Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 28/02/380

Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Θεοδόσιος αναγνωρίζει ως επίσημη θρησκεία του κράτους το χριστιανισμό.

28/02/1770

Ο Θεόδωρος Ορλόφ καταπλέει στη Μάνη και παρακινεί τους κατοίκους της να εξεγερθούν κατά των Τούρκων («Ορλοφικά»). Η εξέγερση, της οποίας ηγήθηκαν οι χριστιανοί κοτζαμπάσηδες της Πελοποννήσου, αφορίστηκε από το Πατριαρχείο και κατεστάλη από τις οθωμανικές δυνάμεις.

28/02/1919

Οι επαναστατημένοι Γερμανοί εργάτες κηρύσσουν τη Σοβιετική Δημοκρατία στην πόλη του Μπράουνσβιγκ

28/02/1921

Στο Βόλο με την καθοδήγηση του ΣΕΚΕ (Κ) κηρύσσεται πανεργατική απεργία και οργανώνεται παλλαϊκό συλλαλητήριο ενάντια στον κίνδυνο του θανάτου από την πείνα. Επί δύο μέρες ο λαός κυριαρχεί στην πόλη. Η κυβέρνηση στέλνει στρατό και κτυπά τους εργαζομένους. Πολλοί συλλαμβάνονται και φυλακίζονται. Ανάμεσά τους και ο Α. Μπεναρόγια. 

Απεργία στο Βόλο τον Φλεβάρη 1921

28/02/1953

Υπογράφεται στην Άγκυρα, Σύμφωνο Φιλίας και Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας-Γιουγκοσλαβίας.

28/02/1957

Ο Γεώργιος Παπανδρέου και ο Σοφοκλής Βενιζέλος αποφασίζουν την ανασυγκρότηση του Κόμματος Φιλελευθέρων.

28/02/1968

Ο Ανδρέας Παπανδρέου ανακοινώνει στη Στοκχόλμη τη δημιουργία του Πανελλήνιου Απελευθερωτικού Κινήματος (ΠΑΚ) 

Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα (ΠΑΚ)

28/02/1977

Με απεργία των εμποροϋπαλλήλων αρχίζει η πειραματική εφαρμογή του συνεχούς ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων της Αθήνας, τα οποία παραμένουν ανοιχτά από τις 9 π.μ. έως τις 5.30 μ.μ. μέχρι τις 15 του Μάη.

28/02/1979

Δεκαπέντε εκατομμύρια παιδιά πέθαναν από ασιτία το 1978 στις μη-ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Λ. Αμερικής. Τα δέκα εκατομμύρια από αυτά θα ζούσαν, αν είχαν γεννηθεί στις ΗΠΑ ή στην Ευρώπη. Αυτές τις μακάβριες στατιστικές αποκαλύπτει ειδική εκπρόσωπος του ΟΗΕ, η οποία επισκέπτεται την Ελλάδα στο πλαίσιο του «Διεθνούς Έτους Παιδιού».

28/02/1986

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ούλοφ Πάλμε δολοφονείται από άγνωστο άνδρα, ενώ περπατούσε με τη σύζυγό του σε δρόμο της Στοκχόλμης.

Μυστηριώδης οργάνωση που αναλαμβάνει την ευθύνη αναφέρει ότι «η εξήγηση πρέπει να αναζητηθεί στα βιβλία της Ιστορίας». 

Ούλαφ Πάλμε

29/02/1944

Σ’ ένα πετρόκτιστο δωμάτιο που παλιά λειτουργούσε ως τελωνείο, δίπλα στο ξακουστό πετρογέφυρο της Πλάκας, υπογράφτηκε από τις οργανώσεις ΕΛΑΣ, ΕΔΕΣ ΚΑΙ ΕΚΚΑ, τη Συμμαχική Στρατιωτική Αποστολή (Άγγλοι) και την Ελληνική Στρατιωτική Διοίκηση Καΐρου, πρωτόκολλο που έμεινε στην ιστορία ως η Συμφωνία της Πλάκας – Μυρόφυλλου. 

Συμφωνία της Πλάκας – Μυρόφυλλου

29/02/1948

Η πρώτη μέρα της σφαγής, στο ΑΕΤΟ, Κυριακή 29-2-1948

Το οργανωμένο έγκλημα της σφαγής στο Α΄ Τάγμα Σκαπανέων, στην Μακρόνησο, 29/2/1948 - 1/3/1948

Η σφαγή στο ΑΕΤΟ

29/02/2003

Πέθανε ο Ντίνος Δημόπουλος, κορυφαίος και ακούραστος εργάτης του σινεμά.

3 σχόλια:

  1. Ο αυτοκρατορας του Βυζαντιου << ''Μεγας'' Θεοδοσιος>> αναγνωριζει - επιβαλει ως επισημη θρησκεια του κρατους το χριστιανισμο . Φροντισε ομως πρωτα να τσαλαπατισει και να καταστρεψει καθε τι που παρεπεμπε στον μεγαλο Ελληνικο Πολιτισμο !!!!. Ο χαρακτηρισμος <> μετατρεπεται σε βρισια και γινεται συνωνυμο του <> για τουλαχιστον χιλια χρονια ....
    Δημόφιλος Θεσπιεύς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Ντίνος Δημόπουλος, που σφράγισε τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο, ήταν ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της γενιάς του, γυρίζοντας ορισμένες από τις καλύτερες ταινίες του ελληνικού σινεμά, στην παραγωγικότατη σαραντάχρονη καλλιτεχνική του πορεία.
    έδωσε την ιδεολογική του μάχη μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ και είδε τη συντριβή, τις εκτελέσεις, τις διώξεις των συντρόφων του…
    https://gkagkarin.blogspot.com/2023/02/blog-post_838.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 28 Φεβρουαρίου 1941, οι ναζί πνίγουν στο αίμα την ηρωικη γενική απεργία των συνδικάτων ενάντια στα πογκρόμ κατά των Εβραίων στην κατεχόμενη Ολλανδία.
    Ναζιστικά στρατεύματα είχαν καταλάβει το Άμστερνταμ ήδη από τον Μάιο του 1940. Ταυτόχρονα, τέθηκε σε ισχύ το πρόγραμμα μαζικής εξόντωσης των Εβραίων.Το 10% του Oλλανδικού πληθυσμού ήταν Εβραίοι, ενταγμένοι στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας. Για το λόγο αυτό είχαν την υποστήριξη της Oλλανδικής εργατικής τάξης, που βρήκε το θάρρος να εξεγερθεί.
    Τα συνδικάτα καταδίκαζαν επίσης τις περικοπές μισθών αλλά και την καταναγκαστική εργασία στη γερμανική βιομηχανία παραγωγής όπλων. Λίγες μέρες πριν ξεσπάσει η ηρωική απεργία, Ολλανδοί δωσίλογοι και παραστρατιωτικές ομάδες, που είχαν ταχθεί στο πλευρό των ναζί, είχαν αρχίσει να σκορπούν χάος στους δρόμους, συλλαμβάνοντας Εβραίους ή κομμουνιστές.
    12 Φεβρουαρίου 1941 οι ναζί, με πρόσχημα τον θάνατο ενός φασίστα που σκοτώθηκε σε καυγά με Εβραίους και μη, απέκοψαν την Eβραϊκή συνοικία από την υπόλοιπη πόλη, εγκαθιστώντας συρματοπλέγματα, χτίζοντας γέφυρες και στήνοντας μπλόκα.
    22-23 Φεβρουαρίου, 400 Εβραίοι,πολλοί απο αυτούς εργάτες,συνελήφθησαν και στάλθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης,ιδίως στο Μαουτχάουζεν(όπου τελικά εξοντώθηκαν όλοι εκτός από δύο επιζήσαντες).
    Τότε, τα συνδικάτα αποφάσισαν να αντισταθούν. Το παράνομο ΚΚ Ολλανδίας, εξέδωσε το ιστορικό φυλλάδιο με τίτλο "Staakt! Staakt! Staakt!" καλώντας σε γενική απεργία ώστε "να δείξουμε αλληλεγγύη στο Εβραϊκό τμήμα της κοινωνίας μας".
    25 Φεβρουαρίου 1941, λίγους μήνες μετά την έλευση της Βέρμαχτ επί ολλανδικού εδάφους,συνέβη κάτι πρωτοφανές. Το Άμστερνταμ νέκρωσε. Τα τράμ σταμάτησαν. Πολλοί οδηγοί τραμ, μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος, έδωσαν το σήμα σε δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους να εξεγερθούν κατά των ναζί κατακτητών. Οι μοδίστρες επέλεξαν τελικά να απέχουν από τη δουλειά τους. Το ίδιο έπραξαν και καταστήματα, βιοτεχνίες, βιομηχανίες, ναυπηγεία ακόμα και ιδιωτικά γραφεία και δημόσιες υπηρεσίες.
    Η απεργία γρήγορα ξεπέρασε τα όρια της πρωτεύουσας και εξαπλώθηκε.Οι ναζί αιφνιδιάστηκαν. Η απεργία των συνδικάτων ενάντια στα πογκρόμ των Εβραίων ήταν μοναδική για τα δεδομένα της κατεχόμενης Ευρώπης. Στις 26 Φλεβάρη οι ναζί στις προχώρησαν σε άγρια καταστολή των απεργών, σκοτώνοντας εννέα και τραυματίζοντας βαριά άλλους 24. Τις επόμενες μέρες, οι δημόσιοι υπάλληλοι που συμμετείχαν στην κινητοποίηση απολύθηκαν ή συνελήφθησαν και ο δήμαρχος του Άμστερνταμ εξαναγκάστηκε σε παραίτηση.
    Οι διοργανωτές της απεργίας, οι Ολλανδοί κομμουνιστές, κυνηγήθηκαν άγρια απο τους ναζί με συλλήψεις, βασανισμούς και εκτελέσεις. Προς τιμήν των εκτελεσμένων ο συγγραφέας και αντιστασιακός Jan Campert, που έχασε τη ζωή του σε στρατόπεδο συγκέντρωσης το 1943, αφιέρωσε το "Τραγούδι των 18 νεκρών". Η ηρωική απεργία δεν ήταν μόνο η αρχή της αντίστασης στο ναζισμό στην Ολλανδία.
    Ήταν η πρώτη αντιναζιστική μαζική εργατική κινητοποίηση στην κατεχόμενη Ευρώπη, με αίτημα-ανάμεσα στα εργατικά αιτήματα-την αλληλεγγύη στους Εβραίους. Τους επόμενους μήνες και χρόνια επρόκειτο να βρει αρκετούς μιμητές, ανάμεσα τους και στην κατεχόμενη Ελλάδα, όπου η πρώτη μαζική απεργία σημειώθηκε τον Απρίλη του 1942.
    Η μνήμη της απεργίας στο Άμστερνταμ το 1941 τιμάται κάθε χρόνο στην πόλη, με τελετή στο άγαλμα του λιμενεργάτη,στην πλατεία Jonas Daniel Meijer της παλιάς Εβραϊκής συνοικίας, απ’ όπου είχε ξεκινήσει ο διωγμός των Eβραίων που προηγήθηκε της απεργίας.
    Η ηρωική απεργία των εργατών και κομμουνιστών του Άμστερνταμ είναι απο τις κορυφαίες στιγμές του εργατικού, κομμουνιστικού και αντιφασιστικού κινήματος. Είναι επίκαιρη και
    σήμερα, σε μια εποχή που ακροδεξιοί και φασίστες-με την ανοχή η και στήριξη ΜΜΕ, κρατικών μηχανισμών, "δημοκρατικών"αστικών κυβερνήσεων και κομμάτων κ.α προσπαθούν ξανά να σκορπίσουν ρατσιστικό δηλητήριο για να εξυπηρετήσουν οικονομικά συμφέροντα και ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου