Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023

Περιοχές που χτυπήθηκαν από τον φονικό σεισμό επισκέφτηκε η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ


Στα Άδανα και την επαρχία Χατάι της Τουρκίας που χτυπήθηκαν από τον φονικό σεισμό βρέθηκε η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ τη Δευτέρα 27 Φλεβάρη.

Την αντιπροσωπεία απαρτίζουν ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, ο Χρήστος Χαλκιαδάκης, μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ και ο Δημήτρης Ζάρκας, μέλος της επιτροπής προπαγάνδας του ΚΣ. Την αποστολή συνοδεύει ο Γενικός Γραμματέας της ΚΝ Τουρκίας Μπερκάι Κεμάλ Όνογλου.

Πρώτος σταθμός της αντιπροσωπείας ήταν η συνοικία Τόρος όπου έγινε δεκτή από μέλη και φίλους του ΚΚ και της ΚΝ Τουρκίας. Στη συγκεκριμένη συνοικία λειτουργεί «Στέκι Γειτονιάς» του ΚΚ Τουρκίας που αποτελεί σημείο αναφοράς, αφού είναι το συντονιστικό κέντρο της μεγάλης προσπάθειας που καταβάλλουν οι οργανώσεις του για τη στήριξη των σεισμόπληκτων. Στο κέντρο συγκεντρώνονται φορτία με υλική βοήθεια από κάθε γωνιά της Τουρκίας, ταξινομούνται και διανέμονται στις πληγείσες περιοχές. Καθημερινά φτάνει βοήθεια, από ρούχα, τρόφιμα, φαρμακευτικά είδη και είδη ατομικής υγιεινής μέχρι παιδικά βιβλία. Στο κέντρο υπάρχει ένας τοίχος όπου καταγράφονται όλες οι ανάγκες ανά περιοχή.

Συγκινητική είναι η ανταπόκριση των κατοίκων της περιοχής που έχουν αγκαλιάσει το «Στέκι Γειτονιάς». Έχουν ανοίξει τις καρδιές και τις πόρτες τους. Παραχώρησαν αποθηκευτικούς χώρους στις αυλές, έδωσαν τα κλειδιά από τα σπίτια τους για να αξιοποιηθούν από το «Στέκι Γειτονιάς». Βοηθούν εθελοντικά, ενώ αναλαμβάνουν τη σίτιση των μελών και φίλων του ΚΚ και της ΚΝ Τουρκίας που λειτουργούν το Στέκι.

Η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ έγινε δεκτή με συγκίνηση και ενημερώθηκε για τη δράση του ΚΚ Τουρκίας, αλλά και την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην πόλη.

Συγκεκριμένα, στα Άδανα ο καταστροφικός σεισμός είχε ως συνέπεια να καταρρεύσουν περίπου 20 κτήρια, ενώ περίπου άλλα 100 έχουν κριθεί ακατάλληλα. Η πόλη μετράει περίπου 500 νεκρούς, ενώ πολύς κόσμος τρεις εβδομάδες μετά, δεν κοιμάται στο σπίτι του αλλά σε σκηνές υπό το φόβο ενός νέου σεισμού.

Σε αυτές τις συνθήκες, οι χώροι δουλειάς δεν σταμάτησαν να λειτουργούν ούτε λεπτό. Σε όσους εργαζόμενους δεν μπορούσαν να προσέλθουν, η εργοδοσία αντί να παραχωρήσει άδεια ειδικού σκοπού, τους ανάγκασε να κάνουν χρήση της κανονικής τους άδειας, σε μια κίνηση που με βάρβαρο τρόπο επιβεβαιώνει ότι τίποτα δεν μπαίνει πάνω από την «ιερή αγελάδα» των καπιταλιστικών κερδών.

Η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ συνομίλησε με τα μέλη και τους φίλους του ΚΚ Τουρκίας και της ΚΝ Τουρκίας που βρίσκονται στο χώρο. Ο Θ. Κωτσαντής απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό που εξέφρασε την αλληλεγγύη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ προς τους Τούρκους συντρόφους. Τόνισε τη σημασία που έχει το παράδειγμά τους που αποδεικνύει τη δύναμη της οργάνωσης της εργατικής τάξης με την πρωτοπόρα παρέμβαση των κομμουνιστών.

 
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης κατέφτασε φορτηγό που περιείχε υλική βοήθεια κυρίως για τη στέγαση των σεισμόπληκτων. Τα στελέχη της ΚΝΕ, μαζί με τους Τούρκους συντρόφους, βοήθησαν στο ξεφόρτωμα του φορτηγού.


 Στη σεισμόπληκτη επαρχία Χατάι

Στη συνέχεια της επίσκεψης, η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ βρέθηκε στην επαρχία Χατάι, αρχικά στο Ισκεντερούν και στη συνέχεια στην Αντιόχεια. Η επαρχία Χατάι είναι από αυτές που χτυπήθηκαν περισσότερο. Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι 7.000 άνθρωποι μένουν σε σκηνές, ενώ είναι πολλοί ακόμα εκείνοι που δεν διαθέτουν καν σκηνή.

Στο Ισκεντερούν η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το τοπικό «Στέκι Γειτονιάς» που σφύζει από ζωή, αφού αποτελεί σημείο αναφοράς για τη γειτονιά. Εκεί ενημερώθηκαν από τα μέλη της ΚΝ και του ΚΚ Τουρκίας για την κατάσταση που διαμορφώνεται τρεις εβδομάδες μετά το σεισμό.

Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να μεταναστεύσουν σε άλλες περιοχές της Τουρκίας. Είναι χιλιάδες τα κατεστραμμένα σπίτια με ερείπια σε πολλά σημεία της πόλης, ενώ ο λαός της περιοχής μένει μέσα σε σκηνές και σε παραπήγματα, καθώς το αστικό κράτος της Τουρκίας δεν έχει εξασφαλίσει ούτε τα στοιχειώδη για την επιβίωση τους. Και ενώ οι δημόσιες υπηρεσίες και τα σχολεία παραμένουν κλειστά, ο ιδιωτικός τομέας λειτουργεί κανονικά, με αποτέλεσμα οι γονείς να είναι υποχρεωμένοι να πηγαίνουν κάθε μέρα στη δουλειά και να αφήνουν τα παιδιά στις σκηνές δίπλα στα ερείπια χωρίς καμία στήριξη.

Το «Στέκι Γειτονιάς» του ΚΚΤ, μαζί με τη υλική στήριξη που παρέχει, όπως ρούχα, τρόφιμα κ.ά., εξασφαλίζει την ψυχολογική στήριξη και περίθαλψη. Χορηγεί τρόφιμα ακόμα και σε απομακρυσμένα χωριά και για αυτό από την πρώτη μέρα έχει βρει την υποστήριξη όλης της γειτονιάς αλλά και ευρύτερου τμήματα του λαού, ακόμα και νεαρών φαντάρων και μικρών παιδιών.

Επόμενη στάση της αντιπροσωπείας αποτέλεσε η ισοπεδωμένη Αντιόχεια. Η πόλη θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο, ενώ δεν υπάρχει ούτε παροχή ρεύματος και νερού. Και εκεί λάμπει η υπεράνθρωπη προσπάθεια των μελών και φίλων της ΚΝ και του ΚΚ Τουρκίας για να μπορέσει να σταθεί ο λαός της περιοχής και πάλι στα πόδια του.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου