο των εργασιών του Συνεδρίου, είναι η βάση που με την ατομική και συλλογική προσπάθεια, σκέψη, την ανάλογη προετοιμασία, θα κοιτάξουμε πιο καθαρά τις αδυναμίες μας, ιδιαίτερα τις καθοδηγητικές.

Ξεκινώντας από το νέο ΚΣ, αυτή θα είναι η έμπρακτη απόδειξη ότι συναισθανόμαστε τα βήματα που πρέπει να γίνουν και χωρίς άλλη καθυστέρηση να αντιμετωπίσουμε καθοδηγητικά ζητήματα στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση πιο θαρρετών στόχων στη συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων, στην οικοδόμηση περισσότερων και πιο ισχυρών Οργανώσεων της ΚΝΕ παντού.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Στο κλείσιμο του απερχόμενου ΚΣ ξεχωρίζουμε τα γρήγορα βήματα που πρέπει να γίνουν στην αναβάθμιση της λειτουργίας και της προσφοράς των καθοδηγητικών οργάνων. Προφανώς και το κύριο βάρος θα πέσει στο νέο Κεντρικό Συμβούλιο. Ομως, επειδή η Οργάνωση είναι μια ενιαία «αλυσίδα», που ατσάλινα σχεδιάζει και υλοποιεί, θέλουμε να ξεχωρίσουμε τον «κρίκο» των Τομεακών Συμβουλίων. Χρειάζεται να στηριχθούν από τα Γραφεία Περιοχής, για να σηκώσουν το βάρος της πολύ απαιτητικής δουλειάς που οφείλουν να φέρουν σε πέρας: Τη στήριξη όλων των ΟΒ της ΚΝΕ ως καθοδηγητριών δυνάμεων μαζών νεολαίας στον χώρο ευθύνης τους, όλων των μελών της ΚΝΕ, ώστε ο καθένας να παίρνει ό,τι χρειάζεται για να δίνει αυτό που μπορεί, ενώ συνεχώς θα εξελίσσεται.

Οπως είπε σωστά και ένας αντιπρόσωπος, «αν μία φορά έπρεπε να ασχοληθούμε με το να σταθεροποιηθούν οι συνελεύσεις των ΟΒ, δέκα φορές πρέπει καθοδηγητικά να δουλέψουμε ποιο είναι το περιεχόμενο της καθοδηγητικής βοήθειας», τόσο στη συνέλευση, στη συνεργασία με το μέλος της ΚΝΕ, μέσα στη δράση, στα ζητήματα που έχουν σχέση με τη δουλειά και τα καθήκοντα της Οργάνωσης, όσο και βοήθεια σε άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα ζητήματα εργασίας του συντρόφου μας, την κατάσταση στην οικογένειά του, πλευρές των διαπροσωπικών και κοινωνικών σχέσεων που μπορεί να τον προβληματίζουν ή ακόμα και να τον φρενάρουν (η συντρόφισσα από τη Φιλοσοφική έβαλε τέτοια ζητήματα).

Εκτιμάμε ως θετικό ότι όπως και στην προσυνεδριακή διαδικασία, έτσι και στις εργασίες του Συνεδρίου φαίνεται πως τα στελέχη της ΚΝΕ έχουν προβληματισμό και γνώση που τους βοηθά να καταπιάνονται πολύπλευρα με τα διάφορα ζητήματα.

Είναι και αυτό ένα αποτέλεσμα των μικρών βημάτων που έχουμε μετρήσει ώστε η ιδεολογική δουλειά να μην είναι ένα παράλληλο πρόγραμμα στη δραστηριότητα της Οργάνωσης.

Ομως, παραμένει ως βασικό πρόβλημα ότι η ουσιαστική συζήτηση, η σαφήνεια στον σχεδιασμό, το τι και πώς πρέπει να ειπωθεί και να γίνει, δεμένο με την ιδεολογική - πολιτική διαπάλη, δεν χαρακτηρίζει τη σταθερή συνεδρίαση και δράση των καθοδηγητικών οργάνων.

Για παράδειγμα, ήρθε πείρα για το πώς η ενασχόληση με την αντίληψη και τις θέσεις του Κόμματος για την Υγεία, την Εκπαίδευση, ή ακόμα και τον εργάσιμο χρόνο, μας άνοιξε δρόμους, όταν ακριβώς έγιναν συστατικό στοιχείο της καθοδηγητικής δουλειάς σε σχολές Υγείας των ΑΕΙ ή σε κάποιους λίγους χώρους δουλειάς. Πώς αποτέλεσαν δηλαδή τη βάση για να διαμορφωθούν αιτήματα, να παρθούν πρωτοβουλίες, να «ανοίξουν μυαλά» για το ότι υπάρχει άλλη εναλλακτική, να κατοχυρώνονται οι νέοι κομμουνιστές ως πρωτοπόροι σε έναν χώρο.

Ακόμα - και ειδικά για την ευθύνη του ΚΣ και των βοηθητικών Επιτροπών στην προώθηση αυτών των κατευθύνσεων - επιλέγουμε να αναφερθούμε στην μπροσούρα της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, καθώς εκτιμάμε ότι το πότε γράφτηκε, σε πόσο χρόνο, αλλά και η όποια μέθοδος είχε η δουλειά Οργανώσεων στην αξιοποίησή της, δείχνουν με έναν ορισμένο τρόπο τι σημαίνει ότι το ιδεολογικό στοιχείο αντικειμενικά οφείλει να είναι κυρίαρχο σε κάθε κρίσιμη πλευρά για την υλοποίηση των μεγάλων μας στόχων. 

Με όπλα σημαντικές επεξεργασίες του Κόμματος και της ΚΝΕ, μπορούμε να αναβαθμίσουμε ουσιαστικά τη δουλειά μας σε μια σειρά μέτωπα

Επίσης, κρίνουμε πως είμαστε σε θέση να αναβαθμίσουμε ουσιαστικά τη δουλειά μας σε μια σειρά από μέτωπα, αξιοποιώντας ως όπλα πολύ σημαντικές επεξεργασίες του Κόμματος και της ΚΝΕ που, όπως αποτυπώθηκε και στη συζήτηση, στον βαθμό που συζητιούνται στις Οργανώσεις της ΚΝΕ, μπορούμε να διαμορφώνουν όρους αντεπίθεσης, με τη δύναμη των επαναστατικών ιδεών, για τον σοσιαλισμό!

  • Εχουμε μετρήσει βήματα στο πώς κατανοούμε και άρα αντιμετωπίζουμε τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό, ακριβώς ως απαραίτητες ανάγκες στον άνθρωπο, που στον καπιταλισμό μένουν ανικανοποίητες ή επιπλέον διαμορφώνονται στρεβλά. Το ζήτημα, λοιπόν, είναι όχι μόνο να αναβαθμίσουμε σημαντικά ορισμένες θεματικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες, αλλά τα παραπάνω να αποτελούν συστατικά στοιχεία της διαπαιδαγωγητικής δουλειάς με τα μέλη της ΚΝΕ, των μαζικών φορέων που παρεμβαίνουμε, της ουσιαστικής παρέμβασης για τη συζήτηση και την οργάνωση μέσα σε αθλητικά σωματεία, μέσα σε πολιτιστικούς συλλόγους.
  • Αναγνωρίζοντας τον ενεργητικό ρόλο, τη δύναμη που έχει κάθε νέος και νέα να παλέψει οργανωμένα για τη ζωή και τα όνειρά του, επιδιώκουμε να διαμορφώνεται ένα ισχυρό ρεύμα αυτοπεποίθησης και νεανικής αντίστασης ενάντια στη ναρκωκουλτούρα και τις εξαρτήσεις συνολικότερα, ιδιαίτερα σε χώρους που είναι πιο εκτεταμένη η διακίνηση ναρκωτικών.
  • Η εξέλιξη των τεχνολογιών και πιο συγκριμένα του διαδικτύου και των διάφορων εφαρμογών του, το πώς, στο έδαφος της καπιταλιστικής κοινωνίας, αυτά επιδρούν στους όρους διεξαγωγής της διαπάλης, της επικοινωνίας και της αντίληψης της νέας γενιάς, δημιουργούν αναβαθμισμένα καθήκοντα για την ΚΝΕ, που μπορούμε να τα φέρουμε σε πέρας, πάντα μέσα στο πλαίσιο της συλλογικής και οργανωμένης παρέμβασής μας σε αυτά.
  • Ορισμένα θετικά βήματα που μετρήσαμε στην εξειδικευμένη δουλειά της ΚΝΕ στις νέες γυναίκες, το γεγονός ότι και στο Συνέδριο εκφράστηκε η αυτοπεποίθηση να δουλεύουμε πιο επιθετικά με τις θέσεις μας σε μια σύνθετη διαπάλη στους χώρους νεολαίας, αφορά στην προσπάθεια να μετρηθούν βήματα στην αφομοίωση της θέσης μας για το γυναικείο ζήτημα, πρώτα και κύρια στα καθοδηγητικά όργανα. Να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο και εσωοργανωτικά και στην πολιτική μας παρέμβαση το περιεχόμενο της πάλης για την πραγματική χειραφέτηση της γυναίκας, αναπόσπαστο στοιχείο της πάλης για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό, για την πορεία οικοδόμησης της ΚΝΕ.
 
Οι νέοι και οι νέες να κάνουν τη διαφορά, ενισχύοντας το ΚΚΕ παντού

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Οι ίδιες οι ομιλίες σας έδωσαν με πλούτο το τι σημαίνει δυνατό ΚΚΕ μέσα στους χώρους νεολαίας και πρέπει να αποτελέσει κριτήριο ψήφου στις επερχόμενες εκλογές:

  • Ποιος αντιπάλεψε τη ζοφερή πραγματικότητα τις μέρες των περιοριστικών μέτρων και της πανδημίας; Αυτοί που έλεγαν «θα λογαριαστούμε μετά» και πρότειναν στην κυβέρνηση «υπουργούς κοινής αποδοχής» ή το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, που «χάρισαν» εικόνες που θα μείνουν στην ιστορία - όπως την Πρωτομαγιά του 2020 - που συγκρούστηκαν με την κρατική καταστολή, που βρέθηκαν στα σούπερ μάρκετ, στα εργοστάσια και τα νοσοκομεία για να μην επικρατήσει σιγή νεκροταφείου;
  • Ποιος πρωταγωνίστησε στα σχολεία για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και στην προσπάθεια των φοιτητών να γίνουν «φοιτητές ξανά» και να ακυρώσουν τις προσπάθειες κυβέρνησης και διοικήσεων να τους ξεσπιτώσουν από τις εστίες; Αυτοί που έλεγαν πως δεν μπορούν να γίνουν και πολλά μέσα στην πανδημία ή το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, που μπήκαν μπροστά για να οργανωθούν οι νικηφόροι αγώνες των μαθητών και των φοιτητών;
  • Ποιος έκανε πράξη το σύνθημα «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό» δημιουργώντας συγκλονιστικές εικόνες αλληλεγγύης και διεκδίκησης; Αυτοί που σκύλευαν πάνω στα αποκαΐδια των μεγάλων πυρκαγιών ή το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, που έδωσαν μαζί με τον λαό τη μάχη για να προστατευτεί από τις φυσικές καταστροφές και τις συνέπειές τους, από την «ανικανότητα» του κράτους να προστατέψει την ανθρώπινη ζωή, τις περιουσίες του λαού και το περιβάλλον;
  • Ποιος συνέβαλε να μείνουν στα χαρτιά επικίνδυνοι, αντιλαϊκοί νόμοι, όπως ο νόμος - έκτρωμα Χατζηδάκη, που καλούσε τον λαό να αμείβεται με ...ρεπό; Αυτοί που έλεγαν ότι οι αγώνες και οι απεργίες δεν αλλάζουν τα πράγματα και ψήφιζαν πάνω από τις μισές διατάξεις του νόμου ή το ΚΚΕ και η ΚΝΕ που τον ακύρωσαν στην πράξη, στήριξαν και συνέβαλαν στην οργάνωση μεγάλων εργατικών - λαϊκών αγώνων, όπως στην Cosco, στη ΛΑΡΚΟ, στην «e-food» και αλλού;
  • Ποιος έδωσε τη μάχη να μη σηκώσει κεφάλι το «αυγό του φιδιού», παλεύοντας διαρκώς ενάντια στον φασισμό και τον ρατσισμό; Οσοι καλλιεργούσαν αυταπάτες μετά τη δίκη της ναζιστικής - εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής ότι ο φασισμός «ηττήθηκε», κρατούσαν ίσες αποστάσεις και έκαναν συναντήσεις με φασίστες απόστρατους των Ενόπλων Δυνάμεων, που κάθε χρόνο διοργανώνουν «γιορτές μίσους» με τον Κασιδιάρη, τον Τζήμερο και τη Χρυσή Αυγή, ή το ΚΚΕ και η ΚΝΕ που σήκωσαν ανάστημα απέναντι στις φασιστικές ομάδες, καλούν σε διαρκή επαγρύπνηση, δεν σταμάτησαν ούτε στιγμή τον αγώνα ενάντια στον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά;
  • Ποιος έδωσε και δίνει σταθερά τη μάχη για να καταδικαστούν παντού όλα τα αποτρόπαια και φρικιαστικά εγκλήματα κατά των γυναικών, τη σεξουαλική βία και κακοποίηση, που φτάνει μέχρι τον βιασμό, τις γυναικοκτονίες, την πιο ακραία και χυδαία μορφή βίας, κατά των παιδιών; Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στους οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες, που στηρίζουν τα υπόλοιπα κόμματα και που αυτοί οι παράγοντες γεννούν τους δράστες - «τέρατα» και αφήνουν τις γυναίκες ανασφαλείς, εκτεθειμένες σε πιέσεις, εκβιασμούς, κινδύνους και διεκδικούν σε κάθε χώρο όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας, χτίζουν με τον αγώνα τους, με αλληλεγγύη και συλλογικότητα, ασπίδα προστασίας στην κάθε νέα, κάθε νέο. Σπάνε στην πράξη, με τη στάση και τον αγώνα τους για τα σύγχρονα κοινωνικά δικαιώματα όλων μας, κάθε ρατσιστική συμπεριφορά και διάκριση με βάση την καταγωγή, τη θρησκεία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό.
  • Ποιος πραγματικά παλεύει ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία; Οσοι συμφωνούν με την εμπλοκή της Ελλάδας στους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ παραχωρώντας κρίσιμες υποδομές της χώρας για τη διεξαγωγή του πολέμου, όσοι συμφωνούν στην επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, τις οποίες χρυσοπληρώνει ο λαός και η νεολαία, όσοι χειροκρότησαν τον Ζελένσκι και τους ναζί του Αζόφ στη Βουλή ή το ΚΚΕ που εξέφρασε το αίσθημα της πλειοψηφίας του λαού και της νεολαίας με τη στάση του να απέχει από τη φιέστα αυτή, καλώντας από την πρώτη στιγμή τον λαό να μη διαλέξει στρατόπεδο «ληστών», δυναμώνοντας τον αγώνα για να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας μας στη σφαγή, για να κλείσουν οι βάσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, παίρνοντας θέση «στη σωστή πλευρά της Ιστορίας»;
  • Ποιος έδωσε τη μάχη για να μη μείνει κανένας μόνος του, να μη βγει στο σφυρί κανένα λαϊκό σπίτι, να μη μείνει κανένας χωρίς ρεύμα και θέρμανση; Οσοι ψήφισαν τις Οδηγίες της ΕΕ που μονιμοποιούν τα χαράτσια στην Ενέργεια εκτοξεύοντας το κόστος για τις λαϊκές οικογένειες, όσοι έχουν ψηφίσει το καθεστώς φορολογικής ασυλίας για τους εφοπλιστές, ενώ ο λαός πληρώνει «κερατιάτικα» σε φόρους, όσοι έχουν διαμορφώσει το θεσμικό πλαίσιο που βγάζει στο σφυρί την κύρια κατοικία λαϊκών οικογενειών, που φτιάχνει «κοράκια» τύπου «Πάτσηδων», όσοι ποινικοποίησαν τις κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς, ή το ΚΚΕ που καταψήφισε τα «πράσινα άλογα» της «μαύρης» πολιτικής που έχει βάλει φωτιά στους λογαριασμούς μας, που μπαίνει μπροστά και αποτρέπει πλειστηριασμούς λαϊκών σπιτιών;
  • Ποιος είναι ο μόνος που μπορεί να κοιτάει τη νέα γενιά στα μάτια, γιατί κοιτά και παλεύει με το βλέμμα στο μέλλον, γιατί έχει πυξίδα του ότι ο λαός και η νεολαία μπορούν να ζουν με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους και όχι να ρίχνουν τις απαιτήσεις τους, να δικαιολογούνται τα αδικαιολόγητα, όπως κάνουν τα υπόλοιπα κόμματα που στην τελική υπερασπίζονται τη σημερινή πραγματικότητα για τη νεολαία.

Καλούμε τους νέους και τις νέες της χώρας, καθαρά και ειλικρινά: Ανεξαρτήτως τι επιλογές έκαναν μέχρι χτες, ποιους εμπιστεύτηκαν, τώρα ήρθε η ώρα να κάνουν την επιλογή που δεν είχαν ίσως καν σκεφτεί ή δεν είχαν αποφασίσει ακόμα: Να κάνουν τη διαφορά, ενισχύοντας το ΚΚΕ παντού!

Μέσα στις επερχόμενες μάχες θα κριθούν και τα κριτήρια ισχυροποίησης της ΚΝΕ.

Αρα:

  • Κάθε μέλος της ΚΝΕ να ανεβάσει την ικανότητά του στη διαπάλη και με μεγάλο πολιτικό άνοιγμα.
  • Μαχητική λειτουργία και δράση των ΟΒ, με αντίστοιχη στήριξη και σχέδιο από τα καθοδηγητικά όργανα.
  • Στη μάχη να μπουν και πολλοί ακόμα νέοι, να δημιουργηθούν πολλοί νέοι γεροί δεσμοί, να γίνουν πολλές στρατολογίες.

Και το ότι πολλά νέα στελέχη δίνουν πρώτη φορά εκλογικές μάχες να μη μας κάνει διστακτικούς, αλλά κυρίως να βοηθήσουμε περισσότερο, να αξιοποιήσουμε θετικά την πείρα τους από το μαζικό πολιτικό άνοιγμα, από το κίνημα, να τους στηρίξουμε ιδεολογικά και πολιτικά για να τα καταφέρουν.

Μέσα στην πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες της νεολαίας να αναδεικνύεται η εμπιστοσύνη στην αξία του αγώνα

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Η συζήτηση επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι η ΚΝΕ κατάφερε μέσα στην τετραετία να αναδειχθεί σε κύρια δύναμη οργάνωσης των αγώνων της νέας γενιάς, κατάκτηση που πρέπει διαρκώς και σε κάθε χώρο να επιβεβαιώνεται με την πρωτοπόρα, μαχητική δράση των μελών της ΚΝΕ για την ανάπτυξη και τον προσανατολισμό των αγώνων, με την αλλαγή των συσχετισμών σε ακόμα περισσότερους μαζικούς φορείς.

Σε ένα στελεχικό δυναμικό ωριμάζουν ορισμένα θετικά χαρακτηριστικά στην αντίληψή μας για την παρέμβαση των κομμουνιστών στο κίνημα, που πρέπει να διατηρηθούν και να επεκταθούν ως τρόπος σκέψης και δράσης.

Να μπολιάσουν την ενασχόληση των Οργάνων και των ΟΒ, το σχέδιο παρέμβασης σε κάθε χώρο, έτσι ώστε να συμβάλουμε αποφασιστικά στην άνοδο του βαθμού συμμετοχής και οργάνωσης των νέων στους φορείς του μαζικού κινήματος, που παραμένει πολύ χαμηλός.

Να μπαίνουν νέες δυνάμεις στον αγώνα, να αναλαμβάνουν καθήκοντα, να αποκτούν πολύτιμη αγωνιστική πείρα και να συμβάλλουν με τη σειρά τους στην προσπάθεια να βελτιώνουμε τον συσχετισμό σε κάθε χώρο.

Χρειάζεται να παιδευτούμε περισσότερο με την επεξεργασία των πλαισίων πάλης, με τη διαμόρφωση αιτημάτων και την ανάπτυξη πλούσιας δράσης για το σύνολο των αναγκών της νεολαίας, όπως στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, στις διακοπές, στην ποιοτική κατοικία, στους ελεύθερους χώρους κ.λπ., αντιπαλεύοντας την εμπορευματοποίησή τους.

Να γίνει ο κανόνας και όχι η εξαίρεση η πολύμορφη δραστηριότητα που μπορεί να συμβάλει στη συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων, στην καλλιέργεια αγωνιστικών προτύπων και αξιών.

Μέσα στην πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες της νεολαίας, που το εκμεταλλευτικό σύστημα εμποδίζει την ικανοποίησή τους, είναι ευθύνη της ΚΝΕ να αναδεικνύεται η εμπιστοσύνη στην αξία του αγώνα, της συλλογικής δράσης, της αλληλεγγύης, με την κατάλληλη επεξεργασία, την ανάγκη σύγκρουσης με το σύστημα, την ανάγκη να δυναμώνει η συμπόρευση του φοιτητικού, σπουδαστικού και μαθητικού κινήματος με το εργατικό κίνημα.

Οι ελπιδοφόρες κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, των σπουδαστών Δραματικών Σχολών και των καλλιτεχνών (με τις ιδιαίτερες απαιτήσεις που έχουν στη στήριξη των μελών της ΚΝΕ), μπορούν και πρέπει να βρουν τη στήριξη συνολικά του κινήματος, και κυρίως των φοιτητών.

Να συνενωθούν οι προσπάθειες της ΚΝΕ παντού, ώστε να ενισχύσουμε πιο αποτελεσματικά την οικοδόμηση του Κόμματος στην εργατική τάξη

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Από τη συζήτηση στο Συνέδριο μπορούμε να βάλουμε υψηλούς στόχους για την παρέμβαση της ΚΝΕ στους εργαζόμενους νέους και στις εργαζόμενες νέες. Αναδείχθηκε και από τις ομιλίες των συντρόφων η σταθερή παρέμβαση στους κλάδους τους οποίους ιεραρχούμε, με το βλέμμα στραμμένο στους μεγάλους χώρους δουλειάς, στη δράση του μέλους της ΚΝΕ εκεί που εργάζεται, ώστε να αποκτά τα χαρακτηριστικά του οργανωτή αγώνων απέναντι στην εργοδοσία και στους μηχανισμούς της.

Χρειάζεται επίσης να σταθεροποιηθεί το βήμα που έχουμε κατακτήσει με την παρέμβασή μας στους Συλλόγους Σπουδαστών στα Δημόσια ΙΕΚ, να γενικευτεί με ακόμα περισσότερους συλλόγους πανελλαδικά, να στοχεύσουμε στον συντονισμό της δράσης συλλόγων και επιτροπών μαζί με τα εργατικά σωματεία και συνολικότερα το εργατικό κίνημα.

Να ενισχυθεί, με ευθύνη του νέου ΚΣ και ειδικότερα της Ομάδας Μαθητείας - Κατάρτισης, η βοήθεια προς τα Οργανα για την πιο ολοκληρωμένη παρέμβαση, με πιο σταθερά στοιχεία, με πλούσιο σχέδιο, αξιοποιώντας όλες τις μορφές παρέμβασης.

Στους φοιτητές εκτιμάμε πως έχουμε διαμορφώσει μια κρίσιμη υποδομή μέσα στο κίνημα για να δώσουμε τη μάχη να βελτιωθεί η λειτουργία των φοιτητικών συλλόγων, ιδιαίτερα εκεί που είμαστε 1η δύναμη, να σταθεροποιηθεί το βήμα που έγινε πέρυσι με την ανάδειξη της «Πανσπουδαστικής» σε 1η δύναμη.

Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να είναι η ΠΚΣ 1η δύναμη ξανά στις φοιτητικές εκλογές, πρωτιά που θα ανοίξει τον δρόμο και για την ανασύσταση της ΕΦΕΕ.

Στους μαθητές, το βάρος της παρέμβασής μας πέφτει σε κάθε σχολείο, στην αναβάθμιση του περιεχομένου και της λειτουργίας των μαθητικών συμβουλίων, που είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη των αγώνων και της πολύμορφης δράσης των μαθητών και μπορεί να δώσει ώθηση στη συγκρότηση νέων συντονιστικών επιτροπών, δίπλα στη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, που είναι πλατιά αναγνωρισμένη.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Ενα σημαντικό συμπέρασμα από τις εργασίες του Συνεδρίου μας είναι ότι μπορούμε να δούμε πιο προσεκτικά τα ζητήματα οικοδόμησης, που δεν αφορούν μόνο τους ρυθμούς στρατολογίας, όπου βεβαίως έχουμε πολλά περιθώρια για να έχουμε νέα άνοδο τα επόμενα χρόνια. Αφορά και τις ιεραρχήσεις μας, την κατάλληλη διάταξη στελεχών, την ιδεολογική - πολιτική στήριξή τους. Αφορά τη μείωση της διαρροής μελών, το πώς ενισχύεται η ικανότητα της ΚΝΕ για την ολόπλευρη διαπαιδαγώγηση όλων των μελών, ώστε να ανταποκρίνονται σε όλες τις συνθήκες και στις μεταβατικές φάσεις της ζωής. Να εξαντλούνται τα περιθώρια ώστε οργανωμένα να αντιμετωπίζονται αιτίες που μπορεί να συντελούν στην απογοήτευση, στην αποστράτευση από την οργανωμένη ζωή.

Αυτό είναι ιδεολογικό - πολιτικό θέμα και χρειάζεται διαρκής προσπάθεια και έγνοια από τα καθοδηγητικά όργανα, από τα πρώτα σημάδια όταν εμφανίζονται.

Να συνενωθούν οι προσπάθειες της ΚΝΕ παντού, ώστε να ενισχύσουμε πιο αποτελεσματικά την οικοδόμηση του Κόμματος στην εργατική τάξη, με την ανάπτυξη των δυνάμεών μας σε χώρους μαθητείας και κατάρτισης που συνδέονται με κλάδους της οικονομίας, στρατηγικής σημασίας, όπως και με την καλλιέργεια της προσδοκίας από φοιτητές, το αυριανό εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, να συμβάλει σε αυτήν την υπόθεση.

Οπως ειπώθηκε, ακόμα και η μικρή ανάπτυξη των μαθητικών δυνάμεων, η πείρα τους από τη μαζική δουλειά, ιδιαίτερα από τις μεγάλες μαθητικές κινητοποιήσεις του 2020, έδωσε νέα πνοή στην παρέμβαση της ΚΝΕ στα πανεπιστήμια!

Να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις να κερδηθεί η νέα γενιά με τις επαναστατικές αξίες και ιδανικά

Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Με την ολοκλήρωση και των εργασιών του Συνεδρίου, να καλλιεργήσουμε κλίμα προσμονής και μαζικής διακίνησης της Απόφασης του 13ου Συνεδρίου!

Είμαστε σίγουροι ότι θα ανταποκριθούμε στις προσδοκίες και στις απαιτήσεις όλων των μελών της ΚΝΕ, των νέων που παρακολουθούν πιο στενά τη δράση μας, αλλά και όλων εκείνων που σκέφτονται ότι «κάτι ριζικό πρέπει να αλλάξει», καταφέρνοντας να τους εμπνεύσουμε με τις πρωτοπόρες ιδέες και τη δράση μας. Για να μην αισθάνεται η νέα γενιά ότι είναι μια «χαμένη γενιά», αλλά να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να κερδηθεί με τις επαναστατικές αξίες και ιδανικά. Να γίνει η γενιά που θα κερδίσει μάχες και θα δώσει νεανική ορμή σε μια νέα άνοδο του επαναστατικού κινήματος.

Γι' αυτό θα στηριχθούμε στις σύγχρονες επαναστατικές επεξεργασίες του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

Θα δουλέψουμε αυξάνοντας την ατομική και συλλογική προσφορά μας.

Το νέο Κεντρικό Συμβούλιο, το κάθε μέλος και στέλεχος της ΚΝΕ, αναλαμβάνει μεγάλες ευθύνες.

Σε αυτήν την κατεύθυνση να βάλουμε και υψηλούς στόχους, που ταιριάζουν με τα υψηλά ιδανικά και τους σκοπούς του Κόμματός μας!

Στηριγμένοι στην υποδομή που έχουμε δημιουργήσει, η ΚΝΕ πρέπει και μπορεί να περάσει σε μια στέρεη και ενιαία σε όλη την Ελλάδα πορεία οργανωτικής ανάπτυξης, με ταυτόχρονη άνοδο της ποιότητας της εσωτερικής της ζωής.

Με πολλά περισσότερα μέλη της ΚΝΕ να διαπαιδαγωγούνται επαναστατικά και με σκοπό να κατακτούν τον τιμημένο τίτλο του μέλους του ΚΚΕ.

Να μάθουμε και να εμπνεύσουμε τη νεολαία με βάση την επέτειο για τα 80 χρόνια της ΕΠΟΝ που συμπληρώνονται σε λίγες μέρες, τα 50 χρόνια από την κατάληψη της Νομικής και την εξέγερση του Πολυτεχνείου και να κάνουμε, όπως είπαμε, ένα διακριτό βήμα στην επαφή της ΚΝΕ με τα Δοκίμια Ιστορίας.

Να δουλέψουμε αποφασιστικά ώστε το 2024, που συμπληρώνονται τα 50 χρόνια του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», να κάνει νέο άλμα, όπως αξίζει σε έναν θεσμό που κατάφερε να αποτελεί - χωρίς υπερβολή - μια μικρογραφία της κοινωνίας για την οποία παλεύουμε.

Να δημιουργήσουμε περισσότερα Στέκια Πολιτισμού της ΚΝΕ σε πόλεις της χώρας, να ασχοληθούμε πιο δημιουργικά με την πορεία τους, για να αποτελούν πραγματική πολιτιστική «ανάσα» σε κάθε περιοχή!

Να βελτιώσουμε ταυτόχρονα το πώς στην πράξη αντιλαμβανόμαστε και το ίδιο το όνομα του Φεστιβάλ μας.

Πώς δηλαδή η Ιστορία της ΚΝΕ, η νεανική έφοδος στο μέλλον, είναι απόλυτα ταυτισμένη με το όργανο του ΚΣ της, τον «Οδηγητή». Η άνοδος της διακίνησης και αξιοποίησής του - με ταυτόχρονη βελτίωση του περιεχομένου του - πρέπει να αποτελέσει πολύτιμο εφόδιο και «σύντροφο» στις μάχες που έχουμε μπροστά μας.

Να συνεχίσουμε τη στήριξη και αλληλεγγύη προς τις νεολαίες άλλων χωρών, που δοκιμάζονται από ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, πολέμους, εκμετάλλευση, αλλά και από τις συνέπειες φυσικών καταστροφών και των εγκληματικών πολιτικών των αστικών κρατών. Οπως οι γείτονες λαοί της Τουρκίας και της Συρίας θα γνωρίσουν την αλληλεγγύη μας, έτσι θα κάνουμε ΠΑΝΤΑ!

Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Με τη λήξη των εργασιών μας μπορούμε να πούμε ότι η αποφασιστικότητα, η αισιοδοξία που εκφράστηκε στο 13ο Συνέδριο και αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό το σύνολο της προσυνεδριακής διαδικασίας, έχει βάση!

Εχει βάση την πείρα, τους νέους και τις νέες που πείσαμε να οργανωθούν στην ΚΝΕ, να παλέψουν, να είναι σήμερα εδώ μαζί μας.

Εχουμε ορισμένα μικρά, αλλά έμπρακτα και χειροπιαστά αποτελέσματα από αυτό που λέει το σύνθημα του Συνεδρίου μας: «Είμαστε η σπίθα που θα κάνει τα σκοτάδια φως! Με τη δύναμη των επαναστατικών ιδεών. Για τον σοσιαλισμό. Τολμάμε το μεγάλο βήμα στο μέλλον, με το ΚΚΕ. ΚΝΕ ΔΥΝΑΤΗ ΠΑΝΤΟΥ».

Αρα περισσότερες σπίθες, φλόγες που πηγάζουν από τις επαναστατικές ιδέες και την καθημερινή ακούραστη δράση.

Αυτό θα μεταφέρει κάθε σύνεδρος στην Οργάνωσή του, στον χώρο του, απ' άκρη σ' άκρη όλης της χώρας.

Αυτό θα είναι το μήνυμα που θα στείλουμε, με πράξεις και όχι με λόγια, από την επόμενη κιόλας μέρα, συσπειρωμένοι στις Αποφάσεις, ανταποκρινόμενοι στις προσδοκίες που έχει για την ΚΝΕ το Κόμμα μας.

ΖΗΤΩ ΤΟ 13ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΝΕ!

ΖΗΤΩ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΜΑΣ, ΤΟ ΚΚΕ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου